Inkluze a zvláštní škola
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@vokishka píše:
Co jsi tak mel na vysvědčení, pro zajimavost
Jedničky a dvojky na zvláštní
Příspěvek upraven 13.09.22 v 06:42
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše:
Ma zrejme eckovy obor. Tam ani nevim, jestli jsou vyucni listy.
Jsou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejsi náhodou Romanos7?
Podobná diskuse už tu byla…
Hele chlape, udělat si výučák na éčkovým oboru a zvládnout maturitu, to jsou dvě úplně odlišný věci. Musíš jedno po druhém, dodělat si výučák na oboru H a v případě, že to půjde, pokukovat po nástavbě na maturitu. Jen se musíš učit místo zabývání se myšlenkou na to, jak ti před dvanácti lety někdo ublížil tím, že tě dal do zvlášťky…
Na praktickou školu tě taky nikdo nedá jen tak z plezíru, tam musel být nějaký hlubší problém.
Studium při práci je samozřejmě vždycky náročné. Tuplem u učebních oborů, kde prostě praxe nevošulíš. Řešením bývá nějaká brigáda, kde si můžeš lépe určovat směny, případně s řidičákem nějaké rozvážkové služby, kde jsi pánem času ty.
Ale je to řehole, co si budem povídat.
Vyšetření u psychologa, respektive změření IQ ti může taky pěkně zamotat hlavu. K čemu ti bude, že zjistíš, že máš IQ třeba 110, když stejně nemáš píli na učení? Jen se tím hodíš do depky. Předpoklady pro studium nejsou jen o nějakých bodech v testu, já bych ti o tom mohla vyprávět
Mám IQ 145 a skončila jsem s maturitou na gymplu.
Můj ex IQ asi 140 (měřeno při psychotestech pro řidičák C+E) a má jen základku. Těžká dyslexie v kombinaci s lemplovstvím v pubertě ho zazdila těsně před ukončením učňáku. Dneska ho to samozřejmě štve, ale co s tím, musí živit rodinu, na studia nemá kdy. Ale udělal si papíry na všechna auta a dneska si vydělá okolo 35 tisíc čistýho točením volantu (a není to mezinárodka, je denně doma).
Jiný kamarád slušně rozjetá vysoká škola technického typu, ale zamrznul na jedné zkoušce před státnicema a pak to vzdal. IQ taky okolo 140. Půl života dělal neodborné práce za pár šušní, protože jednoduše ztratil motivaci.
Anonym pro důvěrné info
- Citovat
- Upravit
@Oriseka píše:
A co kdyz ji narusuji uplne jine deti, jejiz rodice nic neresili, takze jsou bez papiru, ale realne na tom hur? I to se stava. Teprve v te skole se to zacne resit, protoze ve skolce treba neni zajem. Celkem se i stava, ze AP se venuje vic jinym detem, nez na ktere je psana. A neni i fajn, kdyz 1 z 10 je na te bezne skole a dostane sanci? Kdyz jsou vsichni zucastneni rozumni, tak to fungovat muze, ale je to krehka konstelace hvezd.
Bohužel z mého okolí jsou to vždy děti s asistentem, který si neví rady. A učitelé jsou z toho hotoví, protože neví co dřív.
Celá třída je tím jedním pak zpomalená bohužel. A úplně stejně mluví i známí z okolních měst.
Jestli za to stojí to 1 dítě? Nevím. Stojí za to těch zbylých 25?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KeckaJ píše:
Bohužel z mého okolí jsou to vždy děti s asistentem, který si neví rady. A učitelé jsou z toho hotoví, protože neví co dřív.Celá třída je tím jedním pak zpomalená bohužel. A úplně stejně mluví i známí z okolních měst.
