Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
3.9.13 15:34

Ahoj vespolek, tak jsem nachytal sám sebe při neznalosti… :oops: Tak jdu s dotazem: nevíte někdo, ve kterém fondu v MZA Brno jsou gruntovní knihy? Hledal jsem je logicky ve skupině fondů pod písmenem D, ale nějak jsem nenašel… :,( :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
5.9.13 10:01
@Jura007 píše:
Mám dotaz: sháním strou, velmi starou knihu. Napsal ji František Roubík a ta kniha se jmenuje „Soupis a mapa zaniklých osad v Čechách“. Poprvé vyšla v roce 1937, podruhé (opravené a doplněné vydání) v roce 1959. Nevíte někdo, kam se obrátit, abych ji koupil a měl ji doma? V antikvariátech ji na 99 procent neseženu.

a v Moravské zemské ji nemají?? že by sis pořídil alespoň fotokopie částí, které potřebuješ…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1876
5.9.13 18:54

Tak jedine si ji pujcit v knihovne a nechat v knihtirstvi udelat knihu.tedy kopii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
5.9.13 20:45

@Dana Klaudie V Moravské zemské knihovně je, ale já jsem si chtěl koupit jeden výtisk domů pro sebe. Zjistil jsem bohužel, že s postupným vývojem mých znalostí se mění požadavky na jednotlivé obory, co se rodopoisu týká. Co mně stačilo dřív, je dneska už málo. Holt mění se i přístupnost zdrojů. Kdyby mně někdo před deseti lety popisoval, jak budu dneska používat ACTAPUBLICA, tak bych ho poslal k Chocholouškovi. No a díky pokroku je to naprosto všední věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
6.9.13 11:20

Ahoj, mám dotaz. Hledala jsem záznam jednoho předka, který jsem nejspíš našla, jenže problém je s příjmením. Ten člověk se jmenoval Pavel Kouba. Jeho otec také Pavel Kouba a matka Marie Nováková. Jenže v tom mém záznamu je zapsán jako Pavel Novák a i ten jeho otec. Jinak číslo domu mi souhlasí, rok narození a jedná se i o dost malou vesničku, kde těch záznamů tolik není, takže není možné abych toho správného přehlédla.
Proto se chci zeptat, jestli je vůbec možné a jestli jste se s tím někdo setkal, že by farář zapsal špatně příjmení té osoby? Vím, že u roků se to stávalo běžně, ale s tím příjmením je to divné, tak se raději ptám :) díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
6.9.13 11:32

@Jindřiška7 A který je to rok? Tuším že v roce 1782 vydal císař Josef II. císařský patent, který kromě dědických a jiných úředních náležitostí upravoval i stálé dědičné příjmení. Do té doby se někde praktikovalo „jméno po chalupě“ (většinou to byly jižní a západní Čechy, jinde výjimečně) - to by znamenalo, že se přiženil do chalupy, které se běžně říkalo „u Nováků“. V jistém období a v jisté oblasti tedy docela běžná věc… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
6.9.13 11:34

@Jura007 jedná se o rok narození 1810, ale před tím tam žila ta rodina Koubových, spíš jsem myslela, jestli to nespletli kvůli té matce, která byla Nováková :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
6.9.13 11:37

@Jindřiška7 A něco podobného budu teď asi mít u rodiny Dokoupilovy versus Rozbořilovy… Když něco nemůžu rozmotat, nechávám to na zimu… Konkrétně na vánoční dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
6.9.13 11:42

@Jura007 hmmm, jenže já to na vánoce odkládat nechci :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
6.9.13 11:44

Jo a máte někdo zkušenost s pátráním ve slovenských matrikách? Možná to vypadá, že nějací mí předci byli ze Slovenska :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
6.9.13 22:40

Zatím každý, kdo pátral na Slovensku, tak mně říkal, že si musel dojet do archívu. Prý to tam v archívech funguje podobně jako u nás v okresních archívech - malé badatelny, žádná digitalizace, nic na internetu (s výjimkou mormonů), na všechno si vypisuješ žádanky a necháváš si vyhledat a předložit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
6.9.13 22:50

@Jura007 to jsi mne nepotěšil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
6.9.13 23:00

No tak třeba se časy mění… Pokud máš možnost, sleduj debaty na nástěnce ACTAPUBLICA. Občas se tam o Slovensku nějaká zmínka objeví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
7.9.13 00:29

Jindrisko idealne kdyz neco potrebujes tak hod odkaz. Takze kdyz to nevidime tak se tezko vesti kde je chyba :nevim: Ja jsem to moc nepochopila, asi je to nocni hodinou :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
7.9.13 12:30

@hanucha já ti na to klidně dám odkaz, ale myslím, že není potřeba, jde mi o to, že dítě a otec by se měli jmenovat příjmením Kouba, ale v záznamu je Novák (matka se jmenovala Nováková za svobodna), ale jinak vše ostatní souhlasí, tak jsem se ptala, jestli mohl dotyčný zapisovatel splést příjmení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny