Halušky

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6529
14.2.14 21:31
@myšák1187 píše:
No záleží jaký děláš, jestli jen z mouky nebo brambor??
:?: :?: halušky jsou snad jen s bramorama :think:
bez jsou to jen noky nebo špecle :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
myšák1187
14.2.14 21:31
@-hannah- píše:
andi, já mám starý recept přímo ze Slovenska a je to nejoblíbenější jídlo celé naší rodiny :-)

Recept zní - asi 4 nastrouhané velké brambory (podle toho, kolik budeš chtít těsta, míru si najdeš sama), pak stejný díl hladké a stejný díl hrubé mouky, vejce a asi lžička soli - tu mouku přidávat stejným dílem do té doby, dokud těsto nezhoustne - nesmí se lepit, ale nesmí být moc husté.

Pak se to přes to síto, co je tu tak krásně vyfocené :-) propasírovává do vařící osolené vody - když halušky vyplavou, tak se házej do misky.

Pak se k nim přidá do misky bryndza a všechno se to promíchá. No a nakonec se na to naleje opečený špek pokrájený na kostičky. Ne slanina, ale oparvdu špek, aby to bylo mastné - ten tomu dodá tu správnou chuť.

NO A VÝSLEDEK JE MŇAMÓZNÍ! :P

joo přesně takový děláme doma taky, jen ne přes síto, ale odkrajované z prkýnka(štíkané jak říkají na slovensku) a jen místo bryndzy dáváme apetito sýr a kysanou smetanu, no a špek nesmí chybět :lol:

• Citovat
  • Upravit
myšák1187
14.2.14 21:32

@princeznaII už sem zažila i takový machry který tvrdily že dělají halušky a dělali to jen z mouky, tak projistotu :)

• Citovat
  • Upravit
2724
14.2.14 21:33

Máme rádi halušky z brambor, do syrové strouhaniny přidávám dvě lžíce bramborového škrobu, jedno vejce a tolik hladké mouky aby konzistence byla tak akorát, aby těsto drželo v haluškovém sítě a při malém tlaku velkou lžící volně odkapávalo do vařící vody. Práškové podivnosti jsou na prd. Vykrajování jednotlivých halušek lžičkou nebo odkajování nožem je u nás nereálné, máme velkou spotřebu a nedstatečný švih v ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
14.2.14 21:39

Tady se to s těmi haluškami v pátek večer rozjelo… Nevěděla jsem co o víkendu vařit… Tak teď ty halušky udělat musím :D Jen je fakt, že budu mít zase zapatlanou půlku kuchyně…

@princeznaII u nás kupujeme termizovanou brynzu… Sice švagr Slovák tvrdí, že pořádná je tak, která se ráno koupí čerstvá a do večera se sní (do druhé dny zhořkne), ale mně ta naše stačí. V Bille ji mají pořád… A asi i jinde… U vás ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11786
14.2.14 21:47

@Eveelin to by mozna mohli mit bryndzu i v itescu, coz? Ze bych jeste objednala. :think: ;) Jidelnicek na vikend mam stale jeste nejisty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44179
14.2.14 21:50

Já halušky dělám lžící. Síto taky mám, ale nějak se s ním „nekamarádím“..Dělám pravé bramborové - brambory, mouka hladká a hrubá ve stejném poměru nebo polohrubá, když nemám hrubou, vajíčko a trochu soli. Vše odhadem. Dělám někdy i z kg brambor, protože my máme halušky rádi a když už se s nimi „patlu“, tak ať to stojí za to, jíme i druhý den opečené na pánvi na slanině a chutná nám to taky :oops:Ale jde to rychle, do hrnce to stačím házet a rozhodně nemám zapatlanou půlku kuchyně.

Brynzu kupujeme čerstvou, ta termizovaná z Billy je spíš odlehčená verze, já bych to nazvala brynzovou pomazánkou..Ale záleží na každém, znám Slováky, kteří si čerstvou brynzu šlehají se smetanou nebo jogurtem a to lijí na halušky, protože se jim brynza zdá moc „ostrá“..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
14.2.14 21:52

@Eveelin Tesco ji nevede, nebo tam jsem vždy když je vyprodano
do Billy nechodím, nemám ji ráda
nejčastěji uspěji v Penny ale ne vždy

ovšem všechny tyto obchody jsou asi 20 km daleko a na nákupy tam jezdíme velmi vyjímečně jednou do měsíce :nevim:

jednot u nás v dědině mi na mj dotaz na féovku řekla, že už ji neberou, že o ni nebyl zájem tak jim vždy prošlo skoro vše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26833
14.2.14 21:53

