Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj,
mám dotaz - v předchozích tématech jsem nenašla nic, co by mi pomohlo.
Mám Air bank a z důvodu dlouhodobé pracovní neschopnosti jsem nesplácela dluh (nyní jsou to čtyři splátky). Snažila jsem se celou situaci řešit, ale nikdy se mi nepovedlo se spojit s někým „kompetentním“, vždy jsem narážela na postoj „tohle já bohužel řešit nemůžu, to se musíte obrátit na správu pohledávek“, kde jsem narazila na operátorku a ta mi řekla to samé - „oni vám zavolají“.
Tohle ve spojení s tím, že jsem nebetyčně BLBÁ a asi jsem to řešila z mého pohledu (nyní) až příliš laxně, dostala jsem se do nepříjemné situace v podobě výzvy k uhrazení celkové dlužné částky - 78 000 do týdne, pak se to bude řešit soudní cestou.
Do týdne tolik peněz prostě neseženu, ráda bych se Vás proto zeptala, co teď? Co mě teď čeká? Předpokládám, že exekuce a s tou počítám. Problém je, že bydlím v podnájmu a trvalé bydliště mám u rodičů - nerada bych, aby exekutor klepal u nich na dveře. Dá se tomu nějak zabránit? Je možné se jeho osobní návštěvě vyhnout a domluvit se s ním na nějakém splátkovém kalendáři aniž by obtěžoval moje rodiče? Pravidelný příjem mám a práci taky.
Ahoj zavolej přímo osobě, která ti zaslala ten dopis a s ní si domluv splátkový kalendář a vysvětli situaci. K exekučnímu příkazu je ještě dlouhá cesta.
Tak než to dojde do stádia exekuce, bude to ještě chvíli trvat. Nejdřív to musí dát věřitel k soudu a až na základě vykonatelného rozsudku/platebního rozkazu může podat návrh na exekuci. V téhle fázi bych se snažila s bankou dohodnout. Případně, pokud máš práci, nešlo by požádat o půjčku v jiné bance a uhradit celý dluh?
Tohle jsem se snažila už řešit, ale bylo mi řečeno, že na splátkový kalendář je už příliš pozdě..
Obávám se, že v jiné bance mi půjčku nedají, přeci jen mám jeden plat a musím uvádět i jiné půjčky.
A mimochodem - dopis mi nikdo neposlal, všechno mi oznámili emailem.
@AliTad Pokud to banka dá k soudu a já budu platit splátky, zohlední se to i v té částce, která půjde do exekuce?
@Loki1234 zajdi přímo na jejich pobočku a tam to zkus domluvit a pokud ti nebudou chtít odsouhlasit ten splátkový kalendář tak to chtěj od nich písemně.
Na pobočce mi řekli, že oni nejsou kompetentní k tomu tohle řešit, už jsem tam byla se splátkovým kalendářem a snažila se s nimi něco dohodnout.
Na pobočce bych chtěla tedy kontakt na někoho kdo tu kompetenci má.
V té bance jsou mladá ucha, která mají za úkol se mile tvářit a pokud možno i sem tam založit nějaký ten účet. Když jsem si brala kontakt na někoho, kdo tu kompetenci má, dovolala jsem se na infolinku, kde mi to zvedla operátorka - a opět ta samá písnička, že jéééé, já vám k tomu nic neřeknu, oni se vám ozvou. Ano, ozvali se. Když jsem byla ve škole. Volala jsem tam zpátky, a zase to samé: Dobrý den, infolinka…
Řekněme, že to banka dá k soudu. Co to pro mne v tu chvíli znamená?
@Loki1234 pracovala jsem na správě pohledávek (sice v telekomunikacích, ale ono je to všude skoro stejné). Po čtyřech nezaplacených splátkách na tebe exekutor nepřijde. Exekuce musí být schválení soudem, takže to chvíli potrvá. Kdo tě k úhradě vyzval? Air bank? Pokud nezaplatíš, je velmi pravděpodobné, že banka postoupí pohledávku inkasní agentuře (vyděrači vymahači
). Ta ti napaří nějaké administrativní náklady (u takovéhle částky neumím odhadnout, pracovala jsem s dluhy podstatně nižšími) a v dopise ti nejspíš budou vyhrožovat exekucí (což je nesmysl, jak jsem psala, k exekuci musí být soudní příkaz, takže dostaneš obsílku od soudu). Obvyklý postup bývá upomínka-výzva-inkasní agentura (i tenhle vymáhací krok může trvat celkem dlouho a většinou se lze s nimi domluvit na splátkách) - soudnířízení - exekuce.
Pokud dojde k exekuci, přijdou samozřejmě k rodičům, kde máš TP a tam pak začne složité dokazování, co je jejich a co tvoje (na pět let starou televizi člověk těžko hledá doklady).
Osobně ti doporučuji uhradit část dluhu (klidně e výši pravidelné splátky), kontaktovat správu pohledávek v air bank s prosíkem a poznámkou, že jsi odeslala splátku (klidně i o něco vyšší) a orodovat, že budeš v pravidelném splácení pokračovat), pokud neuspěješ, změň trvalé bydliště (klidně na obecní úřad) a hlavně splácej pravidelně dál.
Než projdou všehny vymáhací kroky, dostaneš nejspíš přirážku v podobě administratiních nákladů, ale vlastní dluh snížíš. S dlužníkem, který je ve skluzu, ale i tak pravidelně platí (alespoň symbolicky) se samozřejmě jedná jinak než s chronickým neplatičem.
Soudní řízení je samozřejmě práce navíc i pro banku (případy se předávají a zpracovávají manuálně), takže pokud budeš platit, máš reálnou šanci, že tě to nechají dosplácet a k soudně tvůj případ nedají.
Hlavně komunikuj, snaž se, umořuj dluh dle možností. Přeji hodně štěstí ![]()
@Loki1234 nechala sis v té bance zavolat vedoucího? Neříkej mi, že ty jako klient chceš řešit svůj dluh u nich a oni se k tomu nemají. Co je to prosím tě za banku?
Jo, teď čtu, že je to Air bank. Stála bych u přepážky tak dlouho, dokud mi nezavolají osobu, která to má na starosti.
@Loki1234 myslím di že by ti mělo přijít info že dne toho a toho se bude projednávat ta a ta věc a ty by jsi se tam měla dostavit nebo napsat nějaké vyjádření ale jistá si tím nejsem.
Jen pro info máš té půjčce i pojištění pro neschopnost splácet?
Hlavně teď normálně plať splátka tak jak máš