Inkluze a zvláštní škola

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24867
1.6.23 07:12
@Oriseka píše:
Takove dost zjednodusene. V inkluzi nejsou jen deti pomalejsi. Zvlastni skoly jsou dnes jen pro opravdu tezka postizeni a das tam sve jen trochu jine dite nebo jak pises trochu pomalejsi? Co tam bude delat? A vetsinou spatne placeni asistenti s rychlokurzem? Ne; inkluze se moc nepovedla. Ucitele z beznych skol na to nemaji vzdelani. Specialni pece pro lehci pripady neni dostupna. Tridy jsou preplnene. Je nedostatek klinickych psychologu a detskych psychiatru.

To není pravda. Pletete si školu praktickou, dříve zvláštní, a speciální, dříve pomocnou. My máme v praktické děti, na kterých není na první pohled vůbec poznat, že nejsou z běžné ZŠ, mají jen lehkou mentální retardaci. A rozhodně jsou u nás spokojenější a lépe prospívají, než kdyby zůstali v hlavním proudu, byť s nějakým rychlokurzním AP. Dlouholetá zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22896
1.6.23 07:49
@lucad77 píše:
To není pravda. Pletete si školu praktickou, dříve zvláštní, a speciální, dříve pomocnou. My máme v praktické děti, na kterých není na první pohled vůbec poznat, že nejsou z běžné ZŠ, mají jen lehkou mentální retardaci. A rozhodně jsou u nás spokojenější a lépe prospívají, než kdyby zůstali v hlavním proudu, byť s nějakým rychlokurzním AP. Dlouholetá zkušenost.

Byla to reakce na pani, ktera psala o zvlastnich skolach pro pomalejsi deti. Ale terminologie je ted jina. Pani to brala nejspis obecne=specializovana pracoviste. Ja beru uz LMR jako tezsi pripad. Jina meritka, no. V inkluzi jsou i deti, ktere by drive chodily do vyrovnavacich trid, logopedickych trid atd. Ty proste do specialni skoly nepatri a ani ne do te prakticke. Tyto specializovane skoly ruzneho zamereni se rusily. Je jich malo. Pece je mene dostupna. Na tom se schodneme, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
1.6.23 11:18
@hanka.br. píše:
Promluvila elita! Jsi si jistá, že bys tam ty nebo tvoje dítě neskončila taky?

Naprosto souhlasím s @Lu66. Nevidím logiku v tom míchat děti s rozdílnými mentálními, inteligenčními a výukovými schopnostmi. Nedává to smysl. Neřeším to kdekoliv jinde v běžném životě, to je mi úplně jedno. Ale ve školství je to naprostý nesmysl. Tam je to přece o jediném, tedy o schopnosti absorbovat předepsané množství učiva v konkrétní náročnosti a za nějakou vymezenou dobu.
Jeden žák ze třiceti nestíhá, nezvládá, horší se mu prospěch. Vyhodnocen jako méně schopný, dají mu tedy asistenta, aby to „nějak“ zvládal a zůstává ve stejné třídě. Pokud vezmeme třeba matiku, tak dítě dostává úplně jiné příklady? Ostatní kolem poslouchají výklad o goniometrických funkcích (učivo pro 9. třídu), a dítě s asistentem řeší zlomky (učivo pro 5. třídu), protože dítě prostě do teď nezvládlo učivo pro šestou, sedmou a osmou třídu? Nebo jak tomu mám rozumět?
Jak vůbec probíhá ta výuka? 29 dětí poslouchá jeden výklad a 1 dítě poslouchá a počítá se svým asistentem? Vždyť se musí vzájemně rušit…
Jestli to takhle nějak, plus mínus vypadá, tak já osobně bych byla naštvaná. Ne na to pomalejší dítě. Ale na ten systém. Takže než abych v klidu celý rok studovala, tak se mě nějaký systém snaží dotlačit k nějaké toleranci k pomalejším žákům. Já je toleruju i bez toho. Ale nevidím důvod, proč mi mají zasahovat do mého (či běžného) tempa výuky.

