Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Je mu šest a do stromu bouchal v rámci hry (jako stloukal domeček)…
no podle mě je nevychovaný, tříletý syn ví že to se nesmí
…po takových řvu z okna, jak vidím jak lámou keře, bouchají větvema v parku do stromu, nejraději bych šlehla i ty rodiče co je nehlídají a jsou opodál a je jim to fuk. Myslím, že se dá vždycky vymyslet i jiná hra.
Moji kluci (18m)to zatím nedělají, ale ani dělat nebudou. Strom je stejně živý jako naše kočičky a bolí je to stejně jako když dostanou po ruce i oni. Takhle to pochopí a chápou už trochu teď.
Třeba ty děti co ubily plameňáka taky jen podnikaly nějakou hru…takže ani stromy, ani zvířata se nebijou.
@jdukolem píše:
bouchá ledasčím o ledasco koriguju jen aby nevznikly větší škody
U nás stejné ![]()
Moji kluci bouchali v lese do stromu bezne a taky spolu sermovali.. uz vyrostli a nejsou to zadni nasilnici… pokud je to velky strom, tak se mu nic nestane… je to bezna klucici hra…
Tak já jsem asi divná, ale nepřijde mi na tom nic nenormálního. Moc nechápu, jak se klackem (malým ohebným, ne metrovou kládou) dá poškodit strom. Navíc nedělal to s cílem zničit strom, to by byla jiná věc. Můj dvouletej zkoušel do stromu kopat, to jsem ho nenechala, ale klackem bouchnout bych nechala. No co člověk, to názor.
@chaela píše:
Tak já jsem asi divná, ale nepřijde mi na tom nic nenormálního. Moc nechápu, jak se klackem (malým ohebným, ne metrovou kládou) dá poškodit strom. Navíc nedělal to s cílem zničit strom, to by byla jiná věc. Můj dvouletej zkoušel do stromu kopat, to jsem ho nenechala, ale klackem bouchnout bych nechala. No co člověk, to názor.
Mám stejný názor. Nevím, co je tak hroznýho na tom bouchat klackem (jak píšeš kládou těžko
) do stromu. Snad každý dítě když najde venku klacík nebo větev, tak s tím do něčeho šmátrá… Pochybuji, že by poničil strom. Úmyslně bych strom dítě taky ničit nenechala.
@Anonymní píše:
Je mu šest a do stromu bouchal v rámci hry (jako stloukal domeček)…
Tak zrovna toto bych nepovažovala za nevychovanost. Nenechala jsem kluky mlátit klackem do keřů a planých kytek, škodilo jim to, ale to vzrostlého kmene ať si v rámci hry klidně bouchnou.
Vidím velký rozdíl i v tom, jestli dítě bouchá se záměrem agrese nebo právě v zápalu hry na jako…
@Bong tak pokud si hraje takto na stloukání tak v tom opravdu nic zajímavého nevidím, pokud si chce hrát na stloukání tak at si vezme kladívko, hřebíky a prkýnko to snad je stloukání a né mlácení klackem do stromů
Myslím, že hodně záleží na tom, o jaký strom jde. Někdo z diskutujících si představí malý stromeček. A někdo velký. A podle toho tu diskutující píší, že je bouchání špatné nebo ne ![]()
@Bong tak záleží na dítěti, ale v šesti letech už by měl zatloukání zvládat ![]()
@enyf píše:
Myslím, že hodně záleží na tom, o jaký strom jde. Někdo z diskutujících si představí malý stromeček. A někdo velký. A podle toho tu diskutující píší, že je bouchání špatné nebo ne
Asi tak. A taky zalezi na situaci, kdy, kde - na zahrade? V parku, v lese? Nebo sousedovi v prizemi v bytovce primo pod okny? Podle popisu mi to teda hrozne neprijde, ale asi tam bude neco vic ![]()
Nenechala bych dítě lámat větve, nebo mlátit do stromu, pokud bych viděla, že to ten strom viditelně ničí, nebo pokud je to mladý stromek či keř, květina.
Ale v zápalu hry jsem nechávala v pohodě - taky si myslím, že strom, co má silnější kmen, těžko pár ran klackem pokácí či jinak znehodnotí.
Takže v rámci hry, zkoumání v pohodě. Pokud by do stromu mydlil ze vzteku, tak bych dítě nenechala. Přijde mi, že se zase všechno moc hrotí, to by ty děti nemohly vůbec nic.
My jsme zrovna dneska s 2 a půl letým synem a 15 měsíční dcerou sbírali na procházce klacíky a když jsme došli k babičče, tak si s nima hráli a bouchali s nima i do stromu. Nepřijde mi, že by to bylo něco hroznýho ![]()