Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, chci se svěřit a popřípadě bych uvítala i nějaké rady, neznám svého biologického otce. Máma mi 14let lhala tvrdila že můj otec je stejný jako má moje sestra at po 14letech to vyklopila, že můj otec je někdo jiný a že o mě prý nejeví zájem. Jenomže po dalších 8letech kdy jsem to rozebírala s babičkou tak jsem se nestačila divit prý mi opět mama lhala, že se tenkrát dělaly i dna testy a vyšlo že můj otec to není a nechtěla s pravdou ven. Takže babička s tetou (sestra mé mami) tvrdí že to je bud číšník co dělal s moji mamou nebo jeden její kamarad. mámi se ani neopovažuji na nic ptát je to u nás uzavřené téma a ani nehodlám když mi furt lže. jenže už nevím komu věřit a nejvíc me zajímá proč to mama nechce a nechtěla nikomu říct…rozhodla jsem se že zavolám tetě a zeptám se jí na podrobné info o těch dvou a zkusím je najít pak mě napadlo že až je najdu tak že si o nich zjistím info a zkusím je asi dopisem kontaktovat jestli nemůžu být jejich dcera a že kdyby měli zájem podstoupit dna testy a dál by se vidělo. Nechci nikomu komplikovat život ale zajímá mě kdo to je a pokud nebudou mít zájem tak se na to taky vykašlu, ale co myslíte mám to zkusit? nebo jak tuhle situaci mám řešit? byl někdo ve stejné situaci? ještě mě napadlo že co když to není ani jeden z těch dvou :-/
Nikdy nepochopím tu honbu za rodičem (teda v tomto konkrétním případě). Proč tomu člověku komplikovat život??
Pokud máma nechtěla udávat, kdo byl tvůj otec, asi věděla proč. A teď po tolika letech mu chceš překopat život? Souhlasím s nalezením otce, ale nejspíš bych si jen zjistila co je zač, ale dál bych mu život nekomplikovala. Pokud netušil, že tvou mámu oplodnil, nejspíš jsi ani nebyla v plánu (nějaké povyražení) a tvoje máma uznala za vhodné se v tom nepiplat. Máš skutečně tak moc velkou potřebu svého biol. otce kontaktovat? Na místě otce bych to asi nechtěla. Dozvědět se, že nějaká bytost, se kterou byl sex, mi zatajila těhotenství a přesto porodila… to je možná i na zničení dosavadního života.
Ano, měl se chránit, ale to je na jinou diskuzi. Prostě najdi, ale nekontaktuj. Dle zmiňovaných časových údajů je to dlouhá doba. Není třeba nutně někomu měnit život. Navíc, kdyby měl o tobě nějaké vědomí a stál by o tebe, ozval by se. Tvoje máma s ním asi neměla bůh ví jaký vztah, když ti „lhala“.
@maviss Empatie ti nic neříká? Je třeba ničit něčí rodinu jen kvůli zvědavosti? Bylo by ti příjemné, kdyby třeba v 50 letech tvého muže došla mladší dívka/žena, která by trvala na testech DNA, že je jeho dcera?
Domnívám se, že tím zakladatelka nic nedokáže. Vztah otce a dítěte už nikdy nemůže být takový silný a bude to spíš „společenská nutnost“ a trapné klišé pro oba. To pouto nemůže nijak začít. Už proto bych se klaněla k tomu, že zjistit si info, kdo můj otec je atd, je Ok. Ale kontaktovat ho a překopávat mu život je naprosto zbytečné.
Ještě jednou - pokud by s ním maminka měla vztah, nejspíš by netrvala tolik na tom, aby svému dítěti lhala… asi má důvod, proč to své dceři neřekla.
Já chápu tvou zvědavost, také bych to chtěla vědět, být na tvém místě. Ale pokud to byl jen nějaký úlet mamky, tak chápu, že nemá zájem to rozpitvávat. Jestli to dokážeš, zkus to nechat spát a nekomplikuj život všem zúčastněným. Uděláš službu především sobě. Ušetříš se zklamání.
Nic Ti neporadim, protoze jsem v tve situaci nebyla. Zkus si znovu promluvit s tvou mamou, treba kdyz uvidi, ze se chystas konraktovat jeji „minulost“ rekne Ti pravdu. Pokud si neslysela nebo necetla o Janu Krausovi a jeho „uletu“ ktery si ho nasel po vic nez 30 letech precti si to, je to hezky pribeh. Asi bych do dopisu napsala, ze nechci zadne penize nebo tak neco.
