Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
S tím druhým bytem do zástavy to řešení je, jen s 2 mil teďka v Praze koupíte leda tak garsonku. Dobrá zpráva je, že po cca 8,5 roku poklesne dluh natolilk, že budete moc byt rodičů vyvázat. Když hodíte nějakou tu mimořádnou splátku, tak ještě dříve.
Ale i tak je to divoké řešení. Dají se dělat i jiné triky, ale tenhle je zhruba nejlevnější.
@Azeretereza píše:
Ja ziju sama, nasetrit mi trva dlouho, proto nemam hypoteku a holt do doby, nez budu mit nasetreno, si ji brat nebudu. Jasne ze s ditetem bych asi premyslela jinak, nechtela bych bydlet v najmu, ale nekdy to jinak asi nejde. Do hypoteky bez koruny a jeste s rucenim rodicema bych osobne fakt nesla. To radsi budu do 30 bydlet v najmu.
Jenže to je to, vůbec si nepomůžeš. Za 2 - 4 roky našetřit v nájmu, když zároveň platíš 15 - 20 nájem není vůbec sranda. A zvlášť v současné době, kdy se velmi pravděpodobně pak budeš rvát vlasy na hlavě ač ceny budou podobné, ne-li vyšší, ale úrok bude 5% ![]()
@Vrtacka jaké jiné triky? jediné co mě napadá je půjčit si někde těch 20% nebo kolik by chtěli vlastní zdroje. Jenže v rodině to nikdo nemá a aby si za nás bral někdo úvěr? splácet ještě úvěr s úroky, to by vyšlo asi strašně blbě :-/ jinak za 2 miliony chceme být např v Kladně nebo v jiném okolí Prahy.
@anonym: skoro jsi to trefila.
Jediné co je možné v této chvíli udělat, že úmyslně odlíže splátku jistiny hypotéky. Jde to až na 2 roky a v tu dobu se platí jen úroky. Jen tímto odložením získáte cca 70 tis navíc za ty 2 roky, které použijete na splacení jiných krátkodobých úvěrů. Že se hypotéka nesplácí nevadí. Je levná, proto není kam spěchat. Trochu na palici je to, že daň ze 2 mil je 80 tis, splatná do 3-4 měsíců od koupě. Takže alespoň nahoníte tu daň. Ještě počítejte tak 15-20 tis na kolky, odhad, právníka.
Jiné myslitelné úvěry: rodina, SFRB, stavebko, atd… Případně využít všech svých rezerv, které se takto doplní docela rychle. S příjmy 40K a jedním dítětem je to i schválitelné, ale 100% financování je docela divočina.
@ 2 mil na Kladně. Jo to by šlo, jen si dejte pozor, aby to nebylo v lokalitě, kde je tmavo i v pravé poledne ![]()
@Vrtacka no, ano. Nad tím ohledně Kladna také právě přemýšlím. Jejich tam dost ![]()
Upřímně můžu říct, že jsme se dostali do situace z které prostě nevím, jak ven
teď bydlíme v nájmu 2kk, nejde mi o to, že je byt malý. Dcera je ještě malá, dá se to v pohodě zvládat. Problém je v tom, že je byt v původním stavu a opravdu už jsou tu potřeba velké úpravy. Majitelka odmítá cokoliv financovat. Do bytu jsme nacpali už hromady našich peněz, aby to alespoň nějak vypadalo a už nás to opravdu nebaví. Další velký problém jsou okna na jednu stranu a to na západ takže tu máme neustálé vedro, slunce a vydychany vzduch, který není možný vyvetrat. Dcera trpí na laryngitidu a je to peklo :-/ koukala jsem i po nájmech ale teď jsou ceny naprosto šílené opravdu bychom dali 20tisíc jen za byt. Proto mi přišla hypotéka jako nejlepší nápad. Alespoň bychom to dávali do našeho. Ale přestávám mít naději, že na ni vůbec dosáhneme, hlavně tak abychom se z toho nezblaznili. ![]()
@anonym: jak jsem psal, přes banku asi projde. Spíš jde o to, jak to máte doma s rozpočtem. Když tak se ozvěte do SZ, pošlu nějaké další propočty.
Berte to tak, že suma splátek nahrazuje POUZE nájem, budede platit ještě SVJ (fond oprav, energie) a pak ještě samostatně elektriku pro byt. Záleží je ta bytovka kvalitní, ale za 2KK se platí 3000,– za 3KK tak 4000-4500,–. Za elektriku dáte cca 600-700. Záleží kolik toho propálíte.
