Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1876
22.9.13 22:54
Ano já osobně srpna. Moc my pomáhá pan. Dvořák.
@Jindřiška7 píše:
Byl jste někdo někdy v archivu v Jihlavě?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
23.9.13 12:33

@jbul já tam budu příští pondělí, nevíš, jak je to omezené a kolik si člověk může vypůjčit materiálu? chtěla bych toho stihnout totiž co nejvíc, když už tam budu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1876
23.9.13 19:26

Tak to nevím já jsem si o materiály psala sním a on my to vyhledal a přinesl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
23.9.13 20:40

@jbul a tam člověk musí hlásit předem, co bude chtít vidět? já si píšu přímo s ředitelkou, ale ta vždycky na email odpoví za měsíc :zed:

a je taky možný mít s sebou foťák nebo mi kopie můžou udělat jen oni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1876
25.9.13 16:38

Fotak mužete mít a také za poplatek udělají kopii. Jinak já jsem si psala zda a co bych chtěla vědět třeba pozůstalostní spisy. Mají tam také trestní spisy. Přestupky dám příklad. Pán Novák z horní koupil mrtvé hříbě. Dostal vězení proti nakažlivosti a atd.Nebo jel na kole neosvětleném naboural do povozu nepřiměřená rychlost atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
25.9.13 21:10

@jbul díky za info, já tam zrovna včera volala, tak jsem se ještě něco dozvěděla, ale co mě vytočilo je, že když si člověk vyhledává v aplikaci na stránkách ministerstva vnitra v jakém archivu se nacházejí různé dokumenty a kterých obcí, tak prý ne vše souhlasí a neznanemá, že co je uvedeno na stránkách, že mají i v archivu :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
25.9.13 22:13

@Jindřiška7 To můžu potvrdit. Nejmenovaný okresní archív klidně nechal shnít některé archiválie v mokrém sklepě… Ale v tehdy používané lístkové kartotéce (v dávné minulosti) je klidně vedl jako dostupné.
Welcome in Czech Republic… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
25.9.13 22:32

@Jura007 to je fakt bez komentáře :pocitac: jsem zvědavá, co si v pondělí budu moci prohlídnout za materiály a já se tak těšila :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1876
27.9.13 18:47

Mě zase zajíma ARCO jihlava. praděda u nich sloužil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
27.9.13 19:10
@jbul píše:
Mě zase zajíma ARCO jihlava. praděda u nich sloužil

Asi tě nepotěším, ale informace o 31. pěším pluku (a vůbec vojenských jednotkách) hledej jedině ve VHA Praha. Jinde to nemá smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1876
27.9.13 20:04

Já si myslím že jsou zkartovaný v době 1970-1980 tak budu mít smůlu. vojenský archiv se stěhuje tak mám do června počkat. ach jo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
29.9.13 21:40
@Jindřiška7 píše:
Ještě se chci zeptat, můj praděda v době sňatku r. 1910 plnil vojenské povinnosti v Prostým, dá se o tom někde něco dohledat a kde? A jeho syn můj děda sloužil v r. 1946, ale nevím kde, dalo by se to taky nějak zjistit? Díky

Dobrý večer vespolek.
Tak si projíždím tuto diskusi zpátky a zaujal mě příspěvek Jidřišky. A mám na sebe pěkného vzteka, že mě to netrklo dřív.
Jidřiško, zkus mrknout do matriky oddaných, ve které je svatba tvého dědy. Pokud je v archívu, nebude to problém. Pokud je ještě mezi „živýma“, tak máš ze zákona právo na zápis nahlédnout, pokud doložíš příbuzenskou vazbu (ideálně křestními listy). Tam zjistíš (teda měla bys) zařazení ke konkrétnímu pluku. U vojáků, kteří se ženili během prezenční vojenské služby, to bývá zapsáno v oddacím zápise mezi jménem s příjmením ženicha a uvedením jeho otce. (Povolání bývá někdy před vojenským zařazením, někdy za ním.)
Tohle je taková víceméně zkratka, je možné, že to tam uvedeno nebude… Pak by zbývaly jenom ty vojenské archívy.

Příspěvek upraven 29.09.13 v 22:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
29.9.13 21:44

A jinak jsem se dneska vrátil z kurzu genealogie, který pořádala Blanka Lednická v Havlíčkově Brodě. No, informace budu ještě asi pár týdnů vstřebávat… :think:
Jedna věc mě ale potěšila - celková atmosféra kurzu. Úplně se mně vybavil reklamní slogan jedné nejmenované drogerie: Zde jsem člověkem. Což v dnešní civilizaci zase tak často říct nemůžu…
(Pro dokreslení: Z Brna jsem se vracel domů vlakem plným fanoušků brněnské Komety. A popis některých scének z vlaku by možná vyvolal cenzorský zásah adminů… :oops: Tož tak.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
29.9.13 23:09
@Jura007 píše:
Dobrý večer vespolek.
Tak si projíždím tuto diskusi zpátky a zaujal mě příspěvek Jidřišky. A mám na sebe pěkného vzteka, že mě to netrklo dřív.
Jidřiško, zkus mrknout do matriky oddaných, ve které je svatba tvého dědy. Pokud je v archívu, nebude to problém. Pokud je ještě mezi „živýma“, tak máš ze zákona právo na zápis nahlédnout, pokud doložíš příbuzenskou vazbu (ideálně křestními listy). Tam zjistíš (teda měla bys) zařazení ke konkrétnímu pluku. U vojáků, kteří se ženili během prezenční vojenské služby, to bývá zapsáno v oddacím zápise mezi jménem s příjmením ženicha a uvedením jeho otce. (Povolání bývá někdy před vojenským zařazením, někdy za ním.)
Tohle je taková víceméně zkratka, je možné, že to tam uvedeno nebude… Pak by zbývaly jenom ty vojenské archívy.Příspěvek upraven 29.09.13 v 22:03

Díky, je pravda, že jsem se k tomu ještě nedostala, abych vypátrala více, člověk neví, co řešit dřív. Zítra vyrážím do archivu v Jihlavě, tak jsem zvědavá, co všechno zjistím. Dobrou :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.9.13 19:21

Dobrý večer, tak jsem zas půl dne seděl ve studovně v MZA Brno… A náhodně jsem odhalil zajímavou věc. O víkendu nám na kurzu nešlo klasicky vyhledávat matriky podle vesnic a farností. To se vždycky zobrazil ten hnusný růžový pruh s omluvným textem, že nebylo nalezeno. (Tak jsem si pomyslel, že teplý nejsem a růžovou nesnáším…) No a dneska ve studovně jsem se dozvěděl, že v průběhu času došlo k úpravě vyhledávání a pokud zadám do dialogového okénka z našeptávače název správné obce ve správném okrese, tak to ještě není záruka vyhledání seznamu matrik. To musím z našeptávače vybrat následující položku, u které je v hranatých závorkách ještě připojen text „část obce“. Což mně přijde jako zákeřné, protože o této úpravě jsem se nikde nedočetl. Setkal se s tím ještě někdo?
(A jinak jsem v MZA „objevil Ameriku“, protože jsem si oživil zapomenutou info, že nekatolické matiky se vyhledávají volbou „Vyhledávání podle původce“… Jojo, skleróza, to je věc…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny