Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@hajánek76 A to je to - oni člověku „vnutí“ pocit, že když zákrok podstoupí, budou mít 100% jistotu. Nebudou.
Druhé dítě jsem měla v době pravěku, prvotrim. scr. nebyl. Doktor objevil jen velkou hodnotu NT. 3,8 tuším. Milion katastrofických scénářů a „nutnost“ podstoupit amnio. Byla jsem hloupá, z dnešního pohledu, podlehla jsem tomu. Kromě nějakého tušeného neurol. problému nenašli nic, nervy od začátku do konce a narodilo se dítě s několika kombinovanými VVV.
U třetího jsem to odmítla rovnou, teď, i vzhledem k věku, nad 35, číhám, kdy zase začnou ty nabídky na ten „zázrak“. Potom budete, maminko, vědět, že dítě je zdravé. Prd leda.
@marikita Držím palce a věřím, že budete v pořádku.
.
@Lucie 93 to doufám, doktor říkal, že jsem jinak všechny testy měla v pořádku. ![]()
@Virginia tak s tím věkem to mám stejné, dr mně poslal na genetiku jen kvůli věku(37) a já neměla kompletní výsledek ze screeningu, jen utz a ten byl ok, taky mi nabízeli plodovku i můj dr
já už si chystala peníze na prenascan, chtěla bych vědět co se u nás pokazilo
A tobě nic nenašli a máš nemocné dítko ![]()
@marikita
já jsem byla v Brně před 14 dny na genetické konzultaci a utz jsem objednaný neměla, ale ta dr mi řekla, že na utz musím, aby se ty vady vyloučily
tak jsem chvilku čekala a utz mi udělali, i když ten výsledek nebyl dobrý, nechápu, proč ti ho taky neudělali
a nechají tě stresovat
@hajánek76 No ta doktorka byla strašně nepříjemná a snažila se mě přesvědčit abych šla na ten odběr. Hlavně, že se mě ta pipka ptala co bych teda chtěla. Ona věděla na co jsem objednaná. Já to nevěděla, protože mi to nikdo neřekl a až ke konci konzultace mi řekla proč tam jsem. A kdybych se jí nezmínila, že vím, že to může být nebezpečné, tak mi to snad ani neřekne. Jen mluvila o tom jak budu vědět, že budu mít zdravé mimi. Fakt tací lidi by neměli pracovat s lidma. ![]()
@marikita v kterém ty jsi týdnu. No mně do zprávy napsala výsledek na DS 1:100 a přitom mám ve výsledku testu 1:1100
Trochu mně překvapila, když mi řekla, že v našem případě si poradila příroda sama, proč to teda nenašli už na prvním screeningu, který se platí
Rodinu dost překvapilo, že mně nechali odejít samotnou, po tom výsledku, nejsou tam připravení na ty co tam chodí samy jako já ![]()
Ty to budeš mít určitě ok, ten velký utz ti všechny ty vady vyloučí
já na něj hodně spoléhala
@hajánek76 Děkuji za podporu. Já věřím tomu, že to bude OK. A podle PM jsem v 19. týdnu a podle UZ je plod o týden mladší.
@hajánek76 píše:
Já měla screening ve 13tt negativní, triplle pozitivní a miminko mi umřelo-ZT, plodovku jsem po tom screeningu odmítla, dnes bych na ni asi šla, abych měla 100% jistotu jestli je miminko zdravé, i když mi genetička řekla, že bych je pak mohla za to vinit, že to takhle skončilo
A co myslíš, že by se tou plodovkou změnilo? mimi žádnou vadu mít nemuselo
Já jsem o první mimi přišla asi v podobné době jako ty. Screening negativní, triple pozitivní na rozštěpy 1:4. ZT v 17.tt, zamotal se pupečník. V těch triplech se promítl nějaký problém, zřejmě už mimi bylo špatně vyživované, nakonec se žádná vada pitvou nepotvrdila, bylo zdravé, jen blbá náhoda.
Jinak teď u dalšího těhotenství řeším zase jinou věc. Prvotrimestr. screening negativní, riziko Downova s. 1:1449, tripl test pozitivní 1:170, v pátek jsme byli na genetickém utz a dr. tam žádnou vadu neshledala, rozhodla jsem se, že na amnio nepůjdu, váhám nad testem z krve…
@Anonymní píše:
A co myslíš, že by se tou plodovkou změnilo? mimi žádnou vadu mít nemuselo
Já jsem o první mimi přišla asi v podobné době jako ty. Screening negativní, triple pozitivní na rozštěpy 1:4. ZT v 17.tt, zamotal se pupečník. V těch triplech se promítl nějaký problém, zřejmě už mimi bylo špatně vyživované, nakonec se žádná vada pitvou nepotvrdila, bylo zdravé, jen blbá náhoda.Jinak teď u dalšího těhotenství řeším zase jinou věc. Prvotrimestr. screening negativní, riziko Downova s. 1:1449, tripl test pozitivní 1:170, v pátek jsme byli na genetickém utz a dr. tam žádnou vadu neshledala, rozhodla jsem se, že na amnio nepůjdu, váhám nad testem z krve…
To že bych si nevyčítala, že jsem udělala něco špatně, třeba ![]()
@hajánek76 píše:
To že bych si nevyčítala, že jsem udělala něco špatně, třeba
Jenže tím, že na plodovku nepůjdeš přece nic nezkazíš, ne? Rozhodně ne ve smyslu, že tím nějak ohrozíš to těhotenství.
Mně úplně vstávají vlasy hrůzou na hlavě, když tu čtu, jaký je tlak na ty ženský v souvislosti s tou pĺodovkou. Tím spíš, že s tím mám zkušenost.
@Virginia já na to jít nechtěla, bylo mi to několikrát nabízeno, při druhé konzultaci mi dokonce řekla sestra u mého dr, že s tím mám počítat. já měla připravené ty peníze na prenascan, ale už nebylo třeba, miminku už nebilo srdíčko, možná se už nikdy nedozvím co se stalo a to je to nejhorší, proto jsem napsala, že bych dnes na to šla
@hajánek76 Ale jo, mi to nevadí, lidé se rozhodují sami.
Mi na tom vadí výhradně ten tlak ze strany lékařů.
@Virginia no tlak byl velký, stačilo říct kolik mi je
možná kdyby to dr vysvětlili trochu jinak a člověk neměl ten pocit, že to dělají jen pro peníze, tak by to bylo jiné ![]()
@Virginia píše:
@hajánek76 Ale jo, mi to nevadí, lidé se rozhodují sami.
Mi na tom vadí výhradně ten tlak ze strany lékařů.
Ještě, že mě můj obvodní doktor nenutil. Sám říkal, že byt mnou, že tam ani nechodí, ale ta doktorka na té genetice se mi to snažila vnutit a měla jsem i takový pocit, že mě i citově vydírala.
No prostě vůbec se mi nelíbila ani příteli ne.