@Vrtacka tak jestli Vás tím nebudu otravovat napíši zprávu. Moc by mi to pomohlo. ![]()
@Nimie píše:
Jenže to je to, vůbec si nepomůžeš. Za 2 - 4 roky našetřit v nájmu, když zároveň platíš 15 - 20 nájem není vůbec sranda. A zvlášť v současné době, kdy se velmi pravděpodobně pak budeš rvát vlasy na hlavě ač ceny budou podobné, ne-li vyšší, ale úrok bude 5%
Mas pravdu ze mi nedocvaklo, ze nekde jsou ty najmy ponekud jinde nez v mensim meste. Ale pocitam ze tomu odpovida i prijem - to strilim, netusim jak je to treba v Praze. Vychazim ze svoji zkusenosti. Platim 9000,– komplet naklady na zivot (najem, energie+internet+telefon). S hypotekou by me to vyslo cca nastejno, cpala bych to do vlastniho, ale nechci se dostat do s*acek, nebo svoje blizky - aby mi rodice rucili barakem to vubec ne. Chapu, ze co se tyce penez a reseni bydleni neni v dnesni dobe vubec sranda, ja to resim tak, ze proste setrim, a az bude nasetreno, teprve zacnu uvazovat nad tim, ze bych si hypo vzala. Pocitam sama na sebe.
Chapu, ze s ditetem toho asi moc neusetri, to mi je jasny, a ted je uz pozde resit proc nesetrili jeste pred ditetem, nicmene reseni pomoci zastavy nemovitosti rodicu bez jakykoli kacky navic mi prijde hazard nejen s vlastnim zivotem, ale i s zivotem rodicu, ktery uz by mohli mit „na stary kolena“ trochu klid a ne resit slozitou situaci vlastniho potomstva.
@Azeretereza
já bych primárně se tomu asi taky snažila vyhnout. Na druhou stranu to vidím z okolí, že to nemusí být až tak špatný nápad, zvlášť pokud se jedná o takto mladé lidi. Ručíš s tou nemovitostí fakt třeba jen na 5 let, díky tomu získáš luxusní úrok. Pokud je to někde rozumně, tak ten byt za těch 5 let sám výrazně stoupne v ceně (+ něco se už splatí), tak se ta nemovitost vyváže úplně bez problémů a ty na tom vyděláš. Samozřejmě se může stát leccos, ale primárně se vždy řeší ta hlavní nemovitost a až poté ta, kterou se ručí. Chce to si pohlídat podmínky banky a zajistit nějakou rezervu. 2 mil. jsou opravdu dost málo, to když si hodí na 30 let, tak mají za drobné a pokud se jim podaří něco ušetřit, tak to pak třeba můžou i nárazově doplatit dřív.
Obnovuji diskuzi s mírným rozdílem: Máme byt, jsme bez dluhů a chceme hypo na dům. Máte někdo čerstvou zkušenost, jak se k tomu banky staví? Dostaneme třeba 100% ceny nemovitosti, nebo třeba i něco navíc, když budeme ručit dvěma nemovistmi a byt po přestěhování prodáme?
@Huk píše:
Obnovuji diskuzi s mírným rozdílem: Máme byt, jsme bez dluhů a chceme hypo na dům. Máte někdo čerstvou zkušenost, jak se k tomu banky staví? Dostaneme třeba 100% ceny nemovitosti, nebo třeba i něco navíc, když budeme ručit dvěma nemovistmi a byt po přestěhování prodáme?
To všechno záleží na odhadu. Určitě je to velká výhoda, ale nějakou hotovost stejně dost možná budete potřebovat a pak doufat, že dobře vyjdou odhady. Dům budete kupovat nebo stavět?
@Huk píše:
Zdravím.
Teď právě řešíme to samé, ale už jsme u konce.
Kupovali jsme byt za 2 350 000,–. V Moneta Money bank a přes skvělou hypoteční a finanční poradkyni v PARTNERS, nám to dali, ručili jsme manželovým barákem, kde bydlí rodiče a novou nemovitostí. Záleželo nejvíc na odhadech. Ty dopadly dobře, takže jsme neměli ani korunu a vešli jsme se do hypotéky jako kdybychom přišli s těmi 20% svých financí. Nevím ale, jak vám to klapne teď, když se hypotéky opět zpřísňují. Pokud jste z Prahy, opravdu zajděte do Partners, jsou to profesionálové ve svém oboru, strašně nám pomohli. Hypotéku jsme řešili už od letošního února všude možně a pokaždé nám to zamítli. Pokud se o tom chcete pobavit víc, napište mi soukromou zprávu.
Držím palce ![]()
@Terez095 co vám zamítli a z jakého důvodu? Na tom postupu není nic zvláštního, je to poměrně běžná situace, tudíž důvod zamítnutí asi nemohl být kvůli tomu.