Já dělám bez vajíčka, to si ještě pamatuju (od tety ze slovenska), že do halušek vajíčko nepatří :nevim: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44179
14.2.14 21:56
@Reinka píše:
Já dělám bez vajíčka, to si ještě pamatuju (od tety ze slovenska), že do halušek vajíčko nepatří :nevim: :think:

V původním receptu není, taky jsem to zkoušela dělat i bez něj, ale je to lepší s ním, líp to drží u sebe a to těsto se potom tolik nerozvařuje. I když první dávka halušek se převážně rozvaří a prý je to správně(taky říkávají slováci)..Vajíčko beru jako pojidlo a jedno vejce na takové množství - to se ztratí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
14.2.14 21:56
@Jana206 píše:Brynzu kupujeme čerstvou, ta termizovaná z Billy je spíš odlehčená verze, já bych to nazvala brynzovou pomazánkou..Ale záleží na každém, znám Slováky, kteří si čerstvou brynzu šlehají se smetanou nebo jogurtem a to lijí na halušky, protože se jim brynza zdá moc „ostrá“..

jojo to míchání s mlékmém/smetanou si táta taky dovezl z domova
už to ani jinak nedělám
jezdili jsme do Prahy kupovat bryndzu na váhu, na Václaváku byl obchod a bryndza byla moc hustá, suchá tak proto jsme ji ředili.

což mi připomíná, že jsem párkrát viděla bryndzu na váhu ve velkém Alberu :think:
až pojedu rozhazovat koruny do velkoměsta, tak se tam podívám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
14.2.14 21:57

@Titty to je dobrý nápad, objednat si ji přes net ;)

@princeznaII vidím, že to s nákupem b. nemáš snadné…

Mně tedy brynza ze začátku vůbec nechutnala… Ale už jsem si na ní zvykla ;) Děti ji stále nemusí… Dávaly si halušky s kečupem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
14.2.14 21:58
@Jana206 píše:
V původním receptu není, taky jsem to zkoušela dělat i bez něj, ale je to lepší s ním, líp to drží u sebe a to těsto se potom tolik nerozvařuje. I když první dávka halušek se převážně rozvaří a prý je to správně(taky říkávají slováci)..Vajíčko beru jako pojidlo a jedno vejce na takové množství - to se ztratí..

v původním receptu vejce není, ale zas se pracně slívala přebytečná voda, nechala se usadit a vracel se zpět bramborový škrob, který právě nahrazuje to vejce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44179
14.2.14 22:03

@princeznaII Já brynzu kupuju v obchodě u nás, kde mají i ostatní čerstvé slovenské sýry..
Brynzu miluju, tak jak je - právě její tuhost, chuť a „říz“..

U nás je vaření halušek obřad..Moje rodina žila nějaký čas na Slovensku a děláme halušky tak, že napřed polejeme uvařené halušky trochu rozšvařeným špekem - já jen tím mastným a jen trochu - špek obecně nemám ráda, v jiném jídle ho nesnesu a špekové škvarky nesnáším, raději mám slaninu, no a teprve na to dáváme tu bryndzu - čerstvou, rozdrobenou, ale nijak se s tím nespojí, protože je až navrchu..

Přítelova rodina pochází ze Slovenska a oni to dělají zase jinak, tak to má rád on - halušky, na to dá rozdrobenou bryndzu a tím horkým rozškvařeným špekem to celé zalije - ta bryndza se s tím jakoby smísí a je z toho nechutná kaše, pro mě nepoživatelné..Tak to dělám pro každého tak, jak to má rád..On té brynzy spotřebuje celkově méně :oops:..

A s brynzou se smetanou jsem to jedla zase u známých na Slovensku, nechutnalo mi to, chyběla mi ta pravá nefalšovaná brynza..

Já k haluškám s brynzou jím ještě zelí - kysané nebo jen sterilované ve sladkokyselém nálevu, podle momentální chuti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
14.2.14 22:03

@Eveelin no nemám, je to bojovka, o to víc si je pak vychutnám

zkus dát dětem halušky s tvarohem, tak je jí manžel. Bryndzu nemusí, ačkoliv taky pochází z československé rodiny, ale u nich to prostě nevařili. Takže se s ní seznámil až někdy v 25 letech.
Tehdá mu teta nabídla tvarohovou alternativu a jak si mlaskal - normální strouhací tvaroh, máslo a cukr (já radši krystal, aby to chroupalo)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí