Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
@Burj Chalifa
Ano, ale taky jste si mohla přečíst celou diskuzi a věděla by jste, že 35 čistého +10 diety a ja mam mateřskou okolo 15 000. Takže 60 000 na utahnuti hypotéky si nemyslím, že je málo.
no kdyby jsi cetla celou diskusi, tak vis, ze nez vybehate vsechna povoleni, zadna materska jiz nebude ![]()
@markytka3
Když nebude mateřská, bude rodicak a po rodicaku půjdu zas do práce. Neplánuju sedět na rodičaku do 4 let dítěte.
@Anonymní píše:
@Burj Chalifa
Ano, ale taky jste si mohla přečíst celou diskuzi a věděla by jste, že 35 čistého +10 diety a ja mam mateřskou okolo 15 000. Takže 60 000 na utahnuti hypotéky si nemyslím, že je málo.
Ale rodicak mate jen treba 10 a kdyz pritel onemocni, tak bude mit pulku a razem z idealnich 60 mate 30. A pritel tuto praci taky nebude mit dalsich 30 let co tu hypoteku budete splacet a s detma jsou vydaje vyssi. I s timto musite pocitat a kalkulovat. A dale mate nejaky energie apod. Zkousela jste si hazet do kalkulacek treba tech 3,5 milionu az 4, kdyz tam visi tech 350tis dluhu? Fakt jste na 20tis mesicne jen to hvizdne. A prvne si nechte udelat projekt, jelikoz za to co jste si namysleli, tak barak slusny nepostavite ani omylem.
Taky jsem mel znamy, co takto byli hrr ze domecek, domecek. Pozemek meli, ale taky nic u sebe a nejaky dluhy a dopadli jak? Neuspeli vubec nikde. Jelikoz nejakych 60% prijmu by byly jen vydaje za bydleni a to se neda.
@Cenarius
Když přítel onemocní ma pojistku, která mu plat dorovna. A ano se vším timto počítáme. Mě jen zajímalo, jestli má někdo zkušenosti ze dají hypotéku i s malým dítětem.
@Anonymní píše:
@Cenarius
Když přítel onemocní ma pojistku, která mu plat dorovna. A ano se vším timto počítáme. Mě jen zajímalo, jestli má někdo zkušenosti ze dají hypotéku i s malým dítětem.
Urcite daji. Jen to zhorsuje pozici k vyjednavani. Mraky lidi si nejdriv poridi hypoteku a pak az deti.
@Anonymní píše:
@Cenarius. Asi jsem to špatně nazvala. Hypotéka by byla cca 2,5 milionu na domek. K tomu by nám americkou hypotéku na vyplacení úvěru. Takže by hypotéky byly 2 a obě by dělaly cca 11-13 tisíc měsíčně
My mame 6+kk, 200m2, patrovy mame a za 3 miliony. Ale taky uz 6r. mame postaveno a bydlime. A pozemek byl v drazbe ziskany za hubicku. Ted je takova castka nerealna. Kolegyne ted svepomoci stavi. Maji stejnou rozlohu a jsou na 5 milionech. Ma dobre znamosti, takze hodne delaji sami. Tech 2,5 mil. bude dnes malo.
To ti vyjde mozna na byt. Navic pouze druzka nekoho bych do porizovani nemovitosti opravdu nesla. Vse si osetrit papirove, at neplaces casem.
Já si myslím, že to až tak nereálné není
Taky jsme si brali hypotéku (necelý rok zpátky), když jsem byla ještě na rd. Manžel bere cca. 32 tis. já měla jen 3,8 tis. a půjčili by nám až skoro 4 mil. s takovými příjmy. Takže kdyby vám stačilo méně (třeba na dřevostavbu určitě) umořili jste ten dluh, ty by sis dala rd na kratší dobu a ten váš pozemek by stačil na tu záruku, tak si nemyslím, že by to nešlo ![]()
Jinak, co ještě dopíšu, rd. se normálně do příjmů započítává (někdo tu psal, že nee) a u ČSOB normálně nabízí 90% hypotéky. Původně jsme jí měli mít, ale nakonec se nám povedlo se dostat na 80.
