Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
S Excelem pracuji dost, ale teď fakt nevím, co se mu stalo. Přepisuji tabulku s již funkčními vzorci, nic co bych nedělala milionkrát, a přesto mi vzorec výsledek nespočítá, ale zůstává tam předchozí výsledek. Když tedy manuálně vzorec přepíšu (pochopitelně na to samé, co tam bylo např. =A1×B1), tak je výsledek správně, ale musela bych to tak udělat ve všech řádcích. Když to zkopíruji, tak sice nahoře vidím, že v buňce je správný vzorec (např. =A2×B2), ale výsledek je z toho prvního řádku nehledě na údaje v A2 a B2 ![]()
Vůbec netuším, čím to může být a jsem pěkně v háji, protože přepisováním každého řádku tu strávím mládí
Včera to fungovalo naprosto správně.
Příspěvek upraven 26.02.14 v 12:26
Zkuste si zapnout předchůdce a následovníky - zjistíte které buňky se skutečně sčítají, a případně zablokovat zdrojové buňky $??
@kadlina mě tohle dělal jeden excel, který byl zahlcený mmožstvím listů a provazovaných vzorců. Někde byl nejspíš jeden cyklický (a excel mi ho ale nezobrazil) a žádný vzorec už nepřepočítával jak měl, ukazoval nesmysly, nuly, nebo při přetažení vzorce do řádku níž ukázal výsledek z řádku výš, přestože vzorec směřoval jinam a spravilo se to až když jsem to buňky klikla
vzdala jsem snahu to spravovat a udělala celý dokument znovu ze starší verze, která ještě nezlobila ![]()
Tak jsem zjistila, že mi to nedělá jenom v té jedné tabulce, ale ve všech, tak jsem projela antivir a restartovala a je to v pohodě ufff.
Ale koukala jsem na to jako blázen, včera ta tabulka fungovala a dnes z ní padaly hámotiny - dejme tomu v A1 bylo 3000 v B1 bylo 2, C1 =A1×B1 tj. 6000. Přepsala jsem A1 na 1 a v C1 stále zůstávalo 6000. Přepsala jsem vzorec v C1 na to samé a objevil se správný výsledek 2. Chtěla jsem vzorec zkopírovat do dalších řádků a byť ten vzorec tam byl správně (v dalším řádku C2 =A2×B2), tak výsledek byl zase 2 a taky se neměnil součet sloupce. Docela síla.
@kadlina Taky jsem to moc nepochopila, ale nemáš náhodou vypnuté automatické počítání vzorců? Nevím, jak to je přesně v češtině, já pracuju s anglickou verzí 2010 a doma mám 2007, v obou je to na stejném místě - záložka Formulas (vzorce?), dále Calculation Options (možnosti výpočtu?) a musíš mít zaškrtnuto Automatic, ne Manual (ruční).
Ono se ten můj dotaz pochopit nedal, protože jak jsem do vzorců dala znaménko krát z numerické klávesnice, tak mi to text mezi nima změnilo na kurzívu. Dneska si s počítačem vážně nerozumím
![]()
Zdravím ![]()
dělám s filtry a potřebuji spočítat počet některých hodnot, jenže když dám počet, tak mi to spočítá i data, která jsou mezi.
Např.
A3 neco neco
A5 neco neco
tak mi to vezme i A4. Zkoušela jsem dát i $, nevím jestli to dělám blbě, ale nefunguje to.
Děkuji za radu ![]()
@MarkétkaU Šlo by to nějak rozvést? Chceš vyloučit ze vzorce A4 nebo vybrat do vzorce jen A3 a A5? Používáš automatickou funkci nebo si ji píšeš?
@MarkétkaU
chceš to zobrazit nebo ti to nepočítá, když to zatrhneš? je jasný filtr?
umíš použít countif?
Chci spočítat dejme tomu tyto data
A3 4584Kc 38Ks
A5 4577Kc 55ks
když dám součet kusů, tak mi to nezobrazí, že je to 93ks, ale 150, protože to vezme i A4, ve vzorci mám A3:A5 (samozřejmě, že mám víc dat, tohle je jen příklad)
Napadá mě leda - vyfiltrovat, označit, překopírovat do dalšího listu a tam sečíst. Možná je na to lepší postup, ráda se taky přiučím.
Mě taky napadlo, ale mám to do školy a nevím zda by to prošlo
tam bude nějaký chyták