A kdyby to bylo tvoje dite? Ja nerikam. Musi se to delat s rozumem a necpat na normalni zakladku deti, ktere na to fakt nemaji. Ty jejich problemy musi byt lehciho charakteru. Treba ta dysfazie, kdy dite hur mluvi nebo lehci porucha pozornosti. Ja si myslim, ze prinos asistenta musi byt vetsi nez to, co zas ubere to dite/deti. AP je asistent pedagoga a je k ruce uciteli. Vzdyt je to super, ze na 25-30 deti jsou 2 a ne jeden obzvlast, kdyz je ve tride nekolik cizincu nerozumicich cesky a treba dite s velmi spatnym chovanim, jehoz rodice to neresili. I tohle se stava.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Roman18 píše:
Jsem objednanej k psychologovi a asi si nechám vyšetřit intelekt jen tak ze zvědavosti. Pokud budu mít průměr nebo nadprůměr tak jsem ve zvláštní asi neměl co dělat a pokud budu mít podprůměrne IQ tak jsem do zvláštní patřil. Takhke se to asi dá taky odvodit
K čemu ti to bude? Chceš to celý život vyčítat rodičům? Proč nebojuješ sám za sebe o svoje místo na slunci teď dnes?
Co jsi tedy úspěšně ukončil? Kterou zkoušku/zkoušky jsi nedodělal?
C – Praktická škola
(ukončení vysvědčení)
J – Střední vzdělání bez výučního listu
(dvouleté studium, ukončeno závěrečnou zkouškou a absolventi získají vysvědčení)
E – Nižší střední odborné vzdělání s výučním listem
(ukončeno výučním listem). NElze hned navázat maturitní nástavbou. Je potřeba nejdříve získat výuční list na H – Střední odborné vzdělání s výučním listem. Tento výuční list (H) lze získat v plné nebo zkrácené době studia (záleží na rozhodnutí ředitele školy).
H – Odborné vzdělání s výučním listem Po získání výučního listu lze pokračovat navazujícím nástavbovým studiem a získat maturitu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Roman18 píše:
Jsem objednanej k psychologovi a asi si nechám vyšetřit intelekt jen tak ze zvědavosti. Pokud budu mít průměr nebo nadprůměr tak jsem ve zvláštní asi neměl co dělat a pokud budu mít podprůměrne IQ tak jsem do zvláštní patřil. Takhke se to asi dá taky odvodit
Nebylo by lepší se spíš soustředit na to, abys byl dobrý v práci, abys našel dobré uplatnění, proč řešit co bylo a jak bylo? To tě neposune dál.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Oriseka píše:
A kdyby to bylo tvoje dite? Ja nerikam. Musi se to delat s rozumem a necpat na normalni zakladku deti, ktere na to fakt nemaji. Ty jejich problemy musi byt lehciho charakteru. Treba ta dysfazie, kdy dite hur mluvi nebo lehci porucha pozornosti. Ja si myslim, ze prinos asistenta musi byt vetsi nez to, co zas ubere to dite/deti. AP je asistent pedagoga a je k ruce uciteli. Vzdyt je to super, ze na 25-30 deti jsou 2 a ne jeden obzvlast, kdyz je ve tride nekolik cizincu nerozumicich cesky a treba dite s velmi spatnym chovanim, jehoz rodice to neresili. I tohle se stava.
Kdybych věděla, že to dítě to nedává, tak bych byla radši za školu, která mu dá co potřebuje. Klidně praktickou.
Já neříkám vyčlenit za každou cenu všechny. Ale většina těch dětí na normální ZŠ nepatří. A ppp nemají na výběr a musí je tam dát s asistentem.
Teď se všichni čílí, že na viceleté gymply utíkají chytré děti. No proč asi, když na ZŠ mají ve třídě dítě, kvůli kterému se učí pomaleji. Nebo mají ve třídě zvýšený hluk. Nebo autistu, který má vzadu uklidňovací koutek, když ho chytí amok.
Za mě inkluze ano, ale jinak než jak ji nastavili tady. To co je nyní ve školách je hrozné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KeckaJ píše:
Bohužel z mého okolí jsou to vždy děti s asistentem, který si neví rady. A učitelé jsou z toho hotoví, protože neví co dřív.Celá třída je tím jedním pak zpomalená bohužel. A úplně stejně mluví i známí z okolních měst.
Ten tlak k inkluzi je velký. Nevím proč, ale je a to i ze strany těch dětí s problémy. My jako rodiče jsme ho pociťovali také a postavili se proti. Nechtěli jsme aby naše dítě šlo do běžné ZŠ, chtěli jsme aby zůstalo na specializované škole. Nestáli jsme o to, aby dítě bylo terčem šikany někde, kde by zdržovalo ostatní a kde by podle našeho úsudku se mu nevěnovali tak, jak by potřebovalo. A udělali jsme jedině dobře, dnes to můžu posoudit, dítě je dospělé, vyučené podle svých možností a schopností a pracuje v oboru který ho baví a který dává a stíhá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anna766 píše:
Ten tlak k inkluzi je velký. Nevím proč, ale je a to i ze strany těch dětí s problémy. My jako rodiče jsme ho pociťovali také a postavili se proti. Nechtěli jsme aby naše dítě šlo do běžné ZŠ, chtěli jsme aby zůstalo na specializované škole. Nestáli jsme o to, aby dítě bylo terčem šikany někde, kde by zdržovalo ostatní a kde by podle našeho úsudku se mu nevěnovali tak, jak by potřebovalo. A udělali jsme jedině dobře, dnes to můžu posoudit, dítě je dospělé, vyučené podle svých možností a schopností a pracuje v oboru který ho baví a který dává a stíhá.
Přesně to myslím. Nesmyslný tlak na inkluzi. Nacpat každé dítě do normální ZŠ i přes to, že to pro něj není přínosné. A v konečném důsledku ani pro jeho okolí. ![]()
Je to škoda, že se z inkluze udělal paskvil na který mnoho lidí nadává.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anna766 píše:
Já myslím, že jste udělali dobře. Dítě tam má možnost zažít úspěch a věnují se rozvoji dle jeho potřeb. Můžu se zeptat v jakém učebním oboru je spokojené?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@meduzza píše:
Já myslím, že jste udělali dobře. Dítě tam má možnost zažít úspěch a věnují se rozvoji dle jeho potřeb. Můžu se zeptat v jakém učebním oboru je spokojené?
Kuchař. Jsme lázenské město, je tu velká možnost uplatnění.
Jsem to původně chtěla dát anonymně, ale prdím na to, já jsem na syna pyšná, je to můj kluk šikovnej ![]()
Příspěvek upraven 27.03.23 v 14:52
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KeckaJ píše:
Kdybych věděla, že to dítě to nedává, tak bych byla radši za školu, která mu dá co potřebuje. Klidně praktickou.Já neříkám vyčlenit za každou cenu všechny. Ale většina těch dětí na normální ZŠ nepatří. A ppp nemají na výběr a musí je tam dát s asistentem.
Teď se všichni čílí, že na viceleté gymply utíkají chytré děti. No proč asi, když na ZŠ mají ve třídě dítě, kvůli kterému se učí pomaleji. Nebo mají ve třídě zvýšený hluk. Nebo autistu, který má vzadu uklidňovací koutek, když ho chytí amok.
Za mě inkluze ano, ale jinak než jak ji nastavili tady. To co je nyní ve školách je hrozné.
A mas takove dite? Ono to ti rodice casto vidi zkreslene ze sveho pohledu. Kazdy chce pro sve dite to nejlepsi a casto nevi. Da na rady odborniku a to vzdy nemusi byt stastne. Ikdyby chteli chodit do zvlastni skoly, tak stejne nemohou a ty skoly treba ani nejsou. Ja vim, ze je treba u syna moznost, ze bude studovat VS a tak proste chci normalni ZS, ikdyz ma nejake problemy. Dlouho jsem premyslela ze vsech stran, jestli mu AP nechat napsat. Nebylo to jednoduche rozhodnuti. Nakonec jsem vzhledem k vysokemu poctu deti ve tride a mnozstvi cizincu, tak jsem ji nechala napsat. Takze je soucasti inkluze. Zatim ho ve skole jen chvali. Zlobi tam jine deti. Uvidime.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit