Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@veria píše:
No obdiv, ještě jsem takto nikoho nevidělamusíš mít opravdu velkou kabelku.
Tak není to zas až tak obří kabela, taková normoš, něco mezi malou a velkou kabelkou, rozměry nevím, je to Puma. V té kabelce mám jen ty 2-3 látkové tašky. Pytlíky by se mi tam teda už taky nevešly, tak mám ještě jednu látkovku s dlouhými uchy, tu naplním pytlíky a hodím si ji přes rameno ještě přes tu kabelku a vyrazím do krámu. Tam si vezmu velký vozík jezdící, stejně se mi to hodí, když pak s nákupem jedu k autu ven a otevřu si tu sedajdu na mimina a do ní posadím tu tašku s pytlíky. Jedu pak po krámě a jen z té tašky beru pohodlně pytlík za pytlíkem a plním. Je to jenom o zvyku ![]()
@Evulina píše:
Tak není to zas až tak obří kabela, taková normoš, něco mezi malou a velkou kabelkou, rozměry nevím, je to Puma. V té kabelce mám jen ty 2-3 látkové tašky. Pytlíky by se mi tam teda už taky nevešly, tak mám ještě jednu látkovku s dlouhými uchy, tu naplním pytlíky a hodím si ji přes rameno ještě přes tu kabelku a vyrazím do krámu. Tam si vezmu velký vozík jezdící, stejně se mi to hodí, když pak s nákupem jedu k autu ven a otevřu si tu sedajdu na mimina a do ní posadím tu tašku s pytlíky. Jedu pak po krámě a jen z té tašky beru pohodlně pytlík za pytlíkem a plním. Je to jenom o zvyku
O zvyku, ale máš auto zas. Nevím jestli bys to takhle tahala mhd no. Já úplně nejde cíleně něco koupit, vyrazím s kabelkou většinou někam a po cestě zpět se stavím pro svačinu synovi do školy a je z toho nákup.
@nikitice píše:
O zvyku, ale máš auto zas. Nevím jestli bys to takhle tahala mhd no. Já úplně nejde cíleně něco koupit, vyrazím s kabelkou většinou někam a po cestě zpět se stavím pro svačinu synovi do školy a je z toho nákup.
Hele já jsem takovej cvok co se plastů týče, že neměj obavy, že i bez auta bych to tak dělala..jedna lehká taška s pytlíkama přes rameno ke kabelce navíc by mě od toho určitě neodradila ![]()
Takže nevím, jestli zrovna podle mě - extrémisty - se lze nějak řídit ![]()
Ale na druhou stranu jsem otravná a snažím se ohledně snížení spotřeby plastů a nastínění možné cesty, jak to „dělat jinak“ šířit myšlenky, typy a vlastní zkušenosti do světa ostatním a tak se, popravdě, chytám témat, která s tím mohou souviset a hned tam vlezu jak štěnice a házím moudra
![]()
Každý ale nechť si to přebere podle toho, jak jemu to vyhovuje ![]()
@Evulina píše:
Hele já jsem takovej cvok co se plastů týče, že neměj obavy, že i bez auta bych to tak dělala..jedna lehká taška s pytlíkama přes rameno ke kabelce navíc by mě od toho určitě neodradila
Takže nevím, jestli zrovna podle mě - extrémisty - se lze nějak řídit
Ale na druhou stranu jsem otravná a snažím se ohledně snížení spotřeby plastů a nastínění možné cesty, jak to „dělat jinak“ šířit myšlenky, typy a vlastní zkušenosti do světa ostatním a tak se, popravdě, chytám témat, která s tím mohou souviset a hned tam vlezu jak štěnice a házím moudra![]()
Každý ale nechť si to přebere podle toho, jak jemu to vyhovuje
Jasný no. Plasty doma třídíme, byť i obal od žvýkačky. Pokud jedem na nákup, tašky beru s sebou, ale třeba včera jsem jela tramvají, metram k doktorce, pak vlakem za Phu a přu zpáteční cestě jsem se stavila v obchodě. V kabelce jedna taštička a fakt vyrazit s další taškou na celodenní výlet, kdy toho chceš mít nejméně je opruz no. Jezdím s kabelkou, kterou si dávám na klín a mám tam toho co nejméně. Určitě si z toho něco vezmu, ale prostě když pojedu na kávičku s kámoškou nepojedu s taškama. Většinou nakupuji cestou zpět domů.
@Evulina taky tíhnu k zero waste, tak pomůžu házet moudra ![]()
Bambusové kartáčky na zuby, tuhý šampón v papírové krabičce, vlastní láhev na pití, pytlíky ze záclony, obchody ‚bez obalu‘ kde ti odsypou do vlastních krabiček, místo sprcháče mýdlo, oblečení z přírodních materiálů, to myslím pro začátek stačí. ![]()
@nikitice píše:
Jasný no. Plasty doma třídíme, byť i obal od žvýkačky. Pokud jedem na nákup, tašky beru s sebou, ale třeba včera jsem jela tramvají, metram k doktorce, pak vlakem za Phu a přu zpáteční cestě jsem se stavila v obchodě. V kabelce jedna taštička a fakt vyrazit s další taškou na celodenní výlet, kdy toho chceš mít nejméně je opruz no. Jezdím s kabelkou, kterou si dávám na klín a mám tam toho co nejméně. Určitě si z toho něco vezmu, ale prostě když pojedu na kávičku s kámoškou nepojedu s taškama. Většinou nakupuji cestou zpět domů.
Já tu tašku tahám všude
. Taky jezdím do města i bez auta, no ale ta plátěná taška přes kabelku už ke mě prostě přirostla ![]()
Jinak ono třídění plastů je fajn, ale stejně půlka skončí ve spalovnách a půlka se sice zrecykluje, ale pořád je to plast a plastem zůstane a jen tak se nerozloží. Když už čtu, jak částečky plastů i dýcháme, jak to vypadá v mořích, tak je mi zle. Muž mi říká „hele, ty stejně ten svět nevytrhneš“, ale jak říkám, jsem cvok a u sebe samé to beru vážně i mám potřebu tuhle myšlenku tak trochu „roztrubovat“ do světa a v hypermarketech se ze mě stává s mými látkovými pytlíky a taškami látkový exibicionista a nejradši mám, když se mě na to, co to dělám, někdo zeptá a já mu to můžu říct
![]()
Moje slabá stránka - to auto. Moje snaha do budoucna bude směřovat tak, abych ho co nejvíc omezila. Ale těžko to půjde ohledně školy a školky, dojíždíme a také rozvážím obědy do dvou školek kolem poledne, což je brigáda taky autem..Ale pokusím se něco vymyslet..
@Pipilota Citrónie píše:
@Evulina taky tíhnu k zero waste, tak pomůžu házet moudra
Bambusové kartáčky na zuby, tuhý šampón v papírové krabičce, vlastní láhev na pití, pytlíky ze záclony, obchody ‚bez obalu‘ kde ti odsypou do vlastních krabiček, místo sprcháče mýdlo, oblečení z přírodních materiálů, to myslím pro začátek stačí.
![]()
Jo bezobalový obchody holky, taky super. A to nejen proto, že je to dobrá myšlenka, ale i proto, že tam člověk moc rád chodí i za milou obsluhou. Obchod jak z první republiky, nádhera ![]()
@Pipilota Citrónie píše:
@Evulina taky tíhnu k zero waste, tak pomůžu házet moudra
Bambusové kartáčky na zuby, tuhý šampón v papírové krabičce, vlastní láhev na pití, pytlíky ze záclony, obchody ‚bez obalu‘ kde ti odsypou do vlastních krabiček, místo sprcháče mýdlo, oblečení z přírodních materiálů, to myslím pro začátek stačí.
Jinak já mýdlo na tělo nesnesu, jakékoli, mám hodně citlivou pleť a tak si koupím vždycky nějaký zastudena lisovaný olej, nejepší je mandlový, ale postačí i sezamový a nakápnu do něj nějaký éterák, zamíchám a naliju do dávkovače na mýdlo. Aplikuje se na vlhkou pokožku, pak spláchne, ale lehký film zůstane a kůže je jemná a vyživená.
Co se týče šamponů je to ale u mě teda katastrofa, šampon a balzám mám pořád Neobio v plastu. Od Naturinky jsem už zkoušela různý mýdlový šampony, ale děs běs, moje vlasy je nesnesou, jsou pak suchý, hrubý, bez lesku. Ani oplach jabl. octem nepomáhá ![]()
Jeden čas jsem si myla vlasy vaječným žloutkem, chvíli dobrý, ale pak už taky ne. Takový ty lesklý vyživený vlasy z toho prostě nejsou. Nevím, proč je takový problém dodávat i bezobalové šampony a balzámy na různé typy vlasů v tekuté podobě..třeba na to dojde jednou..
@Evulina píše:![]()
![]()
![]()
Jo bezobalový obchody holky, taky super. A to nejen proto, že je to dobrá myšlenka, ale i proto, že tam člověk moc rád chodí i za milou obsluhou. Obchod jak z první republiky, nádhera
A my v práci máme obojí papírové i z plastu, takové teda ty pevné na zip na oblečení a boty. Ale papírovou nepřeložím. Asi to máš tak no s tou taškou přes rameno. Nejsem žádná modní guru, jsem spíš sportovní, ale nemám ráda kabelky přes rameno, nosím ji na předloktí. V metru mi dříve z té přes rameno ukradli mobil i peníze, tak si tu malou furt tisknu k sobě. Teď nosím fakt obr péřový kabát a nedávno jsem si vyrazila s látkovou černou taškou přes rameno a furt sjížděla, že bych se z toho po.. furt mi vadila při všem. Pokaždé jsem sedla na bobek, tak byla na zemi.
Jsinak co mně vadí, je plastové nádobí+příbory v obchodních centrech, toho jsou tuny za den. ![]()
@nikitice píše:
A my v práci máme obojí papírové i z plastu, takové teda ty pevné na zip na oblečení a boty. Ale papírovou nepřeložím. Asi to máš tak no s tou taškou přes rameno. Nejsem žádná modní guru, jsem spíš sportovní, ale nemám ráda kabelky přes rameno, nosím ji na předloktí. V metru mi dříve z té přes rameno ukradli mobil i peníze, tak si tu malou furt tisknu k sobě. Teď nosím fakt obr péřový kabát a nedávno jsem si vyrazila s látkovou černou taškou přes rameno a furt sjížděla, že bych se z toho po.. furt mi vadila při všem. Pokaždé jsem sedla na bobek, tak byla na zemi.
No jo, to chápu, z péřovky mi to taky sjíždí často, to jo no..Jinak taky se bojím zlodějů..chytnu vždycky do ruky popruhy té kabelky (nebo tedy i plus té látkové tašky s pytlíkama) a pevně držím. Loket je přitom na kabelce/tašce. Doufám, že tímhle způsobem mám kabelku pod kontrolou..ale člověk nikdy neví, to je fakt. Mě teď spíš na klidu nepřidává, že prý v týdnu tady ve vsi vykradli dva baráky, z čehož jeden, když osazenstvo domu někde jinde v místnosti sledovalo televizi
. Muži vadí štěkot psa pana domácího, tak mu dal takový ten obojek, že když štěká, tak mu to vysokofrekvenčně píská, ale já jsem proti, protože je to hlídač. V noci, kdyby se něco dělo, okamžitě spustí kravál. Ale to už jsme mimo téma..
@nikitice píše:
Jsinak co mně vadí, je plastové nádobí+příbory v obchodních centrech, toho jsou tuny za den.
Jo, myslíš v rychlých občerstveních? No mě jednou omývali v Globusu, kde prý je „svět ještě v pořádku“ v té jejich restauraci. Potřebovala jsem tehdy vyjjímečně jídlo porci odvézt domů a oni tam teď mají samoobslužnou linku, kde si to zákazník sám má zatavit. Mělo by to personálu ulehčit práci, ale to je teda otázka, zda tomu tak je, páč každý druhý se tam ptá, jak se to obsluhuje. No, já technickej antitalent jsem se taky ptala..no a obsluhující paní mi to názorně ukázala tak, že vzala prádnou čistou plastovou nádobu na jídlo, vrazila to tam, seřídila, zatavila a šup, vyhodila to. Jestli to takhle ukazuje tolika zákazníkům za den, tak teda potěš koště..Možná, že to jinak ukázat nejde, ale stejně mě z toho vstávají vlasy.. ![]()
No já vidím fakt tuny plastového nádobí denně v kontejneru na smíšený odpad. Chodím tam se smíšeným a plasty+ papír dávám zvlášť. Ale to plastové špinavé nádobí je ve smíšeném a jako celý den to tam jde. Nedokážeš si představit to množství.
@nikitice píše:
No já vidím fakt tuny plastového nádobí denně v kontejneru na smíšený odpad. Chodím tam se smíšeným a plasty+ papír dávám zvlášť. Ale to plastové špinavé nádobí je ve smíšeném a jako celý den to tam jde. Nedokážeš si představit to množství.
@Evulina s tím masem tě asi zklamu, ale kdybys mi přišla k pultu s tím, že chceš maso do svého látkového pytlíku, nesměla bych ti ho tam dát kvůli hygieně.. ale jinak tě obdivuju, že k tomu všemu, co máš doma na práci, ještě zvládáš být tak moc ekologická
![]()