Hypotéka a ručení bytem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
81479
3.5.17 13:15
@Anonymní píše:
@Lama Lama Hodně mi to nepřijde určitě. každopádně si, ale nemyslím, že bereme nějaké úplně podprůměrné platy. Řekla bych, že na tom jsou lidi tedy s platy mnohem hůř.

Ale to samozřejmě. Jen mi udivuje, že jste dosud nic nenaspořili. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31738
3.5.17 13:16
@Azeretereza píše:
Napsala jsi to tak, ze mate dohromady 20tis. Pokud kazdej, je to 40tis., pak teda nechapu, proc nemate nasetreno.

Heleď a za jak dlouho tak běžně něco našetříš? :nevim: hromada lidí tu má děcka, je jim přes 30 a nemají ani korunu stranou. Třeba jsou mladí a sedět a čekat, zvlášť v Praze, je totální nesmysl v aktuální situaci (samozřejmě pokud mají možnost to řešit jinak). U nás chvíli po škole si hypo brala spousta lidí, v páru měli často příjem klidně i 60, ale stranou neměli nic, protože všechno padne na zařízení bytu a než se odstěhují, tak často platí třeba i 20 tis. nájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.5.17 13:18

@rampepurda57 Moc Vám děkuji za příspěvek. Už jsem si začínala myslet, že jsme s manželem úplní blázni, že nás napadají myšlenky na hypotéku a nečekáme až nám bude minimálně 50let abych si něco podobného mohli dovolit. :) Děkuji.
Do toho ručení se mi upřímně také moc nechce, proto jsem taky zkusila napsat sem, jaké má kdo zkušenosti. Snad to půjde vyřešit ještě nějak jinak. :)

• Citovat
  • Upravit
31738
3.5.17 13:21
@Anonymní píše:
@Azeretereza tak např. nemáme našetřeno, protože jsme mladí (26let a 28let) samozřejmě, že máme své rezervy na běžné věci, kdyby se rozbila pračka, auto nebo něco podobného), ale určitě nééé např. 300tisíc. Já na tom nevidím nic k nepochopení. A máme 2letou dceru.
Jinak tedy děkuji všem za názory. Samozřejmě, že nechci ručit bytem svých rodičů za každou cenu, jen jsem chtěla získat nějaké informace, abych se nespoléhala jen na poradce.
Jo a příjem máme dohromady 40tisíc. Žijeme v Praze, nevím, zda tady všichni, kdo mi píšete jste z Prahy také, nebo máte alespoň představu kolik stojí tady nájmy. Jsou to opravdu pálky a řekla bych, že hypotéka snad vyjde měsíčně levněji. To jen k tomu šetření, není to až tak jednoduché.
Přemýšleli jsme o odstěhování se za Prahu, kde byty stojí do 2milionu. Protože je mi jasné, že na byt v Praze nemáme, pokud bychom tedy nechtěli garsonku.

Jestli zvládnete udržet příjmy i když budete bydlet za Prahou, tak by to určitě šlo. 40 tis. na 3 lidi není vůbec špatná částka, zvlášť pokud se vejdete do 2 mil., to je opravdu luxus.

A jinak holky to myslí dobře :) jen prostě spousta je tu starších a nejsou zvyklí na tak rychlý posun, tím spíš v Praze. Známí když pořizovali, taky ručili rodinnou nemovitostí, aby získali lepší úrok. Ceny mezitím stouply, teď jim zbývá už jen asi 2 roky a pak nechají hypo přehodnotit, druhou nemovitost nejspíš vyvážou úplně a dál budou pokračovat sami.

Jediné co, tak si fakt dejte pozor na ty podmínky. Vždycky je lepší to tam nechat jen na start a potom co nejdřív vyvázat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31738
3.5.17 13:23
@Lama Lama píše:
Ale to samozřejmě. Jen mi udivuje, že jste dosud nic nenaspořili. :nevim:

A za jak dlouho jsi po škole naspořila větší částku, kterou ochotně dáš na hypo? Mě zas naopak připadá rozumnější to řešit takhle než se totálně vydat ze všech rezerv a nebo naopak té možnosti nevyužít a platit šílenou částku za nájem. To neuspoří už vůbec nic a budou na tom mnohem hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31738
3.5.17 13:24
@rampepurda57 píše:
Před 6 lety jsme přišli do Prahy, do podnájmu a začali šetřit na vlastní bydlení. Takovou jsme měli představu. Ale kolik ušetříš měsíčně? To bychom si byt koupili tak na důchod. Rychle jsme změnili názor a koupili na hypotéku vlastní byt, platíme - 8 tisíc hypotéka, 5 tisíc energie a vše ostatní. Jsme ve svým a necpeme peníze někomu za pronajatý byt, platili jsme za 2+kk l2 tisíc. Je fakt, že neručíme bytem rodičů, ale chci říct, že někde bydlet musíš a než platit pronájem je určitě lepší jít do svého.
A i tu nemoc jsme zvládli, skoro půl roku místo jednoho platu jen 65 procent, no tak jsme se jen museli trochu uskrovnit.
Příjmy máme jen o trochu větší než vy.
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.5.17 13:24

@Lama Lama Proboha od kdy jsem měla začít šetřit? Od 10 let? Jsme mladí, není nám ještě ani třicet. Také jsme studovali. Já za sebe můžu tedy říct, že na brigády jsem chodila od 16let, ale opravdu mě v té době nenapadlo, dávat si vše stranou na účet. Peníze jsem měla jako své kapesné, abych nemusela zatěžovat rodiče. Nemáme to štěstí, že nám rodiče do začátku něco našetřili, nebo darovali, jako to má poměrně hodně lidí. Prostě na všem jedeme sami od úplného začátku. A bohužel jdou v dnešní době nájmy tak neskutečně nahoru, že to prostě není výhodné, někomu platit nájem, protože u toho ta možnost šetřit už moc nezbývá. A to si troufám říct, že náš byt patří ještě pořád k těm nejlevnějším v Praze a jen se modlím, aby to tak ještě nějakou dobu zůstalo.-

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.5.17 13:26

My jsme kupovali na hypo byt před dvěma lety, měli jsme našetřeno cca 15procent kupní ceny, ale odhad byl nižší, takže nám asi 100 000,– chybělo. Nechtěli jsme jít do rizika a vydat se úplně ze všech peněz, takže máme k hypo i zastavený byt rodičů. Tenkrát už nebylo jiné řešení. Počítáme, že při prvním refixu už půjde ten byt vyvázat. Tenkrát jsme měli platy cca jako vy, teď jsem já na mateřské, ale chlap dostal výrazně přidáno, takže jsme na tom ve výsledku o torchu líp než vy. Jako taky se nám do toho nechtělo, ale zase na druhou stranu vydat se do mrtě z úspor nám přišlo jako větší risk a potenciálně průšvih. Zpětně si myslím, že jsme udělali dobře, protože ceny šly za poslední dva roky nahoru a srovnatelné byty se teď prodávají cca o půl milionu dráž a to už bychom si dovolit nemohli. A to je to panelák v Praze na sídlišti. Akorát nevím, co plánujete kupovat, za dva miliony to bude opravdu minibyt. Prosím anonym, citlivé údaje.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.5.17 13:32

My si chceme koupit domek, v současné chvíli bydlíme v bytě(hypotéka) a byt chceme prodat až po přestěhování. Takže budeme ručit nějakou dobu bytem mých rodičů. Máme sice našetřeno, ale rozhodně se nechceme vydat z celé rezervy abychom dorovnali požadavky banky(cca 0.5 mil).
Hypotéku už máme předschválenou.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.5.17 13:36
@Anonymní píše:
My jsme kupovali na hypo byt před dvěma lety, měli jsme našetřeno cca 15procent kupní ceny, ale odhad byl nižší, takže nám asi 100 000,– chybělo. Nechtěli jsme jít do rizika a vydat se úplně ze všech peněz, takže máme k hypo i zastavený byt rodičů. Tenkrát už nebylo jiné řešení. Počítáme, že při prvním refixu už půjde ten byt vyvázat. Tenkrát jsme měli platy cca jako vy, teď jsem já na mateřské, ale chlap dostal výrazně přidáno, takže jsme na tom ve výsledku o torchu líp než vy. Jako taky se nám do toho nechtělo, ale zase na druhou stranu vydat se do mrtě z úspor nám přišlo jako větší risk a potenciálně průšvih. Zpětně si myslím, že jsme udělali dobře, protože ceny šly za poslední dva roky nahoru a srovnatelné byty se teď prodávají cca o půl milionu dráž a to už bychom si dovolit nemohli. A to je to panelák v Praze na sídlišti. Akorát nevím, co plánujete kupovat, za dva miliony to bude opravdu minibyt. Prosím anonym, citlivé údaje.

Přemýšlíme o odstěhování se za Prahu do těch 30 km s dobrou dostupností do Prahy, abychom mohli oba dojíždět do práce. Co to teď sleduji 3+1 seženeme ještě okolo 1 800 000 až 2miliony.

• Citovat
  • Upravit
20518
3.5.17 13:53

My jsme teda stavěli svépomocí, takže to byla taky jiná situace. V tom, že jsme nechtěli po nikom ani korunu, nicméně bodly pomoci jakože obě mámy uvařily, kamarádky pohlídaly děti kamarádů, kteří u nás brigádničili, jeden táta a brácha mákli, druhej táta a brácha skrze své kontakty sehnali levnější služby a materiál… Ono kdyby se to převedlo na reálné peníze, sice nevím jak, ale kdyby, nějaký obnos a „finanční dar“ by to prostě byl. Suroviny na vaření stály majlant a ty zmrzliny a vstupy do zoo a na poutě taky nebyly zadarmo :-) Nicméně nebylo to nikoho zadlužení, uvedení nikoho v nějaký dlouhodobý nejistý závazek. A pravda taky je, že ale nějaký vstup byl - stavební spoření, které se vybralo, ukončilo, prostavělo cca do třetího šáru cihel (nejsem si jista) a toto bylo použito po zápisu do kn jako stavba jako jistina hypotéky. Tzn. dopředu jsme si naplánovali časový sled financování jako takového. Hypotéku jsme měli rozjednanou už před stavbou, nicméně start byl když stavba „jela“.

Ale jak říkám, u nás byla situace zcela jiná.

Každopádně snažila bych se rodiče nezatěžovat právě z toho důvodu, že moje budoucnost není nikdy jistá. Vázat je k mé budoucnosti. Když už, řešila bych to třeba bezúročnou půjčkou u rodičů či jiných příbuzných či blízkých známých, pokud by to šlo (pokud disponují hotovostí). A samozřejmě ošetřeno smlouvou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.5.17 14:17

Pokud hledas pekny bydleni, tak v Milovicích se da koupit pekny byt (3+1,70m2) v bytovce do 2 mega uplne ok.
Vlakem (PID 4 pasmo)jsi za 45minut v Praze/35km od Prahy.

Milovice jsou velice specifické město, ale na bydlení za Prahou a pro mladé rodiny to zase není tak šílený.
Jako start do života si nemyslím to nemusí být špatný.

• Citovat
  • Upravit
7188
3.5.17 18:01
@Nimie píše:
Heleď a za jak dlouho tak běžně něco našetříš? :nevim: hromada lidí tu má děcka, je jim přes 30 a nemají ani korunu stranou. Třeba jsou mladí a sedět a čekat, zvlášť v Praze, je totální nesmysl v aktuální situaci (samozřejmě pokud mají možnost to řešit jinak). U nás chvíli po škole si hypo brala spousta lidí, v páru měli často příjem klidně i 60, ale stranou neměli nic, protože všechno padne na zařízení bytu a než se odstěhují, tak často platí třeba i 20 tis. nájem.

Ja ziju sama, nasetrit mi trva dlouho, proto nemam hypoteku a holt do doby, nez budu mit nasetreno, si ji brat nebudu. Jasne ze s ditetem bych asi premyslela jinak, nechtela bych bydlet v najmu, ale nekdy to jinak asi nejde. Do hypoteky bez koruny a jeste s rucenim rodicema bych osobne fakt nesla. To radsi budu do 30 bydlet v najmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
3.5.17 18:41

S tím druhým bytem do zástavy to řešení je, jen s 2 mil teďka v Praze koupíte leda tak garsonku. Dobrá zpráva je, že po cca 8,5 roku poklesne dluh natolilk, že budete moc byt rodičů vyvázat. Když hodíte nějakou tu mimořádnou splátku, tak ještě dříve.

Ale i tak je to divoké řešení. Dají se dělat i jiné triky, ale tenhle je zhruba nejlevnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31738
3.5.17 18:48
@Azeretereza píše:
Ja ziju sama, nasetrit mi trva dlouho, proto nemam hypoteku a holt do doby, nez budu mit nasetreno, si ji brat nebudu. Jasne ze s ditetem bych asi premyslela jinak, nechtela bych bydlet v najmu, ale nekdy to jinak asi nejde. Do hypoteky bez koruny a jeste s rucenim rodicema bych osobne fakt nesla. To radsi budu do 30 bydlet v najmu.

Jenže to je to, vůbec si nepomůžeš. Za 2 - 4 roky našetřit v nájmu, když zároveň platíš 15 - 20 nájem není vůbec sranda. A zvlášť v současné době, kdy se velmi pravděpodobně pak budeš rvát vlasy na hlavě ač ceny budou podobné, ne-li vyšší, ale úrok bude 5% :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel