Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@schilk 22 Začala jsem s příkrmy až od ukončeného 6. měs. Klasika - nejdřív místo poledního kojení zeleninu - mrkev, brambor, cuketa, dýně, hrášek, brokolice, květák… postupně k tomu králičí nebo krůtí maso. Vždycky s trochou olivového oleje. Jakmile toho snědl tak 150 g, už jsem nedokojovala. Dost rychle se mu stolice zpravila a jak bych tak řekla utužila ![]()
A po měsíci místo odpoledního kojení podušené ovoce (jablko, hruška, švestka, meruňka…).
A takhle každý den furt dokola.
Zbytek dne a noci stále kojím.
Teď je mu 8 a půl měsíce a přemýšlím, že bych odpolední ovocnou svačinu přesunula na dopoledne a odpoledne začala dávat nějakou kaši. Mám tu pro sebe nakoupené krabice od Nominy - špaldové, jáhlové, pohankové, vícezrnné… tak mu je zkusím udělat s vodou a do toho zase nějaké ovoce.
Chci dál co nejvíc kojit, do UM se mi zatím nechce. Vím, jaké byly problémy u staršího kluka přejít na UM, vyzkoušela jsem plno druhů, nic pít nechtěl, až nakonec jsem objevila ochucený Sunar (myslím banánový) tak ten vzal na milost. Ale tím, že ho malýmu nebudu moct dávat a musel by pít nějaké ty speciální, které jak jsem se dočetla jsou dost hořké, tak se obávám, že se mi na nějaké UM vyprdne.
@schilk 22 já jsem pořád doufala, že se to nepotvrdí..ach jo ještě too zkusím jednou protože jsem zapomnela, že jsem měla v sobotu rohlík jak je zapečený se sýrem a to mu nic neudělalo snědla jsem ho asi půl než jsem si uvědomila, že je tam ten sýýr už mi asi houkáá..dieta mi nevadí vůbec ja jako jsem byla zvyklá snídat jáhlové, ovesné, pohankové kaše rozmíchané ve vodě s různym ovocem arašídovým máslem apod..do kafe si dávám pohankovehoo zajice a když jsem měla oplatek nebo čokošku taky mu to nic neudělalo, tož jsem z toho jelen… kila poporodní jsem měla 14 dní od porodu svou váhu takže to mi nepotřebuju, ale jsem ráda že si udržím váhu, že to nejde nahoru, spousta hlek s kojením přibere. Mě se to zastavilo ta váha na -4kg než před těhotenstvím asi je to tím, že jsem si nechala píchnout depo proveru ![]()
Holky mam dotaz, co si predstavite pod pojmem zivocisna bilkovina v uzeninach. Vcera jsem si dala maly platek kladenky, kde bylo toto uvedeno. Akorat jsem jeste predevcirem a vcera mela kureci polevku (kureci jsem ted taky nejakou dobu nejedla). Hleny uz byly pomalu, barva zluta a zadna krev a dnes uz 3× kakala a zase hleny. Tak nevim, co si mam pod pojmem zivocisna bilkivina predstavit?
@Křupka1 bych to viděla jako jakákoliv bílkovina, která není rostlinného původu. Takže vlastně maso. Ale ve vepřové kladence bych asi problém nehledala (pokud tam nebylo hromada soji), třeba můj kluk kromě mléka a hovězího při ABKM dost reaguje na kuřecí maso, takže možná v tvém případě ta polévka byla špatně.
@Gina prave zkousim reakci na kureci. Uvidim jak to bude pokracovat dal. Zatim tedy zadna krev. Diky.
Holky, tak váhám jak s příkrmama.. muj pediatr ABKM pořád neřeší, když jsem mu řekla že jsem dělala eliminační test a jak vyšel říkal ano to může být ABKM a nic vííc k tomu neřekl.. říkal kojit do 6 měsíce výhradně. Psala jsem primářovi do nemocnici a ten mi doporučil také kojit do 6 m pokud to bude malému stačit poté až zařazovat nemléčné příkrmy…ale on se na mě chudáček tak hladově dívá když papám, má 4,5měsíce tak ještě že bysme aspon měsíc vydrželi jestli mu bude mlíčko stačit nevím nevím, mám tu dýni ze zahrádky a přemýšlím zda mu ji uvařit nebo ne
![]()
@VerousekVracov taky vaham s prikrmama, male jsou cerstve 4 mesice. Ale asi jeste chvilku pockam a pak zacnu pomalu davat ochutnavat. Nas pediatr taky zastava u kojenych kojit do 6 mesicu, ale kdyby to neslo tak by mi za to hlavu neutrhl. Ja asi jeste otestuji poradne to kureci a pak hovezi a pak mozna zkusim neco day ochutnat. Dnes se mi koukala do misky s rajskym salatem a desne ji to zajimalo ![]()
Dneska se spis razi drivejsi zarazovani, my zacaly v 5m a myslim, ze to bylo idealni. Kojila jsem do 10m.
