Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@dedrichov píše:
V dětství jsme se sestrou u babičky na vsi koledovaly (u známých).
A děti teď beru zase na koledu já ke svým známým. Každý mají pěknou říkanku, žádné hody hody.
Hody hody je pěkná rikanka
My jsme ji vždycky rikali až po „tomu nosím každým rokem, malovaná vajíčka.“
@stanuska3 píše:
U nás (město s cca 7 tisíci obyvateli) chodí holčičky 14 dní v neděli před klucici koledou. A jsem ráda, že mají možnost si to také užít.
U nás v okolí se taky drží Smrtná
@Monchichik píše:
@lucenka No já si myslím, že tradice je od toho, aby se nevyvíjela…mně se líbí tradice, když ukazujou, jak jsou kluci v krojích a fakt je to hezké, to co je ve městě je parodie…
Tak u nás třeba vesnice kroje vůbec neměla.
@pst007 píše:
Spousta lidí to vnímá tak, že je to pitomá a škodlivá tradice, aby chodili jen kluci.
Pitomá a škodlivá tradice? Tohle bys měla vyhlásit třeba na jižní Moravě, asi by ti vysvětlili, že škodlivé a pitomé jsou maximálně tyhle názory…A ještě předávané dětem ![]()
@Šáruší Podle stejne logiky neotvirej holkam… A pro jistozu ani malym klukum, ktere holt z bezpecnostnich duvodu doprovází matka, to si tedy dovolila dost, takhle te otravovat obavou o vlastni dite.
@Celina píše:
Pitomá a škodlivá tradice? Tohle bys měla vyhlásit třeba na jižní Moravě, asi by ti vysvětlili, že škodlivé a pitomé jsou maximálně tyhle názory…A ještě předávané dětem
Vysvetlovat by mohli co by chteli, na mem nazoru to nic nezmeni…
@j.a.n.i1 píše:
Vysvetlovat by mohli co by chteli, na mem nazoru to nic nezmeni…
Tak to mi úplně stačí. Jen doufám, že tobě podobných matek moc není
@Celina píše:
Tak to mi úplně stačí. Jen doufám, že tobě podobných matek moc není
jak to tady čteš, tak evidentně je.
@j.a.n.i1 píše:
@Šáruší Podle stejne logiky neotvirej holkam… A pro jistozu ani malym klukum, ktere holt z bezpecnostnich duvodu doprovází matka, to si tedy dovolila dost, takhle te otravovat obavou o vlastni dite.
mají snad otce ne, zrovna ty, jedna z největších propagátorek rovné otcovské péče překvapuješ. Na pomlázku chodí chlapi a doprovází své malé kluky. Nechodí ani matky ani holky. Bavíme-li se o Velikonočním pondělí. Možná někde jsou nějaké krajové zvláštnosti, jinak je to prostě ujeté. A ano, mně osobně vadí, když se až takhle przní tradice pocházející ještě z pohanských dob. Tudíž já si ji prznit nenechávám a holčičkám a matkám neotvírám. Naštěstí u nás se tedy toto nekoná.
@Šáruší píše:
jak to tady čteš, tak evidentně je.
Já tedy nechápu, kde se to v těch lidech bere? V obchoďáku jsou schopní utratit spousty peněz za hlouposti a pak jim vadí, že by měli dát dětem koledu? Obtěžuje je to, že přijdou děti koledovat? Asi je velký problém nabarvit pár vajíček ![]()
Chápu, že ve městě se zvyky tolik nedrží, ale vést děti k tomu, že velikonoce jsou pitomá a škodlivá tradice? A vánoce tedy taky? Možná i zdravit a děkovat je taky pitomé, ne ![]()
Pak se můžeme divit, jaké hodnoty dnešní děti mají, když jsou vychovávány v takových názorech ![]()
@Šáruší píše:
mají snad otce ne, zrovna ty, jedna z největších propagátorek rovné otcovské péče překvapuješ. Na pomlázku chodí chlapi a doprovází své malé kluky. Nechodí ani matky ani holky. Bavíme-li se o Velikonočním pondělí. Možná někde jsou nějaké krajové zvláštnosti, jinak je to prostě ujeté. A ano, mně osobně vadí, když se až takhle przní tradice pocházející ještě z pohanských dob. Tudíž já si ji prznit nenechávám a holčičkám a matkám neotvírám. Naštěstí u nás se tedy toto nekoná.
U nás třeba chlap koledovat nechodí, vadí mu to. Takže jsem podle tvé logiky měla nechat kluka doma, protože ho neměl doprovodit nikdo jiný než matka.
@Šáruší Ne vsichni maji otce, ne všichni ho maji zrovna doma… A klidne neotvirej, me je to fuk, ja zas nevim, proc bych zrovna tuhle tradici mela dodrzovat, svet se vyviji a s tim se opousti ci meni i nektere tradice…
No tvl, jak to tak čtu, tak jsme fakt kraj intelektuálů a tolerantní, vlídných lidí. U nás koledujou holky i kluci, taky jsem chodívala. Všichni nám otevřeli a něco dali, kdo nemaloval vejce, tak dal třeba pár čokoládových vajíček, chlapi, co žili sami nebo staří lidé, co nic neměli nám dali třeba dvě syrová vejce ![]()
Fakt se nedivím, že Češi mají tak hroznou pověst, teprve v době internetových diskuzí jsem to pochopila. Doteď jsem žila v bublině.
@Šáruší píše:
K Velikonocům patřila celá řada tradic. Malé děti hledaly vajíčka nebo sladkosti „od kohoutka“ (maminky jim říkaly, že jednou v roce snáší vejce kohout a je cukrové) nebo „do skřivánka“.
Existovala řada tradic, které byly realizovány dívkami. Různé typy dívčích koled.
To vymizelo a zůstalo jen „dobroty klukům a výprask holkám.“ Což mohutně podporují takové nandy jako ty. ![]()
@Reflex píše:
No tvl, jak to tak čtu, tak jsme fakt kraj intelektuálů a tolerantní, vlídných lidí. U nás koledujou holky i kluci, taky jsem chodívala. Všichni nám otevřeli a něco dali, kdo nemaloval vejce, tak dal třeba pár čokoládových vajíček, chlapi, co žili sami nebo staří lidé, co nic neměli nám dali třeba dvě syrová vejce
Fakt se nedivím, že Češi mají tak hroznou pověst, teprve v době internetových diskuzí jsem to pochopila. Doteď jsem žila v bublině.
Češi nemají žádnou hroznou pověst…