Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všichni, prosím vás, není zde někdo z ministerstva školství? Nebo třeba někdo v příbuzenstvu, kdo by byl ochoten poradit? Jedná se mi o program inkluze.
Jde o konkrétní případ, tak pokud se někdo najde, pište prosím sz, nechci se rozepisovat veřejně. Předem mnohokrát děkuji ![]()
Anonym nebo smazat
Oživují téma
Koho se týká vyhláška, odkaz https://www.irozhlas.cz/…09111038_ako
Asistentky, víte už, že s vámi bude rozvázán prac. pomer, případně prerazene k jinému dítěti?
Vyhláška má mít platnost od rijna2020.
Dekuji
Tak já mám smlouvu formulovanou po dobu potřebnosti toho a toho. Takže nikdo pracovní poměr rozvazovat nebude, prostě skončí smlouva.
No a co ti na tom vadí? U jakého dítěte děláš asistenci, když si myslíš, že podle novely už tě tam nebude potřeba a přijdeš o práci? Buď konkrétní.
Mě to připadá smysluplné, nerozumím potřebě asistenta u dětí s poruchou řeči, dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí apod.
Asistent má smysl u naprostého minima dětí na ZŠ, je to mrhání státními prostředky, teď je normální na běžné plnotřídní ZŠ cca 10 asistentů a víc, to nebylo dlouhodobě udržitelné
Ptám z důvodu, kdyby se jednalo o mou holčičku, zda by rodina to již věděla, případně škola.
Vada je porucha řeči.
@bigl no, zrovna můj syn konečně AP ve třídě má. A malý počet dětí. Je to skvělý. Mladší syn o třídu níž má 24 dětí ve třídě, a učitelka je nešťastná, že AP nemá, že by ji potřebovala jako sůl. Nevim na čem to vazne, možná na aktivitě a souhlasu rodičů. Škola sama asi jen proto, že by učitelka AP uvítala a potřebovala žádat nemůže.
Sama bych chtěla za rok AP dělat, po RD, a dost mě štve že se pořád něco mění, a potřebnost AP se zpochybňuje.
@bigl děti s poruchou řeči potřebují více pozornosti, vysvětlování, individuální přístup, pomoc s navazováním kontaktů sociálních atd.
@andelka83
To bysme museli dat asistenta fakt všem. Těm co mají poruchu pozornosti, poruchu chování, různé dys, sociální znevýhodnění… kde je ta hranice? 3/4 děti ve třídě by měly mít svého asistenta.
Presne tohle jsem cekala od zacatku. Deti zustanou, AP orezou. Ucitel na vse zustane sam.
@bigl píše:
@andelka83
To bysme museli dat asistenta fakt všem. Těm co mají poruchu pozornosti, poruchu chování, různé dys, sociální znevýhodnění… kde je ta hranice? 3/4 děti ve třídě by měly mít svého asistenta.
Ano. Já bych dala AP do každé třídy na 1 stupni minimálně.
A je to asistent pedagoga, ne osobní asistent dítěte.
@andelka83 píše:
Ano. Já bych dala AP do každé třídy na 1 stupni minimálně.
A je to asistent pedagoga, ne osobní asistent dítěte.
Vsude ne. Dala bych prvnimu stupni jednoho tandemoveho uc. nebo jednoho uni asistenta, at si ho pujcuji, jak je treba. Ale pozadavek pro AP min. Bc. Nam by to takhle stacilo a vyhovovalo.
@Kelsey jako jak půjčovali? Všechny třídy na 1 stupni? Když třeba u nás je cca 13-14 tříd? A AP by měl znát doporučení a charakteristiku všech dětí, které mají problémy, a měl by spolupracovat s učitelem.
Přesně tohle se dalo čekat už od začátku.
Bohužel.
My na SŠ zatim AP nemáme, ale zrovna dneska jsem si říkala, že by se mi někdo hodil - ale ke všem dětem, teda spíš pubošům. Někdo, kdo by chodil, kontroloval, upozorňoval, věnoval se víc potřebným a já bych se mohla soustředit na výklad a vysvětlování.
Mám několik děcek, které potřebují vyšší péči, spolu s objemem učiva, které musím probrat, ten individuální přístup prostě nezvládám tedy spíš nestíhám…
Takže budeme klasicky opindávat, jak jako Finsko, ale budeme to chtít za české peníze…
Inkluze je u nás uchopena za velmi špatný konec. A přitom by to šlo fakt hezky, ale peníze by se měly dotovat, tak aby to dávalo smysl. Krásný příklad je tandemová výuka běžný učitel a speciální pedagog ve třídě (klidně i sdílený, dle počtu žáků se svp).
@Barbucha3 přesně tak.
U syna je tedy AP kvůli němu ( my jsme s ním prošli všechna vyšetření a získali doporučení PPP), ale pomáhá více dětem. Učitelka rozsadila děti i podle toho, kde během vyučování obvykle sedí AP, aby je měla po ruce.