@lucinkaaa22 píše:
můj otec je stejný jako má moje sestra at po 14letech to vyklopila, že můj otec je někdo jiný a že o mě prý nejeví zájem.
V tehle vete je vse, co touzis vedet. Je to clovek, ktery nejevi zajem o tebe a nema vztah k tobe. Takze proc patrat. Otec je ten kdo te VYCHOVAL a ne ten kdo dodal par bunek.
A tvoje mama mozna ti zamlcila pravdu, aby ti neublizila. Ktery dite chce vedet, ze o neho vlastni rodic nestoji.
@lucinkaaa22 ![]()
těžko radit, každy to ma jinak. Někdo chce biologického rodiče poznat, někdo ne, důvody jsou ruzne.
Muj biologicky otec nežije, nemam vůbec touhu poznat jeho rodinu a spoustu svých sourozenců z jeho strany (mam dost sourozenců z maminčiny strany:)) ale nevim, kdyby žil, možna bych ho chtela vidět… On o mne ale věděl…
Těžko se radi někomu, kdyz nejsi v jeho situaci - mne třeba občas vadí, ze z jeho strany neznám nemoci
proste čisté praktické hledisko.
Ano, rodič je ten, kdo vychovává, ale nechápu, kdyz maminka dítěti neřekne, kdo je jeho otec. Na rovinu. At byl jakýkoliv. Podle me na to ma dite nárok. To je názor někoho, kdo neteoretizuje, ale kdo svého biologického otce osobne nezna, nepozná, ale od dítěte vi, ze je jiny nez táta, ktery ho vychovával. ![]()
Zeptej se matky, máš právo vědět, kdo je tvůj bio otec. Třeba a řekla bych hlavně, kvůli rodinné anamnéze. Seš dospělá a jistě víš, že se může stát cokoliv. Možná to matka neví, ale i to by ti měla říct. Chce to jen nějakou přijatelnou formu dotazu.
@Maculinka Nezlob se na mě, ale názor, že nemá právo někomu ničit rodinu…Co jako život zakladatelky? Ona nemá právo to vědět? Ona múže prožít celý život v nevědomosti, kde má kořeny?
@miasek píše:
V tehle vete je vse, co touzis vedet. Je to clovek, ktery nejevi zajem o tebe a nema vztah k tobe. Takze proc patrat. Otec je ten kdo te VYCHOVAL a ne ten kdo dodal par bunek.
A tvoje mama mozna ti zamlcila pravdu, aby ti neublizila. Ktery dite chce vedet, ze o neho vlastni rodic nestoji.
Jenže nikdo neví, jestli o ni otec nestál. Třeba mu nebyl umožněn se zakladatelkou styk.To ví jen matka.
Osobně bych po tom nepátrala a zaměřila se na současný život. Ono takové nalezení otce, tak jak to bývá v románech, osamělého milionáře, se asi konat nebude. Kdyby měl tenkrát zájem, tak asi by chtěl být s dítětem v kontaktu.
Jinak maminku bych už netrápila, ona taky mohla jít na potrat a zakladatelka by dneska nic nepsala. Já kdysi asi před 25.lety pracovala na operačním sálu a těch miniinterupcí se provádělo strašně moc, aspon mi to tak přišlo. V té době ještě nebyla horm. antikoncepce v takovém rozmachu.
Také když si vzpomenu, jak se dost lidí bralo v 18.,protože muselo, tak mám pocit, že kdyby se zkontrolovala DNA ve všech rodinách, tak takových dětí by se našlo asi více..
Pokud se měla zakladatelka dobře, nestrádala, tak bych to nechala tak být…protože život není jednoduchý a kolikrát je nespravedlivý.
Treba tva matka mela duvody ho neuvest - buhvi jaky to je ci byl clovek. Presto si te nechala, ackoliv mohla jit na potrat, ktere tehdy probihaly jak na bezicim pasu… Pokud ti to sama nerekne, nejspis za moc nestal. Nepatrala bych.
A vychovavala Te matka nebo babicka? Pokud matka, ktera o tom sama nechce mluvit, pak nechapu, proc se do toho plete babicka.