• Citovat
  • Upravit
24867
1.6.23 12:59
@Oriseka píše:
Byla to reakce na pani, ktera psala o zvlastnich skolach pro pomalejsi deti. Ale terminologie je ted jina. Pani to brala nejspis obecne=specializovana pracoviste. Ja beru uz LMR jako tezsi pripad. Jina meritka, no. V inkluzi jsou i deti, ktere by drive chodily do vyrovnavacich trid, logopedickych trid atd. Ty proste do specialni skoly nepatri a ani ne do te prakticke. Tyto specializovane skoly ruzneho zamereni se rusily. Je jich malo. Pece je mene dostupna. Na tom se schodneme, ne?

To ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
1.6.23 13:59
@Birds píše:
Naprosto souhlasím s @Lu66. Nevidím logiku v tom míchat děti s rozdílnými mentálními, inteligenčními a výukovými schopnostmi. Nedává to smysl. Neřeším to kdekoliv jinde v běžném životě, to je mi úplně jedno. Ale ve školství je to naprostý nesmysl. Tam je to přece o jediném, tedy o schopnosti absorbovat předepsané množství učiva v konkrétní náročnosti a za nějakou vymezenou dobu.
Jeden žák ze třiceti nestíhá, nezvládá, horší se mu prospěch. Vyhodnocen jako méně schopný, dají mu tedy asistenta, aby to „nějak“ zvládal a zůstává ve stejné třídě. Pokud vezmeme třeba matiku, tak dítě dostává úplně jiné příklady? Ostatní kolem poslouchají výklad o goniometrických funkcích (učivo pro 9. třídu), a dítě s asistentem řeší zlomky (učivo pro 5. třídu), protože dítě prostě do teď nezvládlo učivo pro šestou, sedmou a osmou třídu? Nebo jak tomu mám rozumět?
Jak vůbec probíhá ta výuka? 29 dětí poslouchá jeden výklad a 1 dítě poslouchá a počítá se svým asistentem? Vždyť se musí vzájemně rušit…
Jestli to takhle nějak, plus mínus vypadá, tak já osobně bych byla naštvaná. Ne na to pomalejší dítě. Ale na ten systém. Takže než abych v klidu celý rok studovala, tak se mě nějaký systém snaží dotlačit k nějaké toleranci k pomalejším žákům. Já je toleruju i bez toho. Ale nevidím důvod, proč mi mají zasahovat do mého (či běžného) tempa výuky.

Já zas nevidím jediný důvod, proč by trochu pomalejší děti neměly mít právo na základní vzdělání. Vždyť trochu pomalejší je vždy téměř polovina třídy. Pokud potřebujete pro své děti víc, než základ, myslím, že vám nikdo nebrání ho dětem poskytnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
1.6.23 14:06
@hanka.br. píše:
Já zas nevidím jediný důvod, proč by trochu pomalejší děti neměly mít právo na základní vzdělání. Vždyť trochu pomalejší je vždy téměř polovina třídy. Pokud potřebujete pro své děti víc, než základ, myslím, že vám nikdo nebrání ho dětem poskytnout.

problém bohužel často je, že třída jede tempem těch pomalejších, kolikrát se řeší spíše výchovné problémy než samotné učení atd.
Proč bych měla suplovat práci učitele, když on sám to nestíhá a nezvládá? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1677
1.6.23 14:07
@hanka.br. píše:

Tak to já jsem pak nemusel taky asi chodit do zvláštní. A nebo jsem byl vic pomalej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
1.6.23 14:09
@Roman18 píše:
Tak to já jsem pak nemusel taky asi chodit do zvláštní. A nebo jsem byl vic pomalej

a střední máš dodělanou? kolikrát jsi to zkoušel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1677
1.6.23 14:12
@Keyllah píše:
a střední máš dodělanou? kolikrát jsi to zkoušel?

