Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@slavuska1 píše:
Ono by to halvně chtělo pro to omezení plastů nějaký nařízení shora. třeba jak je to v Německu, zálohovaný plastový flašky, byla bych i pro to, aby se jogurty běžně dávaly do vratných sklenic, ve Vídni jsm před vánocema viděla jogurt, půlkilovej, v zálohovaný skleničce, a za normální cenu..ale taky tam mají většinu v plastu, mě by se líbily jogurty ve sklenicích až na výjimky všechny..a halvně za normální ceny. mě je to fakt líto, ale se 3 dětma prostě koupím jogurt v akci za 7 kč, než ve skle jihočeskej za 20 kč, těstoviny radši v pytlíku za 8,5 půl kila(mě ty obyč chutnají stejně jako drahý značkový), než v bezobalu za 55 kč za kilo, rýže totéž, radši za 15kč půl kila, než v bezobalu za 80 kč/kg..byla bych pro, rozšířit mezi veřejnost povědomí o látkových pytlících, a do marketů dát samoobslužný stojany na těstoviny, rýži, atd, kde by si každý natočil, kolik potřebuje, a dodávaly by je tam i ty firmy, který vyrábí ty levný, podporovat firmy, jako masny, masný pulty v marketech v tom, aby zrušily nařízení, že se nemůže dát salám do vlastní krabičky..a hlavně by tohle chtělo nejen v ČR, nejen v EU, ale po celém světě pokud možno. Já se to fakt snažím omezovat, ty vlastní pytlíky nějak pořeším, ale věci už balený v plastu budu kupovat bohužel dál, protože vážně dětem neřeknu, že jsme se dali na ekologický život, takže budou jíst jogurty za dvacku, ale s cestováním mají utrum, protože na Tatry, ani na různý výlety, už nám nezbydou peníze, protože ty peníze projíme
řešení typu veganský stravy, luštěniny, semínka, u nás nepřipadají v úvahu, protože kluci luštětniny nemusí, a mě strašně, zoufale nechutnají, já potřebuju normální nezdravý jídlo
Kde jsou ty časy kdy nebyly v obchodech plastové tašky zdarma a pití bylo ve vratných, skleněných lahví a pet flašky neexistovali.
@Pipilota Citrónie píše:
@slavuska1 tak největší znečíšťovatel je pořád evropa a usa, věřím, že když se omezíme, přidají se i ostatní
To bych neřekla. V Evropě se k životnímu prostředí chováme krásně, oproti některým asijským zemím, kde žije mnohem víc lidí, tudíž mají větší spotřebu všeho. Stačí se podívat, kdes lidi dusí ve smogu.
@slavuska1 mám to stejně.
Jen teda jsem proti jogurtům ve skle. Auto nemám a je pak rozdíl, jestli táhnu v batohu 2 kiláky na autobus 6 kelímků nebo 6 sklenic.
@Tamtama píše:
@slavuska1 mám to stejně.Jen teda jsem proti jogurtům ve skle. Auto nemám a je pak rozdíl, jestli táhnu v batohu 2 kiláky na autobus 6 kelímků nebo 6 sklenic.
Ja si delam domaci jogurty, mnam ![]()
@slavuska1 píše:
jenže ono to s tím rozložitelným plaste není tak jednoduchý, prý se většina zrovna moc nerozkládá, a když už, tak na mikročástečky plastu, což není žádný výhra
https://archiv.ihned.cz/…nejsi-nez-ty
Tak já mám ty kompostovatelný pytle z kompostuj.cz a ty by teda měly být kompletně rozložitelné na hnoji nebo kompostu. Defacto jiné nekupuji.
@slavuska1 píše:
no když já jsme na šití fakt levá, stroj nemám, vím, že pravidelně bych nešila, a koupit si domů stroj, což je hromada kovu a asi i plastu, by moc zw nebylo, když by mi tu jen stálhadry kupuju především v sekáčích, na šití se fakt necítím, mám gramlavý ruce
Tak já ho docela využiju hlavně na opravy..A teď mě čekají závěsy do všech 6 oken, to se teda našiju, ale látku mám už doma a těším se, až to bude hotový viset v oknech ![]()
@aiwwa píše:
u nás v bille dávají uzeniny do papírových pytlíků
Do papírových pytlíků? A nejsou to takové ty sice navrchu papírové, ale uvnitř potažené vrstvou igelitu, byť tenkou?
@Evulina píše:
Do papírových pytlíků? A nejsou to takové ty sice navrchu papírové, ale uvnitř potažené vrstvou igelitu, byť tenkou?
Nene, je to fakt papír.
@Káťa19 píše:
Ja si delam domaci jogurty, mnam
Taky děláme..ani to nedá moc práce. Dělám jak do skleniček na spotřebu jako klasické jogurty, tak i udělám v domácí pekárně celou plnou nádobu a tento jogurt pak překapu přes plátno a je z toho takovej jemnej jako tvaroh nebo žervé, používám všude místo tvarohu nebo po zamíchání smetany a soli jako Lučinu, plus je z toho syrovátka, z té dělám většinou palačinky nebo koktejly.
Jo pro upřesnění - mám pekárnu s možným programem fermentace a nastavení optimální teploty. V normální pekárně prosím mléko nepečte holky ![]()
Příspěvek upraven 02.03.18 v 21:14
@Tamtama píše:
@Evulina @Káťa19 jak děláte jogurty?
Koupím jeden jogurt ve skle v krámě (většinou jihočeskej, ale někdy i ve zdravé výživě z farmy z Rampuše). Pak koupím u zemědělce mléko, dám do kastrolu a zahřeju až skoro k bodu varu. Stáhnu z plotny a pak v ledové vodě ve dřezu prudce zchladím na 45 stupňů a do mléka zamíchám ten jogurt. Dávkování dávám na 1 litr 1 lžíci, stačí to. Pak se přelije do skleniček (vč. jedné malinké, z čehož uděláme jogurt jako startér pro další várku jogurtů) zavíčkuje a nechá se při 40 stupních 4-6 hodin (lze i déle, až 12 hodin, platí, že čím delší doba, tím větší kyselost jogurtu, takže si to člověk může regulovat podle toho, jak to má rád. My třeba máme rádi méně kyselé). Já mám tu pekárnu s programem fermentace, je to super vychytávka, vejdou se tam 4 250 ml skleničky plus ta malinká se startérem. Nebo pořídit jogurtovač nebo někdo dává do peřin, ale tam ta teplota může tedy klesnout o něco víc, než je žádoucí a výsledek je nejistý..
Mě se v peřinách občas zadařilo, občas ne, přitom jsem byla přesvědčená, že postup byl stále stejný.
Při přípravě další várky jogurtu už jogurt z krámu nekupujeme, ale použijeme ten z malé skleničky z minulé přípravy = ten startér. Někdo tvrdí, že se to takto může dělat jen asi 6 cyklů a pak opět koupit koupený jogurt a jet od znova, ale já na to prdím a jedu klidně 12-15 cyklů (no asi, nepočítám to) a koupím jogurt fakt jen jednou za čas. Pořád to krásně fermentuje a jogurty se dělají pěkné.
Ještě dodám, že je důležitá čistota samozřejmě, já dávám všechno náčiní, které budu k výrobě jogurtu používat, vč. sklenic, na plech a na pár minutek do trouby, tím se to pěkně vysterilizuje.
Jinak jsme mohli mít i svoje mléko, ale kravka nezabřezávala. Nakonec mám jen kozu, ale snad se zadaří, je březí..možná budeme mít své kozí mlíčko, lákavá představa.
@Tamtama píše:
@Evulina tak to si radši ty jogurty koupím