Holčičky a koledovani

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
16.4.19 07:32
@dedrichov píše:
V dětství jsme se sestrou u babičky na vsi koledovaly (u známých).
A děti teď beru zase na koledu já ke svým známým. Každý mají pěknou říkanku, žádné hody hody.

Hody hody je pěkná rikanka :jazyk: My jsme ji vždycky rikali až po „tomu nosím každým rokem, malovaná vajíčka.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
16.4.19 07:32
@stanuska3 píše:
U nás (město s cca 7 tisíci obyvateli) chodí holčičky 14 dní v neděli před klucici koledou. A jsem ráda, že mají možnost si to také užít.

U nás v okolí se taky drží Smrtná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
16.4.19 07:55
@Monchichik píše:
@lucenka No já si myslím, že tradice je od toho, aby se nevyvíjela…mně se líbí tradice, když ukazujou, jak jsou kluci v krojích a fakt je to hezké, to co je ve městě je parodie…

Tak u nás třeba vesnice kroje vůbec neměla.

• Citovat
  • Upravit
Celina
16.4.19 08:10
@pst007 píše:
Spousta lidí to vnímá tak, že je to pitomá a škodlivá tradice, aby chodili jen kluci.

Pitomá a škodlivá tradice? Tohle bys měla vyhlásit třeba na jižní Moravě, asi by ti vysvětlili, že škodlivé a pitomé jsou maximálně tyhle názory…A ještě předávané dětem :roll:

• Citovat
  • Upravit
101504
16.4.19 08:40

@Šáruší Podle stejne logiky neotvirej holkam… A pro jistozu ani malym klukum, ktere holt z bezpecnostnich duvodu doprovází matka, to si tedy dovolila dost, takhle te otravovat obavou o vlastni dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101504
16.4.19 08:43
@Celina píše:
Pitomá a škodlivá tradice? Tohle bys měla vyhlásit třeba na jižní Moravě, asi by ti vysvětlili, že škodlivé a pitomé jsou maximálně tyhle názory…A ještě předávané dětem :roll:

Vysvetlovat by mohli co by chteli, na mem nazoru to nic nezmeni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Celina
16.4.19 08:47
@j.a.n.i1 píše:
Vysvetlovat by mohli co by chteli, na mem nazoru to nic nezmeni…

Tak to mi úplně stačí. Jen doufám, že tobě podobných matek moc není

• Citovat
  • Upravit
11923
16.4.19 09:24
@Celina píše:
Tak to mi úplně stačí. Jen doufám, že tobě podobných matek moc není

jak to tady čteš, tak evidentně je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
16.4.19 09:27
@j.a.n.i1 píše:
@Šáruší Podle stejne logiky neotvirej holkam… A pro jistozu ani malym klukum, ktere holt z bezpecnostnich duvodu doprovází matka, to si tedy dovolila dost, takhle te otravovat obavou o vlastni dite.

mají snad otce ne, zrovna ty, jedna z největších propagátorek rovné otcovské péče překvapuješ. Na pomlázku chodí chlapi a doprovází své malé kluky. Nechodí ani matky ani holky. Bavíme-li se o Velikonočním pondělí. Možná někde jsou nějaké krajové zvláštnosti, jinak je to prostě ujeté. A ano, mně osobně vadí, když se až takhle przní tradice pocházející ještě z pohanských dob. Tudíž já si ji prznit nenechávám a holčičkám a matkám neotvírám. Naštěstí u nás se tedy toto nekoná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Celina
16.4.19 09:38
@Šáruší píše:
jak to tady čteš, tak evidentně je.

Já tedy nechápu, kde se to v těch lidech bere? V obchoďáku jsou schopní utratit spousty peněz za hlouposti a pak jim vadí, že by měli dát dětem koledu? Obtěžuje je to, že přijdou děti koledovat? Asi je velký problém nabarvit pár vajíček :roll:
Chápu, že ve městě se zvyky tolik nedrží, ale vést děti k tomu, že velikonoce jsou pitomá a škodlivá tradice? A vánoce tedy taky? Možná i zdravit a děkovat je taky pitomé, ne :think:
Pak se můžeme divit, jaké hodnoty dnešní děti mají, když jsou vychovávány v takových názorech :roll:

• Citovat
  • Upravit
lucenka
16.4.19 09:40
@Šáruší píše:
mají snad otce ne, zrovna ty, jedna z největších propagátorek rovné otcovské péče překvapuješ. Na pomlázku chodí chlapi a doprovází své malé kluky. Nechodí ani matky ani holky. Bavíme-li se o Velikonočním pondělí. Možná někde jsou nějaké krajové zvláštnosti, jinak je to prostě ujeté. A ano, mně osobně vadí, když se až takhle przní tradice pocházející ještě z pohanských dob. Tudíž já si ji prznit nenechávám a holčičkám a matkám neotvírám. Naštěstí u nás se tedy toto nekoná.

U nás třeba chlap koledovat nechodí, vadí mu to. Takže jsem podle tvé logiky měla nechat kluka doma, protože ho neměl doprovodit nikdo jiný než matka.

• Citovat
  • Upravit
101504
16.4.19 09:50

@Šáruší Ne vsichni maji otce, ne všichni ho maji zrovna doma… A klidne neotvirej, me je to fuk, ja zas nevim, proc bych zrovna tuhle tradici mela dodrzovat, svet se vyviji a s tim se opousti ci meni i nektere tradice…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
16.4.19 09:55

No tvl, jak to tak čtu, tak jsme fakt kraj intelektuálů a tolerantní, vlídných lidí. U nás koledujou holky i kluci, taky jsem chodívala. Všichni nám otevřeli a něco dali, kdo nemaloval vejce, tak dal třeba pár čokoládových vajíček, chlapi, co žili sami nebo staří lidé, co nic neměli nám dali třeba dvě syrová vejce :mrgreen:
Fakt se nedivím, že Češi mají tak hroznou pověst, teprve v době internetových diskuzí jsem to pochopila. Doteď jsem žila v bublině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
16.4.19 09:57
@Šáruší píše:

K Velikonocům patřila celá řada tradic. Malé děti hledaly vajíčka nebo sladkosti „od kohoutka“ (maminky jim říkaly, že jednou v roce snáší vejce kohout a je cukrové) nebo „do skřivánka“.

Existovala řada tradic, které byly realizovány dívkami. Různé typy dívčích koled.

To vymizelo a zůstalo jen „dobroty klukům a výprask holkám.“ Což mohutně podporují takové nandy jako ty. :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
16.4.19 09:58
@Reflex píše:
No tvl, jak to tak čtu, tak jsme fakt kraj intelektuálů a tolerantní, vlídných lidí. U nás koledujou holky i kluci, taky jsem chodívala. Všichni nám otevřeli a něco dali, kdo nemaloval vejce, tak dal třeba pár čokoládových vajíček, chlapi, co žili sami nebo staří lidé, co nic neměli nám dali třeba dvě syrová vejce :mrgreen:
Fakt se nedivím, že Češi mají tak hroznou pověst, teprve v době internetových diskuzí jsem to pochopila. Doteď jsem žila v bublině.

Češi nemají žádnou hroznou pověst…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect