Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky. čeká mě druhý potrat. Prý genetické vady…
dr mi říkal, že po šestinedělí mě pošle na genetiku…
máte s tím některá zkušenosti? Potřebovala bych vysvětlit co to znamená… co to bude obnášet… co se tam dělá… atd atd…
koukám že Ti odpovídám i tady ![]()
na genetice Tobě a partnerovi naberou krev (oběma na karyotyp, jestli nemůže dítě dědit nebalancované chromozomy, které způsobí, že se embryo nevyvíjí dál než pár týdnů; Tobě na trombofilní mutace, které taky mohou s potraty souviset-ačkoli se dávají do souvislosti spíš s těhotenskými ztrátami ve II. a III. trimestru), sepíšou s Vámi rodokmen (takže si projděte nač umřely třeba babičky,jestli jsou v rodině nějací postižení-mentální retardace, vady třeba končetin, rozštěpy)…no a to je vše, do měsíce nebo šesti neděl by měla přijít zpráva, jak na tom jste
děkuju. Tak to si potom napíšeme. No to první těhotenství bylo s bývalým manželem a to druhé teď s přítelem. Tak to asi bude chyba spíše u mě…
Jinak to tedy nezní nějak složitě, měla jsem z toho trochu strach…
Ahoj Eleanor, moc mě to mrzí! ![]()
já potratila 1× ZP s kyretáží a 2×spontání…
pak jsem byla s přítelem také odeslána na genetiku do Gennetu… rychlost výsledků asi záleží na každém „středisku“, protože naše výsledky trvali cca od 14 dnů do 3 měsíců… ty chromozomy trvaly dlouho
oni to asi testují postupně a imunologii atd. mají asi rychle - záleží jestli mají dáno, že ti výsledky sdělí třeba postupně když si budeš volat, nebo pak až ucelenou zprávu… já jsem si volalal a postupně se dozvídala výsledky…
Jinak u nás to bylo takto: proběhlo sezení s dr., která se ptala na otázky např. kdy jsem začala s MS, délka MS, případné obtíže, délky cyklu a pravidelnost, pak na ty potraty (kdy, jak… na co případně přišli v nemocnici)… pak se ptala na nemoci a operace mé, rodičů, sourozenců, prarodičů a kolika se dožili… pak jestli mají sourozenci děti a zda jsou zdravé… toto je dobré si připravit předem tu anamnézu… partnera se ptala také na prodělané nemoci, operace a pak na jeho rodinu… pak vypsala žádanky a šlo se na krev (spermiogram nebyl třeba, protože s otěhotněmím problém nebyl)… partner měl A4 žádnaku a já toho měla víc - na matku se zaměřují důkladněji… dělá se imunologie, chromozomy, mutace krve (např. MTHFR a různé Leidenovské…), nějaké nemoci a viry (např. toxoplazmóza atd.)… a asi tam budou další drobnosti (partnerovi třeba přišli na jedinou věc, že by měl brát vitamíny, ale to nebylo nějak podstatné)… mě přišli na MTHFR…
Tak tak to probíhalo u nás… doufám, že mám ty názvy dobře
a jinak se není čeho bát… je to v pohodě - jediné trápení bylo čekat na výsledky ![]()
Držím pěsti ať máte vše ok ![]()
Jé moc děkuju. Jsem zvědavá co mi na to řeknou a mám z toho i trochu trému… i když je to dost do předu…
V rodině máme hodně nemocí, tak to bude celkem fuška to všechno sepsat a snad to k něčemu bude…
A partner tam se mnou musí jít?
Já jsem měla první s bývalým manželem před 4roky a druhý teď s přítelem. A přítel má z minulého manželství holčičku a je úplně zdravá, žádné komplikace…
tak si myslím, že to určitě bude mnou…
Já si myslím, že by měl jít - max. mu vezmou krev
je to lepší si to vyřídit oba, než aby vás tam pak táhli asi znovu a oni i vyšetří třeba nějakou „souhru“ mezi vámi… jestli se u vás třeba něco „netluče“ např. krevní skupina apod…
Opravdu se není čeho bát
jo a my měli taky v rodině hodně nemocí (rakoviny, alergie, astma, srdeční záležitosti …) Pak jsem se až divili tomu ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.