Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Aditu píše:
Snažím se píchat kolmo, ale někdy je to fakt blbý - to je moje ranní trauma, třeba píchám i 10 minutnež tam vrazím celou jehlu. Nechápu jak to mají zdravotní sestry během 5 vteřin hotové!!! Já se prostě rychle nebodnu
fakt? to je mi te lito, ja pichni klidne za pochodu ve stoje, vetsinou na to ani nekoukam. Proste otru dezinfekci, chatnu rasu, vrazim, natlacim, otru a jdu. Ja to mam za 5 vterin i s vyndanim injekce z obalu ![]()
@Aditu Já doufám, že mi tu dávku nebudou teď zvyšovat - na ko. jdu za 2 dny. Jednou se mi stalo, že jehla byla trochu vychýlená (nebyla úplně kolmo) a píchanec byl úplně luxusní, zajelo to jak po másle a žádná modřinka ani boulička. Ale je fakt, že sestra mi říkala, že kolmo. Mě taky někdy trvá, než píchnu, mám pocit, že to všude bolí a jehla nejde skrz kůži propíchnout
Jinak mám pocit, že čím víc nad tím ráno přemýšlím, tím hůř to jde ![]()
@Bertolina11 třeba já si píchám clexane.. a jsem spokojená.. modřina se mi občas udělá.. ale to jen když špatně naberu…a jen na levé straně…
Tak já jsem píchala do stehen, někdy v pohodě a někdy taky modřiny, ale ničím jsem to nemazala…
píchala jsem od půlky těhotenství do konce šestinedělí, nejdřív Fraxiparine 0,4 a pak 0,6 a ještě tak měsíc pak trvalo, než všechny ty boule zmizely ![]()
akorát mně teda říkali, že mám píchat v úhlu 45°
![]()
jo a když jsme u toho - vytlačujete ze stříkačky vzduch nebo ne? a když píchnete, natáhnete trochu zpátky, jestli nejste v cévě?
@katkath tak super, ze ti vyhovuje
. Ja mela pro jistotu v zaloze hystericky zachvat, kdyby se hematolog chtel zminovat o clexane ![]()
@chaarleene mi je vsude tvrzeno, ze u mimiheparinu neni ani jedno nutne ![]()
@Bertolina11 noo tak já jsem s clexanem už měla čest se setkat a nejvíc mi vyhovuje.. mám tu nejslabší dávku a to i přesto že moje váha neni dvakrát nízká.. a fakt super, akorát mi řekli že se s ním nesmí kojit tak se na to pak musím zeptat.
@chaarleene s tím úhlem 45°nevím, asi je důležité, aby to šlo pod kůži. Moje kamarádka zdrav. sestra mi říkala, že vzduchová bublinka je tam proto, aby udělala pod kůží msíto (dutinku) pro ten heparin, aby se to pak lépe vstřebávalo. Takže vzduch nevytlačuju. Zpátky nenatahuju, je to zbytečné, jak už jsem jednou v cévě, stejně už tam ta modřina bude tak jako tak…
@Kyarra no, já jsem právě zdravotnické dítě a přišlo mi hrozně divný nenatahovat zpátky pro případ, abych si to nedala místo do podkoží někam do cévy… a vzduch jsem vytlačovala - no a pak mi kámoška farmaceutka řekla, že to mám píchnout tak, jak to je… a doktorka na hematologii mi řekla, že ten vzduch stejně vystoupá nahoru a jakoby se tam dostane až po tom fraxíku
![]()
Holky taky jsem si kdysi po operaci píchala fraxiparin a dr. mi poradil ihned si místo vpichu pořádně alespoň na 20 vteřin zmáčknout, že nebudou modřiny. A až na můj první pokus jsem neměla ani jednu.
@Kyarra No my v nemocnici ( dělám sestřičku) na největší modřiny opravdu používáme Heparoid v kombinaci s lihovými obklady, myslím, že bys to měla vyzkoušet. Jinak bych to asi neřešila, pokud nemáš to břicho vyloženě celé tvrdé a modré ![]()
@lucenka píše:
Holky taky jsem si kdysi po operaci píchala fraxiparin a dr. mi poradil ihned si místo vpichu pořádně alespoň na 20 vteřin zmáčknout, že nebudou modřiny. A až na můj první pokus jsem neměla ani jednu.
Dobrá rada, určitě taky pomůže
A co se týče té bublinky, tak ta je tam proto, aby se vytlačil všechen lék a nic nezůstalo ve stříkačce, jen bublinka zůstává, pokud ale vzduch vejde dovnitř, tak se nic neděje, vstřebá se. A potáhnout nejdříve zpět bys měla, protože když budeš v cévě, tak aplikuješ fraxik do žíly a ne podkožně, což je špatně, z oběhu se vstřebává jinak a buď se úplně bez efektu stratí a nebo se jím můžeš předávkovat, to je u každého léku jinak, nevím jak je to konkrétně u fraxiku.
Holky díky za tipy a rady, to zmáčknutí po aplikaci vyzkouším! Když jsem ležela v nemonici, tak sestřičky taky nenatahovaly zpět, přišly, píchly a celé to trvalo tak 5 vteřin a vůbec neřešily, zda napíchly cévku (a to jakože občas jo!)Je fakt, že tím heparoidem mažu opravdu jen velké modřiny či zatvrdliny, jinak ne…
@Kyarra Ahoj, také píchám fraxiparin mě spíše trápí boule, které strašně svědí, píchám od 4tt, už toho mám po krk. V pátek jdu na hematologii tak trochu doufám, že už ho nebudu muset píchat ![]()
@Andysek83 ty boule mám taky a svědí jak
Já budu píchat až do konce těhu, takže ještě 6 měsíců - tj. ještě cca 180×
Dnes jsem byla na hematolce a mám začít píchat i do stehen a střídat to s břichem, to zas budou ráno nervy, než to tam píchnu. To stehno mi připadá divné, asi to bude bolet
Jinak si myslím, že to i dost svědí tím, že se mi už začíná rozpínat kůže na bříšku a po těch píchancích to asi svědí víc než jinde ![]()