Inkluze a zvláštní škola

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44228
18.9.22 08:20
@Kipa22 píše:
Může se stát a v minulosti se to stávalo, že dítě špatně odiagnostikovali nebo z diskriminačních důvodů šoupli do zvláštní. Jsou to smutné příběhy, minimálně o jednom vím a bohužel, člověk se s tím musí vyrovnat. Čas už nikdo nevrátí.

Po čase se vždy dělá přesetření a rediagnostika-jednou za rok až čtyři roky. Ty hraniční 4 roky se v praxi snad ani nedějí. Delší časový úsek jen u středoškoláků zařazených do praktických škol navazujícího vzdělávání, kteří se už nemají kam posunout.
I nám některé děti putují mezi speciální školou a praktickou školou. Na rozhodnutí mají podíl i rodiče a někdy se ukáže, že nebylo úplně správné. Když dítě putuje ze specky do praktické, je to ten radostnější a častější případ. Diagnostika je dynamická, počítá se s posunem v čase a s přidělením diagnózy se vyčkává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1677
21.9.22 20:55
@vokishka píše:
Nepsal jsi náhodou, ze bys chtěl byt ucitel, protože maji hromadu volna a skoro nic nedělají?

Jo asi sem to tenkrát psal a omlouvám se za to ale nemyslel jsem to tak protože jsem to řekl jen tak ani nevím proc.Bylo to hloupé odeme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42959
21.9.22 20:57
@Roman18 píše:
Jo asi sem to tenkrát psal a omlouvám se za to ale nemyslel jsem to tak protože jsem to řekl jen tak ani nevím proc.Bylo to hloupé odeme

No, to opravdu bylo. Učitelé nepracují jen ve škole, tak si to pamatuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1677
1.11.22 13:11

Inkluze je možnost dát dítě s lehkou mentální retardací do běžné základky což dříve možné nebylo. A i v dnešní době jsou bývalé zvláštní školy přejmenované na základní školy praktické které stále ještě někde jsou. Zvlastni škola kam jsem chodil tak ta dnes jede dál akorát je přejm enována na základní školu praktickou. Takze podle toho usuzuju že kromě inkluzivniho vzdělávání je stále možnost dávat žáky s LMR do základních škol praktických samozřejmě podle bydliště, podle dostupnosti kvůli vzdálenosti. Protoze pokud je základní škola praktická daleko na dojíždění tak je pro rodiče snadnější dat dítě do běžné základky která je kousek od jejich bydliště

Příspěvek upraven 01.11.22 v 13:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32325
1.11.22 13:16

@Roman18 Dříve to možné nebylo a bylo to tak dobře, podle mě…protože určitě je pro to dítě lepší speciální pedagog, který na to vystudoval vysokou školu než asistent pedagoga, který má půlroční kurz…snadnější kvůli dojíždění to jistě je, ale pro dítě to asi lepší mnohdy nebude…ve speciálních třídách je jich jen pár a je čas se jim věnovat…na normální základce ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
1.11.22 13:22
@Roman18 píše:
Inkluze je možnost dát dítě s lehkou mentální retardací do běžné základky což dříve možné nebylo. A i v dnešní době jsou bývalé zvláštní školy přejmenované na základní školy praktické které stále ještě někde jsou. Zvlastni škola kam jsem chodil tak ta dnes jede dál akorát je přejm enována na základní školu praktickou. Takze podle toho usuzuju že kromě inkluzivniho vzdělávání je stále možnost dávat žáky s LMR do základních škol praktických samozřejmě podle bydliště, podle dostupnosti kvůli vzdálenosti. Protoze pokud je základní škola praktická daleko na dojíždění tak je pro rodiče snadnější dat dítě do běžné základky která je kousek od jejich bydlištěPříspěvek upraven 01.11.22 v 13:16

Snazsi pro rodice, ne dítě. Stejne to dopada tak, ze zazivaji ve skole jen neuspech, jsou vyloucene, protoze se treba uci podle jinych ucebnic a na druhy stupeň jdou na praktickou skolu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11197
1.11.22 13:50
@Roman18 píše:
Inkluze je možnost dát dítě s lehkou mentální retardací do běžné základky což dříve možné nebylo. A i v dnešní době jsou bývalé zvláštní školy přejmenované na základní školy praktické které stále ještě někde jsou. Zvlastni škola kam jsem chodil tak ta dnes jede dál akorát je přejm enována na základní školu praktickou. Takze podle toho usuzuju že kromě inkluzivniho vzdělávání je stále možnost dávat žáky s LMR do základních škol praktických samozřejmě podle bydliště, podle dostupnosti kvůli vzdálenosti. Protoze pokud je základní škola praktická daleko na dojíždění tak je pro rodiče snadnější dat dítě do běžné základky která je kousek od jejich bydlištěPříspěvek upraven 01.11.22 v 13:16

A já zastávám názor, že zrušení zvláštních škol byla největší chyba v historii školství!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
1.11.22 18:10

@Roman18 U nás byla třeba zvláštní škola zrušena. Takže nejbližší je v okresním městě. Což je tak 45 minut jízdy autem, věřím že pro rodiče, kteří musí do práce, je to mimo možnosti denně 2× absolvovat trasu o 45 minutách, když není zácpa.

Takže všechny děti končí v normální ZŠ. Je to dílo, ale už mi nepřijde divné, že gympl je přeplněný dětmi, které chtějí utéct ze ZŠ. A kolikrát jsou to i děti, které na gympl nemají. (Chápej, za nás by se o to ani nesnažily. Viceletý gympl, byl fakt pro ty chytré. Dnes pro každého, kdo chce jen trochu utéct.)

