Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zdravím všechny pečící maminky, jaká je „klasická“ velikost dortové formy
? Mám 28cm a vždycky mám pocit, že je velká. Když peču podle receptů, tak mám ve formě málo těsta a upeču nízkou placku.
Tak to mě pobavilo, zrovna jsem taky dopekla „placku“. No, trochu to nabylo, ale vysoký dort to nebude. Když chci vysoký, dělám jeden a půl dávky. Mám průměr 23,5 cm.
Ja myslim, ze tenhle rozmer je klasika, ale spis se pocita, ze korpus se upece z dvojite ci trojite davky ![]()
Podle mě je klasický 26cm.
Já mám taky 28 a přijde mi veliký. Kupovala jsem ho ale na smetanové dorty, takže zas je toho víc ![]()
Myslíš @Bibi239? Mně přijde 28 cm moc. To bych snad ani nedala na skleněný podnos na dort.
@Livlin píše:
Myslíš @Bibi239? Mně přijde 28 cm moc. To bych snad ani nedala na skleněný podnos na dort.
Tak omluva, ja myslela, ze 28 a je to tech 26. Ale mensi jak toto mi prijde uz jako zmenseny.
Treba kdyz jsem delala piskotovy dort, padlo na to 12 vajec.
Tak super, asi ta 26. Já to mám i na bábovky a tak a vždycky je to takový „nedomrlý“
A péct ze dvou dávek…tak to se asi u nás nesní-jsme na to jen dva a půl ![]()
Jako že máš i bábovky poloviční? Že máš i formu na bábovku velkou?
@Livlin Jo, mám takovou tu s vyměnitelným dnem-rovné na dorty, s vlnkama na bábovku…no, já na pečení moc nejsem, tak jsem si pořídila univerzál…a zase je to k ničenmu
![]()
Tak to je vymakaný
Nezbude ti, než zvát návštěvy a dělat větší dávky ![]()
@Livlin Kdepak, koupím novou, ať nejsem pořád za neumětela…už mě to nebaví, vždycky se naštvu a pak zase půl roku raději nic nepeču ![]()
Není klasická 24 cm? 28 bych asi viděla na několikapatrový dort (spodní patro) a 26 běžně na ovocné koláče, ale žádný expert nejsem.
@BaMaK píše:
Tak super, asi ta 26. Já to mám i na bábovky a tak a vždycky je to takový „nedomrlý“A péct ze dvou dávek…tak to se asi u nás nesní-jsme na to jen dva a půl
Tak ja nekdy zamerne delam z pulky testa, treba jen mufinky na snidani nebo mam silikonovou formu medveda z Lidla, to deti maji rady. Ale teda u nad jsem ja a tri male deti a pekac makovniku dame za dva dny s prehledem ![]()
Mám 26cm a vždy jsem myslela, že je to taková ta nejběžnější, divila jsem se, že se dělají i menší. Když jsem měla nějaké recepty na korpusy, bylo to vždy akorát. Placatý korpus by mi nevadil, často je dělám cíleně (piškot ze 2-3 vajec), protože má ráda dorty s málem těsta, na to vysokou vrstvu krému, ovoce, želatinu
.