Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
@geilens počkej, chceš říct, že když ti zemře někdo blízký, automaticky odmítneš dědictví, protože se dá předpokládat, že během dědického řízení se nadělají nějaké dluhy?
Pokud bydlí v nájmu a ten nájem dál běží…
@geilens píše:
Pokud bydlí v nájmu a ten nájem dál běží…
Podle me to tak jasne neni: jeden urad (ten dedicky) zdrzuje a proto neuzavre rok rizeni diky tomu chce druhy urad (ten co vybira najem za obecni byty) zaplatit za obecni byt, ktery se nepouzival z duvodu protahovani rizeni prvniho uradu. Z toho mne nikde neplyne, ze by naklady mel nest dedic.
Bohužel se obávám, že pokud jsou v dluzích, tak i kdyby ste je našli, tak to jen tak nezaplatí a stejně to zbyde na vás ![]()
A vy jste nemeli úschovu u advokata, notáře nebo banky? Tam se to vzdy udělá tak ze částku na dan si ten advokát apod ponecha a rovnou ji sám pošle na FU po předložení daňového přiznání. Je to zcela běžný postup to jste si ty peníze předávali jen tak bez úschovy? Pak je to ovsem i vase chyba…meli jste se vic jistit.
@veria píše:
Pak je to ovsem i vase chyba…meli jste se vic jistit.
Ale houby, jasne jisteni je v tomto pripade lepsi, ale to neznamena, ze je to jejich chyba. Odmitam zit ve svete, kde se vsechno jisti smlouvama o smlouvach fotkama uplne vseho. Stacila by primarni lidska slusnost.
Tak jasne no, ale tohle je naprosto běžný postup. Jak si teda peníze posílali pred podpisem smlouvy nebo az po zápisu do kazastru? Kazdy způsob by byl velke riziko pro jednu ze stran. Jenže lidi si nic nezjistí šetří par tisíc za úschovu a pak takto dopadnou. Holt v dnešním světe je toto jištění nutne.
@Pepčinka píše:
Já to tedy upřesním, koupili jsme po nich před 3 lety dum, a oni meli zaplatit dan z prodeje a bohuzel do ted nezaplatili, nejsme zadluzeny, jen bydlime po Váňových:-(a jelikoz to urady nedostali z nich, budou to chtit po nas…jednoduche
Jelikož tohle je dané zákonem a tedy si o této možnosti věděla předem, tak je to částečně i vaše blbost a stejně budeš muset zaplatit, pokud mají exekuce, tak to, že najdete ti nijak nepomůže.
No asi moc nepovzbudím, ale osob s příjmením Váňa žije v ČR celkem 3020 - a na celém území jsou rozesetí docela rovnoměrně… Je možné to zkontrolovat na těchto stránkách
@geilens píše:
@kok1 Nechápu??? To jako že někde bydlím a to mě zadluží nebo jak? Tak snad když si nepůjčuju a všechno platím jak mám tak se nemůžu zadlužit
v tyhle zemi se bohuzel muze stat vsechno
![]()
@minkar Hledají dobře, jen někdo dosud nepochopil, že neumí hledat jméno ve spojení s příjmením - buď jméno, nebo příjmení.
Holky a jak zjistim, jestli byv. majitele dan zaplatili??
ve smlouve se posilaly 2 castky. Jedna primo majitelum a druha na ucet pravnicky. Kolik si bere pravnicka asi tak? Oni rikali ze to tam posle ona ale i tak cerv zacal hlodat
jeste kdyz ty vastky byly uvedeny na cenu prodejni a dan se pry plati z vyssi castky a to byl odhad. Tak doufam ze to doplatili ![]()
@Pepčinka píše:
Já to tedy upřesním, koupili jsme po nich před 3 lety dum, a oni meli zaplatit dan z prodeje a bohuzel do ted nezaplatili, nejsme zadluzeny, jen bydlime po Váňových:-(a jelikoz to urady nedostali z nich, budou to chtit po nas…jednoduche
Po vás to můžou chtít až tehdy, když je vymáhání (včetně exekučního) po nich bezvýsledné, včetně vymáhání exekučního, leda by vymáhání po nich zcela zřejmě nemělo smysl.
Ale máš samozřejmě pravdu - k obraně potřebuješ něco o nich vědět.
Při koupi nemovitosti se proti tomu dá bránit tím, že se prodávající s kupujícím dohodnou že prodávající dá peníze na úhradu daně do advokátní (notářské, bankovní) úschovy.
K té notářské úschově - ve Zlíně byl advokát, který zpronevěřil miliony (možná stovky milionů), které měl v advokátní úschově. Spekuloval s nimi a spekulace mu nevyšla. Takže radši tu bankovní.
@geilens nicméně mi bylo dáno za pravdu a neplatila jsem, ale jen díky té známé, že jsem do toho sporu proti právníkům šla, poradila mi, jak na to. Jinak by si mě dali k snídani