Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
Ahoj. Dostali jsme od známého nabídku na koupi bytu za dosti výhodnou cenu. Což znamená že by jsme potřebovali 1 milion hypoteku. Vlastní úspory žádné. Manžel, má příjem cca 16 000kč a já jsem na RD a beru 11 500kč, máme jedno dítě. Máme pouze jeden účet a ten je manželův(u KB).Máme u nich už uvěr 250 000kč (měsíčně 5500)tam zbývá ještě někde 300 000 s úrokama a kontokorent, který je mi jasné, že by se musel zrušit. A jinde ještě půjčku kde zbývá cca 17 000kč a to je ještě na 9 měsíců. Co myslíte, má vůbec cenu zkoušet žádat?
Ahoj, máme zhruba stejný příjem jako vy, přítel má na sobě půjčku 500.000,– kvůli tatínkovi, protože se zadlužil jak blázen a nebyl už schopný splácet vzal si jednu velkou půjčku, aby zaplatil tím všechny dluhy. Tím že přítelův otec je v registru dlužníků, tak mu toho půl milionu nedali, tak to na sebe vzal přítel…ted nevím jestli to dobře vysvětlím, přitel má na sebe napsanou tu půjčku, měsíčne odchází platba do banky nějakých cca 5000 a pak ty peníze co odejdou z našeho příjmu, nám vlastně jeho otec vrátí, takže nejsme ztratní, jen prostě má na sobě tu půjčku, tím se naše plány zbrzdily a stojíme na jednom místě, protože nám hypotéku nedají, už jsme se na to ptali…celkem mě to štve, protože v bance řekli že tu půl milionovou půjčku do půl roku převedou na otce přítele, čímž by jsme se té půjčky zbavili, no a ten převod trvá už 3 roky
![]()
Zdravím já myslím že je to zbytečné na hypotéku se musí něčím ručit ne? a složit nějákou část peněz třeba ze spoření my taky žádali a poslali nás k šípku a dluhy máme o cosik menší
zkusit to můžete ale je kvůli tomu dost lítání a milion ti nepůjčí jen tak máte půjčky jinde a jim to musíte nahlásit a to jsme chtěli "jen " na rekonstrukci 500 000,–
Pokud vím tak by se mělo dát ručit kupovanou nemovitostí ne? ![]()
@Anonymní píše:
Pokud vím tak by se mělo dát ručit kupovanou nemovitostí ne?
tak to nevím abych nekecala
jinak myslím že může ručit partner ale to nevím protože jsi na RD a to nikde půjčuji ani klasickou půjčku natož hypotéku ![]()
Já bych byla manželova spolužadatelka, většinou to tak chtějí aby manželé žádali spolu.
Zkusila bych doplatit tu pujcku, kde mate malo. aby byl videt pouze jeden dluh. a dale vam asi hypoteku daji. nektere davaji i kdyz je zena na rodicovske. ale prijem se pocita jako kdyz je zena na tri roky..
a bohuzel pokud pujdete do 100 % hypoteky bez vlstnich zdroju tak vam banka nasadi o dost vetsi sazbu..
zkus si do nejake modelove kalkulacky zadat kolik by byla mesicni splatka, kdyz si vezmete milion.
a pokud budete zadat, tak ty mesicni vydaje musite dat nizsi nez je mate skutecne, aby vam to vyslo..
Zkoušela jsem podrobnější kalkulačku(hypoteční banka)S tím kdyby jsme zaplatili tu vedlejší půjčku 17 000 a zůstal jen ten úvěr u banky, tak to ukazuje že by půjčili až něco málo přes milion.
@Anonymní píše:
Pokud vím tak by se mělo dát ručit kupovanou nemovitostí ne?
Máš pravdu
,ručit se může i kupovanou nemovitostí.
Ahoj, zrovna řešíme taky hypotéku a co jsem tak četla tvůj příspěvek, tak mám obavu, že na miliónovou hypotéku nedosáhnete. Hypoteční kalkulačky na internetu jsou orientační, většinou mají od reality daleko. Musíš podat žádosti do jednotlivých bank, zda vůbec vyjdete bonitně, tudíž, jestli má smysl vůbec nad hypotékou uvažovat. Pokud vyjdete bonitně, tak pořád vyhráno nemáte, ptz 100% hypo vám s takhle nízkými příjmy bez vlastních prostředků nejspíš nedají. Ta šance se blíží nule. Je pravda, že se může ručit kupovanou nemovitostí, ale tam je potřeba udělat odhad a odhadce vám nikdy neodhadne nemovitost vyšší cenou, než je kupní. Spíš vám jí lehce podhodnotí. Pak vám maximálně nabídnou 85% hypotéky. Je to začarovaný kruh, je těžké dosáhnout na výhodnou hypotéku, většinou, když máš malé příjmy, tak vám paradoxně nastřelí nevýhodný úrok a ještě nevýhodnější, pokud jde o 100% hypotéku.
A abych nezapomněla, tak jako základ na mateřské banky počítají jednotný příjem cca 6.100,– i když je tvůj skutečný příjem větší.
My sme na tom byli hodně podobně a hypo nám samotným nedali, museli s námi žádat rodiče přítele.
No asi to vypadá podle všeho spíš tak, že to budeme muset nechat. A za 5let až doplatíme úvěr u banky, tak pak o ní uvažovat. Bylo by to komplikované z více stránek.
Ahoj. Dostali jsme od známého nabídku na koupi bytu za dosti výhodnou cenu. Což znamená že by jsme potřebovali 1 milion hypoteku. Vlastní úspory žádné. Manžel, má příjem cca 16 000kč a já jsem na RD a beru 11 500kč, máme jedno dítě. Máme pouze jeden účet a ten je manželův(u KB).Máme u nich už uvěr 250 000kč (měsíčně 5500)tam zbývá ještě někde 300 000 s úrokama a kontokorent, který je mi jasné, že by se musel zrušit. A jinde ještě půjčku kde zbývá cca 17 000kč a to je ještě na 9 měsíců. Co myslíte, má vůbec cenu zkoušet žádat?