Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@nikitice jestli budeš mít hezký materiál, pošli Greenpeace, rozhodně to použijí, mají rozjedou akci plast je past.
![]()
@Evulina píše:
Hele já jsem takovej cvok co se plastů týče, že neměj obavy, že i bez auta bych to tak dělala..jedna lehká taška s pytlíkama přes rameno ke kabelce navíc by mě od toho určitě neodradila
Takže nevím, jestli zrovna podle mě - extrémisty - se lze nějak řídit
Ale na druhou stranu jsem otravná a snažím se ohledně snížení spotřeby plastů a nastínění možné cesty, jak to „dělat jinak“ šířit myšlenky, typy a vlastní zkušenosti do světa ostatním a tak se, popravdě, chytám témat, která s tím mohou souviset a hned tam vlezu jak štěnice a házím moudra![]()
Každý ale nechť si to přebere podle toho, jak jemu to vyhovuje
A nechtěla bys ty myšlenky přijet šířit i do zahraničí?
Prootože bohužel pořád převládají země, kde neexistuje ani třídění plastů, běžně se pálí apod.
Takže když to vidím, tak si pak říkám, k čemu vlastně je, že naše malá zemička nesmí dát igelitku ani k nákupu oblečení, když několikanásobně větší země si s nějakou ekologií hlavu nelámou.
@nikitice píše:
No já vidím fakt tuny plastového nádobí denně v kontejneru na smíšený odpad. Chodím tam se smíšeným a plasty+ papír dávám zvlášť. Ale to plastové špinavé nádobí je ve smíšeném a jako celý den to tam jde. Nedokážeš si představit to množství.
mně tedy vytáčí letadala… jídlo tam dostaneš taky v plastu. Na tácku má člověk hromadu malinkých plastových mističek s víčky a těch plastových kelímků, co se spotřebuje během jednoho letu
Schválně jsem si nechala v držátku kelímek od pití, že si letušce řeknu, ať mi tam pak nalije další a zbytečně neplýtvá kelímek, na 10 minut jsem si zdřímla a už jsem ho měla vyhozený ![]()
@nikitice píše:
Není to tak všude, třeba v Praze na Andělu jsou restaurace oddělené vedle sebe, porcelánove nádobí se nesmí přenášet a kdyby, tak si ho poznají. U nás je to prostě kruh a jí se uprostřed.
Tohle je ale o tom, jak si to nastaví. Nedávno jsem byla v zahraničí… obrovský jídelní prostor, mohla sis sednout kamkoliv a přesto se jídlo nedávalo do plastového nádobí. Tedy nevím, jak si to pak roztřídili, protože tam těch restaurací bylo mnohem víc než v našem běžném obchodním centru. Ale jak je vidět, když se chce, tak to jde.
Nebo třeba v jiné zemi je naprosto běžné, že v KFC se dávají skleničky a ne ty plastové kelímky a většina jídla rovnou na talíř s kovovým příborem.
@Gorlami píše:
Jj, do plastu jen cisty plast. Doma plastovy kelimky napr. od jogurtu a syru vymyvame. Jenze ty bistra maj plastovy nadobi i proto, aby se s tim nemuseli umyvat a proste to vyhodi a neresi. Ale je to hnus, to souhlasim…
a víš o tom, že zrovna drobné znečištění vůbec nevadí a naopak tím zbytečně plýtváš cennou vodu? Takže kelímky od jogurtu stačí pořádně vyškrabat lžičkou při jídle ![]()
@Evulina s tema cistyma plastama to.pry neni pravda, muze se tam davat spinave. Zkusim to najit.
