Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@warita píše:
to se takto do par slov asi shrnout neda.
Jen jsem chtěla pochopit, jaký je (v tvých očích) rozdíl mezi pohádkami, to je všechno.
@_.Emilyyy píše:
Ja jsem s výchovoudcery spokojena. Ale to ze u nas neproběhla zadna vychova, tak to neni vubec pravda..A jake pohádky treba videla tva dcerka?
ja jsem s vychovou dcery spokojena, ona je taky stastna a vesela. Cili problem vyresen.
@warita píše:
@Alušáček tak pak uvidime
No, tak snad to vudes zvládat v puberte ![]()
Az v puberte bude chtit mit treba nejaky drahy obleceni, boticky atp. To jí dovoliš?
@warita píše:
ja jsem s vychovou dcery spokojena, ona je taky stastna a vesela. Cili problem vyresen.
To je fajn
.
A na jake se dcera divá pohadky?
@warita píše:
@free333 Netouzila po Else. Tu pohadku videla jednou, rekli jsme babicce, at dceri tohle nepousti. Takze Elsa neni objekt tuzeb moji dcery.A u nas se dopis Jeziskovi nepise. My jsme jako deti taky nepsali, Jezisek nosil prekvapeni. A moje dcera taky dostava prekvapeni pod stromecek. Pokud po necem extra touzi, muze mi to rict a dostane to behem roku, ja na vanoce zrovna necekam, abych dceri udelala radost.
A jeste na zaver. Nechapu, proc je mi stale vnucovan nazor, ze musim dceru vychovavat tak, jak to TY vidis. Predepisuju ja tobe, jak mas vychovavat deti? Nebo teda vnoucata, protoze deti uz mas dospele? Co to je za domyslivost a aroganci nam rikat, ze nase hodnoty jsou spatne? Treba jsou spatne ty tvoje? Kde beres jistotu, ze ty to delas spravne a my spatne? A proc by oboji pristupy nemohly byt OK? Snad jsou lide ruzni a maji ruzny pristup k zivotu, k vychove a maji jiny rebricek hodnot. To by ti v tvem veku melo byt snad uz znamo.
A jaké jsou tedy Tvoje hodnoty?
Zatím jsem pochopila, že prostě nedovolíš filmy, jen proto, že je od Disneyho, přijde Ti jako kýč a brak…viz. předchozí příspěvky a sama jsi psala, že jsi ho ani sama neviděla, takže vlastně kritizuješ něco a nevíš co… ![]()
A to mi tedy přijde jako pozérismus… ![]()
Navíc jsi nevysvětlila, které pohádky jsou podle Tebe vhodné, mě by to opravdu zajímalo, ráda bych se přiučila… ![]()
Protože u nás je to tak, že před spaním si vymýšlím vlastní pohádku na pokračování, ty české klasické mi přijdou pro ty malé dětičky 3-4 roky ještě takové mírně děsivé…
Např. u Perníkové chaloupky jsme se nedostaly dál než k odvedení dětí tatínkem do lesa, děcko pak řešilo, proč tatínek chce nechat děti v lese, jestli se děti nebudou bát, proč proč proč a to jsme se zdaleka nedostaly k peci a pečení děti v peci u čarodějnice… ![]()
Při prohlížení ruských pohádek „Krása nesmírná“ děcko pištělo, jak tam jsou ty lebky napíchlé na kůlech, co svítí očima, to taky není vhodná pohádka pro nás…
![]()
Tak jsem opravdu zvědavá… ![]()
Jinak je mi jedno, at si každý vychovává děti jak chce, ale já na rozdíl od Tebe už mám jednu výchovu do dospělosti za sebou a máme s dcerou dobré vztahy, k tomu ses zatím nedopracovala a teprve až se to stane, tak můžeš říct, že výchova byla dobrá… ![]()
A já myslím, že budeš muset ubrat v radikalismu, protože až přijde puberta, můžeš docílit přesného opaku a to si myslím, že nechceš… ![]()
@_.Emilyyy píše:
To je fajn.A na jake se dcera divá pohadky?
vsechno mozne. Podivej se, nebudu tady skladat ucty, aby se pak do nekonecna rozebiral nas vyber pohadek.
Myslim, ze jsme s manzelem svepravni a zvladneme dcerce vybrat pekne pohadky i bez vaseho inputu a schvaleni. Nic ve zlem.
@warita píše:
vsechno mozne. Podivej se, nebudu tady skladat ucty, aby se pak do nekonecna rozebiral nas vyber pohadek.Myslim, ze jsme s manzelem svepravni a zvladneme dcerce vybrat pekne pohadky i bez vaseho inputu a schvaleni. Nic ve zlem.
Mne to zajima jen ze zvědavosti, nic proti tobe..
@free333 ja ti to ale vysvetlovat nemusim. Klidne to povazuj za pozerizmus, mne to je jedno.
@Alušáček A uvědomuješ si, že se právě jako ovce chováte? Když jste skočily na ten byzbys okolo té pohádky? Nejde o tu pohádku, ale o to, že se Frozen nacpe úplně všude a do všeho, počínaje oblečením, botami, školními potřebami, cpou to i na jídlo-jogurty, lízátka atd. Je to na všem a zblblé holčičky donutí rodiče. kteří jim chtějí dopřát všechno co si přejí, aby ten předražený a nekvalitní brak kupovali, jenom protože je na tom Frozen. Tohle je podle mě typické chování ovcí.
Vy jste se tu do Warity pustili, aj á holt jsem taky divná, ale mám to nastavený podobně. Tu zmíněnou diskusi si pamatuju, jak rodiče kupují haldy dárků, jelikož jim chtějí splnit jejich přání. A to spočívá v tom, že jim dají katalog z Dráčiku a dítě si tam podtrhá nebo vystřihne, co chce. To mi připadá jako největší zhovadilost, ty děti samozřejmě opět naletí na reklamu, která je cílená přesně na ně. Krásně barevně líbivě nafocený katalog a dítě najednou strašně touží po hračce, o které doteď ani nevěděly, ale je tak krásná, a barevná a úžasná, a celá z krásného kvalitního plastu. A pak se doma válí haldy nesmyslů, které dítě strašně chtělo, ale jsou úplně k ničemu.
@_.Emilyyy píše:
Mne to zajima jen ze zvědavosti, nic proti tobe..
Mě taky, ale asi se to nedozvíme. Treba by se ukázalo, že se naše děti dívají/dívaly na stejné pohádky.
Holky, ja myslim, ze az na nejakou vyjimku je tu prima diskuze, ani jsem necekala, ze by to tema mohlo byt tak podnetne.
![]()
Ja myslim, ze nikdo nebude nikoho prudit za vyber pohadek, kazdemu se libi neco jineho, u nad treba hrozne frci Mimoni, to se libi i dvouletacce, kdyz to kluci pusti.
![]()
A tématu-já chtěla taky holčičiky a mám je a jsem za ně šťasná, kluka bych samozřejmě milovala úplně stejně, ale když bych si mohla vybrat, tak bez váhání-holky. Dělám s dětma celý život a ten klučičií svět je jiný a nelíbí se mi. Nemám ráda křik, kravál, takovou tu agresivitu, která v těch klucích prostě je, už odmalička. Pistolky, meče, auta, klučičií sporty-je mi to cizí a dobrovolně bych si to nevybrala. Prostě mi to připadá s holkama, daleko jednodušší, jsou klidnější, líp se soustředí, všechno se učí snáz, je s nima míň výchovných problémů, jde jim líp učení, celkově mi dětství holek připadá klidnější a míň náročný.
@warita píše:
@free333 ja ti to ale vysvetlovat nemusim. Klidne to povazuj za pozerizmus, mne to je jedno.
Tak to je pravda, nemusíš nic… ![]()
@Anna766 píše:
Mě taky, ale asi se to nedozvíme. Treba by se ukázalo, že se naše děti dívají/dívaly na stejné pohádky.
s nejvetsi pravdepodobnosti tam bude dost velka prunikova mnozina.