Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Via
5078
1.1.14 22:05

Zdravím všechny nadšence bádání ;) Jako samoukové, kde nebo jak jste se učili číst kurent?

My jsme se ho učili, i teda čtení v matrikách, hledání v archívech a další. Ale bylo to jen rok a samozřejmě už po tolika letech nevím naprosto nic…docela lituju toho, že jsem se tomu víc nevěnovala. Ale navadí, všechno jde naučit pokud člověk chce ;) Už dlouho jsem měla v plánu vytvořit rodokmen naší rodiny, která měla zajímavé osudy. Teď přišel konečně správný impuls :D Mám velice dobrý odrzový můstek a teď doplňuji rodokmen pouze z toho co mi řekl děda a další vzdálení příbuzní. Vědí toho opravdu hodně. My máme výhodu, že většina členů rodiny zůstala ve vesnici takže každá babka a každý dědek ví něco a když to člověk dá dokupy tak má v podstatě vše :palec: Ale chci jít samozřejmě hloubějí a rozšířit rodokmen co to půjde, tak se ptám jaká je nejjednodušší cesta ke kurentu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
1.1.14 23:25

Ahoj, ja myslim ze to je jednoduche - cist, cist a cist… ;-)
Je taky dobre si zkusit vsechna pismena sama napsat, abys trochu vic zazila ty tahy, jak se ktere pismeno psalo. Ale jedine treninkem se to cteni naucis :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Via
5078
2.1.14 08:50

@hanucha To mi bylo jasné, že čtením…ale spíš mě zajímalo kde se texty učíte, nějaká učebnice nebo odkaz i s předladem ;) A nebo jen podle abecedy a ukázky písmen…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
2.1.14 11:13

@Via Ahoj, tak jak píše hanucha. A ještě dodám jeden zdroj k tréninku - nástěnka na ACTAPUBLICA Většinou tam lidi dávají prosbu o přečtení nějakého textu, se kterým si neví rady. Takže je tam jednak zvýšené procento „kurentových špeků“, jednak tam zkušenější badatelé napíšou přepis dnešním písmem (a češtinou, pokud je to německý nebo latinský text). Takže ti odpovědi na nástěnce můžou sloužit jako kontrola správnosti, když máš pochybnosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Via
5078
2.1.14 12:03

@Jura007 Dík, přesně to jsem potřebovala…text je mi na nic jak k tomu nemám přepis. To mě nenapadlo, na takové žádosti jsem narazila i na jiných stránkách, tak pohledám a jdu zkoušet a učit se :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
8.1.14 20:36

Ahoj, chci se zeptat, jestli se vám v rodokmenu stalo, že došlo ke změně příjmení/příjmí u rodiny? A jak jste to zapisovali? Pořád pod jedním nebo máte tu stejnou rodinu zapsanou s 2 příjmeními? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
8.1.14 21:15

@Jindřiška7 A počítá se Velímský/Velinský anebo Víšek/Výšek/Wissek jako změna příjmení? Já to považuju za variace stejného příjmení, takže to neřeším…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
8.1.14 22:44

Ahoj, jestli myslíš změnu příjmení/příjmí v jižních čechách, kde se často užívalo jméno po chalupě, tak to jsem taky řešila, ptala jsem se na fóru u Tabyho a nikdo mi neodpověděl… :-(

Když uvedu příklad z rodiny Votavových, je to hrozný zmatek:

Anna se narodila jako Votavová r. 1844. Dnes se ta rodina jmenuje stejně, proto jako pravé příjmení beru Votava.
Ale již její otec Jan má v zápise narození uvedeno Šindelka a později dopsáno Votava
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/2627/49 (první zápis - Lidmaňka 7)

Jeho bratr Josef je pro změnu Palla - Votava: http://digi.ceskearchivy.cz/cs/2627/46 (první zápis)

Sestra Marie - škrtnuté Šindelka vedle napsáno Palla a pozdějí dopsáno recte Novák :D :roll:
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/2627/53 (třetí zápis)

Další sestra Alžběta jakožto další dva sourozenci už mají jen Votava http://digi.ceskearchivy.cz/cs/2627/56 druhý zápis

Prase aby se v tom vyznalo. Ale budiž, dá se to rozlišit dle č. p., které je stále stejné, a dle prarodičů (to že Metelka byl vlastně Pařízek je jedno, tady je to zatím stejné, matka otce má zase většinou rozená Matějková, jen jednou Pallová).

Já to zatím zapisuju oběma příjmeními, někdy všemi třemi jakože Jan Šindelka-Votava, Josef Palla-Votava… Protože jinak nevím, jak bych se v tom jinak vyznala. Kdyby to byly aspoň stejné dvě příjmení pár generacíjako to někde mám (např. Souček-Novák), tak neřeknu, ale když pak byl v každé generaci každý jinak, tak to fakt nejde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
9.1.14 11:24

Tak já to mám takhle: moje prababička byla za svobodna Tvrzová, její dědeček se narodil jako Jan Novotný, ale když se ženil, tak už byl Jan Tvrz. Mám ještě sňatek rodičů tohoto Jana z r. 1780 a tam je také jako Novotný i zase jeho otec také. Jsem zvědavá, až najdu narození toho dalšího předka, jestli tam bude jako Tvrz nebo Novotný :think:
Jinak pocházeli z vesnice Olší, kousek od Telče, takže je to Vysočina, ale tam se to prý také občas měnilo.
Bohužel už se mi to stalo ještě u jedné větve také z této vesnice, kde mám nejdříve Koubu potom Nováka :nevim:
Pro zajímavost posílám skeny o příjmení a příjmí z knížky B. Lednické. Doufám, že nevadí, že to sem dám, protože je tam psáno něco jako, že se materiál nemá šířit, tak snad mě za to nezavřou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4277
9.1.14 14:31

Ahoj všem a děkuju za přijetí do skupiny. :mavam:
Já pátrám po rodu Charouzů (původně Charousů, oblast Vys. Mýto) - strana mého dědy. Zatím jsem zhruba v letech 1890 podle dokladů, co mám doma, takže úplně na začátku. Zajímá mě, jak to chodí v archivu? Mohl by mi někdo prosím poradit a vypsat osobní zkušenosti? Normálně přijdu do badatelny a řeknu, že chci matriku N nebo Z z toho určitého roku a oni mi ji zapůjčí nebo si to představuju jak Hurvínek válku? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
9.1.14 20:56

@AramisDeMar Nov podstatě tak jak píšeš. Ale je potřeba dodržet pár oficialit, jako je vyplnění badatelského listu, nastudování badatelského řádu (nic složitého) a je dobré počítat s tím, že když si něco objednáš k zapůjčení, tak je tam určitá lhůta k vyhledání a předložení. Třeba matriky na mikrofilmech v Moravském zemském archívu předkládají během 30-60 minut (původní knihy nepředkládají, leda snad historikům a studentům historie… :nevim: ) a zřejmě taky odmítnou objednávku na konci provozních hodin badatelny. Když mikrofilm vracíš, tak se tě zeptají, jestli budeš ve studiu pokračovat nebo jestli ho můžou vrátit do depozita.
U okresních archívů je to tak, jak tu psala myslím Jindřiška.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4277
12.1.14 19:16

Tak jo, děkuju :)
potřebujete někdo něco konkrétního v OA Zámrsk?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
13.1.14 22:26

Vy co jste z Prahy nebo okolí, byl jste někdo někdy na přednáškách tzv. středečníky v České genealogické společnosti viz zde
Já bych chtěla jít totiž na tu přednášku 12.2., tak kdyby se chtěl také někdo přidat, dejte vědět :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
14.1.14 21:22
@AramisDeMar píše:
Tak jo, děkuju :)
potřebujete někdo něco konkrétního v OA Zámrsk?

Ahoj, pokud bys mela cas a prostor, byla bych vdecna za kopii narozeni meho pradedy:
Adolf Habr nar. 22.8.1898 Pavlišov 38, měla by to být matrika 6168, sign. 106-7280 N 1864-1901 Pavlišov a Babí, případně kdyby tam byla, tak jeho matku Františku rozenou Hejzlarovou, nar. snad 1865 v Pavlišově, takže by mohla v té stejné matrice někde úplně na začátku být.
Ale není to nutné, jen by mi to udělalo radost ;-) Už na ten Náchod čekám celou věčnosti a pořád nic. Snad se konečně brzy dočkám, poslední avizovaný termín byl půlka ledna 2014 (předposlední avizovaný termín březen 2013) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4277
16.1.14 08:14

@hanucha mrknu se ti, jen co tam vyrazím. Sice to mám kousek, ale doma blicí dítě, takže tak. Pak dám vědět, jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny