Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@gin 124 DěkujiProsím a vy osobně víte o nějakém případu, kdy předkožku nějaký pan doktor zachránil, když šlo o hypospadii a rozštěp předkožky?
Jinam moc děkuji za pomoct
Moc velkou naději nedávám. MUDrJaneček má k tématu pouze jedinou otázku a odpověď:
Předmět: Hypospadie
Dobrý den, mám syna (10), který má lehkou formu hypospadie s rozštěpem předkožky, která mu zatím nejde plně přetáhnout. Syn je sledovaný u urologa, který se zatím nechce pouštět do velkých zásahů a my vlastně také ne, do kolika let je případně vhodné čekat? Hypospadii jako takovou řešit nechceme, je to opravdu jen kosmetická vada, posun o cca pár mm, ale ta předkožka nás trápí více. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Ano, Vámi popisovaný stupeň hypospadie se chirurgicky neřeší. Naopak, rozštěpená a často nadbytečná předkožka se redukuje. Věk již na to má! Hezký den. L. Janeček.
@gin 124 Tak hlavně, že jste si to ujasnil
Předkožku má kolem dokola, nepamatuji si odborný název, ale synové měly oba dva opačný problém než většina kluků. Laicky řečeno měly té kůže moc, myslím, že pan doktor používal výraz „kobří“ nebo „vějířovitá“, ale jistá si nejsem.
Myslím, že čím dřív to řešit, tím líp. „Trauma“ si z toho pak neseme jen my dospěláci, děti to zapomenou. Můj táta byl na podobné operaci v 9ti letech a dodnes si to dost detailně pamatuje. Na druhou stranu, je to skoro 60 let, věřím, že už je medicína jinde
@lagartita píše:
Myslím, že čím dřív to řešit, tím líp. „Trauma“ si z toho pak neseme jen my dospěláci, děti to zapomenou. Můj táta byl na podobné operaci v 9ti letech a dodnes si to dost detailně pamatuje. Na druhou stranu, je to skoro 60 let, věřím, že už je medicína jinde
Ty termíny vidím poprvé a ani google mi nic nevyhodil.
Je naprostý omyl, že trauma si z toho nesou pouze dospěláci. Je to hodně zakořeněný mýtus.
@lagartita Děkuji moc že jste napsala.
Prosím a proč vaše syny čekala další operace? A co ve školce? Ptám se hlavně když bude menší a děti jsou dneska sobecký a dávají většinou odlišným dětem to pěkně „sežrat“.
U nás je problém hypospadie plus má jen půlku předkožky a zúženou dirku na čůrání kterou má pod žaludem.
@Anonymní píše:
@lagartita Děkuji moc že jste napsala.Prosím a proč vaše syny čekala další operace? A co ve školce? Ptám se hlavně když bude menší a děti jsou dneska sobecký a dávají většinou odlišným dětem to pěkně „sežrat“.
U nás je problém hypospadie plus má jen půlku předkožky a zúženou dirku na čůrání kterou má pod žaludem.
Taková předkožka by stejně nebyla nikdy funkční. Ale je to nejvhodnější materiál pro vymodelování nové močové trubice, která by pak byla na vrcholu žaludu. Je chybou ji jen tak odříznout a nevyužít.
Váš syn má jak teď vidím progresivnějěí formu hypospadie než jsem si původně myslel.
Mám určitou zkušenost z raného dětství, nejsem však anonym, proto o tom nechci psát na otevřeném fóru. Nemohu psát o třetí osobě. Jedná se o syna tehdejšího souseda, který je starší než já o pouhých deset dní.
@Anonymní píše:
@lagartita Děkuji moc že jste napsala.Prosím a proč vaše syny čekala další operace? A co ve školce? Ptám se hlavně když bude menší a děti jsou dneska sobecký a dávají většinou odlišným dětem to pěkně „sežrat“.
U mladšího nesneslo rozšíření močové trubice odkladu, rovnou se mu proto dělala ta hypospadie, ale popraskaly stehy (poněvadž jsme chtěli předkožku zachránit)… tak sel v 15ti mesících na defakto jen „plastiku“ té předkožky, byl to zákrok z čistě estetických důvodů.
Staršímu se vyklubala hydrokéla až po první operaci, tak když šel na druhou, nechali jsme mu odstranit tu přebytečnou předkožku (ale tak, aby mu tam nějaká zůstala, čehož teď lituji).
Ve školce ani jeden nemá problém. Oba chodí i na plavání a s ostatními se neporovnávají, asi jsou na to ještě mladí
V létě, když běhají někde na zahradě s kamarády nahatí, všimnou si, že je něco jinak, ale berou to jako fakt, ne, že by se styděli, nebo měli pocit, že se musí schovávat.
Když se jich dneska na operaci ptám, vědí, že byli na operaci „s pinďou“, ale pobyt si nepamatují. Leželi jsme na Bulovce loňské září.
@gin 124 Já si přesné výrazy také nepamatuji. Ale vím, že jsem se je snažila už kdysi vyhledat na internetu, ale nic jsem nenašla. Jediný zdroj byla obří bichle v angličtině, se kterou za mnou pan doktor na mojí žádost přišel během pobytu v nemocnici a u ilustrací mi to vysvětloval.
Z mého pohledu NYNÍ žádné psychické následky z operace nemají. V nemocnici jsme od té doby byli hospitalizování, doktorů se nebojí, hygienu i promašťování zvládají oba v pohodě, nemají problém se před bílýám pláštěm svléknout…
@lagartita píše:
@gin 124 Já si přesné výrazy také nepamatuji. Ale vím, že jsem se je snažila už kdysi vyhledat na internetu, ale nic jsem nenašla. Jediný zdroj byla obří bichle v angličtině, se kterou za mnou pan doktor na mojí žádost přišel během pobytu v nemocnici a u ilustrací mi to vysvětloval.Z mého pohledu NYNÍ žádné psychické následky z operace nemají. V nemocnici jsme od té doby byli hospitalizování, doktorů se nebojí, hygienu i promašťování zvládají oba v pohodě, nemají problém se před bílýám pláštěm svléknout…
Ty potíže nebývají vždy. Tady ta operace tak jako tak musela být, jako je to též evidentně nutné u anonymní tazatelky.
@lagartita Prosím a čím jste to promašťovala? A jak dlouho se to musí dělat? Vím, že to asi pak pan doktor řekne, ale chci vědět co nejvíce. A jak dlouho trvá rekonvalescence kdy půjde všechno dobře? A je pak nějaké omezení?
Anonymní - my máme stejný problém jako lagartita - syn má té předkožky moc, má roštěp, nemá uzavřenou předkožku ze spodu a tím pádem mu to okolo plandá, dr. to nazval křidýlka, která by se měla odstřihnout, aby té kůže tam nebylo nic, sešívat nic nechce, protože stehy praskají. Dírku má jen jednu, trochu posunutou dolů než je je obvyklé a viděli to dva doktoři a oba nezávisle na sobě řekli, že je trochu zúžená, v Brně to chtějí rozšiřovat hned, v Praze chtějí čekat, jak se to bude vyvíjet a jestli s tím bude problém a docházet k zánětům, ale, že s největší pravděpodobností by k operaci došlo…
Zase si říkám, že jiné národy mají obřízku normálně, pokud je to potřeba, tak se asi nedá nic nedělat… no bojím se všeho, spíš mně jde o tu trubici než předkožku… a hlavně o narkózu a následky potom, tak jestli nebude mít problém s erekcí…
Holky, děti, které si už prošly tou operací, měly potom problémy s erekcí a fungovalo vše normálně? děkuji moc za info
@Anonymní píše:
@lagartita Prosím a čím jste to promašťovala? A jak dlouho se to musí dělat? Vím, že to asi pak pan doktor řekne, ale chci vědět co nejvíce. A jak dlouho trvá rekonvalescence kdy půjde všechno dobře? A je pak nějaké omezení?
Mazali jsme Infadolanem, jizvy i žalud (páč ze začátku než si zvykne, ta na vzduchu „osychá“). Cca 14 dní 2× denně, pak jsme to prodlužovali a po cca dvou měsících přestali mazat úplně. Po operaci byli týden doma, pak nesměli asi měsíc na odrážedla, do vypadání stehů jsme nesměli do bazénu…žádná tragédie. Staršímu vyndali cévku ještě v nemocnici, tak bylo ze začátku trochu problematické čůrání, protože to pálilo, ale pomáhalo čůrat do vody (v napuštěné vaně).
@Anonymní píše:
Anonymní - my máme stejný problém jako lagartita - syn má té předkožky moc, má roštěp, nemá uzavřenou předkožku ze spodu a tím pádem mu to okolo plandá, dr. to nazval křidýlka, která by se měla odstřihnout, aby té kůže tam nebylo nic, sešívat nic nechce, protože stehy praskají. Dírku má jen jednu, trochu posunutou dolů než je je obvyklé a viděli to dva doktoři a oba nezávisle na sobě řekli, že je trochu zúžená, v Brně to chtějí rozšiřovat hned, v Praze chtějí čekat, jak se to bude vyvíjet a jestli s tím bude problém a docházet k zánětům, ale, že s největší pravděpodobností by k operaci došlo…
Zase si říkám, že jiné národy mají obřízku normálně, pokud je to potřeba, tak se asi nedá nic nedělat… no bojím se všeho, spíš mně jde o tu trubici než předkožku… a hlavně o narkózu a následky potom, tak jestli nebude mít problém s erekcí…
Holky, děti, které si už prošly tou operací, měly potom problémy s erekcí a fungovalo vše normálně? děkuji moc za info
u nás u obou vše funguje jak má ![]()
@Anonymní U nás jeden doktor řekl operovat hned není na co čekat a druhý že počkáme do cca 5 let a pak se uvidí.
![]()