Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Lucie2727 píše:
Na první konzultaci jsme byli 10.4. Máme za sebou genetiku, ale tu jsme měli už z Budějovic kvůli dvoum potratům. Pak imunologii, spermiogram a ještě nějaké další krevní testy. A teď jsem čekala na ms, která měla přijít včera, abychom začali se stimulací. Dneska jsem si jela pro injekce, i když zítra v Gennetu jsou do jedné hodiny. Ani nevím, co mě to napadlo, zkusila jsem si udělat test a jsou na něm dvě čárky???????? takže jsem jim to v Gennetu řekla a místo stimulačních hormonů mi vzali krev na hcg????????
Nedávno jsem o tomto mluvila s Dr. Jarošovou, jak strašnou moc má hlava. Jak umí blokovat přirozené početí. Když je na něj velký tlak, nedaří se, nebo jsou komplikace, nastává stres, vyplavuje se hormon kortizol a ještě nějaký (nepamatuji si jeho název), což blokuje ovulaci a početí. Když se pak třeba povede dítě pomocí IVF, brzy po narození prvního žena zjistí, že čeká druhé. Soustředila se na první a nemyslela na další otěhotnění. Možná budeš tento případ. Už jsi se smířila s IVF a najednou to přišlo
Nedávno tu psala jedna z bývalých přispěvatelek, že prožívá totéž.. má miminko z Gennetu a najednou, po pár měsících od porodu našla nečekaně //
Tak držím pěsti, aby to pěkně pokračovalo a dopadlo na výbornou a napiš nám sem, jak se Ti daří ![]()
Ahoj holky, pridavam par postrehu od nas za posledni dobu. Mam po trech plnych IVF a 3 trech naslednych KETech vysetrenych zdravych embryi - vse neuspesne. Vyzadala jsem si podrobnejsi imuno-poslali me z Letne do Archy k MUDr.Novakovi, je prijemnej, peclivej, vyzadal dalsi vzorek krve na jeste podrobnejsi test, nalez zadny. MUDr.Jarosova mi doporucila lazne, Mojzisovou a pohodovy leto. No, uprimne myslim ze to pohodovy leto by potrebovali spis v Gennetu aby zvladli dovcy
. Pro me to ale neni, je mi 37, manzel starsi, pricina neuhnizdeni neznama. Takze jsem vyrazila do Olomouce za MUDr.Machacem. Doporucil ERA test, kterej ma pomoct urcit zda vkladame embryo v pravej cas. Ted beru estrofem a v tomto cyklu na test pujdu, uvidime. Jinak jsem jeste vyrazila za Malickivou, do Iscare, aby zkoukla vysledky imuno. Byla nerada ze jdu za ni do Iscare (ja ale nevedela ze to jde za ni jit i v Gennetu), a brblala ze mi nestacily vysledky Novaka. Byla asi nastvana, ale nebyla uplne neprijemna, myslim ze me chapala. Nicmene potvrdila imuno ok.
Ohledne ERA pokud to nekoho bude zajimat dam vedet. Vsem hodne stesti
![]()
@Pohora píše:
Ahoj holky, pridavam par postrehu od nas za posledni dobu. Mam po trech plnych IVF a 3 trech naslednych KETech vysetrenych zdravych embryi - vse neuspesne. Vyzadala jsem si podrobnejsi imuno-poslali me z Letne do Archy k MUDr.Novakovi, je prijemnej, peclivej, vyzadal dalsi vzorek krve na jeste podrobnejsi test, nalez zadny. MUDr.Jarosova mi doporucila lazne, Mojzisovou a pohodovy leto. No, uprimne myslim ze to pohodovy leto by potrebovali spis v Gennetu aby zvladli dovcy. Pro me to ale neni, je mi 37, manzel starsi, pricina neuhnizdeni neznama. Takze jsem vyrazila do Olomouce za MUDr.Machacem. Doporucil ERA test, kterej ma pomoct urcit zda vkladame embryo v pravej cas. Ted beru estrofem a v tomto cyklu na test pujdu, uvidime. Jinak jsem jeste vyrazila za Malickivou, do Iscare, aby zkoukla vysledky imuno. Byla nerada ze jdu za ni do Iscare (ja ale nevedela ze to jde za ni jit i v Gennetu), a brblala ze mi nestacily vysledky Novaka. Byla asi nastvana, ale nebyla uplne neprijemna, myslim ze me chapala. Nicmene potvrdila imuno ok.
Ohledne ERA pokud to nekoho bude zajimat dam vedet. Vsem hodne stesti![]()
Ahoj, trochu tomu nerozumím. Era test znám, je to strašná pálka za něj. Odebere se sliznice, pošle se vzorek na rozbor a zjistí se receptivita endometria. Nevýhodou je, že v tom cyklu, kdy ten test provedou a řeknou výsledek, jestli sliznice je schopna embryo přijmout, už žádné embryo nezavedeš a v dalším cyklu to může být jinak. Takže možná chtějí jen zjistit, zda je obecně sliznice schopna embryo zahnízdit??
Jen přemýšlím nahlas.. To, čemu nerozumím - toto se dá přeci obejít tím, že transferuješ embrya jen v hormonálně řízeném cyklu. Vyřadí se ovulace a to tzv. okénko se nemusí řešit, je pak jedno, který den cyklu se embryo zavede. Nejsem vševědoucí, jsou to jen mé načtené rozumy. Můžeš mi, prosím, napsat, jestli jsi ta zdravá embrya zaváděla v nativech nebo pod Estrofemem, Estrahexalem apod.? Jinak je to tedy fakt strašně smutný, mít zdravý embryjka a nic z toho, je mi to opravdu líto ![]()
Zkoušela jsi někdy akupunkturu? Neber to, prosím, jako bernou minci, jen co mě k tomu ještě napadá..
@Pohora P.s.: Hysteroskopii jsi někdy mezi KETy měla? Aby se sliznice opravdu vyšetřila.. Co Hyfosy, bylo?
@MartinaCV Ahoj Marti, diky za nazory, jsem za ne rada
O tom tahle diskuze je, sdilet, popremyslet, sdelit nazor a diskutovat. Hyfosy bylo ok, hysteroskopie se ted bude delat, Machac se taky ptal a kdyz zjistil ze nebyla provedena, hned zavelel. Tady je dle me videt, ze i ve spickovym centru jsou doktori porad jen lidi, a finalni zodpovednost za svuj osud mame my, a mely bysme se informovat, ptat, byt aktivni. Ja pri prvnim ivf vse nechala na doktorech, ale od druheho uz to beru jinak.
Ty embrya byla vkladana v rizenych cyklech, to treti bylo u Jarosovy v cyklu, kde se navodila ‚umela menopauza‘, nevim jak presne se ten proces nazyva.
S ERA je to asi jeste trochu jinak, doufam. Pri rizenym cyklu je jasny kdy je standardni okynko. Ale neni to tak, ze ERA zjisti, ze zena neni ucebnicovy priklad, tudiz neni receptivni klasicky v den ovulace +5 dni, ale treba az plus 7 dni? ![]()
@Pohora píše:
@MartinaCV Ahoj Marti, diky za nazory, jsem za ne radaO tom tahle diskuze je, sdilet, popremyslet, sdelit nazor a diskutovat. Hyfosy bylo ok, hysteroskopie se ted bude delat, Machac se taky ptal a kdyz zjistil ze nebyla provedena, hned zavelel. Tady je dle me videt, ze i ve spickovym centru jsou doktori porad jen lidi, a finalni zodpovednost za svuj osud mame my, a mely bysme se informovat, ptat, byt aktivni. Ja pri prvnim ivf vse nechala na doktorech, ale od druheho uz to beru jinak.
Ty embrya byla vkladana v rizenych cyklech, to treti bylo u Jarosovy v cyklu, kde se navodila ‚umela menopauza‘, nevim jak presne se ten proces nazyva.
S ERA je to asi jeste trochu jinak, doufam. Pri rizenym cyklu je jasny kdy je standardni okynko. Ale neni to tak, ze ERA zjisti, ze zena neni ucebnicovy priklad, tudiz neni receptivni klasicky v den ovulace +5 dni, ale treba az plus 7 dni?
Přesně tak to beru i já
A taky jsem při prvním IVf byla úplný neznalec a dopadlo to bídně ![]()
Jak píšeš o navození umělé menopauzy, tak o tom jsem nikdy neslyšela, že se i tímto způsobem vkládají embrya. Já měla na mysli, zda jsi zaváděla embrya v cyklu s Estrofemem, Clexane, Utrogestanem.. ? Embrya tedy byla OK. To PGS dělali kde?
Když se vkládá embryo v nativu, je tam pár hodin to okénko. Když se vkládá pod Estrofemem, neproběhne vůbec ovulace a není žádné okénko, je jedno, kdy se embryo vloží. Obvykle se vkládá ale 19 den, aby se to dobře počítalo (jakože 14 den ovulace + 5 dní stáří embrya) - líp se pak počítá stáří plodu a těhotenství.
Era zjistí zda v den odběru je děloha receptivní, ale embryo se v tom cyklu stejně netransferuje a v jiném cyklu to může být zase jinak. Ověřovala jsem to před KETem dcery v Gennetu a Prague Fertility Centre. Takže Era test asi spíš proto, zda se potvrdí, že endometrium schopné nidace v tom nějakém dni cyklu orientačně vůbec je. Je to má domněnka, v níž vycházím z viz výše, co mi bylo řečeno. ![]()
Zjišťovala jsi ještě někde čím to může být, že se neuchycují zdravá? Kamarádka má to samé, ale snahy zabalila. Imunologii a hematologii máš úplně v pořádku?