Ahoj děvčata. vkládám vyfocené láhve. PC do 100 kč. Denní použití, netečou, máme je zatím tři měsíce. Fotila jsem za slunce rozbřesku, takže tam jistě cítíte tu romantiku…
![]()
A k diskusi, proč nemají v restauraci normální nádobí: protože lidi kradou, obzvlášť příbory. Takže tak. ![]()
@lucenka píše:
mně tedy vytáčí letadala… jídlo tam dostaneš taky v plastu. Na tácku má člověk hromadu malinkých plastových mističek s víčky a těch plastových kelímků, co se spotřebuje během jednoho letuSchválně jsem si nechala v držátku kelímek od pití, že si letušce řeknu, ať mi tam pak nalije další a zbytečně neplýtvá kelímek, na 10 minut jsem si zdřímla a už jsem ho měla vyhozený
souhlasím. Koukla jsem na dokument o letišti v Dubaji a tam uváděli kolik stovek tun odpadu denně vyprodukují. Strašné. Včetně dek, polštářů, jednorázových ponožek, to je všechno z nějaké celulózy nebo co, k tomu haldy plastů od jídla, nedojedná jídla, plechovky…prostě hrůza. ![]()
@lucenka píše:
A nechtěla bys ty myšlenky přijet šířit i do zahraničí?Prootože bohužel pořád převládají země, kde neexistuje ani třídění plastů, běžně se pálí apod.
![]()
Takže když to vidím, tak si pak říkám, k čemu vlastně je, že naše malá zemička nesmí dát igelitku ani k nákupu oblečení, když několikanásobně větší země si s nějakou ekologií hlavu nelámou.
A kde zijes v zahranicni? ![]()
@Káťa19 píše:
A kde zijes v zahranicni?
Asie… ale ono se stačí podívat i po Evropě na Balkán, jak se tam chovají k životnímu prostředí.
@lucenka ja jsem prave v Bavorsku a tady je to na skvele urovni. Je mi to jasny, casto o tom ctu. Nedavno objevili novy ostrov plastu v tichem oceanu, je velky jak texas ![]()
My tu mame vratne plastove lahve, plechovky. Tohle by mela EU zavest vsude
. Kazde tri tydny svazi specialni pytle, do kterych hazime veskery plast, plechovky, zatky od piva, alobal,… Oni si to pak dal tridi. Jedina nevyhoda je, ze to fakt musim myt, protoze by mi to v kumbale smrdelo. Clovek by ale neveril kolik toho za ty 3 tydny nasbira ![]()
Me stve, jak je vsechno zabaleny v plastu ![]()
@Káťa19 píše:
My tu mame vratne plastove lahve, plechovky. Tohle by mela EU zavest vsude. Kazde tri tydny svazi specialni pytle, do kterych hazime veskery plast, plechovky, zatky od piva, alobal,… Oni si to pak dal tridi. Jedina nevyhoda je, ze to fakt musim myt, protoze by mi to v kumbale smrdelo. Clovek by ale neveril kolik toho za ty 3 tydny nasbira
Me stve, jak je vsechno zabaleny v plastu
Já vim kolik toho nosím po týdnu do tříděného, hlavně plast.
@nikitice píše:
Jsinak co mně vadí, je plastové nádobí+příbory v obchodních centrech, toho jsou tuny za den.
Máš teda názory
. A ty si myslíš, že je rozdíl když si člověk chodí nakupovat a pokaždé si koupí (naštěstí už nedostane zadarmo) igelitku nebo používání jednorázového nádobí, at už papírových obalů nebo igelitových příborů. Celou diskuzi se divím, jak dospělý člověk, dle tvé profilové fotky, může mít takové názory
, protože planeta je už dost znečištěná igelity a odpadky.
@nikitice píše:
No je to všude stejné. Přivezou kartony a v nich je každé triko zvlášt v igelitu, v triku kartony + x plastových sponek. Každá kabelka v igelitu a ozdůbky ještě obalené zvlášt, vycpané papírama. Vše vyhazujeme a dáváme na ramínka. Pravda, že snad jen do sekáčů to chodí v jednom pytli. Jinak by to prostě bylo sežvíkané. Jak to píšu, tak je to hrozné no. Na vlastní oči pořad.
Nemusíte to vyhazovat. Já když jsem před mateřskou pracovala v obchodě s drobným nábytkem a doplňky do bytu, taky všechny chodili v krabicích a v tom byly zabalené v sáčcích. Ale sáčky jsem si brala domů, většinou do odpadkového koše (vidím to tak, že mám zásoby na deset let) a krabice a kartony jsem brala na topení, mám kotel na tuhá paliva. A naštěstí jsem své chování naučila i další kolegyně. Proč to zbytečně denně vyhazovat do kontejneru. Nebo když tak dávejte zákazníkům oblečení v těch sáčcích, já bych to jako zákazník jedině ocenila.