Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@JaLa na jaké UM jsi u staršího přecházela? Rovnou neocate, nebo NAC? A malému se ta Abkm spravila? Včera mi dr. naznačila, že pravděpodobně to bude chtít přejít na to um (ikdyž ona vždy prosazovala hlavně kojení), ale že uvídíme, co řeknou na gastru. ![]()
edit: už jsem dočetla, že jste měli NADC, pak NAC ![]()
@Ha-ni to je vzdy radost setkat se s tak „milym“ doktorem, to snad tam radsi ani nechodit, kdyz uz clovek predem vi, ze se nic nedozvi a akorat se nastve. V tomhle jsme meli obrovske stesti, ze jsme u MUDr. Martina Fuchse, ne nadarmo je to predni detsky alergolog se specializaci na potravinove alergie. Takovych by bylo treba vic.
Jj, nejprve NADC (6-9m), pak opatrne NAC (9-13m), zpocatku po nem mel kyselou stolici, to se postupne upravilo. Pak jogurty, Low Lactose a vecer obyc UM (rano ho nesnesl, odpoledne mival kysely prujem), zhruba v 1,5r se to upravilo a pak uz zvladal i ranni UM. Takze tak. Dneska pije a ji mlecne podle chuti. Obcasne miva koprivku, ale spis na leciva (paralen sirup, antibiotika - na ty mu prisli letos na jare, co se po nich brutalne osypal uz 2h po prvni davce, junior angin apod). Bezne potraviny mu nevadi. Ale z krve ma hranicne protilatky na stromy a travy, tak cekam ze nasledujici jara nas cekaji jeste tyhle zalezitosti (zrejme podedene po tatovi). Mimochodem, nekde jsem cetla, ze detem s kojeneckou abkm se v predskolnim veku objevuji pylove alergie, zejmena travy.
U mladsiho jsem kojila 11m, to se sam odstavil, ale uz od 8m konzumoval mlecne, takze u nej nebyl ptoblem temer zadny.
Kdyz nas potkalo to detske revma, tak to byla hruza (jsem internetova matka a pri predstave zdeformovanych koncetin a voziku v dospelosti mi bylo zle, coz byly ty nejhorsi a ne uplne pravdepodobne scenare), ale mela jsem pak prilezitost videt detskou neurologii v motole a razem mi doslo, ze jsou mnooooohem horsi veci na svete.
@JaLa díky. Taky si myslím (i když na mě teď denně padá splín), že na tom nejsme zase tak moc špatně a vidina toho, že se to zlepší, dodává novou energii bojovat. ![]()
Dobrého alergologa aby pohledal, no
My tak leda dojíždět někam do Ostravy, ale čekací doba je tak 3-4m. ![]()
Dneska jsem zkusila bramborek, no… ![]()
@JaLa ty jsi koukám opravdu na ABKM odborník! Můžu se tě zeptat? Malýmu je 10 měsíců, ABKM se mu projevila mezi 2-3 měs. -krev a hleny, té krve bylo opravdu dost. Po mé dost striktní dietě zmizela až asi za měsíc a ještě skoro měsíc trvalo, než zmizely i hleny a kyselý zápach. Kromě mlíka jsem mu zkušebním zařazováním potravin zjistila i negativní reakci na hovězí maso, soju, kuřecí maso a vejce. Pořád ho kojím a držím anti-milk dietu, i když už si občas dám něco „zakázaného“, pediatrička už na mě každopádně tlačí, ať zkusím nějaké ty potenciální alergeny do jeho jídelníčku zařazovat. Zkusila jsem mu dát telecí maso, následujících pár dní měl kyselou stolici. Zkusila jsem žloutek, následujících pár dní měl dost průjem a hodně hlenů. Každopádně ani jednou se neobjevila krev. A v tuhle chvíli si nevím rady - mám dál třeba s tím telecím a příp. i kuřecím pokračovat a postupně zkusit jogurt atd. s tím, že budu kyselou stolici a příp. hleny ignorovat nebo prostě je to známka, že střeva ještě nejsou v pořádku a stopnout to a zkusit zase třeba za měsíc?
