Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Moc se omlouvám, opravdu nemám v úmyslu zakladetelku děsit.
Já už jsem si vlastně zvykla, že u mě nejde nic jednoduše…vždycky se něco vys… ![]()
Mně to dělali před pár lety, obě 8 dole, a obě museli vysekávat z kosti čelisti. Docela to šlo, opíchl to dobře, až to přišlo k sobě, tak to trochu bolelo, ale nic zas tak strašnýho, ledování a 1-2 tenkrát Acylpyriny, a stačilo to.
Lakynka píše:
jeeežiš holkyyyy,. Mě se v puse taky osmičky schovávají a jsou všechny namířené proti sedmičkám. Bojím bojím. Mě to nervuje už x let, že na to jednou budu muset jít.
Pokud ty osmicky neporostou, tak tam vubec jit nemusis. My tohle mame v rodine. Brachovi delali vsechny 8 naraz. A asi pred rokem jsem zjistila,ze mamine osmicky nikdy nevyrostly, ze je ma jako my s brachou. Ale protoze ji to nerostlo, tak to neresila. Me to zacalo rust a doktori me desili, ze se mi pak muzou paradne vsechny zuby zkrivit, takze jsem se, jakmile se to ozvalo, sla hned objednat.
Ahoj, proč na ten zákrok jdeš?
Mně ho taky nabízeli a já odmítla (neměla jsem žádné problémy), zuby se posunuly a osmička je venku. Taky mířila proti sedmičce a vyrostla nakřivo. To je mi jedno ![]()
Lenko, mi třeba doktorka řekla že v mým případě je veklé riziko zánětu a že by mi to mohlo ty dolní zuby fakt viditelně sunout. Jinak mám zuby pěkné, tak mi to i příšlo škoda.
Jinak brněnským moc doporučuju Mudr. Sečkáře, sídlí na nádru v tom stomatologickým centru. Já se před zákrokem klepala a skoro brečela (fakt
). A on tedy raději opíchl ještě jednou a dlouho zkušel jestli je to opravdu necitilivé.
Sestra se mě ptala jak jsem mohla porodit. Na to jsem jí řkela že to se se zubama absolutně nedá srovnat ![]()
Jen doplním, to uspání není celková narkóza, tu běžně nedělají, protože při ní je potřeba podpora dýchání a ta překáží v puse. Takže dávají tzv. analgosedaci, což je takový oblbovák, kdy si člověk nic nepamatuje, ale během zákroku vnímá a spolupracuje s doktorem. Dávají to na přání, pokud člověk nemá nějaké zdravotní komplikace, které by to vylučovaly, ale musí si to člověk zaplatit. Mě to stálo 5000,– ale musím říct, že rozhodně nelituju, díky tomu mi vysekali všechny najednou, takže bolest i hojení najednou a jen 2 návštěvy - vlastní zákrok a pak vyndání stehů, které bylo asi na 3 minuty. Žádné dreny mi tam nedávali, jen to sešili a krásně se to zahojilo, nějaká antibiotika připíchli i do té kapačky, takže jsem pak nic nemusela brát a zánět žádný. Raději jsem si na to vzala 4 dny dovolené, což nebylo nakonec úplně nezbytné, ale bylo to příjemné. Jinak mi to dělali na Homolce a můžu jen doporučit.
Ještě doplním, že problémy jsem zatím neměla, jen jsem občas cítila, že potvory chvilku rostou a pak zase usnou… Ale jelikož jsme plánovali mimčo, tak jsem nechtěla, aby začaly zlobit v těhotenství.
No já zatím jít nemusím, ale zuby mám křivé kam se podívám. Mám malou pusu… Tak třeba by to pomohlo a bylo by víc místa.. No ale dokopat se.. těžko. Bych musela umírat:D
Holky,
mam to za sebou cca 5let ,byla jsem na tom,co se pta zakladatelka.
Jednu 8cku jsem mela trochu prozizlou,ostatni 3jeste vubec ne venku.
Zubarce se to nelibilo,poslala me na rentgel ,kde se potvrdilo,ze na 8cky nemam v puse misto a jeste mi rostou spatne,ve vodorovne poloze.
V Havlickove Brode je odbornik,opravdu uznavany a velka kapacita,objednavaci doba cca 5mesicu,ale vyborny Dr.
Byla jsem cca za 15minut se vsim hotova,dostala jsem nejaky oblbovak a ke kazdemu zubu 2× injekci,necitila jsem nic,jen ty injekce.
Nariznuti nebolelo,vysekavani bylo citit,ale bez bolesti.Jen tlak a taky jsem je videla,ze
byl u toho jen Dr a sestricka.Ma ordinaci se vsim doma,takze fajn prostredi,zadna nemocnice.
Zakrok rychly,bezbolestny,za to potom…
![]()
nejhorsi a nejvetsi bolest co jsem v zivote zazila.A to jsem rodila,ale porod prochazka ruzovou zahradou!!!
nebylo mi pomoci,nemohla jsem mluvit,napit se nic,umrtveny jsem meli i nos,vsechno piti mi teklo jak kdybych pusu nemela,krve moc nebylo.Nejhorsi bylo ,kdyz to prichazelo k sobe
vrazdila bych!!!
Druhy den uz byl ok,akorad jsem mela hooodne natelkle tvare a par modrin,taky stehu,ale ani nevim kdy vypadly…
Kdyz to shrnu,hruza ale zase mam do budoucna klid ,protoze „zuby moudrosti“ delaji casto neplechu…
Urcite to zvladnes,jdi a zatni zuby ![]()
Nikynka86 píše:
PS:na pamatku jsem vsechny 4 krasne,velke a bile stolicky i s koreny dostala domu a mam je schovane s mlecnymy zuby,ktere mi schovavala moje mamka
Já mám taky tu „mrchu zaháčenou“ doma v lahvičce se slivovicí, je vidět jak je byla zarostlá a zkažená a ovrtaná na páčení…Ukazuju návštěvám na důkaz mé statečnosti. Ono se to nesmí (je to biologický materiál a doktor by to měl zlikvidovat), ale můj zubař konstatoval, že má ve sbírce i horší potvory a jestli chcu ať mi ho sestra naloží do peroxidu a ať si ho beru.
Ahoj, já mám výbornou zkušenost s osmičkami. Všechny mě rostly nakřivo v dásních. Po rentgenu mě přešel úsměv, poslaly mě na operaci. Dělaly mi to v celkové narkoze, potom jsem byla oteklá jako syslík. Důležité bylo chladit a chladit ledem, na bolest mě dávaly ALGIFEN (na předpis). Týden v nemocnici, týden doma a hurá do práce. Takže držím palce
Zdravím zakladatelku !!!
Pokud si dobře pamatuju, minulý týden v pondělí jsi šla na extrakci tý 8…Já byla v pátek. Můžeš mi napsat, jak to snášíš a jaké jsou tvoje pocity ???
Za mě opět palec dolů, už v neděli se mi udělal zánět, měla jsem zvýšenou teplotu, takže si užívám. Dělal mi to jiný doktor, tak nevím, jestli to má souvislost. Ten první mi napsal antibiotika hned a žádný zánět jsem neměla a tenhle mi řekl, že nevidí důvod, proč je psát. Takže si myslím, že to byla chyba. Nevim… ![]()
Teď je to 5. den od extrakce a musím zaťukat - vede se mi skvěle'
Den 1......drahý otčím mě věze na místo činu - žaludek mám až v gatích, navíc nemocnice je hodinu od bydliště.Na místě proběhlo jen malé vyštření, umístění na pokoj, a čekat. Asi hodinu a půl!!!!Asi si umíte představit ten stres. Pak mě umístili na lehátko, na hlavu dali čepec, přikurtovali k lehátku, odvezli na sál, přilípli nějaký divný přísavky, píchli anestetikum, mírně se mi zamotla hlava a pak jsem se probudila s takovým plným pocitem v puse, ale bez blesti. Pro jistotu jsem měla ještě v žíle kapačky s protibolestňákem.Pobya jsem tam dvě hodiny a vezla se domů. Rychle jsem začala s práškama na pdchycení bolesti. NIKDY NEČEKEJTE AŽ VÁS TO ZAČNE BOLET!!! prášek vždycky před. Skvělý je střídat po 4 hodinách paralen s ibalginem - žaludek v pohodě. Někdy čtyři hodiny po zákroku jsem se směla napít. Ale opatrně, nevyplachovat - krevní sraženina na zubu je tam velmi důležitá, nesmí se odloupnout - ty komplikace a bolesti potom jsou prý hrozný. Pak jsem zvládla pár lžiček přesnídávky a polehávala jsem - no, pocit nic moc, navíc hlava mi naběhla dvakrát tolik - takže chladit, zobat prášky a podřimovat.První noc - nic moc, spánek nebyl hluboký, ale šlo to.
Den 2.......hlava stejná, bolest skoro žádná, ale pořád klid na lůžku. Večer se snažím čistit zuby - to se MUSÍ!!! Jinak hrozí zánět, a ten je taky požehnání… Panty jsou jak zamrzlý, takže jídlo nic moc, ta nejhorší bolest je při polykání - podobná jako při angíně jen víc nahoře.Prášky beru pořád ve stejných intervalech i třetí den.
Den 3......nachlup stejný jako druhý - otok stejný, bolest malinko větší, ale dá se.
Den 4.....Bolest chvilkama pichlavá, ale taky nic závratýho. Při polykání to hodně tahá, ale jíst se už dá - teda, ne kousat, jen polykat. Kladu důraz na hygienu ústní dutiny. Pomalu zkouším vynechávat prášky. A je to ok.
Den 5, toť dneska.....opuchlina je skoro pryč, už nevypadám jak zrůda. Polykání se také o hodně zlepšilo, a bolest není žádná. Komplikace jsou: nateklé dásně, ztuhlá čelist, bolest v krku od chlazení ledem, a smrad z úst.Vlastně smrad z mé samé . celých 5 dnů jsem si neměla odvahu umýt vlasy a osprchovat se. Tak jdu na to ![]()
Důležitá věc je: NEVYPLACHOVAT!!!asi tak dva dny.Možná jste slyšeli něco o řapíku, ale ten tu ránu zatáhne a to taky není dobře - potřebuje k tomu čas sama. Hlavně musíte být trpěliví a při velké, ale opravdu velké bolesti, teplotách a velkém červeném teplém otoku navšívit lékaře, protože zákrokem nic nekončí, je tu ještě fůra komplikací, které mohou nastat.
Tak ať se daří!!! ![]()
uff, udělalo se mi špatně jen co to čtu. Taky mě čeká něco podobnýho a snad bych šla radši na ten porodní sál ![]()