Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kofolová píše:
at si to pujci ale doma to nechcina to nazor nezmenim
Připomněla jsi mi jednu maminku od nás ze školky, zastává podobný názor.
Její chlapeček je (ve školce - nevím, jak se projevuje doma) poměrně dost agresivní, rád vyvolává fyzické konflikty, šermuje „potrubím“ (takové ty kostky) a dost s tím ostatní mydlí, celkově je takový divočejší. Jednou v šatně jsem vyslechla debatu té maminky s učitelkou o tom, že tomu nerozumí, proč se takhle projevuje, že doma vůbec nemá žádné zbraně ani nic takového… a naše úžasná paní učitelka jí řekla „Víte, maminko, ono by bylo nejlepší, kdyby mu to tatínek koupil, hrál si s ním… a naučil ho, jak spolu kluci bojují férově. Že se mečem netlučou zezadu, že si mečem nepodrážejí nohy, že šermovat spolu můžou jenom tehdy, když chce i ten druhý… Je to kluk - bojovat, střílet a prát se bude vždycky, s tím se nedá nic dělat - ale měl by vědět, co znamená fair-play.“
@BohunkaP píše:
Připomněla jsi mi jednu maminku od nás ze školky, zastává podobný názor.Její chlapeček je (ve školce - nevím, jak se projevuje doma) poměrně dost agresivní, rád vyvolává fyzické konflikty, šermuje „potrubím“ (takové ty kostky) a dost s tím ostatní mydlí, celkově je takový divočejší. Jednou v šatně jsem vyslechla debatu té maminky s učitelkou o tom, že tomu nerozumí, proč se takhle projevuje, že doma vůbec nemá žádné zbraně ani nic takového… a naše úžasná paní učitelka jí řekla „Víte, maminko, ono by bylo nejlepší, kdyby mu to tatínek koupil, hrál si s ním… a naučil ho, jak spolu kluci bojují férově. Že se mečem netlučou zezadu, že si mečem nepodrážejí nohy, že šermovat spolu můžou jenom tehdy, když chce i ten druhý… Je to kluk - bojovat, střílet a prát se bude vždycky, s tím se nedá nic dělat - ale měl by vědět, co znamená fair-play.“
ty jo, to je skvělá paní učitelka ![]()
@BohunkaP píše:
Připomněla jsi mi jednu maminku od nás ze školky, zastává podobný názor.Její chlapeček je (ve školce - nevím, jak se projevuje doma) poměrně dost agresivní, rád vyvolává fyzické konflikty, šermuje „potrubím“ (takové ty kostky) a dost s tím ostatní mydlí, celkově je takový divočejší. Jednou v šatně jsem vyslechla debatu té maminky s učitelkou o tom, že tomu nerozumí, proč se takhle projevuje, že doma vůbec nemá žádné zbraně ani nic takového… a naše úžasná paní učitelka jí řekla „Víte, maminko, ono by bylo nejlepší, kdyby mu to tatínek koupil, hrál si s ním… a naučil ho, jak spolu kluci bojují férově. Že se mečem netlučou zezadu, že si mečem nepodrážejí nohy, že šermovat spolu můžou jenom tehdy, když chce i ten druhý… Je to kluk - bojovat, střílet a prát se bude vždycky, s tím se nedá nic dělat - ale měl by vědět, co znamená fair-play.“
to presne potvrzuje to, jak to mame doma…syn je nejstastnejsi jeden tyden v roce, kdy jezdime na „bitvu“ - muze litat bosej a nahatej na louce a bitvit s dospelakama ![]()
My sme synovce ucili strilet ze vzduchovek, deda je vzal na strelnici se slepyma, vedi jak se ktomu chovat a ze je to zbran. Proto na sebe maximalne strileli z vodnich pistolek. S meci sme s nimi trenovali od mala (oba sme sermiri) a ucili sme jeco je hra a co se nedela. Nejak jim to prineslo vic nez zakaz ![]()
@shellmyska, jj, přesně - taky jsem se to jako malá učila… můj strýc je bývalý závodní sportovní střelec, se zbraněmi v domě jsem vyrostla. Možná proto k tomu nemám ten klasicky ženský odpor. ![]()
@BohunkaP píše:
To mas asi pravdu, ale to vse jde i bez toho aniz by to mel doma. Synuv bratranek to ma doma a utocil na neozbrojeneho syna mecem ![]()
@Kofolová proto je asi potreba ty deti ucit co s tim… nejen to mit doma… mame mece a dyky na stene v obyvaku a v loznici a dcera uz pokukuje, brzydostane rybicku a zacnem ucit s mecem.
(Uz sme mecem zahnali zlodeje, proto je mame po byte)
@Kofolová píše:
To mas asi pravdu, ale to vse jde i bez toho aniz by to mel doma. Synuv bratranek to ma doma a utocil na neozbrojeneho syna mecem
Kdyby neměl meč, tak si na to vezme klacek nebo vařečku a bude předstírat, že je to meč. Nevidím v tom rozdíl. Tohle prostě kluci dělají - i v nejmírumilovnějších klasických pohádkách čtou o rytířích…
Že útočil na neozbrojeného, to je přesně o těch pravidlech hry… Možná v tatínkovi toho správného učitele nemá ![]()
@shellmyska Teď si vzpomínám, že naši mají celá léta taky na stěně mačetu a nikdy s tím problém nebyl, věděli jsme, že si s tím můžeme ublížit, takže prohlídnout pod dozorem ano, ale bez dozoru jsme se k tomu nesměli přiblížit
@narrate presne tak, je to prirozena zvidavost, a jak je o prispevek vys, ucime pohadkami kluky o rytirich a divky o princeznach, jak maji potom takovymi rytiri byt ![]()
@BohunkaP píše:
Kdyby neměl meč, tak si na to vezme klacek nebo vařečku a bude předstírat, že je to meč. Nevidím v tom rozdíl. Tohle prostě kluci dělají - i v nejmírumilovnějších klasických pohádkách čtou o rytířích…Že útočil na neozbrojeného, to je přesně o těch pravidlech hry… Možná v tatínkovi toho správného učitele nemá
No on mozna ma v tatinkovi ten vzor kdy mlatil maminku a chova.se jako blbec. Takze vzor ma
@shellmyska píše:
@Kofolová ale to uz bohuzel neni ten spravny vzor
No jo bohuzel. Ale to uz jsme odbocili
Ti kluci po tom hrozně touží, mít „zbraň“ a střílet, hrozně je to baví, mají to prostě v sobě - být hrdina, ocránce atd. Je dobrý jim to umožnit - pokud samozřejmě to nejde proti nějakýmu zásadnímu přesvědčení rodičů, jen jim prostě dát hranice - na lidi se nestřílí, jestli chceš, střílej na terč/míč/plyšáka apod. ![]()
Také se mi zbraně jako hračky vůbec nelíbí. Ale jako děti jsme s bráchou také měli pistole, meče, gumipušky, dokonce je vyráběl brácha sám
Někdy nechápu, jak jsme přežili
Ono se tomu asi úplně vyhnout nedá, já budu určitě trvat na tom, že se střílí pouze na terč a ne po lidech.