Prostě nevím, jestli radši střeva „nedráždit“ a nechat regenerovat se striktní dietou nebo prostě zkoušet zkoušet i přes ty průjmy hleny atd. (ale bojím se, aby se to tím pádem zase nějak nepoškodily a nenastoupila zpět krev)
díky moc
![]()
Holky, držím vám palečky, my jsme už asi v poho, malý na mléčnou kaši nereagoval, zkusila jsem koupit obyčejné UM a v poho, nic..
Díky bohu… Takže budu dál kojit, to je jasný, ale aspon mu muzu dávat kaši a posléze zkusím i jogurtky! Mějte se a doufám, že vaše dítka budou také v pořádku
@VerousekVracov a kolik malý má?
@Gina já osobně bych zkusila danou potravinu dát třeba zase za měsíc.
Myslím, že tak to zkoušela i Jala, co jsem dočítala diskusi.
Můžu se zeptat, co to je dost krve? Je fajn, že vám to tak pěkně zabralo. ![]()
A za jak dlouho se dostavila reakce na něco, co jsi snědla? Já v tom pořád tápu, ale myslím, že to jsou tak 2-3 dny?
@Gina asi bych to zkusila a pokud uvidis jasnou reakci, tak nedavat a zkusit nejdriv za mesic znovu. Zatim muzete zkouset kopec jinych potravin, zeleninu, ovoce (vcetne tech drazdivejsich jako maliny, jahody, broskve, rajcata, celer…)- nezda se to, ale i tak toho jsou kvanta, co jde zkouset a pritom se vyhnout vejcim, mleku a pribuznym potravinam (soja, kureci, hovezi). jestli to doktorka nemyslela tak, ze se placate v 5 dovolenych potravinach a nemuzete se hnout z mista (to se mi stalo u starsiho).
@JaLa jasně, právě ty jak jsi psala, že jste zkoušeli UM a po něm měl kyselou stolici, ale časem se to upravilo, tak mě napadlo, jak mám na ty jeho raakce reagovat
doktorka spíš jen tak mezi řečí poznamenala, že příští kontrola bude v roce a že už by měl zkusit mléko atd. a že většina dětí už v roce tu ABKM nemá. Ale bojím se, že on k té většině patřit nebude, protože když mi takhle špatně reagoval teď v 10 měsících na ten žloutek, tak jak to bude s mléčnýma výrobkama…Jinak přes léto si tady na zahradě ovoce ďobal, zeleninu taky střídám na jeho obědy různou, maso zatím jedu králičí, krůtí a rybu. Každopádně děkuju ![]()
@Ha-ni krve měl tenkrát fakt dost. Začalo to nevinně pár nitkama, ale během pár dní se to rozjelo, do toho i malé chuchvalečky a nakonec měl v plíně víc červené než žluté ![]()
Taky jsem tu rychlost reakcí tenkrát s ostatníma mámama rozebírala a shodly jsem se na tom, že většinou je reakce do druhého dne, max. do těch dvou. Psala jsem si deník, kde jsem každý den napsala potraviny, které jsem snědla a které by mohly teoreticky vadit a vedle toho reakce v plíně. A přesně to vycházelo tak, že jeden den jsem si dala trochu másla a druhý den v plíně hlen a nitky. Jeden den plátek hovězího masa, druhý den měl stolici kyselejší. Ten den jsem si dala taky plátek hovězího (´to si pamatuju, to tenkrát byla rajská omáčka
) a následující den už hleny. A opět jsem zkusila plátek a další den už nitky. S kuřecím to pak bylo podobné. Nebo na čarodějnice jsem si dala večer buřt a druhý den měl kluk večer hleny. Pak jsem dodatečně šla sondovat do řeznictví a zjistila jsem, že v tom buřtu byla soja. Prostě detektivní práce ![]()
Vždycky jakmile byla nějaká reakce, tak jsem opět najela na striktní dietu, do pár dní se mu to upravilo a třeba za 14 dní jsem zkusila něco dalšího.
@Gina u nás je problém v tom, že po nějaké reakci se i tak stále objevují malé stopy (někdy fakt nepatrné, že to zkoumám pod světlem, někdy je čisto), ale s každou reakcí se to zhoršuje.
Ale to je až po té pitomé laktoze, dřív byl při dietě ok a nevadilo mu nic. ![]()
Taky si poslední měsíc zapisuju potraviny ![]()
Ahoj, poradí někdo? mám skoro 7týdenní miminko, už počátek neby růžový, po porudu byl na jip, závěr novorozen. infekce, takže sme si užili svý. počátek bl v pohodě, pak mu začali zelené stoličy, lroutil se, plakal, hodně odccházely větry, sab simplex/espumisan je náš každodenní pomocník, no a asi před 2-mi týdy proplakal celé rano, chvíli klid, pak pláč, nafouklé bříško, extrémně ublinkával, člověk už byl psychicky na dně.. přišlo mi, jako by to měl z mléka-že mu vadí mléčné výrobky v mé stravě. jeden den sem vysadila, byl klidný, ale zároven sem nasadila biogaiu, takže nevím, čím to bylo způsbeno ten klid.. stoličky tak nějak trvly, byly napěněné, kysele zapáchající, s hlenem.. byly sme u dr, udělala výtěr a já nějaký den bya bez mléčvýrobků a přišlo i že je klidnější, spokojenější… v pátek sem volala na výsledek, potvrze clepsiela, neví tedy, jak sme k tomu mhli přijít, dr říkala, že jak sme mělli horší začátek a tak,, že to ohlo být tím způsobené, stoličky se upravovali, už nebyly tak zelené, nepěnily.. léčba prý není jen probiotika, které dáváe.. a dneska začal mít ve stoličce oranžový hlen a ted i žilky krve, volala jsem dr, že to muze být k tomu, ve čt máe se přijít ukazat.. tak nevím, to se tý klepsiely nejde jen tak zbavit a čím je způsobena? mléko jako takové nepiju,, dám si max zakysaný jogurt.. sem z toho všeho už zmatená ![]()
@xxxmisickaxxx Ahoj My máme ten samý problém, klebsiella potvrzená asi od 3.týdne, a le neplechu začala dělat o něco později. Též ošklivé napěněné zelené, hnědozelené až černé stolice, bolesti bříška apod. No co mám vysledováno, tak opravdu nasaď přísnou dietu, vyřad ihned sladké, obyč cukry - po nic nejvíc pěny a též mléko. U nás problém i se sojou a vejci. Přijde mi že ta mrcha udělá paseku se střevem a to poté není schopné trávit některé věci a je bolavé. Teď jsme s maličkou v léčbě, má nasazený lék Colinfant new born, je to měsíční kůra prospěšné bakterie, která údajně by měla tu mrchu vypudit a přesídlit tlusté střevo. Jestli to pomohlo, nejsem ještě schopná říct, ale je u nás neptarné zlepšení. Ještě jej máme na týden a pak kontrolní stěry. Na ten lék jsme došli po poradě s lékařkou z mikrobiol. ústavu. Je ale bohužel na recept, tak zkus pohledat info na netu, ať víš o co se jedná. Jo a ostatní probiotika u nás dělali průjem - biogai, biopron, hylak. I ty, co jsem polkla já a měla je přes mléko. A hodně u nás pomohly i příkrmy. Jinak je to začarovaný kruh, ta mrcha dělá ve střevech paseku, miminko bolí bříško, pláče, následně při kojení dostává křeče, když se střívka dají do pohybu a nechce pít. Vypije si méně mlíčka, je více hladové, což taky nedělá dobrotu a navíc bojkotuje…je to hrozné:( ale při té dietě a vyřazení sladkého se mi zlepšila a přestala tolik bojkotovat. Držím palce, je to běh na dlouhou trať:( Máme 5,5měsíce a stále nemáme vyhráno, ale doufám, že ten Colinfant zabere
A z čeho se tedy ta bakterie aktivuje??dr mi k zomu moc neřekla, že probiotiky se to zlepší, žee se na to ic nedává.. jj i při pití je kolikrát tk neklidný.. a sladké vadí proč? radíte tedy uplně vysadit mléčné výrobky??? už nevím, co jíst… prý pestrá strava, nevím teda
bojím se cokoliv vzít, aby mu o nezpůsobilo bolení.. nechci moc slídit po netu, člověk je z toho pak zblblej.. a ta krev ve stolici je tedy s tím spojená???