Ahoj tak u nás super…už mesíc příkrmy stolice krásná…včera jsem se bohužel nacpala sojou…měla sem hlívový guláš..mtslela jsem že jo to jen hlíva a bylo to i sojové maso..okamžitě do druhého dne zas hlen a krev..už kakala jen ob den a tuhé a ted zas před spaním vyprdla ten hlenák…že to zas přejde? doufám že jí to zas nerozhodili střeva…po hrušce co jsem dala jí mela trochu hlenu…ale hned..se to spravili..dávámwrýžovou kai, sinlac..mrkwv, brokolice květák dýně..maso a ovoce zatím ne…po dlouhém klidu mám zas paniku…jak dloho jste drželi fakt přísnou bez mléka a soji asi furt co? no snad jí to přejde ale nafackovala bych si… ![]()
@schilk 22 no jo, nenaděláš nic, jak se to dítěti spraví, tak člověk trochu poleví v disciplíně, to znám, jsem před asi 2 měsíci snědla chleba s Rybičkovou pomazánkou (kterou jsem sama vyráběla) a teprve po posledním soustu mi došlo, že jsem tam dala lučinu. Normálně jsem se vrhla na záchod a pokoušela se to vyzvracet…no nešlo mi to. Ale kupodivu malej druhý den a i potom v pohodě. Hele už jsi v tom nejsi začátečník, to víš, že to přejde, viděla bych to jako nárazovku, za den dva tři bude v pohodě. S tou dietou je prostě každé dítě jiné. Mám kámošku, její kluk to měl jen pár měsíců, určitě jsi sama četla ty příběhy tady, že některé děti musí držet dietu i několik let…prostě záleží na tom konkrétním dítěti, jak se jim to střevo rychle zregeneruje. Pediatrička říkala, že to většinou jde postupně, že se nejdřív začne vytrácet ta zkřížená alergie (vajíčka, soja, kuřecí…), z mléčných věcí většinou děti brzy začnou akceptovat zakysané výrobky a jogurty, tvrdé sýry…ale nikdo ti neřekne přesně kdy, to prostě člověk musí pomalinku na dítěti vyzkoušet a zjišťovat, co ještě vadí a co už ne. Prostě jeden den zkusit malinko, druhý den trochu víc a pozorovat reakce. Pokud je špatná, tak přestat a zkusit zase třeba až za měsíc. Holt to vypadá běh na dlouhou trať ![]()
Jj to jsou ty jídla na grilování a pod…že hlívový guláš..a samá soja…jen me to fakt dostalo s jakou pravidelností tech 24 hodin se to projeví…bylo to pevní hnusné hovínko po měsíci krásy nadhery..tak me to šoklo…hlavněcty příkrmy upravili četnost a konzistenci žádný hlen…ta soja je fakt svinstvo…a gina máš ve všem co píšeš absolutní pravdu..je to beh na dlouho trat…staršímu synovi zůstali mléko ale může jogurt atd..ale né moc…uvidíme co toto..a s tím masem nevím čím začít..kralíkem? hlavně at je zas zítra stolice ok..přeji pěkný večer všem..zrovna jsem sem včera chtela napsat jak všechno v pohodě a ha..sotva na to člověk pomyslí…
@schilk 22 ta tvoje poslední věta mě rozesmála, taky to u mě takhle funguje. Někdy něco řeknu nebo napíšu, že je to dobrý a bum, zakřiknu to. Jojo, u masa jsem začala s králíkem a krůtím a prakticky nic jiného ani nedávám. Na hovězí i kuřecí měl malej z kojení reakci, takže je pro něho aktuálně tabu. V 8 měsících mi doktorka řekla, že mám zkusit rybu, dávám tedy 1× týdně, zatím pouze sladkovodní - mám doma manžela i staršího syna rybáře, občas přitáhnou kapra, candáta, okouna…tak si pár malých kousků zmrazím do zásoby.
A doktorka řekla, že mám zkusit dát i telecí, koupila jsem skleničku hotového příkrmu, vyloženě hleny po tom neměl, ale trochu řidší stolici ano, takže to zatím dávat nebudu, zkusím třeba za ten měsíc dva.
Mrzí mě, že mu třeba nemůžu dát chleba namazaný lučinou atd., nevím o žádné „mazací“ náhradě za tyhle mléčné „pomazánky“, všechno s podobnou konzistencí se dělá jenom ze soji. Tak si brouk aspoň žužlá suchý kůrky ![]()
No už jeto lepší…no ty ryby takt asi nevadí z kojení na toreakci nemá..největší reakci má asi nna soju…no uvidímw co dál..ted nic nového dávat zatímnebudu… ![]()
Ahojte holky, tak my už 3.týden na příkrmech, maly papá o sto šest, zkusial jsem mu dát poprve jablečnou přesnídávku a vyjel mu atopák jak blázen, tak jsem s ním valila na kožní -popsala jsem jí naše dřívější problémy hlen a krev ve stolici bezmlečna dieta a ona mě napsala k memu vlastnimu pediatrovi žadanku o odber krve na testy kravskeho mlika, lepku, vyloučeni atopie a chudokrevnost apod. no konečně někdo, komu nepřijde hlen a krev ve stolici normální.. ale mám z toho teda řeknu vám úplnou hruzu zitra mame jit na odběry už vidím jak bude chudáček plkat a já taky – jo a mimo jiné kožní mi řekla, at bezmlečnou dietu nedržím-že mám držet nedráždivou dietu a dát si normalně zakysané výrobky mléčně nebo tvrdý sýr..tak jsem si dala.. už v pátek — hlen ani krev nikde, atopák taky nevyjel…dala nam michanou mastičku na ten ekzem a hned po prvním namazání byla pryč..tak jsem zvědavá jestli z ěch testu neco zjistíííí ![]()