Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@xxxmisickaxxx Já si myslím, že s ní přišla do styku už v porodnici. Mudra z mikrobiol. ústavu mi řekla, že novorozeněti se osidluje střevo bakteriemi, se kterými přijde do styku. Bohužel u nás musela přijít s touhle mrchou do styku už v porodce, je to hlavně špitálová bakterie. Máme v rodině všichni udělaný stěry a nemáme ji. No a jak osídlí střevo a daří se ji, dělá tam neplechu, způsobuje průjmy, tím poškozuje střevo a nepovolí osidlovat ty dobré bakterie. Proto radím ten Colinfant, páč obsahuje dobrou e.coli, která by ji měla vytlačit. A tm jak je střevo poškozené, tak špatně tráví prostě některé věci. Po sladkým ty bakterie mají žně. Budete muset vysledovat, co za potraviny vadí. Co vadí u nás nemusí u vás. Ale vyřadila jsem z jídelníčku veškeré rizikove věci viz výše a řeším prostě u všeho složení. Pestře se v tomhle případě moct jíst nedá, je to peklo. Dotuju se vitaminy. Jinak doporučuji nakoupit rýžová, kokosová mléka s obsahem vápníku např. od Alpro. A zkoušet co vadí. A ta krev s tím souvisí, u nás se taky objevila, ale až po nějakém čase. Teď je zase klid. Ono to střevo potřebuje ničím vadným nedráždit, aby se zklidnilo a zhojilo. Na diety tu budou určitě jiné odbornice, já v tom taky tápu. Mám hlavně zkušenost s tou podělanou klebsiellou.
Přeci nemužu říci dr, že to chci předepsat říkala, že stačí probiotika… sem teda z toho zmatená, co eď, aby jste se toho zbavili, myslela jsem, že bude pokoj, ale stoličky mjí pořád nádech dozelena a dnes tedy 3× s oranžovým hlenem a nitkou krve… jdeme ve čt k dr, tak sem zvědavá, jinak výtěr sme nikdo jiný nepodstoupil, aha, taže sme si to tky museli donést z porodky
jenže je hrozný něco zkoušet když potom děccko trpí.. ale nevím co jíst, protože když vyřaddím nadýmavé věci, mléčné výobky, oc toh nezbyde ![]()
No rozhodně u nás probiotika nezabrali a malá ještě více průjmovala. Ale musíte zkoušet, třeba u vás zaberou. Ale už jsem si psala s paní, co měli po probiotikách stejné reakce. Ten Colinfant jediný průjem u nás nedělá. A Mudr u nás reagoval stejně, ale bohužel stav se u nás po dva měsíce jen zhoršoval a já na něj tlačila, že to není možný, že s tím musíme něco dělat. Jinak jídelníček aspoň zhruba jablko banán u nás nevadí, ze zeleniny občas trochu rajčete, okurek, červená řepa, mrkev, avokádo,… Hodně peču jen nasolené maso v troubě, brambory, rýže…omáčky na přírodno nebo s rýžovým mlékem, maso na pánvičce…pečivo, šunka, rama…cornflakes v rýžovém mléce…
@Carrie01 no mě přijde yrčitě lepší, hlavně stoličku nepění, když kaká, má vodu s kouskama, ale neni taková to stolička normání u koj? vždy sem viděla jen v pleně, kdy byla navrchu vaječina a vsakla tekutina, takže si myskím, že je to normal(máme látkové pleny, takže to je od počýtku stejné, kdy vždy je na vkládačkách zluty kolo od tek a moč to není)ale určitě jí má více zahustenou. vcers mel trosku bolení, v nedeli sem mela zakysan. jogurt a ovoc. knedle s tvarohem, tak jestli to nebylo tim. dříve jsem měla delemou stravu, davala jsem si do kafe zajice ci sojov.smet.,vadí to při kojení ta soja? nebo zkusit to rýžový, že..no teda, a ovoce jako že je sladké taky vadí? jím porad to same na snidane, veceře a leze mi to na mozek..a holčička je tedy už lepší? a kojíš jeste? tykám, snad neva..ufělám cokoliv, jen aby mrnousek neměl bolení ![]()
@xxxmisickaxxx mám vysledované, že když není pěna, tak netrpí a nepláče. Pěna a napěněný hlen byl poslední dobou po sladkém. Musela jsem vynechat i med, marmelády a sladké sušené ovoce. A většinou pokud vadí mléko - krav. bílkovina, vadí i soja. Musí se zkoušet. Vynechat vše rizikové a pak pomaličku přidávat a sledovat. Bolení může být i z kynutého - knedle. Taky jím to samé, už dva měsíce, no je to děs. Říkám si, že s emi to pomaličku krátí a brzo bude lépe. Hlavně jsem malé musela začít dávat od 4.měsíce příkrmy a s nimi se to hodně zlepšilo - staví, i kdž tuháče začala mít až po tom colinfantu. A stále kojím, i když občas bojuju se sníženou laktací, páč malá občas bojkotuje a snižuje mi tím mlíko. No pereme se s tím, už aby byla tahle doba za námi
Opravdu radím tu dietu a sledovat. A pevné nervy. Ještě mě napadá, jestli nedáváte vigantol, ten taky dělá bolesti břicha a pořádné u některých dětí.
Vynechám to mléko a uvidím, 2-3× týdnně si dám nějaký zkysaný výrobek.. on zse to bříško nemá nějak bolavé, není to nejhorší, jink vigantol dávame taky… stoličky má taky snad lepsi, napěněný už nejsou vynechala jsem i sladké, ale dám si piškoty, ovoce, tak snad nevadí.. jinak knedle nejím, jím jen chléb a několik dní stary. jiné pečivo ne, i tmavé sem vysadila, přislo mi, že ty zrníčka mu taky vadí a nadýmají ho.tak snad se tý potvory nejak zbavíme
Ahoj holky, tak se zase hlásím. Po zavedení diety cca po měsíci celkem výrazný zlepšení (ustaly hoooodně bolesti bříška, nekakala jenom hlen, ale řidší žluté s kousky a hlenem). Ale mám problém s tím, že jak začnu přidávat cokoliv, tak jí to vadí. Vadilo některému z vašich prcků ovoce? Lucinka mi snese jenom vařenou hrušku, žádné jiné ovoce nemůžu jíst. Zvládá rýžové mléko + kaše (nic do nich ale nemůžu přidat), rýži nebo brambory, vepřové a králíka a burizony. Včera jsem měla k masu červenou řepu, ráno švestkovej kompot do kaše a dneska má už podruhé krev v plíně
To měla jenom jednou, a to jednu nitku, dneska poprvé asi 3 nitky a podruhé chuchvaleček. Taky mi už třetí noc hůř spí. Jak moc zpětně mám pátrat, co se rýká tý krve? Den, dva? Je to jak naschvál, říkala jsem si, že jí hodím střeva do klidu a začneme s mrkví (4 měsíce jí byly 7.11.) a teď tohle.
@petty30 to se vážně nedá jen tak tý potvory zbavit???proč jako???
@xxxmisickaxxx myslím, že petty30 nemá problém s klebsibellou
@petty30 malý taky nesnesl moc ovoce, opatrně jsem zkoušela jablko, jinak ovoce nejím kromě banánu žádné, teda zavařené jahody snese, ty dávám do buchty. Zajímavé teda je, že marmelády (domácí) snese. Jinak zpětně pátrat ve stravě tak max. dva dny. Dej jí čas. S příkrmy bych teda počkala. My začali až opatrně teď před dvěma týdny.
@petty30 neprobehlo ockovani, nebo nejaka infekce spojena s teplotama? Asi bych prikrmy ted o 14 dni odlozila a zkusila pak brambory, cuketu, dyni, maso, vynechala ovoce.
Jinak nepit mleko a jist zakysane neresi pripadnou ABKM, bilkovina se zakysanim nezlikviduje (bohuzel ani pediatri v tom nemaji jasno), mnozstvi laktozy v MM lze ovlivnit pouze jinym stylem kojeni (delsi intervaly) a pripadnym odstrikanim predniho mleka. V MM je laktoza stejne jako v kazdem jinem zivocisnem mleku a strava na jeji mnozstvi vliv nema a poku ano, tak minimalni. Ani si nemyslim, ze by se sladkosti nejak vyznamne promitaly do mleka, to spis slozky (kakao je alergen, orisky taky, skryta syrovatka, soja, mlecny tuk, drozdi muze vest k nadymani..).
Padla tady Rama, na tu pozor, obsahuje syrovatku, resp pred lety obsahovala. Zajic taktez. Hylak obsahuje mlecnou bilkovinu.
Dietu jsem drzela u dvou deti, da se jist pestre, skutecne ano, ale je to hodne o hledani - varila jsem pak uplne jina jidla, ale bylo to pestre a dobre. Jedla jsem tortilly, plnene francouzske bagety, parky, brambory na sto zpusobu, ryzi, kuskus, bulgur, veprove, ryby, kralika, temer vsechnu zeleninu a ovoce. Clovek nesmi zapominat, ze jsou narody, kde se mlecne nekonzumuje vubec a take jedi pestre, tak patrejte i v cizich kuchynich. Treba takovy portobelo burger, mnam
korenila jsem bezne, tam je to dite od ditete, jestli snese koreni a ktere. Na dietu s mladsim synem nevzpominam ve zlem, problemy byvaly akorat v restauracich. Vsem drzim palce!
Jeste jsem zapomnela poznamku k pecivu, velmi casto obsahuje sojovou mouku nebo mlecne slozky. Existuje dost peciva bez toho, jen je treba cist slozeni - nastesti uz vsude visi cedulky se slozenim. To byla jen takova poznamka na zaver ![]()
@JaLa No u nás to sladké opravdu vadilo, ale asi to má souvislost s tou klebsiellou. Marmelády, med, sušené ovoce, musli jsem musela vyřadit - dělaly jí napěněný hlen. Dokonce mám podezření i na javorový sirup.
@xxxmisickaxxx Tak to mám potvrzeno, Colinfant new born nám zabral na tu klebsiellu a už ji nemáme
kdybych tohle věděla dřív, mohli jsme si ušetřit trápení, měli jsme ji skoro půl roku
@Carrie01naše dr colinfant nezná, tak sem ji neříkala o recept, protože hned reagovala at si to klidne pořídíme a vyzkoušíme. jinak minulý týden nám dělala kontr. výtěr a taky sme bez klepsiely
stoličky sse podobají míchan. vajíčku, sou vícemene žluté, tak mám radost. nám pomohlaa biogaia, bereme ji skoro messic a je klidnejsi, prdíky sou bez place. odvahu napit se mléka či nekysan. výrobku nemám. s čím bojujeme je moučnivka, zbavili sme se ji a mame opet
ublinkava natrav. mleko tak ji budeme mit asi porad:-(