Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Myslím, že je to tak jak píšeš - ty příjem špatnej, ale dobrá „historie“, přítel naopak… Bohužel, žádná banka si v dnešní době nelajzne dát někomu hypo, když je v registru
Aspoň co jsem se setkala s KB, Raiffkou a ještě někde, myslím snad Hypoteční (?)…
A napadlo mě, kdybych si žádala sama (KB prý poskytuje nový druh hypoték i pro ženy na MD) a přítel by byl třeba spolužadatel, tak by ho nejspíš taky lustrovali, že
nebo jde to vůbec?
Záleží v jakém registru je a zda je v „šedé zone“ nebo „KO“. Rozlišuje se to podle toho, kdy závazek po splatnosti uhradil. Pokud je „jen“ šedá zona, tak třeba i Modrá pyramida bývá vstřícná a ted byla reklama na Zuno, že drobné hříchy v registru také tolerují. Ale opravdu hodně záleží za co je záznam. Pokud to je opožděná platba u operátora, tak v pohodě, pokud to je nesplácený bankovní úvěr, tak těžko.
Zakladatelko,
otázka je za co je v registru. My třeba to měli takto: Před necelými 4 lety si brali hypu, oba pracovali na HPP ve stejné firmě. Fixace na 3 roky. Ted v létě jsme refinancovali u Unicredit bank. Já na RD, manžel stále na HPP. Jenže vznikl tam problém s registrem. Vodafone ho dal do solusu za pozdě zaplacený telefon (asi 10 dní se opozdil), peripetie dlouhé. Unicredit banka po nás chtěla potvrzení, že vodafonu nic nedlužíme. Dělali hrozné problémy, já 14 dní v kuse každý den několik dlouhých telefonátů, vyhrožování atd. Nakonec to poslali a bance to stačilo a hypu nám dali…
@Anonymní píše:
A napadlo mě, kdybych si žádala sama (KB prý poskytuje nový druh hypoték i pro ženy na MD) a přítel by byl třeba spolužadatel, tak by ho nejspíš taky lustrovali, ženebo jde to vůbec?
Lustrují i spolužadatele. Třeba my když brali hypo, ručili nám naši - jen jako ručitelé. A lustrovali je taky, taťka měl záznam o půjčce, kterou ale neměl - byl se na ní zeptat ve své bance, s jakým úrokem by ji dostal, a oni ho automaticky (na dobu asi jeden měsíc) zapsali jakože ji má. Když jim volal a ptal se, tak mu řekli, že 99% lidí si tu půjčku pak vezme, tak to tam dávaj automaticky… Musel donýst potvrzení, že ji vlastně nemá.
No bylo to několik opožděných plateb při splátkách hypotéky, které ale odcházely z účtu bývalého spolumajitele, který ho tímto do registru dostal. Přítel svou část plateb na jeho účet posílal včas. Teď se nemovitost prodává, aby se to celé doplatilo a byl klid, takže nevím, v jaké zoně asi bude a jak dlouho.. ![]()
@Anonymní píše:
No bylo to několik opožděných plateb při splátkách hypotéky, které ale odcházely z účtu bývalého spolumajitele, který ho tímto do registru dostal. Přítel svou část plateb na jeho účet posílal včas. Teď se nemovitost prodává, aby se to celé doplatilo a byl klid, takže nevím, v jaké zoně asi bude a jak dlouho..
Pokud to bylo „jen“ opožděné, tak by to měla šedá zona. Záleží, jak moc daleko zpoždění zašlo, zda to byla jen upomínka nebo to bylo už předáno na vymáhání atd. Je to tudíž v bankovním registru a to na 5 let od posledního zpoždění. U banky kde tu hypotéku měl už je to navždy a tam bych žádat ani nechodila.
Na mateřskou ti nikdo hypotéku nedá a pokud má přítel záznam v registru, tak jemu také ne. Bohužel. Ř9káš - ne jeho vinou. Nejde to tedy vymazat?
@Barusak78 píše:
Pokud to bylo „jen“ opožděné, tak by to měla šedá zona. Záleží, jak moc daleko zpoždění zašlo, zda to byla jen upomínka nebo to bylo už předáno na vymáhání atd. Je to tudíž v bankovním registru a to na 5 let od posledního zpoždění. U banky kde tu hypotéku měl už je to navždy a tam bych žádat ani nechodila.
byly to jen upomínky, dál to nezašlo. Vždy se to doplatilo, i když po splatnosti. Nám zas bylo řečeno, že to je na 3 roky od splacení celého úvěru. Takže info se zjevně rozchází, asi se budu muset zeptat, ale kde a koho? banky? poradce?
V dnešní době době už spousta banka za drobné prohřešky v registru klienty "nebuzeruje " a jsou schopny přivřít oko.
Doporučuji zjistit jaký záznam přítel v registru má a zkusit si zažádat u více společností. Záznam v registru bohužel vymazat nejde, ale v registru jednotlivé společnosti vidí, jestli je to jen za opožděné splátky nebo jestli někde skutečně člověk dluží. Záznam zůstává po dobu 5 let. U telefonních operátorů ( posílají záznamy na Solus) je záznam vymazán po 2 letech od doby kdy je vše zaplaceno
V dnešní době mají banky spoustu akcí kdy se za žádost a předběžné zpracování nic neplatí. Také existuje spoustu hypotéčních makléřů, kteří zastupují většinu hypotéčních domů a pomůžou se žádostí a s vyřízením ( samozřejmě bezplatně, jsou vyplaceni až provizně z uzavřeného obchodu )
Upraveno administrátorem 6.12. 10:59 nabídka služeb
Zdravím vás, potřebuji malou pomoc a radu: s bývalým přítelem máme hypoteční úvěr. Já jsem hlavní dlužník a on spoludlužník. Domluvili jsme se a v bance zařídili dodatek ke smlouvě, že splátky na hypotéku bude posílat ze svého účtu, nikoliv z mého. Došlo jeho zaviněním ke zpoždění dvou splátek..jedna v únoru a druhá asi po půl roce..jednalo se o pár dní zpoždění. Pokud budu mít za tohle záznam v registru, cizím zavinněním, stačilo by pro výmaz, když býv. přítel napíše čestné prohlášení, že je za to zodpovědný on? Záznamy totiž jdou jen na dlužníka, ne na spoludlužníka. Požádala jsem si o výpis a bohužel čekám, že tyto dvě věci tam budou zaregistrovány. Pokud ne, budu nejšťastnější člověk
Chci žádat o další hypotéku a tento problém mi to nejspíš zkomplikuje.
Předem vám moc děkuji za odpověď. ![]()
Ahoj všichni,
jde o to, že já mám registr v pořádku, ale momentálně nízky příjem, přítel naopak příjem slušný, ale se záznamem. Na splátky bychom měli, ale myslíte, že někde uspějeme?
asi mám hloupý dotaz, ale moc nevím, jak to v současnosti chodí. Jsem zaměstnána na dobu neurčitou, ale nyní na rodičovské, 7100 Kč. Přítel taky zaměstnán, příjem cca 21.000 Kč čistého, ale pro změnu v registru dlužníků (podotýkám ne svou chybou, ale je to špatně doložitelné). Potřebujeme nutně vyřešit otázku bydlení, ale nevím, jestli bychom uspěli s hypotékou