@MartinaCV Ohledne toho tretiho KETu jeste pohledam ve svych papirech tu stimulaci, ale byl to estrofem a progesteron plus navic injekce miniheparinu. PGS je z Gennetu.
Ta ERA resi, kolik dni je potreba mit nasazen progesteron pred zavedenim. Doporucuji cyklus s estrofemem od 1.dne, pak cca 6.den UTZ a ve chvili kdy je sliznice 6mm, pridat pregesteron.
Na to opakovany neuchyceni nic nikdo neporadil, imuno mam ukazkovy ![]()
Nejak se zda ze umi resit stimulaci, pomuzou sehnat vajicka a spermie i kdyz to u nekterych je kovbojka, umi to spojit a vypiplat do blasty, ale pak se dej vule bozi a prirody, o tom poslednim kroku se zatim vi malo. Co presne ovlivnuje zda se embryo usidli, krome kvality endometria?
U nas nevime kde je zakopan pes, tri embryjka ztraceny a cas bezi. Tak holt zkousime a zkoumame dal. Za jakykoliv napady nebo zkusenosti od vas nebo kamaradek s neuchycenim budu rada ![]()
@Pohora No to je fakt strašný
A ta hematologie? Nějaké drobné sraženinky třeba.. proto Clexane.. (vím, že jsi měla miniheparin, ale jak vypadá hematologie?). Mluvila jsi o tom s MUDr. Malíčkovou?
@MartinaCV Diky Marti
Hemato jsme vice neresili, ani v Gennetu ani s Malickovou. Zeptam se na to. Jinak se asi vrhnu intenzivneji na pruzkum info v anglictine a zvazuju papiry na adopci. Mymu tatovi je 74, kez by se dockal vnoucaka
Proste jedeme dal a pojdme vsechny zkouset a nevzdavat se ![]()
@Pohora píše:
@MartinaCV Diky MartiHemato jsme vice neresili, ani v Gennetu ani s Malickovou. Zeptam se na to. Jinak se asi vrhnu intenzivneji na pruzkum info v anglictine a zvazuju papiry na adopci. Mymu tatovi je 74, kez by se dockal vnoucaka
Proste jedeme dal a pojdme vsechny zkouset a nevzdavat se
To chápu.. taky mám starší rodiče a malá je jediné vnouče a narodila se když jim je taky už přes 70. Ještě se zeptám, máš někde křečové žíly? Otěhotněla jsi někdy nějak? Záněty v malé pánvi, chlamydie.. něco, co by mohlo být vodítko? V kolika letech jsi se začala snažit?
Ano, zkouším se taky nevzdávat myšlenky na druhátko… ![]()
@Pohora Ahoj, nechceš zkusit čínskou medicínu, konkrétně Dr. Zhang? Já měla 3 neúspěšné transfery (1× ET, 2× KET) a po užívání bylinek od ní jsem po 4 letech snažení otěhotněla přirozeně. Dr. Zhang u mě mluvila o chladu v děloze, přirovnala to k neúrodné půdě, že když zasadíš semínko do neúrodné půdy, tak že z něho nic nebude, Možná to zní dost zvláštně, ale tohle přirovnání mě dostalo a možná to u nás právě byl důvod, proč se nedažilo. Přeju hodně štěstí a ať už se taky konečně dočkáte! ![]()
@Pohora Co akupunktura? V zahranici je beznou soucasti IVF. Zkousela jsi?
@Pohora a nikdy jsi tedy nebyla těhotná, ani třeba biochemické, spontánní potrat, proste zdravé embryo a nechyta se
v Praze holky hodně doporučují dr. Zhang, čínská medicína, případně bych zkusila cviky na správné prokrvení dělohy a celého pánevního dna a nebo to může blokovat hlava
nemáš třeba v sobě něco nevyřešeneho? Ne myšlenky na miminko, ale třeba ve vztahu k manželovi, ke svojí mamce, co tě může blokovat? Jen přemýšlím nahlas, není to nic osobního
každopádně je to zvláštní a doufám, že v Olomouci ti pomohou ![]()
@MartinaCV Marti, krecaky nemam, tehotna jsem nebyla nikdy, snazime se od mych 33. Mela jsem uraz, byla operace, silo se strevo, byl nalomeny obratel v urovni panve, je to 10 let. Ptala jsem se na to Jarosove a tvrdi, ze tam problem neni.. Me napadlo treba radeji kouknout laparkou jak to tam vypada, ale nebylo doporuceno. Na druhatko vam drzim vsechny palce ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.