Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
To musíš zvážit dle stavu dcery a komunikace s ni a odborníky, kteří ji znají.
Už jsme to psala v jiné diskuzi. U nás to 4× pomohlo. Dalo to dítěti prostor si odpočinout a srovnat si to a začít dobrým směrem …
Jak FN Brno neumím posoudit. Dítě bylo jinde.
Ale tedy následnou péči odborníka to chtělo vždy. My jsme z jiného kraje, tak konkrétně nedokáži doporučit.
@Fiveone Tak psychologa/ psychoterapeuta to dítě mělo mít dávno. V jiné diskuzi zakladatelka psala, že ho mělo na počátku a ok to zrušili, že to nefungovalo.
@Anonymní píše: Více
Ne, ta terapie musí být cílená a delší … Fakt věří tomu, že za 1 telefon se vše změní?
Nevěřím, že dítě, které má deprese, úzkosti a přistup k internetu dávno neví, že se dá sebepoškozovat …
Vi, ale jiní mu ukážou jak, vysvětlí mu, jak hluboko atd.. V podstatě ho zbaví strachu to zkusit.
Tak určitě ví, ale něco jiného je to vědět a něco jiného pak když to část dětí dělá přímo na oddělení, dotyčný to přímo vidí a třeba ho pak víc láká to zkusit. Já se taky dřív řezala a i o pálení se jsem věděla, ale když jsem viděla, jak to tam holky přímo dělají a jak jim to na chvíli ulevuje, tak jsem to začala dělat taky. Ale samozřejmě dcera zakladatelky k tomu nemusí mít sklony, i když já osobně lépe snesu lidi, kteří se sebepoškozují, než lidi s anorexií, protože s PPP bojuji skoro celý život. Ale taky záleží na dceři zakladatelky. Neříkám, že by jí hospitalizace třeba nepomohla, jen to nemusí být zázrak.
Je i varianta, že se tam dceři zalíbí. Třeba u mě to tak bylo. Ale že se jí nechce o prázdninách ven, nic dělat a je závislá na mobilu, mi nepřijde jako nemoc, ale jako běžná ukázka života dnešních mladých. Počkala bych těch pár týdnů do začátku školního roku- buď začne fungovat, nebo se půjde léčit. Tak bych jí to i předem řekla. Teď se válet může, do školy nebo práce (nebo se léčit) musí.
@Lollitka Ale já taky netvrdím, že to musí být zázrak. Ono bez další terapie se z těch pár týdnů asi mnoho nestane … Je to soustavná práce. U nás to trvalo 4 roky než je to dobrý ( ťukám moc ). Jsou za tím ale taky 4 roky práce terapii, skupin, ladění léků, nějaké ty porody, atd… Moje dítě tedy vědělo jak se sebepoškozování už před první hospitalizací, takže v tom jsem to měla “jednodušší.”
No já bych byla v klidu celkem. Většinou jsou pořadníky, takže to že tam dítě nastoupí třeba v pondělí hned je dle mého nereálné. Naposledy jsem měla dítě dóm s papírem k hospitalizaci 2 měsíce, v pořadníku.
Jj, já nepíšu, že tvrdíš, že to bude zázrak, to spíš pro zakladatelku, někomu to tam sedne a pomůže, jinému to dobře moc neudělá, nevíme nikdo, jak to kdyžtak zapůsobí na dceru zakladatelky. Právě podle mě je terapie důležitá, i když taky nesedne každému, ale znám docela dost lidí, kteří to po pár sezeních vzdali, že jim to nepomáhá, někdo od toho čeká okamžitý výsledek, nebo narazí na terapeuta, který prostě dobrý není, taky mám takové zkušenosti. Jsem ráda, že u vás je to teď snad lepší, ono je to boj. S léky to taky někdy není jednoduché, chce to trpělivost a i zkušenost psychiatra. Jinak nevím, jak je to s terapií v Brně na dětském oddělení, ale já třeba teď byla 3 měsíce na dospělé psychiatrii a psycholožka se mnou mluvila 2-krát 20 minut. Hrůza, no, ale věřím, že snad někde se více věnují a mají u různé aktivity.
Předpokládám, že je to jedna a sama zakladatelka. Dítěti je 13, ma 3 roky deprese a matka je z toho hotova už taky.
Právě, asi záleží, jak kde. Mám docela dobré zkušenosti s některými psychoterapeutickými odděleními, za to akutní psychiatrie pro mě vždycky hrůza. Ale na dětském jsem nikdy nebyla, i když mě kvůli anorexii posílali do Motola. Každopádně vám držím palce, ať je stav v rámci možností u vás stabilizovaný a nějak se daří.
@Tayen píše: Více
A jak mám poznat, že psycholog je dobrý, když ho neznám. Dostala jsem už kontakt na jednu psycholožku od kamarádky, dá se k ní objednat i online, to by možná dcera zvládla. Jenom mě překvapilo, že má dost volných termínů třeba už pozítří
A co se týká psychologa, můžu doporučit pana doktora Sakaře z Brna. Má teda bohužel už soukromou psychoterapii (takže to finančně dost bolí) ale má velké zkušenosti a trpělivost s dětmi/dospívající kteří nemluví/nespolupracují.