Inkluze a zvláštní škola

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24867
1.6.23 19:45
@Kelsey píše:
Nemám ráda tyhle řeči. Můj první autista minulý týden odmaturoval (samé 1) a jde na vysokou. Přijímačky zvládl bez potíží. Kdyby ho před lety někdo hodil do specky. Zlomil nad ním hůl. Protože se narodil jiný a má nějakou diagnózu. Tak ten kluk nedokáže, co dokázal.

Tak není autista jako autista, že. Autistu bez mentální retardace by vám do specky nikde nevzali, a to už drahně let. Možná tak do nějaké auti třídy. Ale ne do speciální školy pro mentálně postižené. Je skvělé, že váš syn/žák? je takto šikovný. Ale takových je dost málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
1.6.23 19:58
@lucad77 píše:
Tak není autista jako autista, že. Autistu bez mentální retardace by vám do specky nikde nevzali, a to už drahně let. Možná tak do nějaké auti třídy. Ale ne do speciální školy pro mentálně postižené. Je skvělé, že váš syn/žák? je takto šikovný. Ale takových je dost málo.

U toho prvního i druhého byl tlak, ať ho do specky dají.
Protože tam přece autista patří. Je dobře, že rodiče obou kluků odmítli. Tento druhý má potenciál prvního.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
1.6.23 20:08
@lucad77 píše:
Ale tyhle děti, co píšete, většinou nebývají tím zásadním problémem ve třídě.

Já nepíšu nic, jen se ohrazuji vůči komentáři, cituji:" Děti co jsou zkrátka trochu pomalejší patří do zvláštní školy. " Nepatří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
1.6.23 20:34
@hanka.br. píše:
Já zas nevidím jediný důvod, proč by trochu pomalejší děti neměly mít právo na základní vzdělání. Vždyť trochu pomalejší je vždy téměř polovina třídy. Pokud potřebujete pro své děti víc, než základ, myslím, že vám nikdo nebrání ho dětem poskytnout.

Ale samozřejmě, že mají právo na základní vzdělání, proto také musí do nějaké školy nastoupit. Ale pokud nezvládne běžné učivo běžné základní školy, pak mi nepřijde nic hrozného na tom, když jde na méně náročnou školu, ať už se jmenuje zvláštní škola, pomocná škola, speciální škola, nebo fialová škola. Vždyť to přece není nic méněcenného, nic hanlivého, nic ponižujícího, za co by se měl člověk stydět. Ani já jako rodič, ani to dítě, protože to není jeho volba, že není schopné se normálně učit.
Já osobně, pokud bych měla dítě s horšími výukovými schopnostmi, že si není schopné pamatovat význam právě dočtené věty, že nechápe skloňování podle rodů, že nedokáže rozlišit podmět a přísudek, neumí si představit procenta a podobně, a to vše ani po TISÍCÁTÉM vysvětlení, tak ho nebudu mermomocí cpát k normálním dětem, aby vidělo, jak je samo hloupé, že to učivo nechápe tak jako ho dokážou pochopit ostatní děti. Nikdy bych ho tomuhle nevystavila. Protože právě tam bude vnímat, že je slabší, méně výkonné a méně schopné.

Takže raději ho dám do jiné, lehčí školy, protože vím, že logaritmy ani derivace, ani Ohmův zákon, ani Rh faktor a ani esej na čtyři A4 a podobné věci nikdy nevyplodí, nebude je schopné pochopit, natož aplikovat. Pro mě jako rodiče bude důležitější, aby moje méně schopné dítě nepociťovalo svou zvláštnost tím, že bude mezi ostatními lepšími žáky s nějakým asistentem u zadku, ale bude s ostatními méně schopnými dětmi v lehčí škole a budou se učit všichni společně s jedním učitelem pro všechny, a takovou látku, kterou tam všechny děti pochopí a můžou se o ní bavit bez nějakých blbých poznámek od lepších žáků. A ty vždycky budou.

• Citovat
  • Upravit
30422
1.6.23 20:47
@Birds píše:
Ale samozřejmě, že mají právo na základní vzdělání, proto také musí do nějaké školy nastoupit. Ale pokud nezvládne běžné učivo běžné základní školy, pak mi nepřijde nic hrozného na tom, když jde na méně náročnou školu, ať už se jmenuje zvláštní škola, pomocná škola, speciální škola, nebo fialová škola. Vždyť to přece není nic méněcenného, nic hanlivého, nic ponižujícího, za co by se měl člověk stydět. Ani já jako rodič, ani to dítě, protože to není jeho volba, že není schopné se normálně učit.
Já osobně, pokud bych měla dítě s horšími výukovými schopnostmi, že si není schopné pamatovat význam právě dočtené věty, že nechápe skloňování podle rodů, že nedokáže rozlišit podmět a přísudek, neumí si představit procenta a podobně, a to vše ani po TISÍCÁTÉM vysvětlení, tak ho nebudu mermomocí cpát k normálním dětem, aby vidělo, jak je samo hloupé, že to učivo nechápe tak jako ho dokážou pochopit ostatní děti. Nikdy bych ho tomuhle nevystavila. Protože právě tam bude vnímat, že je slabší, méně výkonné a méně schopné.Takže raději ho dám do jiné, lehčí školy, protože vím, že logaritmy ani derivace, ani Ohmův zákon, ani Rh faktor a ani esej na čtyři A4 a podobné věci nikdy nevyplodí, nebude je schopné pochopit, natož aplikovat. Pro mě jako rodiče bude důležitější, aby moje méně schopné dítě nepociťovalo svou zvláštnost tím, že bude mezi ostatními lepšími žáky s nějakým asistentem u zadku, ale bude s ostatními méně schopnými dětmi v lehčí škole a budou se učit všichni společně s jedním učitelem pro všechny, a takovou látku, kterou tam všechny děti pochopí a můžou se o ní bavit bez nějakých blbých poznámek od lepších žáků. A ty vždycky budou.

Tak znovu: trochu pomalejší děti nároky základní školy normálně zvládnou a do speciální ani zvláštní ani jiné školy nepatří. Pokud bys měla dítě zdravé, ale potřebovalo by jenom trochu víc času, prostě by nebylo ani mentálně zaostalé, ani hloupé, jenom prostě pomalejší, tak bys určitě usilovala o to, aby se mělo možnost vzdělávat se spolužáky. Trochu pomalejších dětí je ve třídě spousta, třeba půlka, jsou úplně normální a nemají žádné trauma z toho, že nejsou nejlepší. Nepotřebují asistenta, nemají diagnózy, jsou úplně normálně v pohodě. Jsou jen TROCHU POMALEJŠÍ. Pokud chcete mluvit o dětech, které výuku nezvládají, pak ty ale nemůžeme nazvat TROCHU POMALEJŠÍ. Fakt to nikdo nechápe? Tak to asi pár těch trochu pomalejších máme i tady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
1.6.23 21:08

„pomalejsi“ deti kdyz zaberou, zrychli. Jedu leta konzultace/doucovani/krouzek, posun vetsinou uzasny.
Dite s lehkou mentalni retardaci od 7. tridy uci asistentka. Navzdory proklamacim msmt, ruznym skolenem… mu nemam v bezne hodine co predat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
1.6.23 23:33

@hanka.br. no tak problém je asi v tom, že bazírujete na terminologii. Mě je úplně jedno, jak ten ne-um dítěte nazvete. Bavím se prostě o těch, které běžné tempo a běžnou osnovu základky nezvládají. Bez ohledu na to, jestli jim říkáte „trochu pomalejší“ nebo s lehkou mentální dysfunkcí či jinak. Já se nebavím o terminologii, ale o tom faktu, že to prostě nezvládají ani po tisícátém vysvětlení… ;)