A otevírá se další problém, který chtějí politici zaplácnout zrušením víceletých gymplů. Protože tam utíká příliš mnoho (byť jen průměrně) chytrých dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
1.11.22 18:56
@KeckaJ píše:
@Roman18 U nás byla třeba zvláštní škola zrušena. Takže nejbližší je v okresním městě. Což je tak 45 minut jízdy autem, věřím že pro rodiče, kteří musí do práce, je to mimo možnosti denně 2× absolvovat trasu o 45 minutách, když není zácpa.

Takže všechny děti končí v normální ZŠ. Je to dílo, ale už mi nepřijde divné, že gympl je přeplněný dětmi, které chtějí utéct ze ZŠ. A kolikrát jsou to i děti, které na gympl nemají. (Chápej, za nás by se o to ani nesnažily. Viceletý gympl, byl fakt pro ty chytré. Dnes pro každého, kdo chce jen trochu utéct.)

A otevírá se další problém, který chtějí politici zaplácnout zrušením víceletých gymplů. Protože tam utíká příliš mnoho (byť jen průměrně) chytrých dětí.

Ale upřímně ty děti chápu. Dcera mi několikrát říkala, že jí jeden kluk mlátí. Když jsem jí jeden den vyzvedávala, tak ten chlapeček běžel k ní a fláknul jí a následně mě. Dost mě překvapilo, že si to nějaké dítě dovolí(jednak praštit dospělého a druhak praštit dítě když ví, že to dospělý vidí).Druhý den jsem v šatně narazila zase na něj a jeho mámu. Tak jsem jí slušně a v klidu řekla, že si dcera stěžuje, že jí mlátí. Okamžitě začala, že o tom nic neví, že je hodnej atd..Jen co to dořekla, přišel ke mně a fláknul mě znova.To už jsem mluvila k němu, že se mi jeho chování nelíbí a jestli se to bude opakovat, tak mu dám na zadek a je mi jedno, že tam má maminku. Ráno když jsem vedla dceru do školky, tak jsem mluvila s paní učitelkou a ta řekla, že ten chlapeček je retardovaný, ale bohužel ho tam musí mít. Že má asistentku, ale neumí navázat kontakt s dětmi a tak do nich strká apod..Prý tomu většinou zabrání včas. Takže jsem dceru upozornila, že pokud se bude něco dít, tak to musí říkat hned a uvidíme jak to bude poračovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
1.11.22 19:05

@Fiveone Já se taky nedivím. Jen podotýkám, že je to další odliv dětí, které to „táhnou“. A politici to chtějí řešit zrušením. Protože to je nejjednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
1.11.22 20:19
@vokishka píše:
Snazsi pro rodice, ne dítě. Stejne to dopada tak, ze zazivaji ve skole jen neuspech, jsou vyloucene, protoze se treba uci podle jinych ucebnic a na druhy stupeň jdou na praktickou skolu

Ano, mohu potvrdit, že pro ty děti (bavím se o mentálně postižených) to dobře není prakticky nikdy. Všem žákům, kteří k nám na základní školu praktickou přešli z inkluze, to jen a jen prospělo. Všem do jednoho. Bohužel někdy přijdou docela pozdě (třeba až do osmičky, devítky) a jsou tak negativně poznamenaní na celý zbytek života. Jsou frustrovaní, bez základních vědomostí, nemají sebevědomí, nebo naopak velké kázeňské problémy, školu a autority nenávidí, nebo se jich bojí. A pár měsíců je málo na to, aby se to dalo změnit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
1.11.22 20:53
@lucad77 píše:
Ano, mohu potvrdit, že pro ty děti (bavím se o mentálně postižených) to dobře není prakticky nikdy. Všem žákům, kteří k nám na základní školu praktickou přešli z inkluze, to jen a jen prospělo. Všem do jednoho. Bohužel někdy přijdou docela pozdě (třeba až do osmičky, devítky) a jsou tak negativně poznamenaní na celý zbytek života. Jsou frustrovaní, bez základních vědomostí, nemají sebevědomí, nebo naopak velké kázeňské problémy, školu a autority nenávidí, nebo se jich bojí. A pár měsíců je málo na to, aby se to dalo změnit. :nevim:

mam zaka s lehkou mentalni retardaci v devate tride, od 7. tridy se mu prakticky nevenuji, sudla si svoje s asistenkou, u niz je problem, ze casto necekane v praci chybi. Chlapec tudiz nedela nic. Nastesti hodny a ve skole pri nicnedelani evidentne spokojeny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
1.11.22 20:56
@matkabagristy píše:
mam zaka s lehkou mentalni retardaci v devate tride, od 7. tridy se mu prakticky nevenuji, sudla si svoje s asistenkou, u niz je problem, ze casto necekane v praci chybi. Chlapec tudiz nedela nic. Nastesti hodny a ve skole pri nicnedelani evidentne spokojeny.

No ale dobře to pro jeho rozvoj není, že nedělá nic. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
1.11.22 20:58
@lucad77 píše:
No ale dobře to pro jeho rozvoj není, že nedělá nic. :nevim:

není, ale za to nemůže ten učitel, ale to, že dítě s mentální retardací může být v běžné škole. To se přece nedá zvládat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
1.11.22 21:04
@vokishka píše:
není, ale za to nemůže ten učitel, ale to, že dítě s mentální retardací může být v běžné škole. To se přece nedá zvládat.

Já netvrdím, že za to může učitel, tak jsem to nemyslela. Mně je jasné, že se to zvládat nedá. Prostě tohle inkludování dětí s MP je celé nastaveno špatně. To je tak, když se do léta fungujícího systému se.rou lidi, co o tom ví kulové no. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze