Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@renap Zrovna já jsem psala, že souhlasím s tím, že dítě nemusí dostat úplně vše co si přeje, ale snad každý rodič dokáže vyhodnotit jestli přání dítě má smysl nebo je to jen chvilkovy nápad a hračka bude ležet v koutě. Je mi jedno, že frozen na nás kouká z každé reklamy, výlohy, katalogu, moje dcera si s elsou, Annou, olafem vyhraje, tak ji nebudu cpát nějakou hadrovou podoma usitou panenku jen proto aby jsme byly in a bio, eko a já nevim co ještě.
@free333 píše:
A toužila dcera po Else?Např. moje vnučka, jezdí na víkendy a když jsem ji poprosila před Vánocemi, aby namalovala, co by si přála od Ježíška, tak namalovala jen Elsu…
Takovým tím dětským způsobem, vlasy jak hřebíky, ale žluté a nohy hned od hlavy, obrázek mám schovaný…Tak byla pak pod stromečkem a to bylo radosti…
Elsa tady ted funguje jako učitelka ostatních hraček, zkouší je z barev, písmenek a tak, taky hodně vaří a dokonce když bylo děcko nemocné, tak Elsa nosila sirup a panadol čípky, hned se lépe marodilo…
Je zajímavé, že jinak moc hraček ani děcko nevyžaduje, spíš má ráda i autíčka, zvířata, ale prostě Elsa je Elsa, tak přece jí nebudu bránit…
Prostě mi to přijde jako pozérství, nebudeme se dívat na disneyovky, protože je to kýč a budeme se dívat na … (opravdu by mě zajímalo jaké pohádky), co kýč nejsou…
Nejspíš i víš, že „kýč“ a „brak“ je dost relativní pojem, pro každého to bude něco jiného a ještě se to mění v čase, malá tříletá a čtyřletá děcka bych do toho fakt netahala a nechala bych jim aspoň to dětství s fantazií, jaké chtějí…
(tím samozřejmě neschvaluju bezhlavé nakupování čehokoliv za každou cenu, to vůbec ne)
To je presne. Clovek mini a zivot meni. Vsak dlouho tvrdila, ze chce jedinacka a lup ma druhe dite. Az bude prvni ve skole, zas bude treba mamka moudrejsi v nekompromisnich nazorech, ze Frozen domu nesmi 😂.
Prvni tyden v lednu si vetsina deti donesla hracky do skoly. Byly to hracky, ktere nadelil Jezisek. Ta radost a nadseni je k nezaplaceni, ze smi ukazat, jake hracky jim nadelil.
U holek prevazuje LOL, Frozen, Barbie, Hatchimels atd. a kluci jedou porad karticky fotbalistu (kseftuji s tim). Hracky podporuji fantazii deti.
@Kelsey píše:
To je presne. Clovek mini a zivot meni. Vsak dlouho tvrdila, ze chce jedinacka a lup ma druhe dite. Az bude prvni ve skole, zas bude treba mamka moudrejsi v nekompromisnich nazorech, ze Frozen domu nesmi 😂.
Prvni tyden v lednu si vetsina deti donesla hracky do skoly. Byly to hracky, ktere nadelil Jezisek. Ta radost a nadseni je k nezaplaceni, ze smi ukazat, jake hracky jim nadelil.
U holek prevazuje LOL, Frozen, Barbie, Hatchimels atd. a kluci jedou porad karticky fotbalistu (kseftuji s tim). Hracky podporuji fantazii deti.
Hracky podporuji fantazii deti, to je pravda. Ovsem zrovna ty marketingove Frozen, Barbie apod., co jsi popsala, tak opravdu delaji z deti spise stado tupych ovci. My v tomto silenstvi take nejedeme. Moje deti to nastesti nevyzaduji, jednou samy rekly, ze s ostatnimi ve tride neni zadna rozumna rec, ze se bavi porad o pocitacovych hrach, Harry Potterovi apod. Oni maji jine, rozumnejsi zajmy. Kazdy rodic nechce z deti mit tupe ovce.
@warita
Jen mi zajima, jak budes resit situaci, az cely prvni stupen pojede ve skole do kina a na programu bude Frozen? To ji napises omluvenku a nechas ji doma, protoze tebe ta pohadka irituje nebo nezajima?
@Kelsey píše:
@warita
Jen mi zajima, jak budes resit situaci, az cely prvni stupen pojede ve skole do kina a na programu bude Frozen? To ji napises omluvenku a nechas ji doma, protoze tebe ta pohadka irituje nebo nezajima?
ve skole se chodi skupinove do kina? Oo
Jinak, dotaz mi prijde trsku absurdni… promin.
@Kelsey To myslíš vážně?? Že by děti vzali do kina na Frozen? To fakt těžko. My s dcerou na prvním díle byli, já už si vůbec nepamatuju děj a malá taky ne. Teď jak dávali druhý díl, tak na to chvíli koukala na počítači a řekla, že ji to nebaví, a že stejně neviděla první díl. Když jsem jí řekla, že ho viděla, že jsme na tom byly, tak že prý ne. Tak to asi nebyl takový zážitek, aby si to pamatovala.
My nejsme žádný eko bio, ale tahle komerce a stádovost mi leze na nervy a z nebudu to podporovat. Dceři se prostě snažím vysvětlovat, co je to kýč, reklama,,nekoupím jí každý nesmysl, který chce. Vedu ji k jiným zájmům a doufám, že se mi z ní díky tomu nestane pipina, která bude mít smysl života v tom, že bude cpát na sociální sítě svoje našpulený fotky, kde se bude nakrucovat ve značkových hadrech, vystajlovaná a tááák stejná jako milion jiných, stejně vyšpulených bárbín.
@Alušáček píše:
@renap Zrovna já jsem psala, že souhlasím s tím, že dítě nemusí dostat úplně vše co si přeje, ale snad každý rodič dokáže vyhodnotit jestli přání dítě má smysl nebo je to jen chvilkovy nápad a hračka bude ležet v koutě. Je mi jedno, že frozen na nás kouká z každé reklamy, výlohy, katalogu, moje dcera si s elsou, Annou, olafem vyhraje, tak ji nebudu cpát nějakou hadrovou podoma usitou panenku jen proto aby jsme byly in a bio, eko a já nevim co ještě.
mimochodem, to nebyla ja s tou hadrovou panenkou. Onu diskuzi jsem ani nezaznamenala.
Ale povazuju takovou panenku za prinosnejsi nez plastovou Elsu. A bylo by mi jako matce hodne smutno, kdybych s laskou vyrobila peknou panenku a dcera nad tim ohrnula nos.
@warita Jo,u nás se do kina chodí, ale jsou to filmy jinýho typu než tohle, když je třeba Juniorfest, tak jezdí, tam jsou pěkný filmy, dokumenty, nebo o zvířatech, taky jezdí do divadla.
@renap píše:
@Kelsey To myslíš vážně?? Že by děti vzali do kina na Frozen? To fakt těžko. My s dcerou na prvním díle byli, já už si vůbec nepamatuju děj a malá taky ne. Teď jak dávali druhý díl, tak na to chvíli koukala na počítači a řekla, že ji to nebaví, a že stejně neviděla první díl. Když jsem jí řekla, že ho viděla, že jsme na tom byly, tak že prý ne. Tak to asi nebyl takový zážitek, aby si to pamatovala.
My nejsme žádný eko bio, ale tahle komerce a stádovost mi leze na nervy a z nebudu to podporovat. Dceři se prostě snažím vysvětlovat, co je to kýč, reklama,,nekoupím jí každý nesmysl, který chce. Vedu ji k jiným zájmům a doufám, že se mi z ní díky tomu nestane pipina, která bude mít smysl života v tom, že bude cpát na sociální sítě svoje našpulený fotky, kde se bude nakrucovat ve značkových hadrech, vystajlovaná a tááák stejná jako milion jiných, stejně vyšpulených bárbín.
jsem rada, ze nejsem sama. Tedy, ja vedela, ze nejsem, hodne z nasich pratel to vidi stejne, ale tady v diskuzi by clovek nabyl dojem, ze jsem nejaky exot a dcerka chudak.
@warita píše:
ve skole se chodi skupinove do kina? OoJinak, dotaz mi prijde trsku absurdni… promin.
Ano, my min. 1× za sk. rok jedeme hromadne do kina. Loni se jelo 2× do kina. Druhe kino bylo pro deti k 1. 6.
@renap
Napr. loni se jelo na Ctyrlistek (prvni stupen). Druhy si nevzpominam. To byl jiny film.
@warita píše:
ve skole se chodi skupinove do kina? OoJinak, dotaz mi prijde trsku absurdni… promin.
Ano, chodí. U nás i školka. Celý první stupeň většinou na pohádku, druhý stupeň byl třeba na Potterovi, gympl chodí taky (malý i velký). Kolik je dceři? Většinou před Vánocemi, před koncem roku atd.
@renap píše:
@warita Jo,u nás se do kina chodí, ale jsou to filmy jinýho typu než tohle, když je třeba Juniorfest, tak jezdí, tam jsou pěkný filmy, dokumenty, nebo o zvířatech, taky jezdí do divadla.
Naši byli tenkrát na Na vlásku. Takže ano, klidně na Frozen.
@Havlova píše:
Ano, chodí. U nás i školka. Celý první stupeň většinou na pohádku, druhý stupeň byl třeba na Potterovi, gympl chodí taky (malý i velký). Kolik je dceři? Většinou před Vánocemi, před koncem roku atd.
dcerka je jeste mala: 3 roky
@renap píše:
Presne tak. Kdyz vidim ty fotky pipin s naspulenou hubou na FB nebo instagramu, rikam si, jak se asi citi jejich rodice, ze vychovali takova individua.