Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@j.a.n.i1 to by měli, asi si to včas nenastavili kdo co bude platit ale tim pádem by ona měla jemu platit cca půlku nájmu ![]()
Ne neřekla, máme vše společné. Máme peníze společné a o takto velkém výdaji bychom se spolu pobavili.
Ale v případě, že nemám ani tak velkou rezervu, abych jela na dovolenou, bych dovolenou bez partnera, když on se dře na stavbě, vyhodnotila jako naprosto nemorální luxus.
Já bych totiž na tom domě dřela v rámci možností hlídání dítěte též.
Ovšem ten dům by byl z půlky i můj. Řeknu ti jednu hezkou story.
Měli jsme v rodině paní, která měla městský byt, který se odkupoval. Paní se záměrně nechtěla vdávat, od partnera si brala cca 12 tisíc na jídlo, energie a výdaje na společnou dceru(měl plat cca 16-18 tisíc čistého).
Když ale byly nějaké extra výdaje, řekla dceři, že má jít za tou, že ona nemá-byla to možná pravda, i když měla vyšší příjem než muž.
Nicméně byt se odkupoval, když jí bylo přes 50 let a měla to chvilku do důchodu, Hypotéku dostala, ale vzhledem k věku dost vysokou.
No a když odešla do důchodu, celý jej důchod do koruny padl na splátku.
Ale ona přece platila celou hypotéku ze svého, jak hrdě říkala.
Rekonstrukci bytu financovali společně, kdyby se rozešli, tak z alimentů by zaplatila sotva tak energie, nějaké jídlo nebo vysoká dcery by bylo scifi.
No a paní onemocněla a umřela, protože celý život přistupovala k manželovi tak, jak přistupovala, tak dceři nepřišlo divné otci říct, že byt se prodává, hypotéka doplatí, ona si koupí malý a otec… skoro v 60 bydlí u rodičů.
Ještě že je má, teď ještě pracuje, ale v důchodu by nájem nezaplatil.
Tvůj plat se projí a jeho zhodnotí, velice výhodné. Pro něj.
Snad vám to vydrží, protože jinak si z těch exkrementů a odpadu, který zbyl z tvých peněz, můžeš na smetišti postavit chatrč.
@Markéta80 píše:
@j.a.n.i1 to by měli, asi si to včas nenastavili kdo co bude platit ale tim pádem by ona měla jemu platit cca půlku nájmu
On se snad ve vlastním baráku platí nájem?
@j.a.n.i1 ona ale ve vlastnim neni a zadarmo se asi nebydlí nikde. my taky bydlíme ve vlastnim a jen inkaso skoro 5000 za měsíc
. To by museli vše rozpočítat což neudělali, nejspíš tak že on financuje vše kolem bydlení a ona zbytek? Pokud ji přijde že platí moc tak měla řešit hned že takhle se jí to nelíbí a on jí zavřel pusu že jednou barák bude společného dítěte, možná ![]()
@j.a.n.i1 to neni ale ona bydlí v cizim takže pokud na půl tak by měla platit i část bydlení a on pak část na jídlo a dítěti věci, školku…
@Markéta80 Jakou část bydlení? Vodu, elektřinu apod. samozřejmě, ale to jak píšu není nájem.
@j.a.n.i1 píše:
No a to je právě ten problém, někdy v budoucnu to bude pro jejich dceru a pokud se za následujících 20 let rozhádají nebo on změní názor, tak bude mít zakladatelka i dcera kulový.
To máš naprostou pravdu a proto píšu, že ten jejich systém není nastaven moc dobře. Už podle toho jak psala, že by ona raději bydlela u jejích rodičů a on chtěl žít samostatně mi přijde, že stavbu bere spíš jako jeho vlastní projekt, takže trochu se distancuje…ale do toho nevidíme, tak těžko hodnotit.
@ivvet to nevim asi ne. ale pokud jedou každý zvlášt tak by se měli domluvit tak aby to vyhovovalo oběma. Rozpočítat i dle příjmů
.aby jeden si nemyslel že platí vše ![]()
@Anonymní píše:
@michaela1808 dům je psaný na neho, stím že jednou ho prepíše na dceru. jinak on chtěl stavit, aby jsme meli soukromí, i presto, že já bych pochopitelne na financování stavby nemela a chtěla bydlet v RD s rodiči-oddeleně, ale s jedním vchodem. když už nato teda mel začít stavit šel do toho, a dělá to pro nás. já taky finacuji vnitřní vybavení né však vtak velkém rozsahu.
V tom případě si nech veškeré doklady napsat na SVOJE jméno a pečlivě si je založ, není na škodu si udělat kopie a ty dát třeba k rodičům.
Pokud máte oddělené financování, připadá mi to tak v pořádku. Aby se pak nestalo, že bys z domu odešla s prázdnou.
na druhou stranu, společné bydlení v jedné nemovitosti s rodičema NIKDY nedělá dobrotu, fakt ne. I když jsou oddělené vchody.
@Chytrak píše:
@michaela1808 píše, že to bude pro jejich dceru níže. ano, jejich systém financování asi není nastavený optimálně a pořád mě udivuje, že dítě si tolik lidí pořídí bez toho, aby neměli dopředu vyřešené financování rodiny a bojí se mluvit mezi sebou o penězích
V případě zakladatelky by mi bylo divné si žádat o finance a jet si užívat na dovču, když on bude dřít na baráku a určitě tam nacpe vše co vydělá. Pokud na to nemáš ze „svého“, tak bych mu o nic neříkal. Přijde mi zvláštní, aby si jeden válel šunky a druhý se moh sedřít na něčem společném a je úplně fuk jestli v pozici ženské nebo chlapa.
On se dře na svém.
@Anonymní píše:
Ahoj, tak sem se chtěla zeptat jak by jste se zachovali vy. Máme možnost jet se sousedkou a dětmi do Chorvatska, bez tatínka, ten staví a chodi do práce. No a my s dcerou že by jsme jeli, řekli by jste si o peníze chlapovi, i když ten financuje celý rozpočet ohledně domu apod. Já financne zajištuji domácnost, školu a kroužky. Manžele nejsme Máme spolecne dite, zijeme spolu rok a půl. je mi blbe říct o peníze když je to ale pro dceru, že jo a jsou prázdniny, tatka tu bude mit v tu dobu dělníky, takže fakt by jsme se z domu nikde nehli, tak něco bych zaplatila Já ale i tatínek vy mohl. jaky máte názor? Anonym z důvodu, ať me tady pod Nickem neukamenujete za troufaslost.
Já bych si řekla o polovinu financí na dovolenou pro dceru. A naopak bych zase nefinancovala celou domácnost, školu a kroužky. Platila bych poměrnou část a tím by mi zbylo na tu dovolenou. Zároveň bych platila poměrnou část nákladů na bydlení. Když už nemáte společné finance, tak je třeba to mít dobře rozdělené a to nejen finance, ale i podíl práce na udržení domácnosti. Důležité je to rozdělit tak, abyste byli všichni spokojeni v současnosti i v případě, že přijdou problémy.