• Citovat
  • Upravit
44228
2.6.23 06:16
@Birds píše:
Asi jsi to myslel jen tak. Ale upřímně, dělat někde ředitele není jen to, že máš svoji kancelář a „jsi prostě ředitel“. Ředitelé, aspoň u nás ve stavební firmě, mají poměrně dost zodpovědnosti.
Finanční ředitel za to, jak moc detailně kontroluje a spravuje firemní finance. Plánuje výdaje, plánuje investice, plánuje zisky, kontroluje a hledá zbytečné úniky peněz.
Obchodní ředitel má zodpovědnost za aktuální a budoucí zakázky, to znamená, že je musí sám aktivně vyhledávat na trhu, musí mít síť správných kontaktů, aby byl schopný dojednat nějaký obchod, musí mít velmi dobré vystupování, asertivitu, ostrý lokty v případě potřeby a přesto být přátelský.

Ředitel výroby má na starosti hladký průběh zakázky, kterou vyhrál (získal) obchodní tým. Ručí investorovi za to, že vše bude provedeno podle dohodnuté smlouvy, ať už v kvalitě díla či v dodržení stanovené ceny či termínu a ještě k tomu se mu podaří zvýšit zisk, aniž by ubral na kvalitě díla. Vybírá do výrobního týmu lidí, kteří musí rozumět oboru a on to sám na nich musí poznat. Pokud zaměstná joudy, zakázka nedopadne dobře a dochází ke ztrátám finančním pro celou firmu i ke ztrátě důvěry investora v tuto firmu.

Ředitel strategie je vizionář, má nezastupitelnou úlohu ve směřování celé firmy, vymýšlí, v čem bude mít firma úspěch a řeší, jak toho dosáhnout.

A generální ředitel má zodpovědnost za všechny výše zmíněné, protože to jsou ti hlavní koně, které sám vybral, aby vedli celou firmu. Pokud je vybral špatně, začne se firma pomalu hroutit. A generální bude první, kterého sám majitel firmy vyhodí, pokud se dařit nebude.

Čili asi tolik k tomu, co obnáší být ředitelem a abys nežil v bludu, že být ředitel znamená, že nic neděláš a přesto máš kupu peněz. Ty peníze nemáš za šťourání v nose. Ty máš za to, že dokážeš úspěšně volit lidi do svého týmu, že je dokážeš pozitivně přimět k požadovaným výsledkům a dovést k úspěchu. A ne každý tohle dokáže.

Krásně napsáno. Příbuzný nemůže vypnout telefon ani o dovolené. Musí být pořád v dosahu. Párkrát ho z dovolené i odvolávali, protože situace nešla řešit jinak. Samozřejmě dostal zákonné náhrady za ušlou dovolenou. Ale musel prostě přijet(i přiletět), i když byl právě s rodinou za kopečkama.
Nechci být zlá, ale na to, aby člověk mohl být ředitelem, musí mít nejen vzdělání a povahu, ale i daleko větší mentální přesah než má neustálý obnovitel této diskuze. Příbuzný pořád absolvuje nějaké školení a kurzy, co se týče buď osobnostního rozvoje a komunikace nebo vedení týmu lidí. A to je absolvent víceletého gymplu a hned v návaznosti dosáhl za 5 let inženýrského titulu. Bez přerušení studia atd. Následoval hned nástup na vyšší pozici. Vyhrál výběrové řízení, ke kterému musel zpracovat a prezentovat projekt.
Navzdory tomu, že svou funkci zvládá poměrně úspěšně, se mu v prvních letech ve funkci znovu rozjelo autoimunitní onemocnění, kterým trpěl v dětství. Teď už je zase v remisi.

Přijde mi, že Roman pořád není srovnaný sám se sebou a hledá své místo v životě. Přijde mi jako jiný příbuzný, který je vyučen, ale na všechny lidi, kteří to v životě dotáhli dál, má svůj názor(promlouvá je). Ale z jejich práce vidí hlavně peníze, případně klid, dobrou pracovní dobu, tu čistou a teplou kancelář. Ale opravdovou náplň práce si nedokáže představit ani z rychlíku, netuší nic o odpovědnosti, kterou tento člověk má atd. Léta se mu to hodně lidí pokoušelo vysvětlit. Marně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
2.6.23 07:08
@Birds píše:
@hanka.br. no tak problém je asi v tom, že bazírujete na terminologii. Mě je úplně jedno, jak ten ne-um dítěte nazvete. Bavím se prostě o těch, které běžné tempo a běžnou osnovu základky nezvládají. Bez ohledu na to, jestli jim říkáte „trochu pomalejší“ nebo s lehkou mentální dysfunkcí či jinak. Já se nebavím o terminologii, ale o tom faktu, že to prostě nezvládají ani po tisícátém vysvětlení… ;)

Já ty děti nijak nenazývám, jen jsem reagovala na komentář „Děti co jsou zkrátka trochu pomalejší patří do zvláštní školy.“ Nepatří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
2.6.23 08:01
@Roman18 píše:
Nevím a na tom už nezáleží a já taky chodil do prácePříspěvek upraven 01.06.23 v 17:04

Tak když na tom už nezáleží, proč se v tom pořád rochníš? :think: a vyčítáš to rodičům? :think: sám jsi to zkusil, zjistil, že na to nemáš, tak jejich rozhodnutí bylo správný, víš jak jim musí být? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1677
2.6.23 15:38

@Keyllah ale já už tohle rodičům nevicitam.Jo já vím že by jim bylo hrozně kdybych jim něco vyčítal. Fakt jim nic nevycitam. Bavim se o mamě a o babičce. Tatu jsem nepoznal. Mysleli to se mnou vzdy dobreJejich rozhodnutí respektuju.Ja se nehadam. A já se v tom uz nehrabu jen jsem se bavil o školách

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
2.6.23 23:49
@hanka.br. píše:
Já ty děti nijak nenazývám, jen jsem reagovala na komentář „Děti co jsou zkrátka trochu pomalejší patří do zvláštní školy.“ Nepatří.

Vy je sice nijak nenazýváte, ale taky nikde dopytle neřeknete, co pro Vás teda znamená „pomalejší dítě ". Já ten termín používám proto, abych nemusela buď říkat hanlivě "retard“, nebo sáhodlouze vypisovat "dítě s lehkou mozkovou dysfunkcí či lehkou mozkovou retardací ", případně vyjmenovávat x dalších úrovní kognitivně-psychosociálních poruch, hlavně aby to nebylo pomalejší dítě.
Takže dítě, které není schopné normálně pochopit běžné učivo, prostě nazývám dítětem pomalejším a je mi úplně jedno, co si o tom myslíte.

A jestli Vy pak říkáte, že pomalejší děti nepatří do zvláštní školy, tak holt máte o pomalejších dětech jinou představu, než mám já. Jestli podle Vás stačí pomalejšímu dítěti víc zabrat v učení, a rázem má ze čtyřek dvojky, tak to není pomalejší dítě, ale normální líné dítě, kterému se prostě jen nechtělo učit. A takových je opravdu polovina v každé třídě, ALE O TAKOVÝCH SE JÁ VŮBEC NEBAVÍM. To jsou pro mě běžné děti a u těch se není o čem bavit.

Víc s Vámi nehodlám termín „pomalejší dítě“ řešit, protože není možný, aby tohle jeden nepochopil…

• Citovat
  • Upravit
44228
3.6.23 05:37
@Roman18 píše:
@Keyllah ale já už tohle rodičům nevicitam.Jo já vím že by jim bylo hrozně kdybych jim něco vyčítal. Fakt jim nic nevycitam. Bavim se o mamě a o babičce. Tatu jsem nepoznal. Mysleli to se mnou vzdy dobreJejich rozhodnutí respektuju.Ja se nehadam. A já se v tom uz nehrabu jen jsem se bavil o školách

Každé takové rozhodnutí o způsobu vzdělávání dítěte je velmi závažné. Věř tomu, že rodiče jednali v té chvíli v Tvém nejlepším zájmu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Vždy hrozí, že jim tak závažné rozhodnutí dospívající dítě vyčte. Protože nic není černobílé a vždy to má dopady na budoucnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
3.6.23 08:40
@Birds píše:
Vy je sice nijak nenazýváte, ale taky nikde dopytle neřeknete, co pro Vás teda znamená „pomalejší dítě ". Já ten termín používám proto, abych nemusela buď říkat hanlivě "retard“, nebo sáhodlouze vypisovat "dítě s lehkou mozkovou dysfunkcí či lehkou mozkovou retardací ", případně vyjmenovávat x dalších úrovní kognitivně-psychosociálních poruch, hlavně aby to nebylo pomalejší dítě.
Takže dítě, které není schopné normálně pochopit běžné učivo, prostě nazývám dítětem pomalejším a je mi úplně jedno, co si o tom myslíte.

A jestli Vy pak říkáte, že pomalejší děti nepatří do zvláštní školy, tak holt máte o pomalejších dětech jinou představu, než mám já. Jestli podle Vás stačí pomalejšímu dítěti víc zabrat v učení, a rázem má ze čtyřek dvojky, tak to není pomalejší dítě, ale normální líné dítě, kterému se prostě jen nechtělo učit. A takových je opravdu polovina v každé třídě, ALE O TAKOVÝCH SE JÁ VŮBEC NEBAVÍM. To jsou pro mě běžné děti a u těch se není o čem bavit.

Víc s Vámi nehodlám termín „pomalejší dítě“ řešit, protože není možný, aby tohle jeden nepochopil…

Trochu pomalejší dítě je dítě, které na pochopení a osvojení látky potřebuje víc času, než děti, které bychom mohli označit jako bystré, chytré. Látku si osvojí, ale nebude v ní bezchybné. Jeho tempo práce je zkrátka - trochu pomalejší. Kdybychom to převedli na známkování, tak takový trojkař, ale já to známkování fakt nemám ráda. Rozhodně tyhle děti nejsou líné, protože pracují, jak to jen jde a učit se chtějí. Normální jsou v každém případě, jen z nich nebudou jedničkáři, ač se velmi snaží. Jsou to pracovité a v kolektivu oblíbené děti.
Líné děti, které se nechtějí učit, klidně mohou být jedničkáři nebo hůř, to s pracovním tempem vůbec nesouvisí.
Děti, které základní školu nezvládají pro svůj mentální deficit nelze označit za trochu pomalejší ani v tom nejrůžovějším snu.
Takže se „dopytle“ uklidni. Jestli někomu vadí ve třídě i trochu pomalejší dítě a narval by ho do zvláštní školy, aby ve třídě nepřekážel, pak se dovolím ohradit, protože bych se vůbec nedivila, kdyby v dnešní praštěné době vadilo i takové dítě. Ale pokud tím myslí dítě s mentální retardací, tak ať se vyjadřuje srozumitelně. Hezký den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1677
3.6.23 19:53
@1Pears1 píše:
Každé takové rozhodnutí o způsobu vzdělávání dítěte je velmi závažné. Věř tomu, že rodiče jednali v té chvíli v Tvém nejlepším zájmu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Vždy hrozí, že jim tak závažné rozhodnutí dospívající dítě vyčte. Protože nic není černobílé a vždy to má dopady na budoucnost.

Já vim a to jsem byl i dvakrát na psychologickém vyšetření a ukázalo se pásmo podprůměru škoda protože jinak bych mohl prohlašovat že jsem měl jít na zakladku

Příspěvek upraven 04.06.23 v 08:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko