Gennet Praha - zkušenosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
28.12.16 19:19

Přidám taky svoji zkušenost s Dr. Jarošovou v Gennetu, protože z příspěvků tady mám pocit, že se jedná o zcela jinou lékařku. A to jsem u ní byla docela dlouho. Prošla jsem s ní IVF a nikdy víc. Taky jsem k ní s nadšením šla. Je milá, empatická, dá se s ní domluvit. Ale nedělá nic individuálně, nešije stimulaci na míru. U všech postupuje stejně - začíná krátky protokol, stejné léky, stejné dávky. Vůbec se neřídí hormonálním profilem, nebo hodnotou AMH. A když nevyjde krátký protokol, jede dlouhý. Postup při KETu taky jak přes kopírák. Dle mého názoru, když to někomu u ní vyjde, tak je to štastná náhoda, než to, že přišla na kloub problému.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.12.16 19:22
@Dr.Renča píše:
A to je přesně to, co jsem si myslela, že někdo špatně odebere z embrya buňky, které potom nelze otestovat, sice embryo nepoškodí, ale není nakonec vyšetřené, přičemž to embryo může být zdravé. Je možné si takové embryo nechat zamrazit a poté ho použít, když ostatní embrya PGS neprojdou?

Prostě to někdy nevyjde. Je to opravdu náročné. Když chceš, můžeš si nechat zavést i nevyšetřené embryo. Vždyť to je to samé, jako kdyby jsi PGS vlastně neměla. Riziko postižení při odběru na PGS je v centrech, které to dělají rutinně asi 7%.

• Citovat
  • Upravit
1332
28.12.16 19:24
@Anonymní píše:
Prostě to někdy nevyjde. Je to opravdu náročné. Když chceš, můžeš si nechat zavést i nevyšetřené embryo. Vždyť to je to samé, jako kdyby jsi PGS vlastně neměla. Riziko postižení při odběru na PGS je v centrech, které to dělají rutinně asi 7%.

Já jsem to spíš myslela tak, že když už je PGS a část embryí vyšetří a nenajde se tam zdravé a budu mít nějaká embrya, které se nepodařila vyšetřit, jestli je možnost je nechat zavézt, třeba i kvůli pojišťovně, že proplatí PGS a já si nakonec nechám zavézt embryo nevyšetřené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.12.16 19:37
@Dr.Renča píše:
Já jsem to spíš myslela tak, že když už je PGS a část embryí vyšetří a nenajde se tam zdravé a budu mít nějaká embrya, které se nepodařila vyšetřit, jestli je možnost je nechat zavézt, třeba i kvůli pojišťovně, že proplatí PGS a já si nakonec nechám zavézt embryo nevyšetřené.

Embrya jdou všechny na PGS, některé se nepovede vyšetřit, ale ty jsi je můžeš nechat zavést. Proč by ne? Hledí se na ně jako na nevyšetřené a proto potenciálně zdravé.

• Citovat
  • Upravit
1332
28.12.16 19:40
@Anonymní píše:
Embrya jdou všechny na PGS, některé se nepovede vyšetřit, ale ty jsi je můžeš nechat zavést. Proč by ne? Hledí se na ně jako na nevyšetřené a proto potenciálně zdravé.

Tak v tom případě to riziko poškození 7% je opravdu velmi malé. Já právě myslela, že ty, které se nepovedou vyšetřit se zrovna vyhazují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
28.12.16 20:47
@Dr.Renča píše:
Tak v tom případě to riziko poškození 7% je opravdu velmi malé. Já právě myslela, že ty, které se nepovedou vyšetřit se zrovna vyhazují.

Nevyhazují, myslím, že Petra tady má zamražená i ta, která se nepovedla vyšetřit, tzn., nepovedlo se u nich odebrat vzorek. Jinak se musím dočíst zpětně, co je myšleno tím, že se vyšetřují pomocí PGS všechna embrya, to je nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
28.12.16 20:48
@Anonymní píše:

jo tak, ano, s tím souhlasím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
28.12.16 20:51
@Dr.Renča píše:

Tady bych dodala, že pokud poj. již jednou pacientce schválí-hradí PGS, tak to platí i poté, co už pacientka nemá nárok na přispění pojišťovnou na IVF. To je třeba můj případ. Je mi 41, poj. už by mi IVF nehradila, resp. nepřispěla by, ale PGS mi uhradí díky věku už vždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
28.12.16 20:54
@pajka29 píše:
@MartinaCV to nevím, to bych se musela podívat do papírů. No mi žádné postižení v rodině nemáme a ani já žádnou genetickou zátěž nemám.

Tak potom když jsi bez genetické zátěže a ještě jsi mladá, tedy do 35 let, tak ti to doktorka nenabídla. Nicméně mohla by jsi si embrya nechat vyšetřit, ale musela by sis to sama zaplatit, což je darda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
28.12.16 20:56
@Anonymní píše:
Přidám taky svoji zkušenost s Dr. Jarošovou v Gennetu, protože z příspěvků tady mám pocit, že se jedná o zcela jinou lékařku. A to jsem u ní byla docela dlouho. Prošla jsem s ní IVF a nikdy víc. Taky jsem k ní s nadšením šla. Je milá, empatická, dá se s ní domluvit. Ale nedělá nic individuálně, nešije stimulaci na míru. U všech postupuje stejně - začíná krátky protokol, stejné léky, stejné dávky. Vůbec se neřídí hormonálním profilem, nebo hodnotou AMH. A když nevyjde krátký protokol, jede dlouhý. Postup při KETu taky jak přes kopírák. Dle mého názoru, když to někomu u ní vyjde, tak je to štastná náhoda, než to, že přišla na kloub problému.

Můžu se zeptat na ten postup při KETu, co je myšleno jako přes kopírák? Co se týká léků, ptala jsem se jí, proč dává ty, které dává - navrhovala jsem ještě jinou stimulaci, kterou mi doporučil Texl, ale odpověděla, celkem logicky, že jako lékař využívá ty léky, se kterými má dobrou zkušenost a zná je, umí s nimi pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1332
28.12.16 20:58
@MartinaCV píše:
Tady bych dodala, že pokud poj. již jednou pacientce schválí-hradí PGS, tak to platí i poté, co už pacientka nemá nárok na přispění pojišťovnou na IVF. To je třeba můj případ. Je mi 41, poj. už by mi IVF nehradila, resp. nepřispěla by, ale PGS mi uhradí díky věku už vždy.

Já to asi špatně vysvětlila, já si celé IVF platím sama kromě PGS, které hradí pojišťovna, ale říkala jsem si, jestli když pojišťovna v tom daném cyklu uhradí PGS a já si stejně nechám z tohoto cyklu zavézt nevyšetřené embryo, jestli by to třeba nemohla chtít zpětně uhradit, že mi vyšla vstříc a uhradila PGS a já si nechala zavézt embryo bez PGS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
28.12.16 20:58
@Dr.Renča píše:
A to je přesně to, co jsem si myslela, že někdo špatně odebere z embrya buňky, které potom nelze otestovat, sice embryo nepoškodí, ale není nakonec vyšetřené, přičemž to embryo může být zdravé. Je možné si takové embryo nechat zamrazit a poté ho použít, když ostatní embrya PGS neprojdou?

Oni je mrazí automaticky, dokonce i ta vadná. Ta vadná se likvidují vždy jednou za nějaký čas hromadně, protože to vyžaduje určitý postup. Ptala jsem se v laborce na naše vadná embrya, bylo mi divné, že je ještě mají, když už jsem byla ve 30 týdnu těhotenství se zdravým embryem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
28.12.16 21:03
@Dr.Renča píše:
Já to asi špatně vysvětlila, já si celé IVF platím sama kromě PGS, které hradí pojišťovna, ale říkala jsem si, jestli když pojišťovna v tom daném cyklu uhradí PGS a já si stejně nechám z tohoto cyklu zavézt nevyšetřené embryo, jestli by to třeba nemohla chtít zpětně uhradit, že mi vyšla vstříc a uhradila PGS a já si nechala zavézt embryo bez PGS.

Aha, tak to jsi případ, jako bych byla teď já, že bych si už IVF hradila sama, ale PGS by mi poj. uhradila. Ta tvoje otázka má určitou právní rovinu v tom, že poj. hradí PGS u potenciálně rizikových žen proto, že si umí spočítat, že jsou to nižší náklady než hradit péči postiženému dítěti. Myslím, že je ale nereálné, aby nastala situace, že bys vědomě zavedla vadné embryo. Pokud bys zavedla embryo, u kterého se nepovedlo odebrat vzorek a bylo by vadné a ty bys ho chtěla donosit a porodit, nemůže ti to být dáno k tíži, když nebylo vyšetřené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
28.12.16 21:06
@Dr.Renča píše:
mám úplně jinou stimulaci, nic moc se změnit nedá…pokud už nemám v sobě ani jedno kvalitní vajíčko, tak s tím asi moc neudělají

kolik ti je? jsi si jistá, že to je vajíčkem? máte tak dobře vyšetřené spermie, že lze vylučovací metodou soudit, že je to vajíčky? a AMH je kolik?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
28.12.16 21:09
@Dr.Renča píše:
Zkoušela, primářka říkala, že se ani nedá moc zjistit příčina, jestli je vina na straně vajíčka, spermie a nebo mým embryím nevyhovuje kultivační roztok, respektive asi by se to zjistilo v případě těch spermií, že by se oplodnila polovina vajíček manželovým a polovina dárce, ale do toho se mi moc nechce, když má manžel spermio fakt super…ale dobrá zpráva je, že od ledna budou v Gennetu dělat MACS a tak se dají vyselektovat spermie se špatnou fragmentací DNA a když i tak se moje embrya budou špatně vyvíjet, tak bude chyba buď na straně mých vajíček, což se dá předpokládat a nebo opravdu ten roztok jim vadí

a tady mám odpověď… jestli tedy do toho jdete ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.