Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nejsi zrůda, nebude mít trauma. Nebylo to optimální řešení situace, ale chyby děláme všichni a bez toho, abychom viděli co taková chyba způsobí bychom se nic moc nového nenaučili.
Občas prasknou nervy každému. Pokud by se to začalo dít častěji, tak by to chtělo hledat cesty, jak si napětí a frustraci ulevit tak, aby si na dítě ve velmi složitém odbobí, co tě teď ještě čeká měla víc trpělivosti.
Docela praktické rady pro období prvního vzdoru najdeš v těchhle textech https://blog.linkabezpeci.cz/…mila-bokova/
@Anonymní píše:
No ale já ho poslední dobou usměrňuji tím, že říkám, že zavolám čerty - když se zvednu že jako doopravdy jdu, funguje jak francouzské hodinky
To už je horší - protože to není prasknutí nervů, ale manipulace skrze strach. Posiluješ v něm pocit, že ho rodiče neochrání, naopak, že když nebude přesně takový, jak rodiče chtějí, tak ho pošlou pryč. Dlouhodobou manipulací dítěte skrze strach vznkají nejrůznější neurozy.
Pokud s tím chceš přestat, tak by to chtěl docela přehodnotit přístup k výchově a hledat jiné principy - ne triky, které jsou postavené na převaze dospělého, který prostě láme dítě - ne fyzickou silou, ale základním strachem z odmítnutí.
Znáš tuhle knížku?
@Russet já nedělala tragédii z toho, že spadl do kaluže.. ale že dostal hysterák, když jsem ho vzala dovnitř aby mu nebyla zima a místo toho aby se nechal vysvléct , tak řval jako tur a nemohla jsem ho dostat z bundy.
tím pádem mě ujeli nervy
@Alušáček já vím, no. Asi jsem chtěla aby tu pusu zavřel, nebo nevím.. Je mi to teď líto . Jsem si i říkala, jestli se mě nebude bát. A 10 minut potom jsme spolu dělali blbosti a smál se stejně nahlas, jako když plakal.
@ShadowDancer děkuji ti moc… Všem vám holky děkuji, že jste mě pochopili a napsali mi vaše případy ![]()
@Natálka26 píše:
Strašení nesnáším. Nemá pak respekt z tebe, ale že strachu. Neposlouchá tebe, ale ten strach, že by ho odnesl čert. Mě taky strasili v dětství. Doteď když slyším řetězy tak mám husí kůži, do sklepa nejdu sama ani teď ve 30. A to me jen tak něco nerozhodi.ovsem tohle mám z dětství tak zakódováno, že nejsem schopna se přes to přenést.
Podala jsem dotaz, protože si tím taky nejsem jistá. ALE - má se tedy bát radši mě (že mu například přiletí facka, jako od zakladatelky) než čertů kteří chodí za dětmi co zlobí?
@Anonymní píše:
Podala jsem dotaz, protože si tím taky nejsem jistá. ALE - má se tedy bát radši mě (že mu například přiletí facka, jako od zakladatelky) než čertů kteří chodí za dětmi co zlobí?
Já mam z čertů špatný pocit ještě dnes a to je mi už přes třicet, takže u svých dětí tohle nepraktikuju. Fyzické tresty taky nevedu(i když občas mě už ruka svrbí). Často teda musim zvýšit hlas, pak počítám do tří a jinak přijde nějaký zákaz např. sladkostí, televize apod. Celkem to funguje.
@eumedon píše:
@Kriss Tina moje dostalo ve stejné situaci facku, ale symbolickou: Dotkl jsem se dvěma prsty tváře. Asi jako od pana arcibiskupa při biřmování. Řvalo, jako když je na nože bere.
lol, musela jsem se zasmat. Nejaky cas dozadu jsem dcerce chtela kvuli necemu placnout po ruce ale byla jsem tak rozrusena, ze jsem se netrefila. Dcera spustila rycak, rvala boli boli, a behala za mnou at ji na to dam pusinku. Ja ji ale neuhodila… jako chtela jsem, ale nejak nevim no, machla jsem vedle. Kdyz jsem se napoprve netrefila, tak jsem to nechala byt.
Me rodice zadnym certem nestrasili. Obavam se, ze od urciteho veku by to na mne neudelalo moc dojem, u nas bylo nasili a nervy na dennim poradku, ja byla na lecos zvykla.
Vzpominam si, ze me jako dite jednou vzali k zubari, ktery osetroval problematicke deti. Ja se totiz nenechala u normalniho osetrit. Tata me uz cestou ockoval, ze se mam na co tesit, ze tohle je zubar, s kterym neni zadna sranda, ze uz zlomil jine decka. Jak neposlechnu, tak zarve jako tur a budou se dit veci. Byla jsem ostrazita, myslela jsem, ze me urcite bude rezat vareckou nebo remenem. Nebo nevim, nevedela jsem co cekat. Zubar byl od rany, chlap jak hora, hlas mu buracel jako hrom za letni boure. Na mne to dojem neudelalo. Odesla jsem neosetrena. ![]()
@Anonymní píše:
Jo, když už se něčeho musí „bát“ tak tebe. Rozhodně ne čertu ani bubaku.
Klidne si protacejte oči, jak chcete. Já je protacim taky a je mi z vás do breku.
Vzajemne se tady uklidnete, že dát dítěti facku, je normální.
Já mám dítě vymodlený a jsem ráda za to, že ho mám, ale bohužel je postižený a navíc autista, takže je to s ním extra těžký. Rozčiluje se a brečí několikrát denně každý den. Takže náročné to s ním je až až, přesto ho nemlátím, ale za každý sebemenší úspěch ho pochválím a povzbudim. Co já bych dala za zdravé dítě.
@Anonymní píše:
Malý dotaz, když to tady tak čtu. Synovi je 3,5 a docela začíná zlobit. 90% času je moc hodný a šikovný, vsichni ho chválí, hlavně když je sám je milionový, 5% času zlobí kvůli roční sestře- nechce ji půjčit hračky apod.znáte to. No a 5% času zlobí, protože je to dítě. To mi pak občas i rupnou nervy, dostane na zadek a jednou to.dopadlo viz výše a taky jsem z toho pak byla špatná. No ale já ho poslední dobou usměrňuji tím, že říkám, že zavolám čerty - když se zvednu že jako doopravdy jdu, funguje jak francouzské hodinky (nebo tatínek třeba jednou o patro níž pustil zvonění řetězů z Youtube, to jste měli vidět ). No ale, je to dobré ? Nebude z toho mít také nějaké třeba noční můry o čertech? Jednou mi totiž řekl, že se sám v pokojíku bojí a od té doby nad tím přemýšlím …
Ne, dobry to fakt neni. Magori
.
@pedigka píše:
Klidne si protacejte oči, jak chcete. Já je protacim taky a je mi z vás do breku.
Vzajemne se tady uklidnete, že dát dítěti facku, je normální.
Není to normální. Ale když se to rodiči ojediněle stane, tak to hned není zrůda.
Honzák doporučuje plácnutí přes zadek nebo pevné objetí, když je to nutné.
Já teda nepochopila, proč jsi ho v hysterickým záchvatu chtěla tak strašně dostat z bundy a kalhot?
Jestli nešlo o život, tak bych počkala, až se vyvzteká a pak bych to v klidu udělala. takhle jste se dostali do hysteráku oba ![]()
Ale ty jsi dospělá, on má nárok, ty už tolik ne. když se neovládneš ty, tak se těžko bude ovládat dítko, navíc v období vzdoru. Ale děti dokážou vytočit, to jo, akorát ho nefackuj, pak budeš psát na emimino a chtít, aby tě všichni utěšili, že je to normální. Normální ani správné to není, ale stát se může. Když se z toho poučíš a uděláš to příště líp, tak to bude ok.