Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ja jsem takhle měla zveřejněné dítě v novinách, které vydává město. Že ho fotili a chtějí zveřejnit fotku, jsem zjistila až při prohlížení novin.
Mé okolí ví, že mi vadí zveřejnění fotek syna…držím se názoru, že až dospěje, bude sdílet to, co sám uzná za vhodné.
V Radničním listu byl detailní portrét syna na cyklo závodech-soukromá akce, kde jsme platili startovné. Ne v chumlu, skupinka v dáli, ale jen můj syn a krásně byl vidět celý obličej.
Naštvaná jsem byla, ale je fakt, že jsem to nechala plavat. Další ročníky jsme vynechali a nenavštěvujeme akce města.
Jo a v Království železnic jsme využili možnosti fotostánku (montáž fotky s modely) a naše fotka pak jela na obrazovkách jako reklama na ten fotostánek.
Porušování těchto práv mi tady přijde jako naprosto běžné. A pranic se mi to nelíbí.
Ahoj. Vy tady snad poradíte. Stala se mi taková věc, moje kamarádka našla na internetu mého syna na fotkách focené od sousedky. Slušně jsem ji poprosila, aby je smazala. Slušně řečeno mě někam poslala. Řešila jsem to i s jejím přítelem a ten mi řekli, že ho to nezajímá. Na stránkách kde fotky byli nalezení, tak byla i nahlášena a prý nic neporušuje. Jak mohu postupovat dále? Děkuji moc za odpověď ☺️️
Stalo se mi v botanické zahrade, že mě oslovil nějaký profesionální fotograf, že jestli si mě tam muže vyfotit do nějakého časopisu. Líbilo se mu, jak čuchám ke kytce
. Nakonec mě ukecal. Ale vyfotit mě někdo bez mého svolení a zveřejnit to, to by mi opravdu vadilo.
Ja mam pocit, ze pokud se jedna o verejnou akci venku, kde neni vstupne, je dovoleno pořadateli fotit kohokoli, kdo na tu akci prijde.
@mehaaja nebyla to veřejná akce. Fotky jsou pořízené u nich doma nebo na zahradě. A proto se mi to nelíbi a řeším už jakou dobu. Ale fotky jsou stále na internetu. Tak já nevím zda na ně podat trestní oznámení. Po dobrým to nejde a spíš to je, že se mi smějí do obličeje co jsem to za b…
@LAlezane Bacha na většině akcí teď visí upozornění, že pokud tam přijdeš, tak souhlasíš s tím, že tě mohou fotit a natáčet. A pokud to nechceš, pak nechoď. Stejně tak to bývá na lístcích na koncerty, divadla atd.
@Lenyshka píše:
@mehaaja nebyla to veřejná akce. Fotky jsou pořízené u nich doma nebo na zahradě. A proto se mi to nelíbi a řeším už jakou dobu. Ale fotky jsou stále na internetu. Tak já nevím zda na ně podat trestní oznámení. Po dobrým to nejde a spíš to je, že se mi smějí do obličeje co jsem to za b…
A jde ti přesně o co? Syn je na té fotce nahý? Nebo chceš jen dělat vlny?
@hanka.br. píše:
A jde ti přesně o co? Syn je na té fotce nahý? Nebo chceš jen dělat vlny?
No, já nevím, ale já třeba svoje dítě na net nedávám. A taky bych prskala, kdyby ho na net dal někdo jiný (rozuměj kamarádi, příbuzní atd.). Ano, když to bude někde z karnevalu, kde s tím počítám, pak ano. Ale nevím proč by sousedka měla tyhle fotky někam věšet.
Jinak když fotím děti kamarádů, tak jim fotky dávám a nebo sdílím třeba na googlu. Ale fakt by mě nenapadlo je dávat někam veřejně.
My mame v obecnim volnocasovem arealu, kde probihaji ruzne akce od Masopustu, přes Den Deti, Sokolskou slavnost, vesnicky petiboj, fotbalove zapasy pralesni ligy a zapasy z univerzálního hriste a hriste na plazovy volej az po Adventni jarmark a diky GDPR to kulantne obec a poradajici Agentura vyresili tim, ze po dobu akci muze byt porizovan zaznam a ucasti na akci davate předem souhlas, ze mohou byt porizovany foto a video záznamy. Vetsinou je publikuji na webu obce a v obecnich novinách.
Osobne mi nevadi obecne fotky, nesnasim cilene fotky na me a rodinu, kdyz k tomu nedam souhlas. Respektive kdyz vim, ze to foti clovek, kterej je nikde nestrka, tak ok. Když foti soused, tak se schovavam, foti na mobil priserne fotky, kde kolikrat není cela postava, chybi kus nohy, hlavy, ruka, popřípadě je to rozmazane. Korunu tomu nasadil, kdyz si napustil takove tu gumove plivatko dvoumetrovy prumer na metrovou vysku na zahradu, jemuz říká vznesene bazen, vyfotil v tom nahe deti, sdilel verejne na FB a samozrejme mu fotky zablokovali, on dotceny si mysli, ze ho někdo nahlasil ze sousedu, který mu zavidi ten nafukovaci BAZEN…
![]()
A souhlas, co nektere zenske jsou schopny sdilet na fotkách s detma. Nekterym by za to mely prastit přes ruce. Pak mne fascinuje zadna sebereflexe, kdyz někdo mrskne rozmazanou fotku mimina ohledne souteze a ještě zebra na diskusich o hlasy. Když někdo poukaze na nekvalitu fotky, tak pry slo o zachyceni usmevu ![]()
@P4ja píše:
No, já nevím, ale já třeba svoje dítě na net nedávám. A taky bych prskala, kdyby ho na net dal někdo jiný (rozuměj kamarádi, příbuzní atd.). Ano, když to bude někde z karnevalu, kde s tím počítám, pak ano. Ale nevím proč by sousedka měla tyhle fotky někam věšet.Jinak když fotím děti kamarádů, tak jim fotky dávám a nebo sdílím třeba na googlu. Ale fakt by mě nenapadlo je dávat někam veřejně.
Ale jasně, nedávej, to je tvoje věc. Ale sousedka je tam dala - a podávat na ni kvůli tomu trestní oznámení? Akorát s jí vysmějou. S tím se setká ještě mockrát - oslavy dětí, školní akce, aktivity s rodinnými příslušníky - na všechny bude podávat trestní oznámení, že si dají fotky na internet, kde bude vidět i její syn? Přijde mi to trochu ujetý.
@hanka.br. píše:
Ale jasně, nedávej, to je tvoje věc. Ale sousedka je tam dala - a podávat na ni kvůli tomu trestní oznámení? Akorát s jí vysmějou. S tím se setká ještě mockrát - oslavy dětí, školní akce, aktivity s rodinnými příslušníky - na všechny bude podávat trestní oznámení, že si dají fotky na internet, kde bude vidět i její syn? Přijde mi to trochu ujetý.
Pozor, čteš co píšu?? Jsou akce, kde s tím člověk počítá, a kde je to uvedeno, že se na akci fotí a vstupem dáváš souhlas s focením. BTW: Ani ve škole ten souhlas nemusíš dát a škola to musí respektovat. A v rodině se dá domluvit. Ale nezlob se, kdybych požádala sousedku, aby fotku smazala a ona s mně vysmála, tak to fakt svědčí o její inteligenci.
@P4ja píše:
Pozor, čteš co píšu?? Jsou akce, kde s tím člověk počítá, a kde je to uvedeno, že se na akci fotí a vstupem dáváš souhlas s focením. BTW: Ani ve škole ten souhlas nemusíš dát a škola to musí respektovat. A v rodině se dá domluvit. Ale nezlob se, kdybych požádala sousedku, aby fotku smazala a ona s mně vysmála, tak to fakt svědčí o její inteligenci.
Souhlasím, svědčí. Řekneš si, že je holt vymaštěná. A dál? Taky půjdeš podávat trestní oznámení?
@P4ja píše:
No, já nevím, ale já třeba svoje dítě na net nedávám. A taky bych prskala, kdyby ho na net dal někdo jiný (rozuměj kamarádi, příbuzní atd.). Ano, když to bude někde z karnevalu, kde s tím počítám, pak ano. Ale nevím proč by sousedka měla tyhle fotky někam věšet.Jinak když fotím děti kamarádů, tak jim fotky dávám a nebo sdílím třeba na googlu. Ale fakt by mě nenapadlo je dávat někam veřejně.
Souhlas, ja třeba davala fotky na FB, kdyz byly deti male. Ale byly to fotky, kterých bych se nestyděla nekam dat verejne. Deti na nich byl y oblecene, nepokadene, neupatlane. Detem ted bude 11 a 16 a kdyz mam hezkou fotku, tak se jich zeptam, zda ji muzu zveřejnit. Ptam se jich uz docela dlouho, cca co jsou ve skole od takových osmi let. Jinak IG mam zablokovane a prohlizeni jen na povoleni pro par lidi a na FB zverejnuju jen pro pratele bez sdileni znamym. Pratelu tam mam kolem padesati lidi a proverene a normalni, tzn. spoluzacky, byvale sousedky, kamarádky a rodina.
Takove ty spamovace, nebo ti, co cpali fotky z každého prdu i se mnou nebo oznamovaci, kteří oznamuje kde jsou, co tam delaji, co jedi apod. ty jsem za tepla odstranila hned…
@Lenyshka píše:
A jak se na ně tvůj syn dostal? je tam jen náhodou nějak vzadu, nebo pořádali nějakou akci, a on tam byl? A bavíme se o fcb?
.
Příspěvek upraven 30.05.20 v 17:40