Pozemek už máte zasíťovaný? My jsme jen na sítě a projekt čekali 1,5 roku, protože na všechno je milion lhůt a je toho potřeba strašně moc oběhat a vyřídit, takže než budete mít v ruce projekt, už budete mít splacený ten dluh a už pro banku budete zase více bonitní. Ale měli jste to celé řešit mnohem dříve, protože tohle asi vaše problémy s bydlením moc nevyřeší. Jedině koupit už něco hotového. ![]()
Jako největší zádrhel vidím v nutnosti mít našetřeno minimálně 10% (naštěstí se teď zrušila ta daň z nemovitosti, což byly další 4%) A pokud nemáte ani pozemek, tak sakum pikum to začíná lézt hodně vysoko - takže mít na účtu třeba 500 000. Kupovat „hotové“ je ještě dražší, protože tam je velký přebytek poptávky nad nabídkou, ale bylo by to rychlejší. Ale taky záleží na lokalitě. Nějaká vesnice dál od od velkého města to může mít jinak. Já si udržuji přehled u sebe takže Brno-město a Brno-venkov to jsou ceny hodně vysoko do vzdálenosti 30 km od Brna, pokud tam je rozumná dostupnost na Brno.
Jinak pokud budeš mít tu nejvyšší mateřskou, tuším skoro 8 000 Kč, nebo možná už i víc tak máte spolu docela slušný měsíční příjem. 45 000+, což znamená, že pro banku máte hranici měsíční splátky hypotéky 22 500 Kč. Takže tam problém nevidím. To je i na hodně drahou nemovitost. ale jak píšu na začátku - ty vlastní peníze do začátku mohou být problém - 500 000 Kč a víc (dle ceny nemovitosti)
Na postavení menšího domku svépomocí máte příjmy dostatečné, ale asi ti je jasné, že se budete muset uskromnit. Úvěr by možná šel do hypotéky spláchnout a pokud tam jsou větší úroky, tak by to bylo i výhodnější. Ono je to vlastně jediná možnost, protože s běžícím úvěrem na hypotéku nedosáhnete. Jediná rozumná rada tady je, najděte si schopnýho finančního poradce! Poptej se po okolí, známí ti určitě někoho doporučí. Hlavně se do toho nepouštějte sami, protože bude potřeba dost pečlivě vybrat banku a pokud někam sami zajdete na slepo a hypo vám zamítnou, už s tím poradce nehne. Začněte to řešit co nejdřív, abyste věděli, jestli maximálně splácet úvěr nebo spíš šetřit.
@Anonymní píše:
@Cenarius
vis to, ze banku zajima hlavne prijem akteru, jejich bonita a cim budou rucit? to zda mas ci nemas dite preci je jedno, kdyz splnujes jejich kriteria
kdyz uz delas anketu, ano dostala jsem i s 2ma detma jako matka samozivitelka
Příspěvek upraven 22.07.20 v 12:33
@markytka3 píše:
vis to, ze banku zajima hlavne prijem akteru, jejich bonita a cim budou rucit? to zda mas ci nemas dite preci je jednokdyz uz delas anketu, ano dostala jsem i s 2ma detma jako matka samozivitelka
Nesmysl. Banku zajímají všechny děti a všechny vyživované osoby, protože se započítávají a snižují bonitu. To je třeba důvod k tomu, že si spousta lidí nenechává děti zapsat do OP. Není dobré radit na základě jedné vyřízené hypotéky. Ono taky dost záleží na tom, jak dlouho máš tu hypotéku. V současné době jsou žadatelé posuzovaní o dost přísněji než před pár lety.
@Janli píše:
Nesmysl. Banku zajímají všechny děti a všechny vyživované osoby, protože se započítávají a snižují bonitu. To je třeba důvod k tomu, že si spousta lidí nenechává děti zapsat do OP. Není dobré radit na základě jedné vyřízené hypotéky. Ono taky dost záleží na tom, jak dlouho máš tu hypotéku. V současné době jsou žadatelé posuzovaní o dost přísněji než před pár lety.
myslela jsem to tak, ze cely dotaz - zda jsme dostali hypo, kdyz jsme meli deti - je hodne s prominutim hloupy. kdyz budu mit deti a budu mit prijem 70tis. tak na tom budu lepe nez kdyz budu svobodna s prijmem 15tis., proto se i dale zminuji o te bonite aj. aspektech. s tim ziskanim hypo mas pravdu, jako samozivitelka na rd jsem hypoteku dostala (cca 6 let zpatky), ted jako osvc mam smolika
a to mam nasetreno vice jak 20% zastavovane nemovitosti
… dle meho clovek, ktery prijde s takovymto dotazem fakt nema o hypotecnim a financnim svetu ani anung a jak tu vesmes vsechny radi - at si najde dobreho financniho poradce a dotazy klade jemu.
@Burj Chalifa