Hlavní diskuze
- Otevřená skupina
Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (35)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
No, zkušenost… V mém okolí existuje akorát obecná info, že mariční knihy jsou v Polsku majetkem církve, ne státu. Že jsou uloženy na jednotlivých farách, takže nějaká centralizace asi není - pokud třeba u konkrétního biskupství nemá konzistoř podobnou funkci jako u nás (mimo jiné má svůj archív a zhotovuje opisy matrik, které byly zničeny nebo ztraceny). No šeptem se dodává, že jednotliví polští faráři chtějí obvykle tučný úplatek - ne do kostelní kasičky, ale do vlastní kapsy. Ale informace je to nezaručená, tak to prosímtě tak ber.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 píše:
No, zkušenost… V mém okolí existuje akorát obecná info, že mariční knihy jsou v Polsku majetkem církve, ne státu. Že jsou uloženy na jednotlivých farách, takže nějaká centralizace asi není - pokud třeba u konkrétního biskupství nemá konzistoř podobnou funkci jako u nás (mimo jiné má svůj archív a zhotovuje opisy matrik, které byly zničeny nebo ztraceny). No šeptem se dodává, že jednotliví polští faráři chtějí obvykle tučný úplatek - ne do kostelní kasičky, ale do vlastní kapsy. Ale informace je to nezaručená, tak to prosímtě tak ber.
Aha, takže žádná digitalizace a chce to průzkum bojem. Vzít si dovolenou a vyrazit…
Díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, ja jsem zrovna v Polsku, patrajic po matrikach a zatim nic moc. Posilaji si me mezi sebou a uredni hodiny rano 8-10 nic moc, tak zatim nic nemam. Snad zitra. Ale myslim ze zrovna Halic by mohla byt aspon castecne nasnimana od Mormonu, zkusim najit odkaz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Od Tabyho:
matriky Haliče - tady je lwowská archidiecéze online:
http://www.agad.gov.pl/…KMLw301.html
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha, díky za info.
Já taky pátral na internetu a tady je několik odkazů:
http://kotacka.webnode.cz/…ske-stranky/
http://www.catholic-hierarchy.org/…try/dpl.html
http://metryki.genealodzy.pl/
http://genealogiehradil.blogspot.cz/…ysearch.html
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neměl byste prosím někdo odkaz na ty stránky mormonů? Hledám a hledám matriční zápisy jedné obce a nikde nejso, tak jestli by je neměli oni
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ynax http://www.familysearch.org/
O kterou obec jde? (Že bych se po ní třeba podíval na historických mapách. Tak jsem se zatím vždycky dobral, do jaké farnosti patří…)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 díky za odkaz. O té vsi jsme se už bavili - je to Nový Dvůr u Nymburka. Matriky mají mezeru mezi cca 1740-1780, občas jsem našla jednotlivé záznamy v okolních vesnicích, ale je toho strašně málo. Ani v SOA Praha ji nenašli a říkají, že netuší, kde se záznamy N, O, Z nalézají…a já stále hledám a hledám a nic…I když podle příjmení tam jejich předci bydleli i dříve, ale prostě mi ta jedna generace chybí a není na co navázat. Btw. a děsně mě to štve ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jo, tahle… Já si pořád myslím, že existují dvě možnosti. Buď ves díky sedmileté válce zpustla (a při vydrancování kostela mohly shořet i rozepsané matriky, takže část pro tebe důležitých údajů třeba nedohledáš nikdy…) anebo ta jedna farnost byla nějakou dobu bez faráře i bez kostelníka; případně kombinace obojího… Každopádně je dobré si udělat co nejpodrobnější obrázek o událostech z té doby a vytvořit si pro svou potřebu takový „dějinný rámec“ (komu patřila panství v okolí, kde a kdy Prusové drancovali při vpádech do Čech, jaké rekvizice museli místní odvádět rakouské armádě, kdy a kde se odehrála selská povstání (v tomto období v Čechách určitě byla). No a našlo by se toho víc.
To ti pak napoví, kde bys mohla hledat a jaký výsledek můžeš zhruba očekávat.
Jo, a ještě bys mohla zkusit pohledat vaši místní obdobu jihlavských „Popravčích zápisů“ nebo buchlovských „Černých knih“. Pokud se v té době v okolí odehrály nějaké zločiny, mohlo by to být spojené např. s ničivým požárem obce, vzepřením se rakouskému císaři a naopak napomáháním Prusům atd. Každopádně bych nevynechal žádný existující pramen…
Mně takhle chybělo asi 25 let matrik ve farnosti Osvětimany - asi okolo napoleonských válek. No ale už je v MZA opis, zhotovený speciálně pro potřeby badatelů… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A mimochodem, znáš datum založení té Nové Vsi? Když je to Nová Ves, tak asi nevznikla samovolným vývojem… I to by mohlo něco napovědět…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 teda díky…tohle mě vůbec nenapadlo a popravě řečeno ani netuším, kde tyto informace hledat - poradíš? V SOA nebo v okresních orchívech spíše?
On je problém s datací vesnice - píše se všude, že první písemná zmínka o obci Nový Dvůr pochází z roku 1790. Což je blbost, protože v SOA PH jsou matriky pocházející z 1771-1788, pak je mezi nimi mezera a pak jsou tam matriky 1703-1749 - dívala jsem se do nich a je tam hojně uvedena příslušnost k obci Nový Dvůr.
Sháněla jsem staré kroniky - všude mi tvrdí, že nikdy takovou neviděli - už netuším, kde hledat…
A teď mě napadlo - nevíš, kde se archivují knihy - resp. jsou vůbec staré knihy hřbitova? Jako dnes, kde jsou u čísla hrobu napsaná jména pohřbených?
Btw. proč proboha přestěhovali digitalizované matriky SOA z actapublica na jiný web? Měla jsem tam poznámky a další věci a teď musím překlikávat na svoje stránky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tož to mě podrž, na delší dobu jsem bádání odloýila, ale ten nový web je děs.
- Citovat
- Upravit
@ynax Proč odešel středočeský archív z actapublica, to tak na 80 procent vím, ale toto téma budu probírat jedině ústně a beze svědků - opatrnost, no…
(Nejsem vševědoucí, ale občas se vyplatí použít heslo tajných služeb - „dívej se, naslouchej a mlč…“)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ynax Hřbitovní knihy (v tom stavu, aby byl použitelný pro bádání) mají jen hřbitovy krajských a některých okresních (nebo větších) měst. Je to samostatné téma na delší debatu. Něco nastuduju a k tématu se vrátíme čsem…
K tomu, kde hledat staré kroniky obce, taky potřebuju něco nastudovat (i když hodně asi tuším). Takže máme v zimě nad čím debatovat… Sorry, teď mně to moc nepůjde. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návštěvy uživatelů
- Somrkrálka Blues , 4.10.25 21:50
- Xxxxx197 , 18.9.25 22:21
- Bubu2828 , 27.7.25 20:48
- mm0234 , 11.6.24 18:38
- helga123 , 6.4.24 06:30
- Sheelle , 5.10.23 14:50
- kubmaja02 , 19.11.22 06:32
- Knihoušek , 7.10.22 16:00
- elpiska , 6.7.22 23:10
- Simisek , 7.1.22 13:07
- Aleano345 , 14.7.21 12:19
- Evelline , 14.6.21 12:04
- hanucha , 17.4.21 11:11
- ŠedáMišička , 14.1.21 19:26
- Catloveee , 10.1.21 15:42
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Adriana
- Advise
- adys
- Amys
- Angua
- AramisDeMar
- Aspera
- batata
- Bianca123
- brulinka
- Bubu2828
- Caira
- Chocolate
- cline
- Dana Klaudie
- Denullka
- edevira
- elitana
- es-myska
- fialovka
- hanucha
- Jahlina
- Jani85
- janina1974
- Jindřiška7
- Jitulinaja
- jizvíková
- Jura007
- kiri
- korana.kora
- leicka
- leviska
- Mandlička
- me2dova
- milarka
- myskalucka
- opinka
- PeťaPeťa
- Petunnka
- Romana5
- ŠedáMišička
- Sheelle
- Vertiline
- ynax
- Zdenaka
Nové diskuze
Malý tyran ve školce
- 28.5.26 22:50
- Michelle27
- 13
Nová práce a následné těhotenství..
- 28.5.26 22:08
- stinga
- 12
Periodicke horecky PFAPA a CRP
- 28.5.26 22:52
- Michelle27
- 2
Partnerovi rodiče mě neberou, protože mám...
- 28.5.26 22:22
- stinga
- 26
Lidi a jejich zvláštní zvyky aneb „tak to...
- 28.5.26 22:45
- SOVIČKA93
- 14
Hormonální tělísko a vedlejší účinky
- 28.5.26 21:36
- Kolicek95
- 15
Práce s ubytováním
- 28.5.26 21:46
- KalamityJohn
- 19
Těhotenství v 41 letech
- 28.5.26 21:42
- Anonymní
- 19
Zánět žaludku - jak se vám projevoval?
- 28.5.26 21:51
- Sany80s
- 3
Zlepší se spánek brzy?
- 28.5.26 22:32
- Markéta188
- 16
Nové příspěvky
Přítel a seznamka
- 28.5.26 23:03
- adel538
- 64
Máte někdo Hejného matematiku na 2. stupni?
- 28.5.26 23:02
- Anonymní
- 40
Seznamky - zkušenosti
- 28.5.26 23:02
- adel538
- 8
Kornelije - šetření 2020
- 28.5.26 23:00
- adresa
- 114023
Podařilo se otěhotnět po clostilbegytu?