Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
1.3.14 04:06
@Dana Klaudie píše:
Jinak u mě číslo popisné - mám pocit, že si tam farář psal čísla, jak ho napadlo! :lol: a nebo jich žilo víc rodin pohromadě, jinak si nemůžu vysvětlit…ale mám svého 4× pradědu ;)gruntovní knihy - píšu si do poznámek, že se mám psychicky připravit a poslat děti na prázdniny

Spíš si myslím, že ve Ždánicích proběhlo několikrát přečíslování… Ovšem k tématu „přečíslování“ se mně nikde v literatuře nepodařilo nic najít. Jenom to, že existovalo. A potom, že při číslování existovala dvě základní pravidla - jedno z roku 1771, kdy číslování provádělo vojsko, začínalo se u fary nebo největšího gruntu, tam bylo číslo 1 a postupovalo se od středu k okraji, proti směru hodinových ručiček… Další pravidlo je z 1. poloviny 19. století - sudá a lichá orientační čísla v ulicích. Když stojíme zády ke středu obce města (obce), tak po levé ruce máme lichá čísla a po pravé sudá. To se dodržovalo i za tu cenu, že by se některé číslo mělo při číslování přeskočit. Pěkně je to vidět třeba na brněnských ulicích…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
1.3.14 06:12
@Dana Klaudie píše:
Jinak u mě číslo popisné - mám pocit, že si tam farář psal čísla, jak ho napadlo! :lol: a nebo jich žilo víc rodin pohromadě, jinak si nemůžu vysvětlit…ale mám svého 4× pradědu ;)gruntovní knihy - píšu si do poznámek, že se mám psychicky připravit a poslat děti na prázdniny

Myslím, že na jednom čísle bydlelo víc lidí. Už jsem na to taky narazila. Podle mě to mohli být děvečky, nebo se tam přiženil. Další je možnost, že se často stěhovali. S tím jsem se setkala u mých prapra a prarodičů. Byli dost chudí a tak bydleli po podnájmech.
Gruntovní knihy jsou pro mě nečitelné na PC, je dost možné, že originál se bude číst líp :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
1685
1.3.14 21:03
@Jura007 píše:
Vzhledem k tomu, že pocházím ze stejné vesnice jako Dana, tak vím, že její rodina patří mezi echt starousedlíky… No a historii obce dobře zmapoval někdejší řídící učitel tamější národní školy. Takže je odkud čerpat, i když nebudou jiné záchytné body…
Jo, Dany - máš to jednodušší než já…

jojo moje rodina je tam odjakživa :D prostě dobře známá :-D

dnes jsem našla u otce manželky jednoho mého předka poznámku „vyměň kaše“
a jeden padl 1866 ale nemůžu přečíst kde…

a Janička se dnes ptala, co to tu lušním za hieroglify :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
1.3.14 21:05
@bamba píše:
Myslím, že na jednom čísle bydlelo víc lidí. Už jsem na to taky narazila. Podle mě to mohli být děvečky, nebo se tam přiženil. Další je možnost, že se často stěhovali. S tím jsem se setkala u mých prapra a prarodičů. Byli dost chudí a tak bydleli po podnájmech.
Gruntovní knihy jsou pro mě nečitelné na PC, je dost možné, že originál se bude číst líp :nevim:.

ta jedna větev mojí rodiny byla také děsně chudá, chodili sloužit, měli hrozně moc dětí a asi se každou chvilku stěhovali plus jim ty děti pořád umíraly :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
1.3.14 22:03

Bádáte někdo v opavském archivu? Mě se nenačítá.

• Citovat
  • Upravit
Via
5078
2.3.14 09:56

@bamba Já…a ano občas se to nenačítá. Zkus později ;) Mi to funguje buď ráno nebo v noci ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
2.3.14 10:00
@Via píše:
@bamba Já…a ano občas se to nenačítá. Zkus později ;) Mi to funguje buď ráno nebo v noci ;)

Mě to šlo a včera jsem se tam vůbec nedostala. Jinak díky, budu zkoušet.

• Citovat
  • Upravit
Via
5078
2.3.14 10:12

@bamba Nevím proč jim to tak dělá, ale je to docela časté…chce to trpělivost ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
2.3.14 10:39

No jo, chtěla jsem vyrazit na procházku, ale využiju toho, že to jde.

• Citovat
  • Upravit
3951
24.3.14 23:40

článek tak trošku o ničem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
25.3.14 06:48

Četla jsem to a je to pěkná ptákovina.

• Citovat
  • Upravit
3951
25.3.14 08:51
@bamba píše: Četla jsem to a je to pěkná ptákovina.

tak nějak :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
25.3.14 16:16

No, nemusí to být o ničem. Jenom je ten text strašně všeobecný. Naplnit ho konkrétními údaji - to by asi byla fuška.
Já asi tuším, co by vyšlo mně. Část předků provázela doživotní chudoba, některé závislost na alkoholu, občas se tam objeví i násilná smrt nebo úmrtí manželky a dětí při epidemiích - ale pro jednu z linií rodiny je charakteristické, že šla proti „společenskému hlavnímu proudu“. Tak trochu v tom pokračuje moje sestra. :oops:
Ale třeba v Japonsku mají pohled na rodokmeny dost podobný tomu, co se píše v tom článku. A pokud si tam někdo nechává sestavit rodokmen, tak často proto, aby ve svém životě eliminoval „slabé stránky“ svého rodu. a k tomu je potřeba vědět, které to jsou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
29.3.14 14:41

Další článek, ale myslím, že už to všichni znáte :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11860
31.3.14 23:20

Ahoj všem- mám dotaz ohledně MY HERITAGE- mám placenou Premium verzi, ale už brzy mi vyprší roční předplatné. Nevíte, co se pak stane? Díky za odpověď!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny