Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@belladonna píše:
Jo, no, jestli si myslíš, že mě na ženských něco žere, tak jsi vedle. To bych se jich pořád nezastavala, že.
Prosím tě ty si terien rozkopala bábovičky nebo co, že po tobě tak jde? ![]()
@warita píše:
Ona to per primo nezna, protoze se na Frozen nediva.Ja jako dite taky nedostala vsechno, na co jsem se podivala. Clovek si pak vice vazi tech veci, ktere dostane. To je smysl toho, ze se pocet darku omezi na 3 treba. A o tom ta diskuze vlastne byla. Ze je stale vic lidi, kteri si uvedomuji, ze to je skodlive. Ze se materializmus rozmaha stale vic a vic a chteji to omezit.
Vis Emily, je mi jasne, ze zrovna ty to nechapes. Protoze u tebe vychova jaksi vubec neprobehla. Nepredala si sve dceri zadne hodnoty podle vseho. Ale hlavne ze po materialni strance ma uplne vsechno. Fajn, je to tvuj pristup k vychove, delej, jak sama uznas za vhodne. Ale bud te lasky a respektuj, ze treba nekdo to vidi jinak?
Vzdyt si psala, ze jí Frozen pustila babicka, ne?
Jo, takze si myslis, ze jinak dite rozmazliš, nebo co?
U me ze vychova neproběhla? Jakou jsem mela vychovu ja, jsem tu nildy nepsala
.Ale predala jsem sve dceri hodnoty..Tak podle ceho teda soudíš?
A ano, ma dcera ma defacto vse, co chce..
Ja bych rekla, ze tva vychova z detstvi Te hodne poznamenala.
A uz se v tom nebudu dal rozebírat..Ty si přesvědčena jen o sve pravdě..
@free333 píše:
A toužila dcera po Else?Např. moje vnučka, jezdí na víkendy a když jsem ji poprosila před Vánocemi, aby namalovala, co by si přála od Ježíška, tak namalovala jen Elsu…
Takovým tím dětským způsobem, vlasy jak hřebíky, ale žluté a nohy hned od hlavy, obrázek mám schovaný…Tak byla pak pod stromečkem a to bylo radosti…
Elsa tady ted funguje jako učitelka ostatních hraček, zkouší je z barev, písmenek a tak, taky hodně vaří a dokonce když bylo děcko nemocné, tak Elsa nosila sirup a panadol čípky, hned se lépe marodilo…
Je zajímavé, že jinak moc hraček ani děcko nevyžaduje, spíš má ráda i autíčka, zvířata, ale prostě Elsa je Elsa, tak přece jí nebudu bránit…
Prostě mi to přijde jako pozérství, nebudeme se dívat na disneyovky, protože je to kýč a budeme se dívat na … (opravdu by mě zajímalo jaké pohádky), co kýč nejsou…
Nejspíš i víš, že „kýč“ a „brak“ je dost relativní pojem, pro každého to bude něco jiného a ještě se to mění v čase, malá tříletá a čtyřletá děcka bych do toho fakt netahala a nechala bych jim aspoň to dětství s fantazií, jaké chtějí…
(tím samozřejmě neschvaluju bezhlavé nakupování čehokoliv za každou cenu, to vůbec ne)
Vnučka miluje Frozen, nevidím na tom absolutně nic špatného.
@terien píše:tak určitě. Možná by to chtělo naučit se líp číst
Sworley má pravdu, dokážeš být všude akorát hnusná, tady nevyjímaje ![]()
Příspěvek upraven 09.02.20 v 10:51
@Alušáček píše:
@warita Viděla jsi frozen? Vůbec to není brak, je to hezká pohádka, zbytečně odsuzuješ.. Souhlasím, že děti nemusí vidět každou kravinu, nemusí dostat každou hračkou na kterou ukážou, ale zase rodič by měl mít toleranci a ne za kazdou cenu vnutit dětem svůj názor..
videla jsem casti toho. Nelibi se mi.
Ale prosim te, protoze nemam rada Frozen, tak to prece neznamena, ze zakazuju vsechno? Proc mi je hned prisuzovan takovy radikalizmus? Dcera se diva na pohadky, dcera dostava hracky, dcera je stastna holcicka. Nechybi ji vubec nic.
Ale z nejakeho duvodu drazdi lidi to, ze se s manzelem snazime detem vstepit i hodnoty. Ze chcecem, aby si veci vazily. Aby darek pro ne mel cenu. A i takove hodnoty jako, ze Vanoce nejsou jenom o darcich.
A pritom nejsme sami. Vzdyt cela ta diskuze byla o tom, ze lidi takto smyslicich je stale vic a vic. Ze to je ted trend. Pro mne osobne to trend neni, protoze ja takto smyslela od detstvi. Doslova.
Mimochodem, nedelejme z deti blbecky. Taky jsem jako dite obcas neco chtela a protoze nebylo vzdy penez na rozhazovani, zustalo to u prani. Obcas meli kamaradi neco, co i ja chtela a rodice rekli NE. Taky si vzpominam, jak mi tata rikal, ze kdyz clovek nedostane vse, kdykoliv si o to rekne a kdyz po tom musi treba delsi dobu touzit, tak si te veci vyrazne vic vazi. Bylo mi v te dobe 7 tusim. Hodne jsem nad tim premyslela a predstav si, ze to ve mne i v tomto veku rezonovalo. Chapala jsem, jak to tata mysli a musela jsem mu dat za pravdu. Je to opravdu tak. Samozrejme jsem presto po te veci touzila… ale chapala jsem, ze clovek nemuze mit uplne vse, co si zamane a taky, ze cim delsi dobu na tu vec budu muset cekat, tim vetsi pro mne bude mit cenu. Takze i takto malym detem se da hodnoty vstepit a da se jim to vysvetlit.
Oproti tomu se ma moje dcera jako princezna. Po materialni strance ji fakt nic nechybi. Ale Frozen proste nebude. Tecka. A silne pochybuju, ze pak bude nekdy chodit na psychoterapii a stezovat si na to trauma, ze nedostala nejakou frozen panenku. Bozinku.
@terien píše:tak určitě. Možná by to chtělo naučit se líp číst
Jasný, ty seš úplná světice. ![]()
@_.Emilyyy píše:
Vzdyt si psala, ze jí Frozen pustila babicka, ne?Jo, takze si myslis, ze jinak dite rozmazliš, nebo co?
U me ze vychova neproběhla? Jakou jsem mela vychovu ja, jsem tu nildy nepsala
.Ale predala jsem sve dceri hodnoty..Tak podle ceho teda soudíš?
A ano, ma dcera ma defacto vse, co chce..
A uz se v tom nebudu dal rozebírat..Ty si přesvědčena jen o sve pravdě..
Ja bych rekla, ze tva vychova z detstvi Te hodne poznamenala.
Psala si, jak u vas vypada vychova. V hodne hodne vlaknech a v hodne prispevcich. Tva vychova mi prijde skodliva v mnoha ruznych smerech a nejsem s timto nazorem sama, dostavas za to docela cocku i od ostatnich. Ale je to tva vychova, ja se ti do toho nemontuju. Proto se k ni malokdy vyjadruju. A nesoudim te za to. Vychovavej, jak uznas za vhodne.
Jinak ani, babicka dceri pustila Frozen, pustila ji to jednou. Dcera je mala, myslis si, ze si pamatuje nejakou pohadku, co ji babicka pustila na 2,5 letech jednou? Jako pamet ma dobrou, ale zase az tak dobrou ne. Hlave od te doby videla asi milion jinych pohadek.
@Anna766 píše:
Sworley má pravdu, dokážeš být všude akorát hnusná, tady nevyjímajePříspěvek upraven 09.02.20 v 10:51
Když myslíš… ![]()
@Sworley píše:
Jasný, ty seš úplná světice.
Ale teď se opičíš ![]()
@Anna766 píše:
Vnučka miluje Frozen, nevidím na tom absolutně nic špatného.
Ta parta kolem Elsy mi přijde sympatičtější než některé figurky jak z hororu, co vidím v hračkárnách… ![]()
@warita píše:
Psala si, jak u vas vypada vychova. V hodne hodne vlaknech a v hodne prispevcich. Tva vychova mi prijde skodliva v mnoha ruznych smerech a nejsem s timto nazorem sama, dostavas za to docela cocku i od ostatnich. Ale je to tva vychova, ja se ti do toho nemontuju. Proto se k ni malokdy vyjadruju. A nesoudim te za to. Vychovavej, jak uznas za vhodne.Jinak ani, babicka dceri pustila Frozen, pustila ji to jednou. Dcera je mala, myslis si, ze si pamatuje nejakou pohadku, co ji babicka pustila na 2,5 letech jednou? Jako pamet ma dobrou, ale zase az tak dobrou ne. Hlave od te doby videla asi milion jinych pohadek.
Můžu se zeptat, opravdu nic proti tobě, jen se ptám…když dcerka viděla milion jiných pohádek, v čem je mezi nimi rozdíl od jiných, které jsou pro tebe tfuj, třeba to Ledové království?
@free333 Netouzila po Else. Tu pohadku videla jednou, rekli jsme babicce, at dceri tohle nepousti. Takze Elsa neni objekt tuzeb moji dcery.
A u nas se dopis Jeziskovi nepise. My jsme jako deti taky nepsali, Jezisek nosil prekvapeni. A moje dcera taky dostava prekvapeni pod stromecek. Pokud po necem extra touzi, muze mi to rict a dostane to behem roku, ja na vanoce zrovna necekam, abych dceri udelala radost.
A jeste na zaver. Nechapu, proc je mi stale vnucovan nazor, ze musim dceru vychovavat tak, jak to TY vidis. Predepisuju ja tobe, jak mas vychovavat deti? Nebo teda vnoucata, protoze deti uz mas dospele? Co to je za domyslivost a aroganci nam rikat, ze nase hodnoty jsou spatne? Treba jsou spatne ty tvoje? Kde beres jistotu, ze ty to delas spravne a my spatne? A proc by oboji pristupy nemohly byt OK? Snad jsou lide ruzni a maji ruzny pristup k zivotu, k vychove a maji jiny rebricek hodnot. To by ti v tvem veku melo byt snad uz znamo.
@Anna766 píše:
Můžu se zeptat, opravdu nic proti tobě, jen se ptám…když dcerka viděla milion jiných pohádek, v čem je mezi nimi rozdíl od jiných, které jsou pro tebe tfuj, třeba to Ledové království?
to se takto do par slov asi shrnout neda.
@warita píše:
Psala si, jak u vas vypada vychova. V hodne hodne vlaknech a v hodne prispevcich. Tva vychova mi prijde skodliva v mnoha ruznych smerech a nejsem s timto nazorem sama, dostavas za to docela cocku i od ostatnich. Ale je to tva vychova, ja se ti do toho nemontuju. Proto se k ni malokdy vyjadruju. A nesoudim te za to. Vychovavej, jak uznas za vhodne.Jinak ani, babicka dceri pustila Frozen, pustila ji to jednou. Dcera je mala, myslis si, ze si pamatuje nejakou pohadku, co ji babicka pustila na 2,5 letech jednou? Jako pamet ma dobrou, ale zase az tak dobrou ne. Hlave od te doby videla asi milion jinych pohadek.
Ja jsem s výchovoudcery spokojena. Ale to ze u nas neproběhla zadna vychova, tak to neni vubec pravda..
A jake pohádky treba videla tva dcerka?
@warita V tom, že děti nemusí dostat co všechno co si přejí naprosto souhlasím, ale pokud dítě něco opravdu miluje, vyhraje si s tím, touží po tom a je to v mých možnostech tak to prostě koupím. Moje dcera frozen miluje, má všechno možné co se toho týká, dene chodí doma navlecena v elsovskych šatech a je šťastná. A kdyby stejně tak moc zboznovala třeba medvídka pu, tak ji to také dopreju i když ho považuju za stupidniho hlupáka. Věřím tomu, že tvoje dcera je spokojena holčička, je ještě malá, ale musíš počítat s tím, že jednou si třeba bude hodně přát něco co tobě se líbí, což je snad v pořádku ne, každý by měl mít svůj rozum a vlastní vůli, nechceme z děti jen poslušné ovce.