Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, tak jsme po 10měsíční prohlídce…máme 8750g a 75cm
. Dr. se ptal na pokroky a my téměř žádné… jen před týdnem začal „pololézt“ nebo jak to nazvat…rukama se přitahuje a kolínka cpe pod sebe a tak se posouvá
. Dr. se ptal, zda si sedí, jestli si sedne sám - to jen z pololehu, jestli se staví v postýlce - to ani náhodou. Nakonec řekl, že mu dá ještě měsíc čas a uvidíme…že by měl už lézt a posadit se a stavět se na nožky
. Tak budeme trénovat, abychom to do toho měsíce nějak zmákli
. Co u vás všech nového?
![]()
@iaroska Já jsem tomu nikdy nevěřila, ale na 10měsíční kontrole když jsme byli, tak Mates neuměl nic - byl na tom podle toho co píšeš ještě hůř než vy, nesednul si sám, nestál ani omylem, ani na 4 se nedostal, jen se plazil a uměl se „přesunout“ přes nižší překážku. Teď za posledních cca 7 dní si klekne a z toho si sedne, stoupne si téměř všude kam dosáhne a na kratší vzdálenost a když se mu chce tak vachrlatě doleze. Z ničeho nic tohle všechno. Pořád mě na rehabce straší, že všechno dělá přes jednu nohu, nakračuje, plazí se..prostě všechno a že ho musím doma tlačit i do používání té druhé, jinak že může mít do budoucna problémy od plochý nohy přes skoliozu a nevím co všechno…popravdě na to ale trochu kašlu, nejde mi to..nevím jak ho správně chytit a bojím se abych mu ještě neublížila. Žádný pořádný cviky mi tam neukázali, všechno je to jen strkejte mu do každýho pohybu tu druhou nohu - takže za ním tady můžu celej den lízt akorát ![]()
@Radunka83 …to jsi mě trochu uklidnila…a pomáhala jsi mu nějak? Třeba ho zkoušela postavit nebo kleknout a tak? Nevím, zda mu mám trochu pomáhat nebo to nechat vyloženě na něm ![]()
Neposazovala jsem ho, ani nepostavovala. To třeba jen 1× za pár dní, abych zjistila jestli se v tom chvíli udrží nebo ne. Ale dokud si na to nepřišel sám, tak se v sedě neudržel vůbec. Ale hodně jsme ho dávali na všechny 4, v tom se udržel a chvíli se třeba pohoupal než se mu to rozjelo a spadnul. Hodně jsme před něj dávali nějaký nizoučký překážky aby je musel nějak překonat když si za něčím chtěl. Strašně ho třeba pak bavilo šplhat se na matraci, normálně jsme jí vyndali z postele a dali na zem. A když získal sílu, tak jsme ho nutili přelízat nám přesnohy, toho pak taky začalo bavit. A ještě jsme ho třeba drželi pod břichem nebo jakoby pod ramenama když se za něčím chtěl plazit, takže byl na 4 a jak se za tím chtěl dostat, tak lezl. Jakmile jsme dali ruce pryč, tak se okamžitě rozplácnul, ale ten pohyb tam byl.
Těžko říct, jestli to pomohlo nebo by si k tomu došel sám úplně stejně, ale drezurovali jsme ho teda hodně ![]()
Já bych ráda aby lezl, ale pochybuju že bude. Plazení se jak raněnej voják už mu jde, je si v tom jistej a stačí mu to. Lízt by uměl, ale nedělá to. Pořád už chce jen stát, tak uvidíme jak to půjde dál.
Zkus ho takhle trochu tlačit do toho pohybu, třeba ho to nakopne..třeba jen neví jak na to a potřebuje to ukázat
@Radunka83 …tak přes ty nohy jsem zkoušela také, ale řve a nechce. A jak píšeš držet na 4, také nechce…je to hrozný mezek a hned začne řvát a nic…
. Ale budu zkoušet dál, ten tip s matrací se mi líbí, tak vyzkoušíme..moc díky za rady
. On už také za posledních 14dní přeci jen nějaké pokroky udělal, víc se udrží na nožkách, sedí bravurně, lítá v chodítku a začal se po břiše pohybovat dopředu…takže je vidět, že není úplně zaostalý, jen mu to jde pomaleji. I dr. říkal, že si myslí, že bude ok, že chce jen svým tempem…tak hold uvidíme
![]()
@iaroska Dáváš malého do chodítka? Takové to, jak si do něho sedne a „chodí“? Já jsem slyšela, že se to nemá dělat, že si tím dítě škodí. Před lety to byl velký boom, ale už se zjistili negativní důsledky.
my jdeme dnes na kontrolu, tak jsem zvědavá na naše míry a taky co mi řekne na to břišní svalstvo ![]()
@Tofik …dr. mi poradil, když si nestoupá, tak ho tam na chvilku dávat, aspoň se tam staví a trénuje nožky ![]()
@iaroska no naše doktorka mě před tím taky varovala, že to kazí záda a spíš zpomalí vývoj chůze, že jsou lepší takové ty co je tlačí pře sebou, ale nesedí v nich.
Tak jsme dneska byly na 10.m. kontrole a naše malé miminko má 78cm 10,86 kg, ani se moc nevyptávala a vše ok. Jinak holky nebojte u nás jsem si taky říkala, že snad nepoleze a najednou šup a 14 dní leze jako blázen:-). Docela je to už sranda ohlídat aby se jí nic nestalo.
Tak naše mládě má 67 cm a 7.650 Kg
Za dva měsíce vyrostl jen o 1 cm! Doufám, že to v pubertě dožene a nebude zakrnělý ![]()
@iaroska Zajímavé rady přímo od lékaře…jak psala Jana, tak se doporučují spíš ty tlačící chodítka, ne tyhle židličky. Třeba když to nebudete přehánět… ![]()
To jo, taky jsem slyšela, že tyhle chodítka se nedoporučují. No ale Matesovi jsem už objednala k narozeninám to tlačící chodítko - viděla jsem to u kamarádky a její holčička s tím chodila krásně, tak jsem si řekla, že mu to taky pořídím. A včera jsem byla na kafi s další kamarádkou a ta říkala, že má v rodině ortopeda a ten jí řekl, že v žádném případě ani to tlačící chodítko, že to taky není dobrý a že to paradoxně vývoj samostatné chůze zbržďuje, protože to dítě se o to opírá a má těžiště jinde než kdyby ťapalo samo. Když to bude hodně používat, zafixuje si to a pak když se bude mít pustit, nepůjde mu to.
Tak nevím, těch různých názorů je od doktorů až moc, pak si vyberte
. No ale vracet už to nebudu, zkusíme to, nebudeme to používat příliš a uvidíme ![]()
@Tofik …dávám ho tam opravdu jen na chvilku, jinak je spíš na bříšku. Máme i to odrážecí auto 3v1, používá se i jako to tlačící chodítko, ale on se prostě neudrží ještě na nožkách
. Ale včera si sám stoupl ze sedu na matraci a nožky měl na zemi, přitáhl se o stolek, takže zase malinký pokrok
. S tím chodítkem jsem opatrnější, ale na druhou stranu obě moje starší děti ho měly a holka chodila už v 9,5m a kluk v 10,5m…takže je to opravdu asi jen na tom prckovi… ![]()
Příspěvek upraven 10.10.14 v 09:44
@Tofik …tak už asi dávno nejsme nejmenší, viď? Ale on to v pubertě dožene…neboj ![]()
@iaroska Já jsem klukovi koupila hrací stolek a on trošku po koberci ujíždí, takže k němu občas musí udělat i pár krůčků
To teda nebyl úmysl, ale je to tak, no. A holka začala chodit „až“ ve 13ti měsících sama bez chodítek nebo stolků a je to v pořádku. Nic se nesmí uspěchat.
@Tofik …nějaký hrací stolek od FP máme doma také, podědili jsme od švagravé, a k tomu se právě včera zvednul z té matrace a vydržel i chvíli stát
. Dnes zkouším, aby vylezl na matraci, ale moc se mu nechce, uvidíme… přijde mi, že nemá sílu v rukách, při plazení zvedá prďku až na kolínka, ale nezvedne se na ruce. A to samé i u toho zvedání, jako by neměl sílu se přitáhnout ![]()