Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@veeeraf Zkus se s tím smířit a být ráda za to, že je sice hubená, ale zdravá. Bylo by lepší, kdyby byla oplácaná a nemocná? Jsem hubená, velmi, celý život. V dětství jsem byla nucena do jídla (samozřejmě se našim nedivím), mám za sebou několik kolotočů všech možných vyšetření (jsem zcela zdravá, pouze rychlejší metabolismus). I mě samotnou to vždy dost trápilo, ale… Mám 3 zdravé děti, které jsem odnosila, porodila a odkojila. Po tom všem jsem si konečně začala svého těla vážit a mít ho ráda. I tak je pro mě velmi těžké neustále poslouchat poznámky všech lidí okolo, od nejbližší rodiny až po naprosto cizí lidi. Muž je sportovec, štíhlé postavy a děti máme hubené všechny:-) Oblečení přešívám, všívám gumy nebo šiju sama, protože jim nic nesedí. Fakt zkus změnit svůj přístup, mít ji ráda takovou, jaká je. Když budeš víc v klidu ty, všimneš si, že i tvoje dcerka najednou začne jíst trošku víc, protože to na ni přenášíš. Jídlo nabízet, nenutit! Pro mě třeba hrozně důležité, aby se mnou někdo seděl u stolu, přestože mám jídlo ráda, jím nerada sama a když jsem sama, odbývám to. Když jsme celá rodina, najím se v klidu dosytosti. Zjisti, jak to vyhovuje tvé dcerce, aby pro ni bylo jídlo příjemnou záležitostí a ne nutným zlem (jak jsem to vnímala v dětství já). A hlavně z toho nedělej cirkus, nemluv o tom, jak nechce jíst, nestěžuj si před ní, protože tímhle se jí akorát zošklivuje. Je sice ještě malá, ale ty děti vnímají mnohem víc, než se zdá. Píšu vlastní zkušenosti, tak snad pomohou.
A to nejí od mala nebo jen v souvislosti s nemocí? Syn mi při sebemenší rýmě taky přestává jíst. I když se uzdraví tak to trvá dlouho než se rozjí. Je mu 21 měsíců, měří 88 cm a váží 10,7. Je jak žížala. Taky bych do něj nejradši rvala jídlo násilím, ale to nejde. Dostal by k jídlu ještě větší odpor. Teď momentálně má kašel. Celý den řádí jak černá ruka, ale do pusy nic nevezme. Maximálně 3 lžičky oběda a pití. Z čeho bere energii nevím. V břiše mu kručí hlady, ale nejspíš ho bolí od kašle krk a do pusy nic nevezme. Navíc má ABKM, a alergii na vajíčka takže mu nemůžu strčit kde co.
@Netrpělivá @fidela @zuzkasim
Ona od 16m odmítá mléko, tak jsem ráda, že jí tu kaši, tam je vitamínu úplně stejně, navíc je trošku kaloričtější než normální UM.
Rohlík a vlastně všechno jídlo co se musí kousat odmítá, takže jedeme to svoje pudinky, krupice, lipánky, polévky. Jen prostě čekám až si řekne, že chce něco jiného.
Ona nemá být po kom silná, v rodině jsme samý hubeňouři, já v pubertě byla jako reklama na hlad (taky mě podezřívali z anorexie atd), ale snědla bych vola. Možná i proto mam k tomu takový postoj, nevim..nechci aby byla moc hubená, těžce nesu poznámky okolí..i když je jich málo, přesto každý komentář mě ničí. Jinak je samozřejmě zdravá, vývoj je v pořádku..jen prostě ten odpor k jídlu, nevím kde se v ní bere.
Je i unavená a nebo prostě jen hubená a při tom aktivní a už od pohledu zdravá?
Bývá často nemocná?
Jestli ji chceš „vykrmit“, asi nejlépe to jde s nutridrinky. ![]()
@malinika Je jen hubená, ted byla dlouho nemocná, ale jinak je to v pohodě..imunitu má celkem dobrou. Nutridrinky jsem teď při nemoci dávala jednou denně, jako náhradu oběda, kterej odmítala
@veeeraf Jestli jí lipánky a pudinky, tak bych to neřešila. Ty jsou kalorické jako blázen. Nabízej kousací jídlo, ona se časem chytne. Snaž se jíst s ní a nenervovat se, že jí jedno sousto hodinu. Někdy je důležitější, že je dítě vůbec ochotné žvejknout, než že polkne. Nepíšeš jaké kaše, ale asi je děláš z UM, takže podle dávky budeš někde kolem doporučené dávky pro její věk. Možná jenom chlup pod. Ideální by byl třeba ještě jeden pudink z UM, pokud je ochotná jíst domácí.
Fortini, nutridrink pro malé děti, jí můžeš nabídnout, ale pokud nechce ani ochucené UM, tak to nejspíš nebude chtít.
@veeeraf píše:
@malinika Je jen hubená, ted byla dlouho nemocná, ale jinak je to v pohodě..imunitu má celkem dobrou. Nutridrinky jsem teď při nemoci dávala jednou denně, jako náhradu oběda, kterej odmítala
Wow, tak ona je jí
Tak z toho jednoho udělej svačinu.
Mala mi ted taky neji, rostou ji zuby. Zkusim asi taky nutridrinky, momentalne jsem rada ze do ni obcas naleju trochu mleka, max pul litu za cely den a popiji caj a vodu. Chutnaji ji ty nutridrinky? Asi je jeste dne skocim koupit
@kotyk ona je jí?? Dávala jsem jí čokoládový po lžičkách, měla to na půl dne. I když prý je to takhle správně, nemá se hned vypít celý
@brumik7 ty dětské jsou většinou na objednávku, málokterá lékárna je má na skladě. Brzo se kazí a je o ně menší zájem. Dcerce chutnají ty čokoládový, ale většinou je děti odmítají. Mě taky moc nechutnají, pila jsem je v těhu
@veeeraf Oni ty dětské chutnají krapet jinak než dospělácký. A při výrobě mají prakticky stejnou trvanlivost. Zájem o ně moc není, protože jsou o dost dražší.
@brumik7 A nechceš vyzkoušet třeba Fantomalt do mlíka?
Co zkusit podávat jídlo v lákavější podobě?
Bramborovou kaši jako hlavu, dušenou mrkvičku jako pusu z hrášků oči…
Z plátku chleba vykrojit formičkou zvířátko a nastrouhanou zeleninou dozdobit, koupit kvalitní tvrdý sýr a škrabkou naloupat jen šupinky.
Moje mamka takto naučila neteře kousat a vůbec konzumovat zeleninu, tvrdé sýry a chleba.
Neteře se strašně rády i do přípravy zapojovaly.
@Naďa S se zdobením pokrmů a přípravou počítám, ale zatím to u mé holky nemá cenu..mám pocit, že to úplně nechápe a nebo chápat nechce
. Jídlo prostě bere jako povinnost a hrát si s ním prostě nechce..ale určitě příjde čas, kdy formou „uplatků(zdobením, vlastní přípravou)“ bude jíst
@kotyk nevim, nemam s tim zkusenosti, normalne ji krasne, to az ted. Prave ze moc nema z ceho brat, je taky hubenoucka