Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Já měla podobnou situaci požadala jsem o osobní bankrot už mám vše vyřízené to je jedina pomoc a splácite jen jednu splátků měsíčně což je dobré a jste chráněná před vymahačemi.
@herm píše:
Já měla podobnou situaci požadala jsem o osobní bankrot už mám vše vyřízené to je jedina pomoc a splácite jen jednu splátků měsíčně což je dobré a jste chráněná před vymahačemi.
78 000 není pro soud důvod uznat osobní bankrot. Kdyby dlužila sedm mega, tak ano, ale v tomto případě je to nesmysl.
Mám Air bank a čtyři nesplacené splátky, nepodařilo se mi prostě sehnat ani jednoho tajtrdlika, který by v té bance nebyl pouze na okrasu, a na správě pohledávek pokaždé zvedá telefon operátorka s tím, že ona nemá kompetence, a že se mi ozvou.
Fakt jako paráda. Žádný dopis mi nepřišel, ani doporučená, ani normální, k rodičům také ne, to jsem si ověřovala.
Docela mě děsí to, že mě vyzvali k uhrazení CELÉ dlužné částky do 17.4., což je pro mě nemožné. Výplatu mám až 22.4., do té doby jim tam můžu poslat maximálně stovku. Víc prostě nemám. Po tom 22. dubnu jim samozřejmě splátku dám, ale nevím, jestli a jak to pomůže. Do týdne dva tisíce prostě neseženu ![]()
@Loki1234 píše:
Mám Air bank a čtyři nesplacené splátky, nepodařilo se mi prostě sehnat ani jednoho tajtrdlika, který by v té bance nebyl pouze na okrasu, a na správě pohledávek pokaždé zvedá telefon operátorka s tím, že ona nemá kompetence, a že se mi ozvou.
Fakt jako paráda. Žádný dopis mi nepřišel, ani doporučená, ani normální, k rodičům také ne, to jsem si ověřovala.
Docela mě děsí to, že mě vyzvali k uhrazení CELÉ dlužné částky do 17.4., což je pro mě nemožné. Výplatu mám až 22.4., do té doby jim tam můžu poslat maximálně stovku. Víc prostě nemám. Po tom 22. dubnu jim samozřejmě splátku dám, ale nevím, jestli a jak to pomůže. Do týdne dva tisíce prostě neseženu
Sežeň si email na správu pohledávek, případně na obecnou schránku (něco jako info@…) a pak pošli informaci, že uhradíš část dluhu 22. Nic tě to stát nebude, může ti to jen pomoci.
Výzva k úhradě celého dluhu je normální.
Kamarádka děla na vymáhání splátek. Jdu ji napsat a pak ti napíšu co mi řekla ju.
Příspěvek upraven 09.04.14 v 11:44
@marrlinka píše:
@Loki1234 pracovala jsem na správě pohledávek (sice v telekomunikacích, ale ono je to všude skoro stejné). Po čtyřech nezaplacených splátkách na tebe exekutor nepřijde. Exekuce musí být schválení soudem, takže to chvíli potrvá. Kdo tě k úhradě vyzval? Air bank? Pokud nezaplatíš, je velmi pravděpodobné, že banka postoupí pohledávku inkasní agentuře (vyděrači vymahači). Ta ti napaří nějaké administrativní náklady (u takovéhle částky neumím odhadnout, pracovala jsem s dluhy podstatně nižšími) a v dopise ti nejspíš budou vyhrožovat exekucí (což je nesmysl, jak jsem psala, k exekuci musí být soudní příkaz, takže dostaneš obsílku od soudu). Obvyklý postup bývá upomínka-výzva-inkasní agentura (i tenhle vymáhací krok může trvat celkem dlouho a většinou se lze s nimi domluvit na splátkách) - soudnířízení - exekuce.
Pokud dojde k exekuci, přijdou samozřejmě k rodičům, kde máš TP a tam pak začne složité dokazování, co je jejich a co tvoje (na pět let starou televizi člověk těžko hledá doklady).
Osobně ti doporučuji uhradit část dluhu (klidně e výši pravidelné splátky), kontaktovat správu pohledávek v air bank s prosíkem a poznámkou, že jsi odeslala splátku (klidně i o něco vyšší) a orodovat, že budeš v pravidelném splácení pokračovat), pokud neuspěješ, změň trvalé bydliště (klidně na obecní úřad) a hlavně splácej pravidelně dál.
Než projdou všehny vymáhací kroky, dostaneš nejspíš přirážku v podobě administratiních nákladů, ale vlastní dluh snížíš. S dlužníkem, který je ve skluzu, ale i tak pravidelně platí (alespoň symbolicky) se samozřejmě jedná jinak než s chronickým neplatičem.
Soudní řízení je samozřejmě práce navíc i pro banku (případy se předávají a zpracovávají manuálně), takže pokud budeš platit, máš reálnou šanci, že tě to nechají dosplácet a k soudně tvůj případ nedají.
Hlavně komunikuj, snaž se, umořuj dluh dle možností. Přeji hodně štěstí
Co to pro mne znamená, že to postoupí inkasní agentuře? A jaké páky na mne kdo má? Znamená to, že v tu chvíli přestávám platit dluhy bance, ale někomu jinému?
Změnu trvalého bydliště si začnu řešit teď v pondělí, je možné změnit trvalé bydliště na adresu podnájmu?
A když Ti psali ten mail, není tam uvedena osoba, která by to měla na starosti? Není přece možné, aby to takhle fungovalo. Dojdi na pobočku a řekni, že chceš kompetentní osobu, která se s Tebou o tom dokáže bavit. Měla jsem něco podobného ale jinde a domluvila jsem se na splátkovém kalendáři a do roka to splatila. Pracuji v bance a vždy po klientech chceme příjem a jiné závazky, aby mohla být vypočítána adekvátní splátka ke splácení. Osobní bankrot je v tomto případě naprosto zbytečný.
@Loki1234 info-zavináč-airbank. cz mají to na stránkách. Pošli tam email. Je to sběrná schránka, kterou někdo třídí, přepošlou to na příšlušné odd. (správa pohledávek).
@paandatko Jméno tam uvedené je, ale telefonní číslo odkazuje zase na operátorku.. V pondělí půjdu do banky a pokusím se někoho sehnat
Nevím sice hranicí kolik člověk musí dlužit aby dostal osobní bankrot, ale určitě se to da z jistit
@Loki1234 tak zajdi do banky a požaduj telefon na konkrétní osobu uvedenou v tom mailu, klidně jim ho vytiskni a předlož.
@Loki1234 píše:
Co to pro mne znamená, že to postoupí inkasní agentuře? A jaké páky na mne kdo má? Znamená to, že v tu chvíli přestávám platit dluhy bance, ale někomu jinému?
Změnu trvalého bydliště si začnu řešit teď v pondělí, je možné změnit trvalé bydliště na adresu podnájmu?
aby se s tím nemuseli zabývat, tak to prostě předají inkasce a bude tě k zaplacení uhánět jiná společnost (většinou se to tak dělá). Pohledávka je stále banky, tu pohledávku inkasce jen „půjčí“ (oni s tím nemají práci, inkaska dostane za svoji práci něco málo zaplaceno).
V podnájmu můžeš mít TP jen v případě souhlasu pronajímatele a obvykle tak musí být uvedeno ve smlouvě. Nejjednodušší je přehlásit TP na úřad. Tak je v případě exekuce pro exekutora větší problém něco zabavit.
@herm jak už jsem psala, toto není případ pro osobní bankrot, pokud má příjem a domluví se na splátkovém kalendáři, zaplatí např. do dvou let. Pak bude zase pro banky bonitní, pokud by šla do OB tak si dalších 11 let u bank ani neškrtne.