Ne nemám a už jsem to tady psal

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
1.6.23 14:13
@Roman18 píše:
Ne nemám a už jsem to tady psal

jj, a myslím, že jsi to zkoušel vícekrát, že? pak to ale na tu zvláštní zřejmě bylo, nemyslíš? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
1.6.23 14:24
@hanka.br. píše:

Ale ony mají právo na základní vzdělání. Jde o to kde, v jakém rozsahu a jakými způsoby ho získají. K nám, když někdo přijde až na 2. stupeň, třeba do sedmičky, osmičky, tak neumí téměř nic, nemá zvládnuté naprosté základy, chybí mu návyky, je to skoro pravidlem. Výjimek je jak šafránu. Děti s LMR, co jsou u nás od mala, mají výsledky daleko lepší. Takže záleží na tom, jak moc “pomalejší” jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1677
1.6.23 16:05
@Keyllah píše:
jj, a myslím, že jsi to zkoušel vícekrát, že? pak to ale na tu zvláštní zřejmě bylo, nemyslíš? :think:

Nevím a na tom už nezáleží a já taky chodil do práce

Příspěvek upraven 01.06.23 v 17:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
1.6.23 16:58
@Lu66 píše:
K tomu se ráda vyjádřím. Ano inkluze může být svým způsobem dobrá, ale nalijme si čistého vína. Děti co jsou zkrátka trochu pomalejší patří do zvláštní školy. Dneska je ale běžné že ve třídě, kde máte například 25 žáků, tak tam jsou nadprůměrní, průměrní a pak ti zpomalení, a nedejbože i s nějakou poruchou osobnosti… Štve mě na tom podstatě to, že ti zpomalení akorát brzdí ty ostatní co by se dávno mohli učit novou látku, a akorát se tam i nudí, trápí se že jsou pozadu. Já jsem s tímhle nikdy nesouhlasila aby byly na školách míchanice dětí. Ano něco jiného je, když dítě fakt zamaká a může být na stejné úrovni jako průměrné děcko, ale kolik takových je? Dneska jsou naštěstí na školách aspoň ti asistenti…

Nemám ráda tyhle řeči. Můj první autista minulý týden odmaturoval (samé 1) a jde na vysokou. Přijímačky zvládl bez potíží. Kdyby ho před lety někdo hodil do specky. Zlomil nad ním hůl. Protože se narodil jiný a má nějakou diagnózu. Tak ten kluk nedokáže, co dokázal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
1.6.23 18:24
@lucad77 píše:
Ale ony mají právo na základní vzdělání. Jde o to kde, v jakém rozsahu a jakými způsoby ho získají. K nám, když někdo přijde až na 2. stupeň, třeba do sedmičky, osmičky, tak neumí téměř nic, nemá zvládnuté naprosté základy, chybí mu návyky, je to skoro pravidlem. Výjimek je jak šafránu. Děti s LMR, co jsou u nás od mala, mají výsledky daleko lepší. Takže záleží na tom, jak moc “pomalejší” jsou.

Tak to se asi nejedná o trochu pomalejší děti. Umím pochopit, že se rodiče vymezují proti inkluzi dětí s mentálním postižením nebo dětí s poruchami chování, ale proč někomu vadí trochu pomalejší děti a rád by je odsunul někam do speciálního zařízení, to fakt nechápu. Ráda bych viděla toho génia, co tyhle pomalejší děti brzdí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
1.6.23 19:42
@hanka.br. píše:
Tak to se asi nejedná o trochu pomalejší děti. Umím pochopit, že se rodiče vymezují proti inkluzi dětí s mentálním postižením nebo dětí s poruchami chování, ale proč někomu vadí trochu pomalejší děti a rád by je odsunul někam do speciálního zařízení, to fakt nechápu. Ráda bych viděla toho génia, co tyhle pomalejší děti brzdí.

Ale tyhle děti, co píšete, většinou nebývají tím zásadním problémem ve třídě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze