Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
5.7.14 10:24

No, zkušenost… V mém okolí existuje akorát obecná info, že mariční knihy jsou v Polsku majetkem církve, ne státu. Že jsou uloženy na jednotlivých farách, takže nějaká centralizace asi není - pokud třeba u konkrétního biskupství nemá konzistoř podobnou funkci jako u nás (mimo jiné má svůj archív a zhotovuje opisy matrik, které byly zničeny nebo ztraceny). No šeptem se dodává, že jednotliví polští faráři chtějí obvykle tučný úplatek - ne do kostelní kasičky, ale do vlastní kapsy. Ale informace je to nezaručená, tak to prosímtě tak ber.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
6.7.14 22:50
@Jura007 píše:
No, zkušenost… V mém okolí existuje akorát obecná info, že mariční knihy jsou v Polsku majetkem církve, ne státu. Že jsou uloženy na jednotlivých farách, takže nějaká centralizace asi není - pokud třeba u konkrétního biskupství nemá konzistoř podobnou funkci jako u nás (mimo jiné má svůj archív a zhotovuje opisy matrik, které byly zničeny nebo ztraceny). No šeptem se dodává, že jednotliví polští faráři chtějí obvykle tučný úplatek - ne do kostelní kasičky, ale do vlastní kapsy. Ale informace je to nezaručená, tak to prosímtě tak ber.

Aha, takže žádná digitalizace a chce to průzkum bojem. Vzít si dovolenou a vyrazit…
 Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
16.7.14 19:13

Ahoj, ja jsem zrovna v Polsku, patrajic po matrikach a zatim nic moc. Posilaji si me mezi sebou a uredni hodiny rano 8-10 nic moc, tak zatim nic nemam. Snad zitra. Ale myslim ze zrovna Halic by mohla byt aspon castecne nasnimana od Mormonu, zkusim najit odkaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
16.7.14 19:16

Od Tabyho:
matriky Haliče - tady je lwowská archidiecéze online:
 http://www.agad.gov.pl/…KMLw301.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
21.7.14 22:48
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
29.7.14 22:57

Neměl byste prosím někdo odkaz na ty stránky mormonů? Hledám a hledám matriční zápisy jedné obce a nikde nejso, tak jestli by je neměli oni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.7.14 08:35

@ynax http://www.familysearch.org/

O kterou obec jde? (Že bych se po ní třeba podíval na historických mapách. Tak jsem se zatím vždycky dobral, do jaké farnosti patří…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
30.7.14 11:49

@Jura007 díky za odkaz. O té vsi jsme se už bavili - je to Nový Dvůr u Nymburka. Matriky mají mezeru mezi cca 1740-1780, občas jsem našla jednotlivé záznamy v okolních vesnicích, ale je toho strašně málo. Ani v SOA Praha ji nenašli a říkají, že netuší, kde se záznamy N, O, Z nalézají…a já stále hledám a hledám a nic…I když podle příjmení tam jejich předci bydleli i dříve, ale prostě mi ta jedna generace chybí a není na co navázat. Btw. a děsně mě to štve :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
1.8.14 10:59

A jo, tahle… Já si pořád myslím, že existují dvě možnosti. Buď ves díky sedmileté válce zpustla (a při vydrancování kostela mohly shořet i rozepsané matriky, takže část pro tebe důležitých údajů třeba nedohledáš nikdy…) anebo ta jedna farnost byla nějakou dobu bez faráře i bez kostelníka; případně kombinace obojího… Každopádně je dobré si udělat co nejpodrobnější obrázek o událostech z té doby a vytvořit si pro svou potřebu takový „dějinný rámec“ (komu patřila panství v okolí, kde a kdy Prusové drancovali při vpádech do Čech, jaké rekvizice museli místní odvádět rakouské armádě, kdy a kde se odehrála selská povstání (v tomto období v Čechách určitě byla). No a našlo by se toho víc.
To ti pak napoví, kde bys mohla hledat a jaký výsledek můžeš zhruba očekávat.
Jo, a ještě bys mohla zkusit pohledat vaši místní obdobu jihlavských „Popravčích zápisů“ nebo buchlovských „Černých knih“. Pokud se v té době v okolí odehrály nějaké zločiny, mohlo by to být spojené např. s ničivým požárem obce, vzepřením se rakouskému císaři a naopak napomáháním Prusům atd. Každopádně bych nevynechal žádný existující pramen…
Mně takhle chybělo asi 25 let matrik ve farnosti Osvětimany - asi okolo napoleonských válek. No ale už je v MZA opis, zhotovený speciálně pro potřeby badatelů… :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
1.8.14 11:00

A mimochodem, znáš datum založení té Nové Vsi? Když je to Nová Ves, tak asi nevznikla samovolným vývojem… I to by mohlo něco napovědět…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
3.8.14 10:13

Celkem zajímavý článek k přečtení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
4.8.14 23:03

@Jura007 teda díky…tohle mě vůbec nenapadlo a popravě řečeno ani netuším, kde tyto informace hledat - poradíš? V SOA nebo v okresních orchívech spíše?
On je problém s datací vesnice - píše se všude, že první písemná zmínka o obci Nový Dvůr pochází z roku 1790. Což je blbost, protože v SOA PH jsou matriky pocházející z 1771-1788, pak je mezi nimi mezera a pak jsou tam matriky 1703-1749 - dívala jsem se do nich a je tam hojně uvedena příslušnost k obci Nový Dvůr.
Sháněla jsem staré kroniky - všude mi tvrdí, že nikdy takovou neviděli - už netuším, kde hledat…
A teď mě napadlo - nevíš, kde se archivují knihy - resp. jsou vůbec staré knihy hřbitova? Jako dnes, kde jsou u čísla hrobu napsaná jména pohřbených?

Btw. proč proboha přestěhovali digitalizované matriky SOA z actapublica na jiný web? Měla jsem tam poznámky a další věci a teď musím překlikávat na svoje stránky :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
5.8.14 08:21

Tož to mě podrž, na delší dobu jsem bádání odloýila, ale ten nový web je děs.

• Citovat
  • Upravit
18305
5.8.14 23:11

@ynax Proč odešel středočeský archív z actapublica, to tak na 80 procent vím, ale toto téma budu probírat jedině ústně a beze svědků - opatrnost, no…
(Nejsem vševědoucí, ale občas se vyplatí použít heslo tajných služeb - „dívej se, naslouchej a mlč…“)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
5.8.14 23:13

@ynax Hřbitovní knihy (v tom stavu, aby byl použitelný pro bádání) mají jen hřbitovy krajských a některých okresních (nebo větších) měst. Je to samostatné téma na delší debatu. Něco nastuduju a k tématu se vrátíme čsem…
K tomu, kde hledat staré kroniky obce, taky potřebuju něco nastudovat (i když hodně asi tuším). Takže máme v zimě nad čím debatovat… Sorry, teď mně to moc nepůjde. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny