Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Bohužel nejsem z Hradce Králové. Ale diagnóza je ADHD, omlouvám se, tohle většinou nedělám, teď jsem si nemohla odpustit neopravit
![]()
Nejsem z Hradce, ale asi 50km od Hradce. Mám syna s ADHD, je mu 4,5. Kolik je tvému dítku?
@Ivaneska píše:
Bohužel nejsem z Hradce Králové. Ale diagnóza je ADHD, omlouvám se, tohle většinou nedělám, teď jsem si nemohla odpustit neopravit![]()
![]()
Ahoj, máš pravdu, překlep. Pokusím se opravit.
@Petra274 píše:
Nejsem z Hradce, ale asi 50km od Hradce. Mám syna s ADHD, je mu 4,5. Kolik je tvému dítku?
Mému dítku je 3,5. Diagnozu ještě nemáme, vw středu jdeme k psycholožce. Již jednou jsme byli v ppp, ale závěr byl, že je ještě malej a že máme dodržovat důslednost a po případě si v knihách koupit nějakou literaturu a podlé té se řídit. A na to jsme čekali skoro půl roku. No nic. Holt si zacálujeme soukr. vyšetření. Od pondělí jsem na prášky. Kluk chodí od 3 let do soukr školky a tam to docela šlo. Měli na něj čas a skoro celý den se mu intenzivně věnovala jedna teta. Od pondělí je ve státní školce, hrozně se tam těšil a stále ještě každý den těší. Jenomže to je naprostá katastrofa. Absolutně nespolupracuje, na vycházce utíká, čímž ohrožuje bezpečnost dalších dětí a mohla bych pokračovat. Hyperaktivita to asi nebude protože v divadélku vydrží celou dobu čučet na pohádku, kdybych ho nechala, tak snad bude celej den u tv, vydrží skládat i puzzle. Ale jinak lítá od jednoho k druhému, nic ho moc nebaví, je vzteklej, vzpipnej. Ale když ho to popadne, tak naprostej vztek, ignorace, vzdor a ne a ne a ne. Jinak ho to popadá každej den. Babička s dědou si ho berou na hlídání tak na 2 hodinky, víc to prostě nedaj, mě to mrzí, ale chápu to. Že by potřeboval asistenta na venkovní aktivity jsem slyšela i v té soukr. školce, ale nějak to dali. Jenomže v této to slyším také, dokonce jsme byli už ve školce, že je potřeba to řešit, že to na toho asistenta vypadá. A já jsem z toho od pondělí totálně vyřízená. Jinak se chová takto z každým, jen teda když je doma, tak se to docela dá zvládnout, tak z 80% poslechne. Jenomže ho přeci nemůžu mít pořád doma. Také s jídlem je to teda velká bída. Pořád má hlad, ale nic nechce, nic není dobrý, teda krom bonbonů. Nic na něj nepomáhá, po dobrým, po zlým, prostě nic. Ve středu přišel do školky, všem dětem ihned poboural kostky, vše rozházel a měl z toho hroznou srandu, atd. atd.
Taky nejsem z Hradce, kousek od Náchoda…Mám syna-3 roky s ADHD. Neuroložka se při poslední kontrole koncem srpna ptala, jestli už jde v září do školky a po mé odpovědi, že až příští rok, mi to odsouhlasila a byla pro, aby ještě zůstal doma.
Babičky ho pohlídaj taky jen když je to nezbytně nutné, ven s ním ani nechoděj…Nebo spíš moje mamka, u druhé je jen, když tam jsem s manželem, nebo aspoň on..
Procházky neprovozujeme-u nás je to běh
někdy je to fakt mazec po ulici-já ted v 8.měsíci těhotenství a mám kolikrát co dělat, abych ho chytla nebo v obchodě ![]()
Chce to vydržet a pevný nervy…
@kkaattkkaa Já když s ním jdu venku, tak pokud jde za ruku, tak procházky zvládá super, ale nesmím ho pustit. Já teda nejsem doktor, ale myslím si, že není dobré takové dítko izolovat doma, kluk nám začal chodit nejdříve do soukr. školky, hrozně chtěl mezi děti, já už nejsem schopná mu dát doma to, co školka a kolektiv dětí, hrozně se tam každej den těší. A také nemyslím, že je nutné vydžet, ale hlavně s tím něco dělat. Co třeba s váma dělá doktorka, jak tuto situaci řešíte? Jinak na můj vkus je i hodně chytrej, známe komplet abecedu, chtěl sám, já ho nenutila, teď máme odbodí dinosaurů, na každé písmenko ti vyjmenuje min. 4 dinosaury, zajímá ho okolo nich vše a do podrobna a vše si pamatuje, čísla do 10ti. Vše mu stačí říci jednou nebo jednou vidět a vše si pamatuje. I místa na kterých byl třeba 1× před rokem, teď jsme se na výletě na jedno vraceli a on si moc dobře pamatoval, že tam byl a můžu pokračovat, puzzle 100 dílkové, během pár minut. Večer čteme pohádky, zalaze si do postele a vydrží třeba hodinku než usne a vůbec mi do toho neskáče. Prostě největší katastrofa je to utíkání venku. ADHD má plno projevů, jsem teda na to zvědavá, na jednu stranu by to snad byla i úleva kdyby nám nastřelili alespoň něco, na druhou stranu jako máma jsem z toho špatná a hrozně si to dávám za vinu.
No doktorka říkala, že zatím ho mám nechat ještě ten rok doma, že se může změnit. Pokud by to trvalo do školní docházky, tak by mu dala něco na útlum. Měl homeopatika, ale nezabíraly. Večer usne kolem 20-21h, a kolikrát jsme už od 3-4h vzhůru. Přes den vůbec nespí ![]()
Pálí mu to taky, ale ještě má vývojovou disfázii, málo mluví. Jako má snahu, ale jsou to jednotlivá slova. Jednoduchou větu ještě neřekne, jen táta auto..a jinak jen slovíčka.
Malému jsou 4,5 a diagnozu máme asi rok. Na neurologii jsme byli v Náchodě. Bydlíme taky kousek od Náchoda. U nás to bylo „jasné“ už od narození. Syn byl hodně neklidné ubrečené miminko a hodně divoké batole. Jak začal chodit, tak všechno stahoval ze stolu, vylíval pití, rozbíjel hračky a nic nenechal na svém mistě. Teď je to trochu lepší. Je stále hodně divoký a hlídat ho není jednoduché. Taky utíká, vzteká se atd…, zkrátka musí být neustále pod kontrolou. Když mu něco řeknu, dělá že neslyší, není to pro něj důležité a musím to opakovat třeba 10×. Do školky teď začal chodit druhým rokem a taky to není jednoduché. Na vycházkách už neutíká a ve třídě to s ním jakžtakž jde. Na zahradě je to horší, včera utekl, tam kam nesmí a málem si rozbil hlavu o železný poklop. Je to na dlouhé povídání. Dignozu máme ADHD hyperkinetický syndrom.
@Petra274 no náš Jenda taky od narození…nespí, v porodnici jsem s ním byla po nocích vzhůru a chovala, aby nebudil ostatní…Kousek té energie z něj bych potřebovala…
@kkaattkkaa
Jé, mi máme taky Honzíka
V porodnici jsme měli to samé. Celé noci jsem chovala, aby nebudil ostatní děti. Nespavec je pořád, teď vstává tak kolem 6hod. Máme doma ještě dvouměsíční miminko a už občas padám. Syn usíná pozdě, v noci kojím a v 6 ráno začínáme znovu. Tu jeho energii bych taky brala ![]()
Odkud jsi? My jsme z ČK.
@Petra274
ty Janové dávají zabrat co?
![]()
Já jsem taky zvědavá, jak to u nás bude probíhat, až se narodí mimčo…Do toho 2 školáci, tak snad si už dá rozum a bude spát líp…I když radši počítám s tou horší variantou-nechám si příjemné překvapení ![]()
Jsem z N. M.n. M.
už víš? ![]()
Našemu bude v řijnu 5 let. Diagnozu stanovenou nemáme, zatím jsme se snažili to zvládat doma, ale letos asi budem muset začít něco řešit, protože za 2 roky má jít do školy a je něco jako popisuješ ty zakladatelko.
Sice jako miminko cca do 1roku byl zlaťouš, ale pak to začlo!
Teď už třetím rokem bude chodit do školky, ale tam má také problémy, nezapojuje se do společných aktivit, přitom děti miluje, ale spíš na blbosti, hraní si. Hrozně odmlouvá, vzteká se, je ve svém světě.
Jinak šíleně komunikativní až drzý na cizí lidi, hlučnej, neposednej.
Ale na druhou stranu zvídavej a v některých věcech moc šikovnej a chytrej.
Ke všemu teda stále máme problém s občasným pokakáváním, když se zabaví, tak na to nemyslí a nejhorší, že mu to nevadí ![]()
@kkaattkkaa @Petra274 Tak já jsem teda z HK, ale do Nového Města jezdím dost často, takže znám a Náchod samo taky. @Mili-lili No a to, co popisuješ, je přesně náš Tomášek, chytrej, až přechytralej, do roku zlatíčko, od narození spal celé noce, neznám, co je noční vstávání a krmení. Ale od roka, jak začal chodit, děs. V pokojíčku ráno letěly ze stolu všechny hračky, u ničeho nevydržel, vše ničil, o knížkách ani nemluvím a já kupovala další a další. No toto už teď nedělá. Knížky miluje, teď má 3 nové o dinosaurech, jeho největší vášeň a u toho dokážeme prosedět hodinu i dvě a povídat si o nich. Nebo mu je pouštím na pc a též u toho vše rozebíráme. Taťka na toto moc není, ale zase mě supluje na hřišti, koloběžce atd. což zase já moc nemusím. Večer čteme pohádky a u toho taky vydrží, tak z toho usuzuju, že hyperaktivita to nebude. Ale jak píše @Mili-lili hlučnej, výřečnej, od roka krásně a ve větách mluví, chytrej, co vše zná jsem už popsala, vůbec ho do toho nenutím, nechci aby pak měl problémy ve škole, protože se bude nudit. 1000× mu můžu opakovat, toto nedělej a on to přesto udělá znova, mě to přijde, že i jako z trucu, nevnímá, když po něm něco chci. Ale když chce něco on vše musí být ihned, nebo je vztek. No kdo nezažil, tak nepochopí. A proto, že to říkaj i cizí, tak s tím jdem něco dělat, je to asi běh na dlouhou trať, tak ať máme čas do školy. Zítra jdeme do školky a už teď z toho mám děs, on se teda hrozně teší, ale myslím, že jeho učitelka už teď se děsí, co zase zítra bude.
Dobrý den, není tady nějaká maminka z Hr. Králové nebo blízkého okolí, která má dítko s AHDH, hyperaktivita nebo nějaká podobná diagnoza. Případně i maminka, která sice dítko s touto diagnozou ještě nemá, ale tápe jestli náhodou.