Finanční podpora vdané studující dcery

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15503
18.4.23 14:00

@ivetsarka Jedna vec je jak je to ze stránky zákona, druhá lidsky. Já bych neměla s tím svoji dceru finančně podporovat pokud studuje, bez ohledu na to jestli je vdaná nebo ne.. takové výdaje jaké by měla i kdyby nebyla vdaná. Především strava a bydlení, co se týká zábavy, oblečení, to si muže zaplatit sama z brigády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
357
18.4.23 14:01

@krecik.dzungarsky Jak to? To mě zajímá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26928
@Jemako píše:
Já si myslím že když se vdam tak tvořím buňku se svým manželem a je na nás dvou jak se uzivime… Vtipné je ze manžel by je uzivil ale dcera chce přispívat a to z peněz rodičů… No z právního hlediska je to ovsem jasné

Jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
@cecetka píše:
To si uplne nemyslim.
Vyzivovaci povinnost trva, dokud dite neni schopne se samo zivit. A to dcera tim, ze se vda, nebude. Ale vznikne tam i vyzivovaci povinnost manzela, takze by rodice mohli mit vyzivne snizene.

Ne. Pokud ten manžel už normálně pracuje, musí živit on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
18.4.23 14:02
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vejnarka88
18.4.23 14:03

Za mě, pokud ji přisívat chcete, tak je to jen Vaše dobrá vůle a ochota, ale tímto to končí. Pokud se vdala, je dospělá a tím pádem studium je již mezi manželi. Pokud ji chce manžel podporovat, ať tak učiní. Pokud to ona nechce, bude se muset přičinit, aby přispívala do domácnosti. Vždycky jde vše, jen se musí chtít, nemůžeme mít vše. A pokud budete platit svatbu, určitě bych dál nepřispívala.

• Citovat
  • Upravit
2694
18.4.23 14:05

Takže berunka se cítí dosti velká na vlastní domácnost a svatbu, ale rodiče koukejte mi to žití v páru s chlapem financovat. Tedy myslím, že tohle říct doma, tak se mnou hodně rychle vyběhnou. Ještě dítě by si mohla pořídit. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
18.4.23 14:07
@Me Mimmix píše:
@krecik.dzungarsky Jak to? To mě zajímá…

Mne vůbec neřeš, mám dítě, které budu živit do konce života, které se nikdy neosamostatní a společnosti ničím prospěšné nebudeme. Navíc si na něj nebereme ani žádné peníze od státu.
Mě mimo jiné také nikdo neživil. Naopak jsem tahala otce ze dluhů a v osmnácti, předem jsem nebyla schopná situaci predikovat, jsem na něj nechala přepsat moji polovinu domu, z lítosti. Dědila jsem kompletně po matce, žádné SJM neměli.
Když si chce hrát dítě na dospělé, mělo by se k tomu umět také dospěle postavit.

• Citovat
  • Upravit
2608
18.4.23 14:08
@cecetka píše:
Jak?

Pokud je manžel schopný ji uživit tak povinnost přechází na něj.. Věkove blíž mám k té dceři a stejně si neumim představit jít za rodiči a říct tak jsem dost dospělá na to abych se vdavala ale ne na tolik aby jsme se jako manželé uzivili… To bych radši na manželství počkala až se budem schopni uživit… Navíc zakladatelka píše že manžel ji chce živit ale ona chce přispívat ( ovšem z peněz rodičů).. Asi si ještě neuvědomuje že oni budou tvořit tu rodinu a oni budou mít ty společne peníze… Navíc manžel si ji bere jako studentku takže s tím určitě počítá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
357
18.4.23 14:09

@ivetsarka Jestli jí zbývají dva roky, nechtějí se svatbou počkat? Je mlaďonká, může se vdát až dostuduje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9083
18.4.23 14:09

Řekla bych, že je to věc vaší dobré vůle. Divím se spíš dceři, že to po vás vůbec chce.Kdyz bych to vzala do extrému, tak její manžel bude vydělávat třeba 100 tisíc, ale dcera bude chtít, aby vy jste ji živili, protože chtít peníze po manželovi je nemorální, ale po rodičích to vůbec nevadí. Právně pokud má manžela, tak ten s ní tvoří rodinu a měli by si to pořešit spolu. Samozrejmě pokud jim prilepsite sami od sebe je to věc jiná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31439
18.4.23 14:10

Moralne - jako rodic bych podporovala do konce VS studia (magisterskeho) bez ohledu na okolnosti a nepatrala bych po tom, co je pravne v poradku. Od ukonceni VS bych ocekavala, ze pokud dite nebydli se mnou (kde bych chtela nejaky primereny - pomerny - prispevek), tak si sve pohledavky uplati samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13320
18.4.23 14:11
@ivetsarka píše:
Tak hrotit to přes právníky nechceme. Už pro dobro vztahů, které mezi námi jsou celkem ok, mě šlo spíš o tu morální stránku věci.

Tak pokud se dcera vdá, tak ji morálně předáváte jejímu manželovi, ne? Proč vede otec dceru a matka syna k oltáři? Přece aby je předali… takže jak už tu zaznělo - tímto se osamostatní a vaše povinnosti přejdou na jejího manžela…
Jestli to tak nechce, tak ať se svatbou počkají po úkonů studia. Být závislá na manželovi jí vadí a na rodičích ne? Vyčůraná jak díra do sněhuláka…stuje VŠ, tak hloupá není, ale vypočítává jo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
576

Kdyby mi dcera přišla, že se chce vdávat při studiu (moc toho nevydělá), tak bych jí asi řekla, že by bylo vhodné se svatbou počkat až dostuduje.

Pokud nedělá medicínu nebo farmacii (veterinu), tak určitě na většině oborů dnes není problém pracovat (aspoň přes prázdniny).

Když už platila bych je základní bydlení, stravu a trochu oblečení. Žádné drahé dovolené a podobně.

Co dcera studuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
357

@krecik.dzungarsky Aha…zajímalo mě to právě proto, že mám taky zajímavý exemplář za otce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí