Hlavní diskuze
- Otevřená skupina
Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (35)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@hanucha píše:
Rabštějn jsem našla v okrese Chrudim tj. Zámrsk, a ten ještě není na netu. Tudy zřejmě cesta nevede
Tak tak… A potom na okrese Plzeň-sever. Takže to taky nebude on…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanucha píše:
Tak su jen blbá, je tu:
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/2483/238
Stejně jsi borec…
![]()
Jen mně vrtá hlavou, jak jsi přišla zrovna na tento Rabštýn. Pomocí Googlu nebo jsi šla cíleně na Genea? ![]()
(Jinak mě zaujala ta poznámka inkoustovou tužkou, že Anton Čurda vystoupil z katolické církve a vstoupil do církve evangelické - později Církve českobratrské evangelické - zrovna jako můj praděda.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já se v tom vůbec neorientuju…to s tou církví je jediný co jsem schopna pořádně přečíst:-)…a jaký že je to datum teda? já vůbec nevim co patří k čemu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tuco Z toho si nic nedělej. Anton Čurda se narodil 17.5.1888, pokřtěný byl o den později. To č. 15 je číslo rodného domu. Zbytek křestního zápisu tě asi nezajímá…? ![]()
Edit: ona je totiž tahle matrika v těchto letech psána v němčině a k tomu kurentem, teda správně „německou novogotickou kurzívou“. V kraji, kde byla převaha německy mluvícího obyvatelstva, to není nic divného. Jenom mě „trochu“ překvapilo české jméno křtícího kooperátora… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, chci se zeptat, jestli jste někdo někdy psal do vídeňského archivu s žádostí o zaslání složky příbuzného, který bojoval ve válce? Známý mi říkal, že jeden jeho známý platil za záznamy 2.500 Kč, což mi přijde celkem pálka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 jéé díky:-) já si všimla odpovědi až teď…a jak zjistim kdy se brali rodiče tohohle čurdy? to bude v těhle kronikách taky? nebo tam jsou jen narození a úmrtí?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tuco Jsou matriky narozených, oddaných a zemřelých. Někdy jsou všechny tři matriky v jedné knize - pak se jí latinsky říká „matrica tripartita“.
Nejjednodušší možnost je vyjít z křestního zápisu dítěte, v tomto případě Antona Čurdy. V kolonkách za jménem dítěte máš napsáno, kdo byli jeho otec a matka a kdo byli jejich rodiče. Podle bydliště prarodičů dítěte můžeš usuzovat, kde se svatba konala. (V určitém období byla v bydlišti ženicha, v jiném pak v bydlišti nevěsty - pokud se brali dva „přespolní“).
No a pokud ti nepasuje ani jedna z možností, tak se dá podívat do matriky z místa narození dítěte (pokud není shodné s místem původu otce nebo matky) anebo se podívat do křestního zápisu, jaké povolání vykonával otec a z toho usoudit, kde to povolání mohl vykonávat - a podívat se do matriky tam. (Poslední možnost se osvědčila u myslivců, panských kočí a šafářů, ovčáků, kovářů, mlynářů atd.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jindřiška7 píše:
Ahoj, chci se zeptat, jestli jste někdo někdy psal do vídeňského archivu s žádostí o zaslání složky příbuzného, který bojoval ve válce? Známý mi říkal, že jeden jeho známý platil za záznamy 2.500 Kč, což mi přijde celkem pálka
To odpovídá zhruba 100E, to asi byla „malá rešerše“ z archívu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 aha už koukám..kolonka otec a matka a prarodiče…hm…ale nějak nechápu proč je tam těch jmen tolik…něco na M nahoře pak Dominik či co…navíc to je snad nerozluštitelný…existujou na to nějaký kurzy nebo se člověk vypracuje sám časem…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tuco Kurzy existujou. Nejjednodušší máš ale koupit si nějakou knížku - třeba „Sestavte si rodokmen“ od Blanky Lednické. Třeba ji ještě seženeš, protože jde docela na dračku…
Potom samozřejmě zkušení genealogové pořádají ty zmíněné kurzy (i autorka této knížky). No a je samozřejmě i možnost začít se prokousávat příspěvkama v této diskusní skupině… Tady se můžeš přiučit i tomu, že samoukové někdy zabřednou do slepých uliček (což se teda stává hlavně mně
) a jak z nich ven.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 No tak to nevim jestli kvůli jedné pekelné kešce absolvovat takovýhle studium che che..to to radši asi vzdám…kdyby mě to aspoň zajímalo a a mohla bych pak pátrat po mých předcích, ale to já radši nechci ani vědět.. ![]()
kdyby se to písmo dalo přečíst tak by mě to i bavilo celkem takhle brouzdaa hledat…ale když nerozluštim pomalu ani fň… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tuco tak to každý ze začátku nerozluští nic, ale časem se do toho dostaneš, chce to holt hodně trpělivosti
žadný učený z nebe nespadl ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 píše:
Stejně jsi borec…![]()
Jen mně vrtá hlavou, jak jsi přišla zrovna na tento Rabštýn. Pomocí Googlu nebo jsi šla cíleně na Genea?
protože to byl jediny ktery byl v okrese J.Hradec ![]()
@Tuco píše:
@Jura007 No tak to nevim jestli kvůli jedné pekelné kešce absolvovat takovýhle studium che che..to to radši asi vzdám…kdyby mě to aspoň zajímalo a a mohla bych pak pátrat po mých předcích, ale to já radši nechci ani vědět..
kdyby se to písmo dalo přečíst tak by mě to i bavilo celkem takhle brouzdaa hledat…ale když nerozluštim pomalu ani fň…
tak psala jsi že chceš navést a ne to vyluštit a přinést na zlatém podnosu…
Už to že jsem ti našla ve které knize to narození je, si myslím že docela pomohlo… taky jsem tě v tom mohla nechat plácat a hledatv té knize sama, na začátku bádání před 4 lety mi to taky zabralo půl dne.. Je to prostě keška s velkou obtížností a buď ji chceš nebo ne ![]()
Ono by asi stačilo slušně poprosit o přečtení celého zápisu, prtože bez toho se těžko pohneš dál, ale myslím, že by tě to ani netěšilo, kdyby ti to někdo nadiktoval. Možná by jsi mohla začít tím, že se podíváš jak je ta kniha strukturovaná, co se tam vůbec píše, kam se co píše, co je důležité a co ne. Já to třeba celkem přečtu, ale schváln jsem ti to sem nepsala. Nechci být zlá nebo protivná, jen to tak prostě cítím, že tě můžeme navést, ale ta hlavní práce přece musí být na tobě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanucha píše:
protože to byl jediny ktery byl v okrese J.Hradec
Ty seš zase tajemná jak hrad v Karpatech…
Mně šlo čistě o to, jaký jsi použila informační zdroj. Mně nepomohly ani mapy.cz ani Google. Odkazovalo mně to na Rabštejn nad Střelou anebo na Rabštejn ve východních Čechcách… I při zadání „Rabštýn“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návštěvy uživatelů
- Somrkrálka Blues , 4.10.25 21:50
- Xxxxx197 , 18.9.25 22:21
- Bubu2828 , 27.7.25 20:48
- mm0234 , 11.6.24 18:38
- helga123 , 6.4.24 06:30
- Sheelle , 5.10.23 14:50
- kubmaja02 , 19.11.22 06:32
- Knihoušek , 7.10.22 16:00
- elpiska , 6.7.22 23:10
- Simisek , 7.1.22 13:07
- Aleano345 , 14.7.21 12:19
- Evelline , 14.6.21 12:04
- hanucha , 17.4.21 11:11
- ŠedáMišička , 14.1.21 19:26
- Catloveee , 10.1.21 15:42
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Adriana
- Advise
- adys
- Amys
- Angua
- AramisDeMar
- Aspera
- batata
- Bianca123
- brulinka
- Bubu2828
- Caira
- Chocolate
- cline
- Dana Klaudie
- Denullka
- edevira
- elitana
- es-myska
- fialovka
- hanucha
- Jahlina
- Jani85
- janina1974
- Jindřiška7
- Jitulinaja
- jizvíková
- Jura007
- kiri
- korana.kora
- leicka
- leviska
- Mandlička
- me2dova
- milarka
- myskalucka
- opinka
- PeťaPeťa
- Petunnka
- Romana5
- ŠedáMišička
- Sheelle
- Vertiline
- ynax
- Zdenaka
Nové diskuze
Zvuky motoru ponorního mixéru
- 27.5.26 18:15
- vokishka
- 4
Mohu si zítra obarvit vlasy, když mi dnes...
- 27.5.26 17:55
- lucad77
- 5
Jaké príkrmy?
- 27.5.26 17:24
- vokishka
- 2
Asistentka revizního lékaře zkušenosti
- 27.5.26 15:34
- Anonymní
- 1
Jednostranná bolest hlavy
- 27.5.26 18:17
- AbbySt
- 8
Je možná změna gynekologa opakovaně?
- 27.5.26 15:29
- kudrata_indianka
- 3
Recenze a osobní zkušenosti na: Viola...
- 27.5.26 14:10
- alenimram
- 1
Poraďte účinný ale šetrný prací prostředek
- 27.5.26 17:03
- Kolicek95
- 12
Vanilla Sex, wtf?!
- 27.5.26 14:55
- Klopotkova
- 4
Dětská skupinka, pomůže s adaptací ve...
- 27.5.26 16:54
- Anonymní
- 14
Nové příspěvky
TP červen 2026
- 27.5.26 18:25
- R137
- 461
Jak vysvětlil chlapovi, že se má taky...
- 27.5.26 18:23
- Anna766
- 1076
Dominance, submisivita ano nebo ne
- 27.5.26 18:23
- HornyHippo
- 17
Čím vás kdy nejvíce naštvala návštěva u...
- 27.5.26 18:21
- HornyHippo
- 227
Trhání sedmiček - vytrhnout je, i když...
- 27.5.26 18:20
- Okta
- 8
Zaujala jsem ho?
- 27.5.26 18:19
- Anonymní
- 65
Letní obuv puberťáků - co se nosí?
- 27.5.26 18:18
- Havlova
- 68
Jednostranná bolest hlavy